Demens Flashcards

1
Q

a) Vilka symptom vid demens och Alzheimers sjukdom kan man lindra med hjälp av läkemedel?
b) Vilka två läkemedelsgrupper används vid behandling av kognitiva symtom vid demens? Ange även substansnamn. (svaren på båda frågorna går ihop så skrev ett svar)
c) Redogör för verkningsmekanismerna

c) Finns det några biverkningar för dessa läkemedelsgrupper som är särskilt viktigt för en psykolog att känna till, t.ex. som kan
inverka på psykologisk behandling? Motivera ditt svar!

A

a) Vid demens och Alzheimer är det dock inte enbart kognitiva symptom som uppstår utan individen kan även uppleva psykiatriska symptom. Läkemedel som är vanliga är antidepressiva, psykosmediciner samt läkemedel mot ångest och sömnsvårigheter.

b)Det finns idag ingen medicin som kan återställa alla de hjärnfunktioner som försämras vid demens. Dock finns det farmakologisk behandling som kan lindra en del av de symptom som uppstår i samband med demenssjukdomar, så kallade bromsmediciner. Medicinering vid demens kan göra att hjärnans olika delar och funktioner fungerar längre än om ingen medicinering ges. Tänkande och minne är två hjärnfunktioner som påverkas mycket av demens men dessa är symptom som kan lindras med hjälp av medicinering. Ämnen som onepezil (Aricept), rivastigmin (Exelon) och galantamin (Reminyl), så kallade
acetylkolinesterashämmarna, kan förbättra just tänkande och minne. Även känsloliv och uppmärksamhet påverkas positivt av dessa ämnen. Vidare används även memantin (Ebixa) som är ett läkemedel som kallas för NMDA-receptorantagonist vilket minskar de intellektuella symptomen.

c) Ämnena som nämns ovan; onepezil (Aricept), rivastigmin (Exelon) och galantamin (Reminyl) är vanliga vid farmakologisk behandling av demens och Alzheimers. Vid dessa sjukdomar förtvinar de nervceller som använder sig av acetylkolin och dessa läkemedel hämmar nedbrytningen vilket gör att mer acetylkolin kan tas upp av den mottagande nervcellen.

Memantin (Ebixa) är ett läkemedel som påverkar kroppens naturliga ämne glutamat. Glutamat verkar på receptorer som kallas för NMDA-receptorer. Dessa receptorer finns på nervceller i hjärnan som är inblandade i överföringen av nervsignaler i hjärnan som är viktiga för inlärning och minnet. Glutamat gör att nervcellerna skadas genom överdriven stimulering av NMDA-receptorerna. Memantin blockerar NMDA-receptorerna vilket blockerar överdriven aktivitet av glutamat. Memantin påverkar dock inte den normala aktiveringen av dessa receptorer som krävs för att hjärnan ska kunna bilda ett minne.

d) Ange några läkemedelsgrupper som kan påverka kognitiva funktioner negativt, fr.a. hos äldre?
Bland annat bensodiazepiner och pregabalin har en sederande effekt och kan ge minskad uppmärksamhet hos användaren. BZ kan dessutom ge minnesstörningar, minskad REM-sömn, trötthet och förrvirring. Dessa biverkningar kan uppstå hos alla men är mer framträdande hos äldre. Patienter med demens är dessutom extra utsatta på grund av neurodegeneration (och därmed en försämring av nervernas signalöverföring). Detta gäller särskilt läkemedel med antikollinerg effekt (pga verkar i motsatt rikting mot vanligaste läkemedel för Alzheimer) samt tricykliska antidepressiva.

Det är viktigt för en psykolog att veta om patienten står på någon medicin, för att kunna få en bättre bild av personens “sanna” förmåga - det kan annars vara under påverkan av en medicin. (pills have no skills)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly