Seminar 2: Totalentreprise Flashcards
Totalentreprise: Hvornår er noget en totalentreprise?
Det må bero på en fortolkning af totalentrepriseaftalen og realiteten. Ifølge ABT 93 § 1 er totalentreprise karakteriseret ved, at entreprenøren har påtaget den væsentlige del af projekteringen.
Det må derfor på grundlag af aftalen og realiteten vurderes om entreprenøren har påtaget sig at forestå den væsentlig del af projekteringen eller ej.
I TBB 2011.478/2 V fandt Vestre Landsret, at der ikke var tale om en totalentreprise, uanset at ABT 93 var aftalt imellem parterne, da entreprenøren ikke skulle forestå en væsentlig del af projekteringen. Derfor var E alene forpligtet i det omfang en HE er forpligtet.
Totalentreprise: Hvad er fordelene og ulemperne ved totalentreprise frem for traditionel entreprise?
Fordele:
- BH kan drage nytte af TE’s byggetekniske kompetence og dermed forkorte projekteringen af byggeriet
- BH opnår et enklere ansvarsbillede, fordi BH som udgangspunkt kun har én medkontrahent, nemlig TE
- BH slipper for at styre og koordinere projektet i lige så høj grad som ved fag- og hovedentrepriser.
- BH kan på et tidligt tidspunkt få fastlagt prisen.
kan foretages sideløbende.
Ulemper:
- BH mister indflydelse, da TE overtager styring for de ydelser, der ikke er nedfældet i aftalegrundlaget. Det kan f.eks. medføre at TE vælger de billigste løsninger for ekstraarbejde mod ekstrabetaling.
- TE er også typisk dyrere, fordi TE har mere styring
Totalentreprise: Hvad kendetegner totalentreprise?
Totalentreprise indebærer, at entreprenøren tillige har påtaget sig den væsentligste del af projekteringen, jf, ABT 93 § 1, stk. 2. (ABT 18 § 2).
Det er kendetegnende for totalentreprise, at TE på et ganske tidligt tidspunkt overtager et skitsemæssigt projekt på funktionskrav.
Totalentreprise: Hvad skal der til for at fravige ABT 93?
Det følger af ABT § 1, stk. 3, at der er en formodning om, at der ikke er sket fravigelse, medmindre det er udtrykkeligt angivet.
Individuelle klausuler som i udgangspunktet ikke vil blive tillagt betydning er klausuler som fraviger udbudskravene i § 2, stk. 2, eller klausuler om at “uforudsete jordbundsforhold” er E’s risiko.
Totalentreprise: Hvem bærer risikoen for uforudsete jordbundsforhold?
Som udgangspunkt bærer BH risikoen for uforudsete jordbundsforhold, idet BH har en undersøgelses- og loyal oplysningspligt om jordbundsforhold, jf. ABT 93 § 15, stk. 4.
Det betyder, at TE i udgangspunktet kan kræve ekstrabetaling for ekstraarbejder som følge af uforudsete jordbundsforhold.
Dette kan kritiseres, idet TE som følge af sin specialistviden ofte vil være bedre rustet til at vide hvilke jordbundsundersøgelser der skal foretages end BH’s egen tekniske rådgiver, der som regel er generalist.
I ældre praksis har Voldgiftsretten været utilbøjelig til at fravige ABT 93 § 15, stk. 4 som følge af individuelle klausuler, da BH har ejerrisikoen for uforudsete jordbundsforhold.
Se dog en nyere afgørelse i TBB 2008.727 VBA, hvor Voldgiftsretten fastholdt en klausul om fravigelse af ABT 93 § 15, stk. 4, således at E måtte bære risikoen for store sten i jordbunden. Denne afgørelse står dog alene, og det er usikkert hvorvidt afgørelsen er udtryk for ny praksis.
Totalentreprise: Hvem bærer ansvaret for myndighedskrav, og hvem står for myndighedsbehandling og betaling heraf?
TE er ansvarlig for at projektet lever op til sædvanlige myndighedskrav, jf. ABT 93 § 3, stk. 4.
Se TBB 2004.362 VBA, hvor særlige krav til ventilationen ikke ansås for omfattet af totalentreprenørens tilbud.
Totalentreprenøren skal sørge for myndighedsbehandling af projektet, jf. ABT 93 § 13, stk. 1, men bygherren skal afholde udgifterne hertil.
Bonus: TE kan kræve tidsfristforlængelse som følge af forsinket myndighedsbehandling, når der er forløbet 30 dage, efter at fyldestgørende projektmateriale er indsendt, jf. ABT 93 § 24, stk. 1, nr. 6.
Totalentreprise: Hvad er kravene til udbudsmaterialet ved totalentrepriser?
Reglen i AB 92 § 2, stk. 2 er videreført i ABT 93 § 2, stk. 2, og BH har således principielt den samme pligt til at sørge for et fyldestgørende udbudsmateriale.
Totalentrepriser er dog kendetegnet ved, at BH og TE indgår aftale, før der foreligger klarhed over projektmaterialet. Ofte har BH’s rådgiver alene udarbejdet et skitsemæssigt projekt med BH’s funktionskrav.
Der kan derfor ikke stilles de samme krav til BH’s udbudsmateriale ved totalentrepriser som ved traditionelle entrepriser, da TE har påtaget sig en projekteringsforpligtelse.
Det betyder samtidig, at TE har vanskeligt ved at komme igennem med krav om merbetaling for ekstraarbejder. Det vil kun være muligt, hvis TE skal levere noget som er helt uden for rammen af det aftalte.
Se dog TBB 2008.701 VBA (krav til udluftning i boligbegyggelse), hvor E havde påtaget sig ansvaret for et forprojekt udarbejdet af BH’s rådgiver, men blev tilkendt tidsfristforlængelse, da forprojektet ikke levede op til myndighedskrav om udluftning og ventilation. Voldgiftsretten lagde til grund, at TE ikke kunne nå at efterprøve lovligheden af projektet inden kontraktens indgåelse, og at det derved var nødvendigt at lægge projektmaterialet fra udbudsmaterialet uprøvet til grund.
Totalentreprise: Kan TE forlange tidsfristforlængelse?
Reglerne om tidsfristforlængelse i AB 92 er overført til ABT 93, dog således at TE ikke kan kræve tidsfristforlængelse som skyldes en anden entreprenørs forsinkelse.
Totalentreprise: Kan reglerne om tidsfristforlængelse som følge af forsinket myndighedsbehandling fraviges?
Ja, da ABT 93 § 24 om forsinket myndighedsbehandling er tænkt som en tilbagefaldsregel, jf. ABT-betænkningen.
Eksempelvis har Dansk Byggeri taget et standard forbehold ved totalentrepriser om, at indhentelse af tilladelse til flytning af forurenet jord ikke er omfattet af tilbuddet. Det betyder, at TE har ret til tidsfristforlængelse, og ret til merbetaling for fjernelse af jord.
Totalentreprise: Hvornår er TE’s forsinkelse ansvarspådragende?
Forsinkelse, som ikke giver entreprenøren ret til tidsfristforlængelse, er ansvarspådragende, jf. ABT 93 § 25, stk. 1.
Herefter kan BH kræve dagbod, hvis det er vedtaget, og hvis BH har varslet det. Hvis dagbod ikke er vedtaget kan BH kræve erstatning.
Totalentreprise: Hvad er TE’s ansvarsgrundlag? Er der tale om en resultat- eller indsatsforpligtelse?
TE’s ansvarsgrundlag er culpa ud fra en professionsnorm med omvendt bevisbyrde. TE skal altså løfte bevisbyrden for ikke at have handlet ansvarspådragende.
Der vil ofte være tale om en resultatforpligtelse, hvorfor TE’s ansvar nærmer sig et objektiviseret hæftelsesansvar.
Først må BH dog løfte bevisbyrden for, at der er tale om en mangel eller projektfejl, hvilket i praksis sker ved syn og skøn. Såfremt BH kan løfte denne bevisbyrde, så er der en formodning om, at TE har handlet ansvarspådragende, hvilket er baggrunden for, at der er tale om et præsumptionsansvar.
Totalentreprise: Hvilke regler gælder ved projekteringsfejl kontra projekteringsmangler?
Mangelsbedømmelsen skal vurderes i henhold til de entrepriseretlige regler, uanset om TE’s ansvar relaterer sig til udførelse eller projektering.
Det følger af, at ABT 93 § 30, stk. 1 og 4 regulerer mangler ved totalentreprenørens ydelse, idet ordlyden “arbejder” skal læses som både udførelse og projektering, jf. ABT 93 § 1, stk. 8.
Totalentreprise: Hvad er BH’s primære mangelsbeføjelse ved TE’s mangler?
BH’s primære mangelsbeføjelse ved TE’s projektfejl eller udførelsesfejl er afhjælpning, som TE har ret og pligt til at gennemføre, jf. ABT 93 §§ 32 og 33.
Subsidiært kan der blive tale om udbedringsgodtgørelse eller afslag efter ABT 93 § 34.
Der kan dog foreligge omstændigheder, hvor BH ikke kan gøre brug af sine mangelsbeføjelser, hvis f.eks. offergrænsen er overskredet, eller hvis BH har reklameret for sent.
Totalentreprise: Hvad er kravene til totalentreprenørens ydelse?
Det følger af ABT § 10, stk. 1, at arbejdet skal udføres i overensstemmelse med aftalen, fagmæssigt korrekt eller i overensstemmelse med bygherrens eventuelle anvisninger efter § 15. Materialer skal være af sædvanlig god kvalitet, medmindre andet er angivet.
Det følger af ABT § 10, stk. 2, at entreprenøren skal levere alle materialer og præstere alle fornødne biydelser til arbejdets færdiggørelse.
Se ABT § 1, stk. 8 om at der med “arbejder” menes udførelse og projektering.
Totalentreprise: Har det en betydning, at BH har ønsker/forslag til projektmaterialet?
Når ABT 93 er vedtaget, er det klare udgangspunkt, at TE bærer ansvaret for projekteringen, da TE har påtaget sig den væsentligste del af projekteringsopgaven, og dermed er nærmest til at bære risikoen og dermed ansvaret.
Hvis BH stiller forslag/ønsker til projekteringen, vil TE stadigvæk ofte blive pålagt projekteringsansvaret for fejlkonstruktioner. Se dog § 15 om BH’s anvisninger.
Se TBB2011.413/2, der omhandler opførelse af et parcelhus, hvor der var trækgener og kuldenedslag i et højt åbent rum. BH havde stillet forslag til tegninger til arkitekten, der var hyret af TE. Landsretten fandt, at TE var ansvarlig for trækgener og kuldenedslag, uanset at varmetabsrammen var overholdt, og at der ikke var konstateret fejl ved varmeinstallationen eller husets tæthed.