Speciella tillstånd häst Flashcards
Vad ska man kontrollerna innan en kolikhäst sövs?
Det är viktigt att man kontrollerar magsäcksöverfyllnad innan hästen sövs, och tömmer den vid behov. Om hästen är kraftigt tympanisk kan det vara bra att trokarisera innan induktionen, det vill säga att man tar en kanyl och tömmer buken på gas.
Vilken utrustning kan behövas vid en kolikoperation?
Ljummen NaCl behövs för att kunna hålla tarmarna fuktiga när de tas ut under operationen. Buköppningsinstrument behöver också plockas fram, samt sugslang för evakuering av gas från tarmar. En stor hink/tunna för eventuell tömning av tarm.
Hur ska en kolikhäst ligga på operationsbordet?
Under operationen ligger hästen i ryggläge. Man behöver se till att frambenen inte ligger helt ihopvikta för att förbättra blodflödet ut i benen. Huvud och nos ska vara upphöjt så gott det går, men om det kommer magsäcksreflux vid sidan av sonden så ska huvudet sänkas. Mekanisk ventilering bör övervägas eller användas redan från början. Tiden mellan att hästen läggs på rygg och kirurgen gör snittet behöver vara kort på grund av tryck mot lungorna.
Vad ska man tänka på vid CRI med lidocain (analgesi) intraoperativt?
För att minska risken för ataxi (koordinationsstörning) vid uppvak ska lidocain stängas av 30 minuter innan uppvak.
Vad är PiNO?
När hästen ligger på rygg får man ett tryck på lungorna från tarmarna som orsakar atelektaser. Det som händer då är att blodet som går igenom atelektaserna kommer få ett sämre eller inget gasutbyte alls. PiNO innebär att man ger kvävemonoxid som en gaspuff tillsammans med inandningsluften i början av varje andetag. Kvävemonoxid är vasodilaterande på kärlen i lungorna, så då får man vasodilatation i de delarna av lungorna som är välventilerade, vilket gör att man får mer blod till de välventilerade delarna av lungorna.
Vad ska man tänka på vid uppvak?
Viktigt att urinblåsan är tom innan man kör ut till uppvaket. I uppvaket placeras hästen i vänster sidoläge då höger lunghalva är större än den vänstra. Man ska se till att hästen är väl smärtlindrad inför uppvaket.
Vilka potentiella problem finns vid anestesi av en dystoki?
Stoet har en ganska bra överlevnadsprognos, medan det för fölet är betydligt sämre. I och med dräktigheten får stoet förhöjda oxytocin-nivåer, vilket leder till vasodilatation. Stoet har också ett ökat tryck på lungorna från diafragman och uterus. Hon har en minskad tonus i den övre magmunnen, vilket gör det lättare för vätska att komma upp från magsäcken.
Hur ska man tänka kring effektivitet och smärtlindring vid en dystoki?
Man vill söva så snabbt som möjligt och vara effektiv för att minska tid från induktionen till att fölet tas ut. Om det är ett levande föl ska man ha utrustning och läkemedel för återupplivning. När fölet är ute kan man ge mer smärtlindring till stoet. Om man redan innan operationen vet att fölet är dött kan det ges i premedicineringen.
Vad är viktigt att tänka på vid anestesi av föl? Fysiologiska förutsättningar.
Föl har dåligt utvecklad temperaturreglering. Minimal lungreserv och liten tidalvolym som kompenseras med hög andningsfrekvens. Hypoalbuminemi, vilket gör att den fria aktiva formen av proteinbundna läkemedel ökar. Därför är det viktigt att doserna anpassas. Ökad genomsläpplighet till blod-hjärnbarriären. Detta gör att en större andel av läkemedlen kan nå hjärnan. Lägre leverenzymaktivitet och ofullständig njurfunktion som ökar durationen av läkemedel. Risk för hypoglukemi på grund av hög ämnesomsättning.
Hur ska man tänka kring vikt, stoet och vaccinationer vid anestesi av föl?
En exakt vikt är viktigt då små viktskillnader kan ha stora skillnader på doser. Föl är stickkänsliga, där kan det vara bra att ha lokalbedövningskräm, till exempel EMLA, på huden innan iläggande av PVK. Är stoet och fölet inte vaccinerade mot tetanus så behöver man ge fölet serum innan operationen. Fölet ska ha möjlighet att dia ända fram till induktionen. Stoet är med vid induktionen, och när fölet är sövt tas hon tillbaka till boxen. Ofta behövs sedering till stoet för detta.
Vad ska man använda för andningssystem till föl?
En endotrachealtub på 10 – 16 mm passar bra till föl. För föl som väger mindre än 120 kg kan man använda andningssystem för smådjur. På vissa narkossystem kan man även söva föl på den stora narkosapparaten. För föl över 120 kg kan man använda andningssystem för stora hästar, men med mindre diameter på slangarna och 10 – 15 L blåsa.
Hur ser uppvaket ut vid anestesi av föl?
Om möjligt ska det vara avstånd mellan uppvak och stoet så att fölet inte hör stoet, annars finns risken att fölet reser sig för tidigt. På små föl brukar man ha assisterat uppvak där en person är med fölet under hela uppvaket och hjälper till samt stöttar när fölet reser sig. Så fort fölet står upp tar man stoet till fölet och låter det dia på en gång om den vill det.
Vad kan behöva förberedas inför en operation av häst med fraktur?
Stas-slang behövs ofta vid frakturer för att man ska kunna stasa bort blodet från benet. Sterilpackad borr, plattor och skruvar behövs, samt en mobil röntgen om bilder behöver tas under operationen. Antibiotika ges om det är en fraktur som ska skruvas.
Hur ser det ut intraoperativt och under uppvaket av en häst med fraktur?
I traversen ska inte det skadade benet lyftas i, utan man får manuellt hålla upp det benet. Många frakturer åtgärdas i sidoläge, vilket gör att man behöver benstöd och kuddar. Benen ska vara parallella med kroppen och det undre frambenet dras fram. Viktigt att det inte blir något tryck på det undre ögat. Ofta tar dessa operationer lång tid, och då kan ögongel behöva appliceras många gånger. I uppvaket placeras hästen med det opererade benet uppåt. Hästen ska vara sederad med lågdos. Assisterat uppvak med rep, hängmatta eller pooluppvak kan vara ett bra alternativ.