Exotiska djur Flashcards
Hur utför man inhalationsnarkos på kaniner?
Är lämpligt som underhåll, men inte för induktion då kaninen blir stressad av att bli fasthållen och behöva andas in gasen. Undantag kan göras om man har en kanin med nedsatt allmäntillstånd. Gasen ges då genom mask. Sevofluran accepteras generellt bättre av kaniner än isofluran. Kaniner somnar och vaknar fortare på sevofluran samt andas bättre – sevofluran luktar mindre än isofluran. Man ska ha höga färskgasflöden, 2 – 3 L i början, och hög % på förgasaren inledningsvis. Sänks sedan succesivt. Ännu viktigare än vanligtvis att skydda ögonen vid höga flöden.
Hur intuberar man kanin med en trachealtub?
Kaniner har en förhållandevis stor buk som kan trycka mot andningsorganen, och därför är det bra om man kan säkra andningsvägarna. Det är svårt att öppna kaninens mun, och de har också en mycket svulstig tunga. En smal tub utan kuff behövs i storlek 1,5 – 5,5 (för mycket stora kaniner). Kaniner har känslig trachea och kuffen kan ta upp onödig plats, vilket är varför man ska välja en tub utan kuff. Intuberingen kan göras blint, med ett litet anpassat laryngoskop, med en ledare eller med hjälp av ett otoskop. Vid blind intubering behöver halsen sträckas ordentligt och så får man försiktigt prova att föra ner tuben. Ha hela tiden på kapnografen på tuben för att kunna mäta om tuben hamnar rätt. Kaniner är mycket känsliga i svalget och efter några försök kan man behöva avbryta och använda mask istället. Lokalbedövning kan ges för att minska laryngospasm. Viktigt att tänka på dosen av lokalbedövning så att man inte överdoserar (litet djur).
Vad är en V-gel?
Det finns en produkt som heter V-gel LMA eller larynxmask, som är en metod att intubera kaniner på. Tuben har som ett litet segel på änden som läggs en liten bit ner i esophagus och över tracheaöppningen. Dock finns det en risk för att seglet vrider på sig och orsakar ocklusion av trachea. Därför är det jätteviktigt att vid användning hålla stenkoll på ETCO2 samt att tuben inte rör på sig.
Vad ska man tänka på inför anestesi av gnagare?
För att man ska kunna ge korrekta doser läkemedel är en exakt vikt mycket viktigt. Insulinsprutor kan behöva användas för att dra upp korrekt dos. Gnagare får liksom kaniner inte svälta inför operation. Framförallt hamstrar kan fylla sina kindpåsar med foder, och dessa måste tömmas innan anestesi på grund av aspirationssrisk. Gnagare kan inte hyperventilera, utan de termoreglerar sig själva via öron, svans och sailvering. Därför är det extra viktigt att de inte får hypertermi. Gnagare har mycket små muskler, vilket kan göra det svårt att ge läkemedel i.m. Om man gör det får det inte vara för stora volymer. Det vanligaste sättet är därför att ge en s.c. injektion. På råtta kan man ge i.v. injektion på svanen, laterala svansvenen, om svansen är i fint skick. Det är bra att värma svansen innan injektion i varmt vatten eller likande.
Vad ska man tänka på när det kommer till rakning och tvättning av gnagare inför operation?
Viktigt att man inte rakar mer än nödvändigt så att djuret kan hålla värmen. Likaså är det viktigt vid tvättning att med inte blöter och därmed kyler ner djuret för mycket. En tops kan med fördel användas. Genomskinliga operationstyg rekommenderas så att man kan se djuret hela tiden. Om möjligt kan man lägga svansen på en värmedyna eller linda in den för att hjälpa djuret att hålla värmen.
Vilken narkos är att föredra till gnagare?
Inhalationsgaser är förstahandsvalet på dessa djur då det är lätt att styra narkosdjupet och det är snabb återhämtning för djuret. Man kan ha en induktionskammare eller en gasmask. Högt flöde och hög % sevofluran i början av narkosen så att djuret somnar snabbt. Sevofluran är att föredra då det luktar mindre än isofluran. Småganagare har inte samma benägenhet att sluta äta vid smärta och narkos som kaniner, marsvin och chinchillor.
Vad ska man tänka på vid övervakning av gnagare samt marsvin och chincilla?
Mätning av saturationen är viktigt då dessa arter är känsliga för respirationssjukdomar och hypoxemi. I och med att de har nakna fötter och svansar är det lätt att sätta pulsoximetern där. Man bör också ha en gasmätning, vilket är möjligt trots att de inte är intuberande, samt NIBP och temperaturmätning. Blodtryckskuffen kan placeras på djurets svans eller ben. Temperaturen kan mätas rektalt. I och med att det är mycket små djur har de en stor risk att drabbas av hypotermi, men även av överhettning om värmedynan är för varm. Har man höga gasflöden på kan de ha en avkylande effekt på djuret.
Hur fångar man samt håller i en fågel?
Fåglar fångas in med en handduk. Därefter hålls fågeln i en upprätt position med ena handen lagom hårt runt fågelns hals och den andra handen i klorna. Vingarna stängs in av handduken så att fågeln inte kan fladdra. Fingrarna ska vara under handduken och hållas så att fågeln inte kommer åt att bita. När fågeln släpps tillbaka i buren låter man den själv ta tag i en pinne och först då släpper man.
Hur söver man en fågel?
Det är inte så vanligt att man premedicinerar/sederar fåglar. Sevofluran är det som används mest. Fågeln kan få gasen genom en mask, gärna en genomskinlig så att man kan se att masken ligger över nosborrarna. Först ger man enbart syre, och därefter höga flöden och hög % narkosgas för snabb induktion. Därefter minskar man på gasen. Fåglar är lätta att intubera då de inte har en epiglottis. Då de har fasta trachealringar ska man använda en tub utan kuff.
Vad ska man tänka på vid narkosövervakning av en fågel?
Andnings- och hjärtfrekvensen skiljer mycket beroende på hur stor fågeln är. Därför kan det vara bra att ha en normalfrekvens för individen att utgå ifrån. Blodtryckskuffen kan sättas runt vingbasen – dock inte för hårt.
Vad ska man tänka på preoperativt när det kommer till illrar?
De får inte fasta i mer än 2 – 3 timmar inför operation.
Kan man intubera en iller?
Det går bra att lägga illrar på gasmask. Det är även möjligt att intubera, eftersom illrar är rovdjur och kan öppna munnen stort. Dock kan det vara trångt, så en liten tub behövs. Det går bra att använda tuber med kuff, dock finns det inte alltid kuff på så små tuber – risk för lite läckage. Om man vill kan man lokalbedöva innan intubering samt använda laryngoskop.
Hur ska man tänka kring temperaturer när det kommer till reptiler?
Reptiler är växelvarma och ändrar temperaturen efter omgivningen. S.c. giva tas upp mycket långsamt och rekommenderas därför inte. Om en reptil har varit i en kall miljö kan den nästan ha gått i dvala av kylan, vilket kan förlänga effekten ännu mer på grund av det långsamma upptaget. Inför sederingar är det därför bra om reptilen får vara i ett varmare rum för att få upp värmen innan induktion.
Vad ska man tänka på vid s.c. och i.m. giva till reptiler?
S.c. och i.m. injektioner ska ges i den främre delen av kroppen, då reptiler har en cirkulation i främre respektive bakre delen av kroppen. Det finns flera olika muskler som man kan sticka i.
Vad ska man tänka på vid intubering av en reptil?
Reptiler kan intuberas och tracheaöppningen syns ofta lätt. Det man ska tänka på är att reptiler ha vassa tänder och därför behöver man skydda tuben genom att lägga spatlar på varsin sida av tuben och tejpa fast de.