Recht Flashcards
Vereffening - verschil met faillissement
In praktijk is de deficitaire vereffening een meer proper alternatief voor het faillissement. Bij een faillissement zijn 2 voorwaarden van toepassing: staking van betaling en gestokt krediet. Als er staking van betaling is, maar de schuldeisers hebben vertrouwen in een correcte (deficitaire) vereffening dan is er geen sprake van gestokt krediet, en kan de vennootschap vereffend worden. Tot 6 maand na de sluiting van de vereffening kan het vertrouwen alsnog opgezegd worden, en is er toch nog sprake van een faillissement.
Het voornaamste verschil tussen een vereffening en een faillissement is dat bij een faillissement het de rechtbank is die de curator kiest en aanstelt. Bij een vrijwillige vereffening daarentegen behouden aandeelhouders grotendeels de controle over de vennootschap en kunnen ze zelf een vereffenaar benoemen.
Vereffening
- op eigen initiatief (initiatief van de bedrijfsleider, en goedkeuring door de Algemene Vergadering);
- Kan deficitair zijn (bij goedkeuring schuldeiders), indien niet alle schuldeisers kunnen terugbetaald worden (maar niet altijd het geval).
- een vennootschap in vereffening kan failliet verklaard worden (tot 6 maand na sluiting vereffening);
- Schuldeisers moeten akkoord zijn.
Faillissement
- duurzame staking van betaling en wankel krediet
- (risico op) wrongfull trading? Imagoschade? Bestuursaansprakelijkheid?
- Faillissement kan aangevraagd worden door:
- De schuldenaar;
- De schuldeiser;
- Het openbaar misterie;
- De rechtbank;
- Faillissement wordt uitgesproken door een vonnis van de ondernemingsrechtbank.
- Normaal gezien altijd deficitair, anders was er waarschijnlijk geen faillissement.
- strikte omkadering (curator en verschoonbaarheid)
- imagoschade
- verregaande aansprakelijkheidsregeling (grove fout)
Witwaswetgeving CFI
Wat zijn witwashandelingen
- de omzetting of overdracht van geld of activa met de bedoeling de illegale herkomst ervan te verbergen of te verdoezelen of een persoon die betrokken is bij een misdrijf waaruit dit geld of deze activa voorkomen, te helpen ontkomen aan de rechtsgevolgen van zijn daden;
- het verhelen of verhullen van de aard oorsprong, vindplaats, vervreemding verplaatsing of eigendom van geld of activa waarvan men de illegale herkomst kent;
- de verwerving, het bezit of het gebruik van geld of activa waarvan men de illegale herkomst kent;
- de deelneming aan, de medeplichtigheid tot, de poging tot, de hulp aan, het aanzetten tot, het vergemakkelijken van of het geven van raad betreffende een van de in de drie voorgaande punten bedoelde daden
Wat met de Roerende Voorheffing : Fiscale verwerkingswijze (Moeder Dochter Richtlijn)?
Op uitgekeerde dividenden door een Belgische vennootschap is normaliter roerende voorheffing verschuldigd (30% RV).
Vrijstelling moeder dochter
Wanneer de uitkerende vennootschap een Belgische dochteronderneming is van de ontvangende moedervennootschap die gelegen is in de EER (““Europese Economische Ruimte””) en die gedurende één jaar minimum 10% van de aandelen van de Belgische dochter bezit, dan zijn de uitgekeerde dividenden niet onderworpen aan roerende voorheffing.
Bonusantwoord
Normaal gezien moet de schuldenaar van de roerende inkomsten de roerende voorheffing aangeven, inhouden en aan de Staat storten op het moment dat hij die inkomsten toekent of betaalt aan de genieter. De genieter van het inkomen ontvangt dus een netto bedrag, dat wil zeggen het bedrag van de inkomsten min de ingehouden roerende voorheffing.
2e bonusantwoord.
Een managementvennootschap kan een ontvangen aandeel in mindering brengen van haar fiscaal belast resultaat (DBI aftrek).
Aanvullend; de voorwaarden tellen op moment van toekenning of betaalbaarstelling van het dividend. Verder voldoe je ook aan de voorwaarde van de DBI aftrek (vrijstelling RV) wanneer je 2.5 mio EUR bezit (zelf al is dit geen 10%).
Nota: zie ook link met DBI bevek.
Naast deze kwantitatieve voorwaarde (2.5 mio of 10%) is er een ook kwalitatieve voorwaarde; de dividenden moeten vanuit een land komen met een ‘normaal’ belastingregime (15% - dit om dividenden uit belastingparadijzen niet vrij te stellen)
Controle van drankencentrale waar zaakvoerder = aandeelhouder. Hij gaat nog persoonlijk het geld innen bij zijn klanten > het gaat hier over substantiële bedragen.
De klant wijzen op het feit dat cash transacties +3 kEUR (individueel of geaggregeerd) niet toegelaten zijn en dat hier bepaalde boetes op staan, het risico profiel van de klant verhogen, overwegen of melding aan het CFI noodzakelijk is.
Wat betreft de uit te voeren audit procedures lijkt mij dat deze dienen aangepast te zijn aan het feit dat er veel cash transacties zijn, en eventueel in het achterhoofd houden dat er geen dubbele boekhouding speelt.
Maar in see lijkt deze aanpak niet anders dan anders.
Als de contracten, en de facturatie, geen issues naar boven brengen, dan lijkt het mij geen issue dat klanten cash of per overschrijving betalen. Uiteindelijk kan er bij overschrijving ook een 2e circuit bestaan waar klanten extra betalen in het zwart.
We kunnen hier enkel op letten tijdens onze uitgevoerde auditwerkzaamheden.
Belangrijk zal ook zijn om te verifieren dat elke cash betaling ook effectief in de boekhouding terecht komt, om te vermijden dat er zo geen belastingen betaald worden.
Aanvulling; melding maken op representatiebrief waarbij management bevestigd dat enkel opgelijste transacties plaatsvonden.
Cash transactie > 3k EUR > wat te doen?
Zowel voor cash transacties + 3 kEUR, of verschillende kleine cash transacties die overduidelijk aan elkaar gerelateerd zijn (bv. zelfde tegenpartij, zelfde onderwerp en kort na elkaar) dient er na te gaan of er een vermoeden is van Witwassen. Enkel bij een vermoeden dient er melding gemaakt te worden aan het CFI.
Het gemeenschappelijke bericht van het IBR - BIBF - IAB adviseert zeer sterk volgende stappen bij cash transacties boven de 3 kEUR die niet onder de uitzonderingen vallen.
1. de klant in kennis stellen van de vastgestelde overtreding en hem te wijzen op het feit dat hier boetes aan verbonden zijn;
2. het risicoprofiel (klant aanvaarding) aan te passen, en deze klant te beschouwen als een klant met verhoogd witwasrisico;
3. indien atypische verrichting, verslag opmaken en overmaken aan AMLCO
4. indien vermoeden van witwassen van geld, de procedure volgen. Indien geen vermoeden, het verslag niet overmaken aan het CFI maar wel 10 jaren bewaren op de zetel van de vennootschap.
Wat is het verschil tussen een gerechtelijke reorganisatie en een faillissementsprocedure?
De gerechtelijke reorganisatie is een procedure met het oog op de volledige of gedeeltelijke redding van de onderneming, wanneer haar financiële problemen niet al te omvangrijk zijn.
Een faillissementsprocedure is een procedure met het oog op de vereffening van de onderneming, wanneer er geen hoop op redding meer is.
Wat weet je over inkoop eigen aandelen. Voorwaarden? Boeking?
Mogelijk in een NV en BV, niet in een CV
Inkoop eigen aandelen is een onrechtstreekse uitkering van vennootschapsmiddelen (uiteindelijk betaal je aandeelhouders terug).
Gevaarlijk voor schuldeisers, aangezien voor het bedrag eigen aandelen is het vermogen eigelijk fictief.
Regeling ook van toepassing bij de moeder als een dochteronderneming aandelen van de moeder inkoopt (enkel NV).
Voorwaarden:
1. Voorafgaandelijke goedkeuring van de AV, met respecteren van meerderheid en quorum statutenwijziging.
Max. geldigheid van goedkeuring in NV: 5 jaar.
Uitzondering zijn mogelijk (aandelen inkopen om uit te keren aan personeel, NV: ernstig nadeel aan vennootschap voorkomen (mits statutaire toelating), …)
2. Geen vereisten inzake maximaal aantal te verkrijgen effecten (fiscaal blijft de 20% regel van toepassing).
Dit wil zeggen dat in theorie een vennootschap alle aandelen minus 1 kan opkopen;
3. Voor verkrijging uitgetrokken bedrag moet uitkeerbaar zijn;
4. Alleen volstorte aandelen komen in aanmerking. Aandelen die nog niet betaald zijn kunnen uiteraard niet terugbetaald worden.
5. Gelijke behandeling van de effectenhouders.
Uitzondering: indien alle aandeelhouders unaniem akkoord zijn met ongelijke behandeling;
6. Een genoteerde vennootschap moet kennisgeving aan het FSMA doen (kennisgevingsplicht).
Uitzonderingen op bovenvermelde voorwaarden zijn mogelijk: inkoop om direct te vernietigen (kapitaalvermindering), verkrijgen onder algemene titel, verkrijging krachtens gedwongen verkoop.
Volgende rechten worden geschort bij de ingekochte effecten: stemrechten, dividendrecht. Er moet ook een onbeschikbare reserve worden aangelegd en de inkoop eigen aandelen wordt vermeld in het jaarverslag.
Verschil bijzondere en buitengewone AVA
Bijzondere Algemene Vergadering
Iedere algemene vergadering die niet samenvalt met de gewone algemene vergadering en die niet moet beslissen over een statutenwijziging, is een bijzondere algemene vergadering. Het is de vergadering die u voor een bijzondere reden kan bijeenroepen (bv. in het kader van de alarmprocedure wanneer het nettoactief is gedaald tot minder dan de helft of éénvierde van het kapitaal, het tussentijds ontslag of de benoeming van een bestuurder of zaakvoerder).
Buitengewone Algemene Vergadering
De buitengewone algemene vergadering wordt bijeengeroepen om over een voorstel van statutenwijziging te beslissen. De beslissing wordt bij authentieke akte verleden (bv. een inkoop van eigen aandelen, een kapitaalvermindering, een kapitaalverhoging). Deze vergadering vergadert volgens de regels die zijn vastgelegd in de statuten en moet verplicht voor een notaris worden gehouden.
Aanwezigheidsvereiste buitengewone AV: 1/2e en 3/4e meerderheid (statuten) of 4/5e (doelswijziging).
Toegestaan kapitaal: Wanneer kan het bestuursorgaan overgaan tot een kapitaalsverhoging binnen het kader van toegestaan kapitaal;
Wanneer niet?
Enkel in een NV (wegens geen kapitaalbegrip in een BV)
In BV is er een alternatief: de bevoegdheidsdelegatie (procedure gelijklopend)
De statuten kunnen voorzien dat het bestuursorgaan het kapitaal (in 1 keer of meerderen keren) verhoogt tot aan een bepaald vooraf vastgelegde limiet. Hier zit dus ook in inbegrepen de bevoegdheid tot uitgifte van converteerbare obligaties en inschrijvingsrechten tot een bepaalde limiet.
Deze bevoegdheid is geldig voor een hernieuwbare termijn van 5 jaar te rekenen vanaf de publicatie van de statuten.
In een genoteerde vennootschap is het max verdubbelen het kapitaal, in een niet genoteerde vennootschap geen limiet aan de limiet die de AV kan stellen.
Beperking
- kapitaalverhoging door omzetting van de reserves;
- kapitaalverhoging waarbij het voorkeurrecht vd aandeelhouders is beperkt of uitgesloten;
- Geen uitgifte van aandelen met meervoudig stemrecht;
- Uitgifte van nieuwe soort effecten;
- Bij een openbaar overnamebod
Verschil interim dividend - tussentijds dividend
Interimdividend: over de uitkering van een interimdividend kan worden beslist door het bestuursorgaan op basis van de winsten van het lopende boekjaar (op basis van een tussentijdse balans) of van het voorbije boekjaar waarvan de jaarrekening nog niet werd goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders. Kan zowel in NV als BV.
Dit dividend is een voorschot (bij een teveel wordt het alvast aanzien als voorschot volgend jaar), de commissaris geeft een review opinie over staat van activa en passiva niet ouder dan 2 maand.
Tussentijds dividend: een tussentijds dividend kan door een (bijzondere) algemene vergadering van aandeelhouders worden uitgekeerd op basis van de opgebouwde winsten/reserves zoals ze beschikbaar waren in de goedgekeurde jaarrekening van het laatst afgesloten boekjaar. De winsten van het lopende boekjaar of van het laatste nog niet afgesloten boekjaar komen niet in aanmerking voor een tussentijds dividend.
Dit dividend is definitief, en de commissaris heeft hier geen rol (bij een NV).
Besprek artikel 138
- wat zijn gevolgen voor vennootschap
- kan of moet je Rb inlichten? Zijn er termijnen?
Het gaat hier over art. 3:69 WVV
Vennootschap inlichten over vaststellingen die de continuïteit in het gedrang kunnen brengen (gewichtige en overeenstemmende feiten).
Verplichting van de revisor om het bestuursorgaan (schriftelijk) op de hoogte te brengen als hij gewichtige en overeenstemmende feiten vaststelt die de continuïteit in het gedrang kunnen brengen.
Indien binnen een maand na de mededeling aan het bestuursorgaan, het bestuursorgaan geen / onvoldoende actie onderneemt, kan de revisor vaststellingen meedelen aan de voorzitter van de ondernemingsrechtbank. Dit houdt echter geen verplichting in en valt binnen de beoordelingsvrijheid van de revisor.
De revisor schendt met deze melding zijn beroepsgeheim niet.
Maar oppassen! Het beroepsgeheim is enkel niet van toepassing bij de melding van de beroepsbeoefenaar aan de ondernemingsrechtbank, en mbt. de aanbevelingen die hij gedaan heeft aan het bestuursorgaan. In alle andere gevallen waarbij de voorzitter van de ondernemingsrechtbank bijkomende gegevens wil verzamelen, is de beroepsbeoefenaar opnieuw WEL gebonden aan het beroepsgeheim.
Het feit dat de gecontroleerde entiteit een gerechtelijke reorganisatie ondergaat ontslaat de revisor niet van zijn verplichting om het bestuursorgaan in kennis te stellen van de feiten.
Squeeze Out? Opdracht commissaris?
Een Squeeze Out is een situatie waarbij één of meerdere aandeelhouders die minstens 95% van het kapitaal (NV) of stemrechten (BV) vertegenwoordigen een uitkoopbod doen op de overige aandelen.
Mogelijk in zowel een NV als een BV, niet in een CV. De bieder(s) stelt/stellen een schriftelijk en omstandig verslag op mbt. de overname prijs.
Mogelijk zowel in beursgenoteerde, als niet beursgenoteerde vennootschappen
1. Beursgenoteerde vennootschappen: geen mogelijkheid tot niet aanvaarding, na verstrijken van de periode gaan de aandelen automatisch over met consignatie van de gelden;
2. Niet beursgenoteerde vennootschappen: minderheidsaandeelhouders hebben het recht om tegen het uitkoopbod in te gaan, eventueel komt er een verhoging van de uitkoopprijs. Er kan ook niet aanvaard worden. Dan blijven de aandelen van de minderheidsaandeelhouders, maar worden deze wel ingeschreven in het aandeelhoudersregister van de vennootschap (en dus op naam).
Opdracht bedrijfsrevisor
1. Nagaan relevantie van de gehanteerde waarderingsmethoden om tot de overname prijs te komen.
2. Nagaan of de overname prijs de belangen van de minderheidsaandeelhouders van de effecten veiligstelt.
Wie mag en kan directie benoemen in NV en in BV (vragen om je uit het lood te slaan)?
Bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders, voor bepaalde of onbepaalde tijd. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen tot bestuurder benoemd worden. Bij een rechtspersoon wordt er steeds een natuurlijke persoon als vaste vertegenwoordiger aangeduid.
Mag je bestuurder zijn en ook op payroll staan?
Bestuurders, leden van de raad van toezicht en leden van de directieraad van een NV, BV en CV kunnen geen werknemer zijn. De functie van bestuurder moet bijgevolg op zelfstandige basis uitgeoefend worden.
=> de reden hiervoor is dat deze personen niet onder andermans gezag mogen staan.
Een bestuurder die belast is met het dagelijks bestuur, kan zowel werknemer als zelfstandige zijn. Om werknemer te kunnen zijn, moet er wel sprake zijn van een gezagsrelatie. Dat wil zeggen dat hij/zij moet rapporteren aan een orgaan dat boven hem staat. Als dat niet mogelijk is, omdat de bestuurder bijvoorbeeld alle bevoegdheden in de vennootschap in handen heeft, dan is die weg afgesloten.
Een andere mogelijkheid is er voor een bestuurder die werknemer is in een totaal andere functie. Een bestuurder van een NV of BV kan wel degelijk met de vennootschap verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst onder volgende voorwaarden. (1) De functie staat volledig los van het mandaat als bestuurder, en (2) de prestaties als werknemer worden uitgeoefend onder gezag (hij/zij moet dus rapporteren aan een ander orgaan in de vennootschap) en tegen betaling van een loon.
Wat zijn kruisparticipaties en mag dat in België? Mag dat internationaal?
Situatie waarin twee vennootschappen een aandelenbelang in elkaar hebben.
Geen beperking meer op kruisparticipaties sinds het WVV (niet bij dochtervennootschappen, niet tussen 2 onafhankelijke vennootschappen).
Merk op dat een kruisparticipatie door een dochter:
1. in een NV valt onder de meldingsplicht (transparantiewetgeving);
2. valt onder inkoop eigen aandelen door de moedervennootschap, en dus deze procedure dient gevolgd te worden (onbeschikbare reserve bij moeder, etc)
Toelichting jaarrekening