Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel Flashcards
Vilka olika grupper av smärtstillande läkemedel finns det? Hur skiljer de sig åt vad gäller verkningsmekanism, kliniska effekter och biverkningar, samt toxicitet (dvs hur farligt är överdosering)?
- Paracetamol
Paracetamol är ett gammalt preparat som
har använts som febernedsättande och smärtstillande medel sedan slutet av 1800-talet. Trots detta är man idag inte säker på verkningsmekanismen. Flera förklaringar finns: via cannabinoidsystemet, via serotonin, via hämning av cyklooxygenas (typ 3?), via TRPV1 (tidigare under namnet kapsaicinreceptorn) 15och dessutom har man föreslagit att paracetamol verkar genom att motverka aktiveringen, genom fria radikaler, av perifert cyklooxygenas. Då den smärtstillande effekten är bäst korrelerad till koncentrationen i likvor är troligen de centralt verkande mekanismerna viktigast.
Då paracetamol inte tas upp direkt i ventrikeln utan i tarmen, är upptaget av oralt givet paracetamol osäkert vid förlångsammad ventrikeltömning, som exempelvis är vanligt vid smärta och illamående och vid samtidig behandling med morfin.
Den smärtlindrande effekten är dosberoende inom intervallet 0,3–1 gram och det lönar sig sällan att ge högre doser. Det är välkänt att höga doser av paracetamol är levertoxiska. Det är ovanligt med överkänslighet mot paracetamol, men det förekommer i enstaka fall.
För dosering av paracetamol till barn se avsnittet Läkemedel och barn .
- Cyklooxygenashämmare
Cyklooxygenashämmare (COX-hämmare,
NSAID) har sin huvudsakliga effekt genom att blockera cyklooxygenas och därmed omvandlingen av arakidonsyra till prostaglandiner som både medverkar till inflammation men också i smärttransmissionen. Det finns oselektiva COX-hämmare och COX-2-selektiva hämmare. Det finns dock inga COX-2-selektiva hämmare registrerade för barn. De negativa effekterna av COX-hämmare är bl a påverkan på trombocytfunktion, minskad njurgenomblödning, framför allt vid hypovolemi, samt påverkan på magsäckens skydd mot saltsyra.
För att skydda mot magsår kan det vara klokt att sätta in protonpumpshämmare. COX-2-selektiva preparat kan övervägas, men många äldre har samtidig behandling med lågdos acetylsalicylsyra (Trombyl) och då är det tveksamt om det är till nytta med de selektiva preparaten.
Det är känt att COX-hämmare kan öka risken för allvarliga kardiovaskulära händelser som hjärtinfarkt och stroke, men risken är dosberoende och kan troligen variera mellan olika substanser. Minst belastat tycks naproxen vara, medan diklofenak kan vara förenat med förhållandevis hög risk. Celecoxib och etoricoxib tycks inte medföra högre risk än diklofenak.
- Svaga opioider
Kodein
Kodein räknas till opioiderna. Kodein metaboliseras till en viss del till morfin, som anses svara för huvuddelen av den smärtlindrande effekten av kodein. Denna metabolism, som sker via cytokrom P-450 (CYP2D6), har stora genetiska variationer. Detta är en förklaring till att svaret på kodein varierar mycket mellan olika individer. Cirka 7% av befolkningen i Norden har nedsatt metaboliseringsförmåga pga mutationer i genen, och får sämre effekt av kodein. Metabolismen kan också minskas av läkemedel som blockerar enzymet, t ex fluoxetin, vilket leder till minskad bildning av morfin. Omkring 1% av befolkningen har duplikation eller multiplikation av genen, och metaboliserar ”ultrasnabbt”. De löper större risk att få biverkningar av kodein, t ex i form av andningsdepression. Kodein ska inte ges till barn efter bortoperation av tonsiller eller polyper vid behandling av obstruktiv sömnapné, på grund av större risk för andningsdepression hos dessa patienter. I kombination med paracetamol har kodein en god analgetisk effekt. Kodein verkar också ha en takeffekt, så högre dos ger inte bättre analgesi, enbart mer biverkningar.
Tramadol
Tramadol räknas liksom kodein till de svaga opioiderna. Tramadol metaboliseras via cytokrom P450-systemet (CYP2D6). Metaboliten har större analgetisk effekt än tramadol via opioidreceptorn. Effekten är till ca en fjärdedel som en opioid medan
resten av effekten är beroende på återupptagshämning av noradrenalin och serotonin i centrala nervsystemet.
Tramadol medför mindre risk för andningspåverkan än t ex morfin och kan därför vara ett lämpligt medel om paracetamol och COX-hämmare inte har tillräcklig effekt. Nackdelen är att tramadol är
associerat med en hög risk för illamående och yrsel, åtminstone vid behandling av akut smärta, t ex postoperativt. Av detta skäl rekommenderar många att tramadol inte ska ges till äldre. Andra menar att vid användning av retardberedning och försiktig dosupptitrering, reduceras biverkningarna. Tramadol interagerar med många läkemedel, vilket komplicerar användningen.
- Opioidanalgetika
Opioidanalgetika verkar genom att binda
till opioidreceptorer som vid aktivering ger en
central smärthämmande effekt. Alla opioider har ungefär samma biverkningar som är dosberoende. Dessa är sedation, muntorrhet, illamående, förstoppning, klåda och vid högre doser andningsdepression (hämning av andningscentrum då både andningsfrekvens och storleken på andetagen minskar). Barn
Ange två olika huvudgrupper av antiinflammatoriska läkemedel, samt ange några olika indikationer för dessa.
- NSAID - reumatorid artrit
- Kortison - astma, allergiska utslag, hudirritation
Långverkande: prednisolon Kortverkande: hydrokortison Verkningsmekanism: hämmar transkription av bl a flera cytokiner och Cox-2 Indikationer: • Kroniska inflammationer • Allergiska reaktioner • Astma • Rematoid artrit • Inflammatoriska tarmsjukdomar • mfl