CRI Flashcards
Vad är CRI?
Constant Rate Infusion.
Att administrera ett läkemedel med en viss infusionshastighet som resulterar i en stabil terapeutisk plasmakoncentration. En stabil plasmakoncentration gör att man får en stabil koncentration på effektstället, till exempel i hjärnan och CNS. Då blir även effekten stabil. Ett annat viktigt syfte med CRI är att raskt kunna reglera plasmakoncentrationen och därmed även reglera effekten. CRI är aktuellt när det inte är tillräckligt med en dos och när man vill kunna reglera effekten raskt.
Vad är steady state?
Det tillstånd där infusionshastigheten motsvarar eliminationshastigheten. Det vill säga där plasmakoncentrationen vid en viss infusionshastighet når en stabil konstant nivå. Tiden som det tar att uppnå steady state beror på läkemedlets halveringstid. Generellt tar den 4 – 5 halveringstider innan steady state uppnås.
Vad betyder context-sensitive half time?
Tiden som det tar för plasmakoncentrationen att minska med 50 % vid avslut av en infusion som är anpassad för att hålla en stabil plasmakoncentration. Tiden beror för de flesta läkemedel på durationen av infusionen, det vill säga hur länge infusionen givits. Detta förklarar varför effekten av de flesta läkemedel sitter i längre ju längre infusionen pågått.
Vad är positivt med att ge en bolus innan start av CRI?
Ger man en bolus innan man startar CRI kommer man nå önskad plasmakoncentration snabbare än om man inte skulle ge någon bolus. Det är framförallt de läkemedel som har en längre halveringstid. Ett alternativ till bolus är att starta CRI tidigare för att ha tid att nå önskad plasmakoncentration, eller ha högre hastighet initialt.
Vad händer när man stoppar CRI?
På samma sätt som det krävs 3 – 5 halveringstider för att uppnå steady state så krävs lika lång tid efter administrationsstopp (3 – 5 halveringstider) innan allt läkemedel försvinner från plasma.
Vad används medetomidin och dexmedetomidin till?
Medetomidin är en alfa-2 agonist med sedativa med goda analgetiska egenskaper. Orsakar vasokonstriktion som ger en initial blodtryckshöjning och därmed bradykardi. Kan reverseras med atipamezol. Är mindre lämpligt till patienter med hjärtklaffsjukdomar, diabetes, nedsatt leverfunktion och cirkulatorisk påverkan. Dexmedetomidin är en enantiomer av Medetomidin.
Vad används lidocain till?
Är en natriumkanal-blockare som används som lokalanestetikum och för behandling av arytmier. Är det enda lokalanestetikum som ges intravenöst. Används vid vicerala smärtor från inre organ, exempelvis till kolikhästar och hundar som går igenom bukoperationer. Lidokain ökar även tarmmobiliteten hos hästar efter kolikoperation. Har en lätt sederande effekt på hund samt ger en reduktion av MAC, vilket gör att behovet av narkosgas under operationen minskar. Bolus ges sakta intravenöst under 2 – 5 minuter innan man startar CRI. Lidokain ges inte till katt på grund av att de har ett litet terapeutiskt fönster.
Vad används ketamin till?
Används vid dissociativ anestesi. Är det enda anestetikum som också ger analgesi. När man ger Ketamin som induktion ger man relativt höga doser. För att uppnå analgesi ger man däremot små doser. Biverkningar är till stor del dosberoende. Ketamin kan orsaka beteendeförändringar, muskelstelhet, tackykardi, temperaturökning och excitation. Effekten av Ketamin måste gå ut av sig själv då det inte finns något reverserande läkemedel.
När ges opioider som CRI?
Ges som CRI till patienter med måttlig till svår smärta som annars kräver upprepade bolusdoser. Ofta ges det vid större kirurgiska ingrepp som ortopedi och amputationer, samt vid svåra trauman. Opioider hjälper till att minska MAC-värdet av narkosgaser mycket. De passar också bra att ge till djur med nedsatt leverfunktion, eftersom opioder inte behöver metaboliseras i levern. Fentanyl och Remifentanil är mest lämpade för att ges som CRI. Dessa läkemedel är väldigt potenta och doser anges ofta i µ/kg/timme. Kan reverseras med antidoten Nalaxone.
Vilka biverkningar kan ses av opioider?
Graden av biverkningar verkar vara beroende av graden smärta som djuret upplever. Man har sett en större förekomst av biverkningar när djuret inte har ont än om djuret har ont. Detta innebär dock inte att djur som har ont inte kan få biverkningar. Opioider kan orsaka andningsdepression, vilket vid anestesi innebär att man behöver ventilera djuret. Opioider kan påverka djurets beteende genom att det är CNS-stimulerande som kan leda till excitation, dysfori (nedstämdhet) och eufori. Djuret kan prata/skälla/yla/jama intensivt, bli rastlöst och börja flåsa/hässja. Hästar kan börja gå runt i boxen, ”box-walking” och katter trampa. Fysiologiska biverkningar av opioider är miosis (pupillsammandragning) hos hund och mydriasis (pupillutvidgning) hos katt.
Hur gör man en utblandning?
Läkemedel kan blandas i en vätskepåse med steril natriumklorid 0,9 % eller i en spruta. Man ska aldrig blanda med sterilt vatten då detta ger en hyperton lösning. Vid blandning i en påse måste man dra ut den volym vätska som man sedan kommer att tillsätta. Viktigt att märka påsen eller sprutan med läkemedel, styrka, initialer och datum.