Bijzondere opdrachten Flashcards
Verschil tussen partiële splitsing en gewone splitsing?
Gewone splitsing
- de gesplitste vennootschap houdt op te bestaan (ontbinding zonder vereffening);
- alle rechten en schulden gaan over;
- aandeelhouders gesplitste vennootschap verkrijgen aandelen (obv. ruilverhouding) in de nieuwe vennootschappen eventueel met opleg in geld (max 10% vd nominale waarde van het aandeel);
Partiële splitsing
- de gesplitste vennootschap blijft bestaan;
- aandeelhouders behouden hun aandelen in de gesplitste vennootschap, en verkrijgen bijkomende aandelen.
Is er een taak voor de commissaris bij een kapitaalverhoging in speciën?
Ja, volgende opdrachten zijn mogelijk
1. beperking voorkeurrecht;
- als elke aandeelhouder afziet van zijn voorkeurrecht wordt deze procedure niet toegepast.
2. uitgifte nieuwe aandelen.
- in een BV en CV kan een bijkomende inbreng (zowel natura als cash) gedaan worden zonder uitgifte in aandelen, in dat geval is dit niet van toepassing;
geen mogelijkheid tot bijkomende inbreng zonder uitgifte nieuwe aandelen in NV;
- bij unaniem besluit kan afstand gedaan worden van deze verslaggeving bij uitgifte nieuwe aandelen
3. wijziging rechten verbonden aan soorten van aandelen
Opdracht revisor bij vereffening
Controleopdracht: redelijke mate van zekerheid (dus audit uitvoeren conform de ISAs)
Verslag uitbrengen over staat van activa en passiva (max. 3 maand oud op dag van AV die beslist over de vereffening), alsook verifieren of het door de vereffenaars opgestelde cijfermatig verslag over de vereffening, materieel overeenstemt met de vereffeningsrekeningen.
Verslag moet tenminste 15 dagen voor AV aan aandeelhouders overgemaakt worden (zoniet opnemen niet respecteren wettelijke termijnen)
Opletten
Indien het voorstelt tot ontbinding voortvloeit uit de alarmbelprocedure, moet de AV gehouden worden binnen de 2 maand na vaststelling van het verlies.
Er dient hier dus rekening mee gehouden te worden dat de timing waarschijnlijk 2 maand is, ipv 3 (muv. als het bestuursorgaan een staat van activa en passiva had liggen die enkele weken eerder opgesteld was dan het vaststellen van het verlies, wat contradictorisch is, want dan hadden ze toen ook reeds gezien dat de alarmbelprocedure van toepassing was).
Vereffening - Impact negatief netto actief op verslag
Indien de staat van activa en passiva een negatief eigen vermogen vertoont, moet het bedrag uitdrukkelijk in het oordeel/conclusie worden vermeld!
Kan ontbinding vereffening in 1 akte? Voorwaarden?
Ja, 4 voorwaarden
1. Er mag geen vereffenaar aangeduid zijn;
2. Alle aandeelhouders / vennoten dienen aanwezig / vertegenwoordigd te zijn op de AV die het besluist tot ontbinding / vereffening unaniem aanneemt;
3. Het resterende actief dient door de vennoten zelf worden teruggenomen;
4. Alle schulden ten aanzien van derden zijn terugbetaald of de nodige gelden om die te voldoen werden geconsigneerd.
Verslag bestuursorgaan met verantwoording
Wat is IIN / quasi inbreng / gemengde inbreng
Inbreng in natura (inbreng in nijverheid (enkel BV of CV) is een subdeel van IIN)
=> inbreng in ruil enkel en alleen aandelen
Quasi inbreng
=> situatie in een NV waar de vennootschap binnen de 2 jaar na oprichting, met geld, een vermogensbestanddeel wil aankopen van een opdrichter, vennoot of bestuurder (bestuurder: belangenconflict) tegen een vergoeding die ten minste 10% van het geplaatst kapitaal. Geen vergoeding in aandelen.
De vennootschap wil hiermee de (revisorale) verslaggeving omzeilen door een inbreng in cash te doen, en direct over te gaan tot een aankoop van een gebouw van bv. de aandeelhouder (dit had in theorie dan een inbreng van dit gebouw moeten zijn).
Niet van toepassing wanneer kadert in normale bedrijfsvoering onder normale marktvoorwaarden / gerechtelijke VK en ten beurze gaan.
Quasi inbreng niet meer bestaande bij de BV door het wegvallen van het kapitaalsbegrip.
Gemengde inbreng
=> inbreng in ruil voor aandelen en geld (of rekening courant). Er is ook gemengde inbreng als u samen met de inbreng ook de schuld inbrengt (bv. de vennootschap verkrijgt het vast actief, maar eveneens de lening hieraan gelinkt (het is ook niet noodzakelijk dat beide aan elkaar gelinkt zijn om te spreken over een gemengde inbreng)).
We spreken van een gemengde inbreng als u in ruil voor de overgedragen goederen niet enkel aandelen krijgt. U laat bv. ook een deel van de vergoeding voor de overgedragen goederen boeken op uw rekening-courant (rc) of uw vennootschap neemt schulden van uw eenmanszaak over.
IIN : aandachtspunten inbreng gebouw + verschillen naar aanleiding van type inbreng (fiscaal)
Aandachtspunten:
- eigendom van inbrenger?;
- belast met zekerheden? => mogelijks goedkeuring nodig van schuldeiser + mogelijks voorbehoud in geval van solvabiliteitsissues;
- waardebepaling (onafhankelijkheid en expertise van expert?
Registratierechten:
- door natuurlijke persoon: 10% of 12,5%
De inbreng van een in België gelegen woning door een natuurlijke persoon is dus onderworpen aan het verkooprecht (10% of 12,50%).
- door vennootschap: 0,0% (er is met andere woorden geen registratiebelasting verschuldigd): Het moet echter wel gaan om een inbreng die volledig vergoed wordt met maatschappelijke rechten in de vennootschap. Indien men tevens een hypothecaire schuld die rust op het onroerend goed wil overdragen aan de vennootschap, dan zal op het openstaande bedrag van de schuld het evenredig registratierecht worden toegepast in dit geval het verkooprecht van 10% of 12,5%.
Onroerende goederen voor gemengd gebruik inbrengen in een vennootschap is een prijzige operatie want in principe is de inbreng van gebouwen die gedeeltelijk voor bewoning dienen en voor de rest voor industriële of agrarische, commerciële of administratieve doeleinden volledig onderworpen aan het verkooprecht.
Deze regel is echter niet toepasselijk wanneer het woongedeelte en de rest zijn opgenomen in afzonderlijke kadastrale aanduidingen en afzonderlijke kadastrale nummers en inkomens hebben of als dusdanig worden beschouwd.
Ter info opsplitsing registratierechten 10/12,5% –> 10% = Vlaanderen / 12,5% = Brussel/Wallonië
Andere fiscale aandachtspunten;
- VenB; mag je de inbreng in natura beschouwen als een investering om op gespreide taxatie van vroeger meerwaarde beroep te doen? Probleem. Verder stel na inbreng en gerealiseerde meerwaarde -> komt dit in aanmerking voor gespreide taxatie? Risico.
- RPB; taxatie bij VZW die inbrengt op de meerwaarde mogelijk
- Schenkingsrechten; als je als natuurlijke persoon een OG wil schenken is dit onderworpen aan progressief tarief schenkingen. Echter aandelen schenken is veel goedkoper. Bijgevolg OG inbrengen en dan aandelen schenken -> Risico op Anti-Misbruik-Bepaling.
- BTW; eventuele herziening aftrekbaarheid
Verschil inbreng in een bedrijfstak en partiële splitsing
Inbreng bedrijfstak
- vergoeding enkel en alleen in aandelen (en aandelen worden toegekend aan de inbrengende vennootschap);
- de inbrengende vennootschap blijft bestaan.
Partiële splitsing
- vergoeding in aandelen (en opleg in cash max 10%), (en aandelen worden toegekend aan de aandeelhouder van de gesplitste vennootschap);
- de gesplitste vennootschap blijft bestaan;
Welke verslag revisor is nodig bij kapitaalverhoging door inbreng herwaarderingsmeerwaarde
Geen
De oorsprong van een revisoraal verslag is om
1. De inbrengwaarde te verifieren (inbreng in natura / inbreng in nijverheid);
2. De aandeelhouders voldoende informatie te verschaffen om te beslissen over beperking voorkeurrecht, wijzigingen van rechten, …
Bij een omzetting van herwaarderingsmeerwaarden naar kapitaal, is er geen dergelijke verplichting.
Opletten, indien de kapitaalverhoging door omzetting herwaarderingsmeerwaarden gevolgd wordt door een kapitaalsvermindering door terugbetaling aan de aandeelhouders dan mag de kapitaalsvermindering er niet toe leiden dat het kapitaal zakt onder het minimumkapitaal, verhoogd met het bedrag van de herwaarderingsmeerwaarden, en verminderd met het inmiddels gerealiseerde deel door de verkoop van het actief.
(simpel: niet gerealiseerde herwaarderingsmeerwaarden kunnen niet uitgekeerd worden)
Belangrijk verschil met netto-actieftest - niet-afgeschreven gedeelte HWM vs nog niet verkocht - zie ook CBN advies
Opdracht revisor bij uitgifte van warranten aan personeelsleden
Stock option plan: opties op aandelen of winstbewijzen die toegekend worden aan het personeel. Er bestaat een belastbaar voordeel dat forfaitair wordt vastgesteld adhv. een percentage van de waarde van de aandelen waarop de optie betrekking heeft.
De waarde van de optie wordt bepaald door het bestuursorgaan, en dient te gebeuren op basis van 1 of meerdere waarderingsmethodes (gecorrigeerd netto actief, methode gebasseerd op het rendementsaspect, …). Bij de waardebepaling dient rekening gehouden te worden met:
- uitgiftewaarde van de aandelen bij een recente kapitaalsverhoging;
- inkoopprijs van recent ingekochte eigen aandelen;
- waardering in het kader van een mogelijke IPO.
De minimumwaarde mag niet lager liggen dan de boekwaarde van de aandelen zoals blijkt uit de laatst goedgekeurde jaarrekening.
De opdracht van de bedrijfsrevisor bestaat er uit een oordeel te vellen over de waarde van het aandeel.
Wanneer geen inbrengverslag vereist
Uitzonderingen op het opstellen van een revisoraal verslag inzake inbreng in natura.
1. Effecten of geldmarktinstrumenten gewaardeerd tegen de gemiddelde koers van de afgelopen 3 maand waartegen ze gewaardeerd waren op de gereglementeerde markt;
2. Andere vermogensbestanddelen die reeds voorafgaand door een bedrijfsrevisor !!! werden gewaardeerd + gangbare waarderingsmethoden (niet ouder dan 6 maand);
3. Andere vermogensbestanddelen waarvan de waarde is afgeleid uit de gecontroleerde jaarrekening van het voorgaande boekjaar, mits die jaarrekening werd gecontroleerd en een oordeel zonder voorbehoud werd uitgebracht.
+ RVB legt document neer bij griffie max 1 maand na transactie met info
Procedure partiële splitsing
Gelijklopend met fusie en splitsing
Procedure
- Bestuursorgaan van de te splitsen vennootschappen stellen een splitsingsvoorstel op bij authentieke of onderhandse akte;
- Splitsingsvoorstel wordt ter griffie van de ondernemingsrechtbank neergelegd en bekendgemaakt in het BS;
- Neerleggging 6 weken voor besluit tot (partiële) splitsing;
- Bestuursorgaan en commissaris / beroepsbeoefenaar stellen elk een verslag op, resp. toelichting over de splitsing en verslag over de redelijkheid van de ruilverhouding;
- AV beslist met quorum statutenwijziging (quorum: 50% vd aandelen, 3/4den meerderheidsstemming)
- Authentieke akte en bekendmaking in BS
Revisoraal verslag mbt. splitsing, of inbreng indien afgezien wordt van de verslaggeving mbt. splitsing.
Kan een fusie met een negatief eigen vermogen
Volgens de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) is het mogelijk om een fusie of splitsing te voltrekken wanneer het boekhoudkundig netto actief van één van de deelnemende vennootschappen negatief is. Voorwaarde is wel dat het economisch netto actief (lees: de marktwaarde) ervan strikt positief is. Op die manier voldoet de verrichting aan de definitie van een fusie of splitsing. Is de economische waarde van de overgenomen of gesplitste vennootschap negatief of nul, dan kan de verrichting niet als een fusie of splitsing beschouwd worden.
Dit is niet van toepassing bij een geruisloze fusie aangezien er geen ruilverhouding dient berekend te worden en de fusionerende vennootschap gewoon opgaat in de moeder.
Wat als de overnemende vennootschap een deelneming heeft in de overgenomen vennootschap
Er kunnen geen nieuwe aandelen (obv. ruilverhouding) gecreërd worden voor aandelen die de fusionerende vennootschap zelf aanhield.
Er zijn 3 situaties
1. Boekwaarde aandelen = aandeel in EV => geen impact;
1. Boekwaarde aandelen > aandeel in EV => fusiegoodwill => afschrijven (max 10 jaar)
1. Boekwaarde aandelen < aandeel in EV => badwill => in P&L
Wat is quasi inbreng?
De naam ‘quasi-inbreng’ kan verwarrend zijn. Het is immers net géén inbreng, maar een verkoop. Die verkoop wordt voldaan in gelden en niet in aandelen, in tegenstelling tot de inbreng in geld en in natura.
Wanneer binnen de twee jaar na oprichting van de vennootschap iets wat niet tot de normale bedrijfsactiviteit behoort aan de vennootschap verkocht wordt voor een prijs hoger dan 10% van het geplaatste kapitaal, dan gelden dezelfde verplichtingen als bij een inbreng in natura. Ook hier moet je dus een verslag van de oprichter/inbrenger en een verslag van de revisor voorleggen. Doe je dat niet, dan is de handeling ongeldig en kan je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld.
De verkoop wordt enkel beschouwd als een quasi-inbreng wanneer de vennootschap het goed verwerft van een oprichter, aandeelhouder of bestuurder. Daardoor kan je de quasi-inbreng soms vermijden door je partner de goederen aan de vennootschap te laten verkopen. Dat kan echter alleen als je partner zelf geen oprichter, aandeelhouder of zaakvoerder/bestuurder is van de vennootschap én als de verkochte goederen uit zijn of haar eigen vermogen komen. Houd dus zeker rekening met het huwelijksvermogensstelsel dat van toepassing is.
Wanneer is er geen sprake van een Quasi Inbreng:
1. Als de quasi-inbreng meer dan twee jaar na de oprichting van de vennootschap gebeurt.
2. Als je partner (die geen oprichter, aandeelhouder of zaakvoerder/bestuurder van de vennootschap is) de goederen aan je vennootschap verkoopt.
(Opgelet: huwelijksstelsel!)
3. Bij een quasi-inbreng in een VOF, CommV, BV.
4. Als de aankoop deel uitmaakt van de gewone vennootschapsactiviteiten.
Bijvoorbeeld voor een vennootschap die auto’s aan- en verkoopt: een inbreng onder de vorm van auto’s.
Waarom werd quasi inbreng in het leven geroep?
De quasi-inbreng is ontstaan doordat de verplichtingen bij inbreng in natura vroeger herhaaldelijk werden ontdoken. Men deed dan een inbreng in geld, waarna de vennootschap meteen besliste om een goed van een oprichter, aandeelhouder of bestuurder aan te kopen. Daardoor hoefde men de verplichte verslagen niet meer op te maken. Om die omzeiling te voorkomen heeft de wetgever de quasi-inbreng ingevoerd.
M’n probeerde de verplichte controle op de waardering van het ingebrachte goed te omzeilen.