Kropp och kognition Flashcards

1
Q

Vad är den klassiska synen på kognitiv funktion och hur påverkar människors tankesätt deras beteende?

A

Den klassiska synen är att människors tankesätt påverkar deras beteende. Det finns specialiserade områden i hjärnan för olika kognitiva funktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är prefrontala cortex och vilken roll spelar den i kognitiva funktioner?

A

Prefrontala cortex är den främre delen av hjärnans pannlob. Den spelar en central roll i kognitiva funktioner som spontanitet, självmedvetande och självkontroll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är lobotomi och hur påverkar den prefrontala cortex?

A

Lobotomi är en kirurgisk procedur där man separerar nervbanorna i prefrontala cortex och går till subkortikala regionerna av hjärnan. Detta kan resultera i reducerad spontanitet, självmedvetande och självkontroll. Mer än 50 000 lobotomier utfördes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär holism och hur försöker denna syn förklara perception, känslor och beteende?

A

Holism är en syn på att förstå den mänskliga hjärnan och dess beteende genom att betrakta organismen som en helhet. Denna syn försöker bevisa att perception, känslor och beteende inte sker i specifika högre “corital areas” utan distribueras över olika nätverk i hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad utvecklades nervsystemet för och vilken funktion har det?

A

Nervsystemet utvecklades för att anpassa kroppen till miljön och säkerställa överlevnad. Det filtrerar och sållar bort irrelevant information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur påverkar träning muskelkontraktion och rörelse?

A

Efter träning ökar storleken på dendriterna, vilket ökar plasticiteten och förbättrar muskelkontraktion och rörelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka är de två delarna av hjärnan som styr alla inre organ och vad är deras funktioner?

A

De två delarna är det autonoma nervsystemet och det somatiska nervsystemet. Det autonoma nervsystemet styr “fight-or-flight”-reaktioner, medan det somatiska nervsystemet styr främst frivilliga rörelser och sensorisk bearbetning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är enteriskt nervsystem och var finns det?

A

Enteriskt nervsystem är en nyare upptäckt del av nervsystemet som finns i magen. Antalet neuroner i detta system är mycket högre än i ryggmärgen. Det aktiveras genom mikrober och mekaniska rörelser i magen och kan påverka olika receptorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är insula cortex och vilka funktioner tycks den vara involverad i?

A

Insula cortex är den högsta delen av kortex och ansvarar för funktioner relaterade till kroppsliga signaler som musik och missbruk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär embodiment, grounded cognition, embodied cognition och situated cognition?

A

Embodiment/grounded cognition/embodied cognition/situated cognition är olika teorier som betonar att kunskap och kognition är förankrade i kroppens interaktion med omgivningen och den fysiska upplevelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är Piltz reflex och hur påverkar den hjärnan?

A

Piltz reflex är när ögonens pupiller dilaterar som svar på att man låtsas att det är mörkt i ett ljust rum. Hjärnan kopplar ordet “mörker” till den faktiska upplevelsen av mörker, och för att se i mörkret behöver ögonen dilatera. Det visar på sambandet mellan språklig representation och kroppsliga reaktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur reagerar hjärnan när man lyssnar på ord med agerande?

A

När man lyssnar på ord som innehåller agerande kommer den delen av hjärnan som är kopplad till rörelse att reagera, även om man inte själv utför rörelsen. Det visar på sambandet mellan språklig representation och aktivering av motoriska områden i hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär grounded cognition och hur påverkar det våra minnen?

A

Grounded cognition innebär att kunskap är lokaliserad i samma neurala nätverk som när den ursprungligen inlärdes. Vid emotionella minnen påverkas reaktionerna av de känslor som upplevdes första gången och även när man återtänker på dem. Det visar på hur kroppsliga och emotionella upplevelser påverkar våra minnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka delar av hjärnan är involverade i sensory maps och kroppskartor?

A

Primary somatosensory cortex (S1), secondary somatosensory cortex (S2), insula cortex och cerebellum är involverade i sensory maps och kroppskartor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är body schema och varför är det viktigt för hjärnan?

A

Body schema är en neural representation av kroppens delar i form av kroppshållning, form och storlek, som används för att utföra eller föreställa sig rörelser noggrant. Det är viktigt för hjärnan för att kontrollera kroppens interaktion med omgivningen, skilja sig själv från miljön, utföra rörelser korrekt, kommunicera socialt och förutspå andras beteenden. Det spelar även roll för verktygsanvändning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad säger forskningen om uppkomsten av kroppsschemat, är det inlärt eller medfött?

A

Det finns ingen entydig slutsats, men det finns data som stöder både teorin om inlärning och medfödd kroppsschema. Cirka 10% av personer som föds utan en kroppsdel, till exempel genom amputation, kommer fortfarande att känna att den borttagna kroppsdelen finns där.

17
Q

Ge exempel på några tillstånd där människor föds utan representation av vissa kroppsdelar.

A

Exempel på sådana tillstånd är apotemnofili, där personer föds utan representation av vissa kroppsdelar och önskar att ta bort dem. Transsexuella är också födda utan representation av sitt eget kön.

18
Q

Hur utvecklas kroppsschemat hos spädbarn?

A

Spädbarn utvecklar sitt kroppsschema genom att utforska sina egna kroppsdelar genom rörelser och beröring. De kan även visa flexibilitet i sitt kroppsschema genom att leka med leksaker och sätta på sig till exempel en dockas hatt.

19
Q

Vad är neglect syndrom och hur påverkar det kroppsuppfattningen?

A

Neglect syndrom är ett tillstånd där skador på den högra sidan av parietala cortex resulterar i bisarrt beteende där en person slutar använda ena kroppshalvan trots att de annars är helt normala.

20
Q

Vad är full body illusion och out of body experience (OBE)?

A

Full body illusion och OBE kan skapas genom användning av virtual reality (VR) eller liknande tekniker. Det innebär att en person upplever att de stimuleras av något utanför sin kropp och kan se sin egen kropp från en distanserad eller överhöjd position.

21
Q

Vilka delar av hjärnan är involverade i imitativ spegling av ansiktsuttryck och kroppsrörelser?

A

EBA - extrastriate body area svarar till kroppsdelar. OFA - occipital face area. FFA - fusiform face area. FBA - fusiform body area. “Monkey see, monkey do” barn kommer att vilja göra samma som de vuxna i deras liv.

22
Q

Vilka olika hjärnområden är ansvariga för imitation, ansiktsuttryck och kroppsspråk?

A

Imitativ spegling, ansiktsuttryck och kroppsspråk involverar olika hjärnområden. EBA (extrastriate body area) är ansvarig för kroppsdelar, OFA (occipital face area) för ansikten, FFA (fusiform face area) för ansikten och FBA (fusiform body area) för kroppar.

23
Q

Vad är några funktioner av aggression?

A

Några funktioner av aggression inkluderar jämn fördelning av individer av samma art över livsrummet, val av den starkaste i strider, skydd av avkomman och etablering av rangordning (pecking order).

24
Q

Hur kan passiv aggression vara ett evolutionärt drag?

A

I dagens samhälle finns inte alltid möjligheten att agera aggressivt, så människor kan välja att agera passivt aggressivt som ett evolutionärt drag från mer direkt aggression. Att acceptera att passiv aggression är en funktion gör det möjligt att arbeta för att undvika att utöva det.