Rechizitia , exproprierea si confiscarea Flashcards

1
Q

Rechizitia

A

Este reglementata de legea 132/1997.
Rechizitia este o limita a exercitarii dreptului de proprietate privata, cu caracter exceptional, care poate fi luata numai de organele autoritatii publice imputernicite, in cazurile si cu respectarea conditiilor expres prevazute de lege, avan ca obiect cedarea temporara a folosintei unor bunuri mobile sau imobile de catre agentii economici, institutiile fizice, precum si alte persoane fizice si juridice, acre au calitatea de proprietari sau detinatori legali.
Nu este o lipsire de dreptul de proprietate privata, ci doar o lipsire de atributul folosintei pe durata prevazuta de lege, al carui titular va fi statul. Exceptie fac bunurile consumptibile sau perisabile care sunt luate in proprietate cu plata de despagubiri in raport cu valoarea de la momentul preluarii, imediat dupa preluare.
Masura rechizitiei poate fi luata numai in caz de situatie exceptionala, pe toata durata acesteia (ex. razboi, stare de asediu, stare de urgenta).
Pe durata rechizitiei, proprietarii sunt scutiti de plata impozitelor si taxelor si obligatiile nascute din contracte incheiate cu privire la aceste bunuri se suspenda.
Bunurile se restituie in baz unui proces-verbal. Le este recunoscuta proprietarilor o actiune speciala in restituire si chiar actiunea in revendicare. Pentru degradari sau devalorizari, proprietarii sunt indreptatiti la despagubiri, care se dau pe baza procesului-verbal (drept prescriptibil in 3 ani de la publicarea in M. Of. a datei inceperii platilor)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Exproprierea

A

Exproprierea este mai mult decat o limita a dreptului de proprietate, este chiar pierderea dreptului de proprietate​.Astfel inteleasa, exproprierea este reglementata mai intai in Constiutie, la art​. 44 alin. (3) si (6)​, apoi in art. 562 alin. (3) din​ NCC, apoi in Legea nr. 33/1994 si in Legea nr. 255/2010.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

​principiile exproprierii:

fiind o masura exceptionala, ​exproprierea poate opera numai pentru cauza de utilitate publica ­

A

Legea 33/1994, cat si Legea 255/2010 se refera doar la o categorie de utilitate publica ­ lucrarile de utilitate publica. Alte cauze de utilitate publica ar trebui prevazute in lege organica, pentru ca numai astfel s-ar putea deroga de la Legea 33, lege organica.
Legea 33 cuprinde o enumerare nelimitativa a unor categorii de lucrari de utilitate publica, prevazand ca pentru celelalte utilitatea publica se declara pentru fiecare caz in parte prin lege ordinara. Enumerarea este deci limiattiva in ceea ce priveste lucrarile pentru care utilitatea publica se poate declara prin procedura administrativa.
Se subliniaza astfel caracterul exceptional al exproprierii, ca lipsire de dreptul de proprietate privata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

​principiile exproprierii:

exproprierea se poate face numai pe baza unei despagubiri juste si prealabile

A

caracterul just al despagubirii presupune ca ea trebuie sa fie in acord cu valoarea de circulatie a bunului expropriat si sa cuprinda, daca este cazul, si despagubirile pentru pagubele suferite de proprietar cu ocazia exproprierii. Nu se poate, deci, limita cuantumul despagubirii, pentru ca s­ar incalca caracterul drept al acesteia.
In plus, trebuie sa fie prealabila, adica sa fie facuta inainte ca efectul exproprierii (stingerea dreptului de proprietate privata si nasterea dreptului de proprietate publica in patrimoniul expropriatorului) sa se produca. Caracterul prealabil reprezinta o garantie: se mentine activul patrimonial, iar dreptul real este inlocuit in patrimoniu de o lichiditate si nu de o creanta cu realizare incerta.
Sunt indreptatiti la plata de despagubiri si ceilalti titulari de drepturi reale.
Daca are loc o expropriere partiala, valoarea partii expropriate nu va fi redura chiar daca partea ramasa dobandeste un spor de valoare ca urmare a lucrarilor realizate, spor ce ar putea fi redus numai din valoarea daunelor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

​principiile exproprierii:

exproprierea si desagubirea trebuie stabilite, in absenta conventiei partilor, prin hotarare judecatoreasca

A

Exista mai multe posibilitati:
a) exista acord intre autoritatea publica si titularul dreptului real , trnsferul dreptului de proprietate si si sumele cuvenite acestor titulari sunt efectul conventiei si nu mai este necesara procedura exproprierii.
b) acordul de vointa priveste numai modalitatea de tranfer, dar nu si despagubirea, instanta va lua act de intelegerea partilor si va stabili despagubirea. Nu se parcurge intreaga procedura a exproprierii, ci se trece direct in etapa judiciara pentru calcularea despagubirii, precum si sub aspectul efectelor juridice ale exproprierii.
c) a fost declansata procedura exproprierii – acordul poate interveni oricand, si in etapa administrativa, fie cu privire la expropriere, fie cu privire la expropriere si despagubiri
Conventia are natura juridica de contract de tranzactie, cu caracter extrajudiciar sau judiciar, in functie de etapa in care se incheie.
d) partile nu se inteleg => exproprierea se dispune si despagubirea se stabileste prin hotarare judecatoreasca (art. 44 alin. 3 si 6 Const.)
!despagubirea trebuie sa fie prealabila => in caz de divergenta, exproprierea opereaza numai dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Obiectul exproprierii

A

este dat numai de imobile (! si drepturile reale constituite asupra lor). Bunurile mobile nu​ pot fi expropriate.
Numai imobilele proprietate privata pot fi expropriate, cu precizarea ca, daca este vorba de bunuri proprietate privata a statului, exproprierea nu​ este necesara. In acest caz, exista o procedura administrativa, prin care bunul din domeniul privat al statului poate sa fie trecut in domeniul public al statului.
Bunurile aflate in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii si judete), fac obiectul exproprierii, conform Legii 33. (! expropriator sa fie statul pentru comuna/oras sau judetul pentru municipiu, nu chiar comunitatea locala, caz in care bunul s-ar putea trece direct din proprietatea privata in proprietatea publica a comunitatii locale respective)
Bunurile proprietate publica nu pot fi expropriate. Daca este un bun proprietate publica a unei unitati administrativ teritoriale, exista o procedura administrativa prin care bunul e trecut in proprietatea publica a statului, cu plata unei despagubiri catre unitatea administrativ­teritoriala. ! nu exista o mentiune referitoare la caracterul transferului, gratuit sau cu titlu oneros => logica juridica + echitate: unitatea administrativ-teritoriala decide asupra caracterului tranferului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dezmembramintele in sens larg sunt afectate de expropriere in 2 sensuri:

A

dezmembramintele in sens restrans isi inceteaza existenta, iar expropriatorul nu primeste numai nuda proprietate, ci dreptul de proprietate cu toate atributele sale.
Bunurile accesorii ale unui bun imobil (art. 546) urmeaza soarta bunului principal, asa ca, in caz de expropriere, exproprieatorul ca trebui sa le preia si sa plateasca despagubiri si pentru acestea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

natura juridica a exproprierii,

A

aceasta nu​ este un simplu act juridic administrativ, ci este o operatie​ juridica avand caracter complex​, in structura careia intra, dupa caz, acte de drept consitutional, acte de drept administrativ, acte de procedura civila si acte de drept civil. In functie de configuratia ei particulara, din aceasta structura pot lipsi anumite acte. (Spre ex: .daca se declara proprietatea publica prin lege, nu mai e nevoie de un act administratuv sau daca partile se inteleg, chiar inainte de declararea proprietatii publice, ramane doar conventia dintre ele, procedura exproprierii lipsind in totalitate) => acte juridice + fapte juridice in sens restrans de drept public si de drept privat
Aceasta procedura are ca efect trecerea fortata a unui bun imobil din proprietate privata in proprietate publica, in vederea executarii unor lucrari de utilitate publica, precum si plata unei despagubiri.
Exproprierea nu se mai poate finaliza ori de cate ori unul dintre actele juridice care intra in structura acestei operatiuni juridice este desfiintat intr-una dintre etapele procedurii exproprierii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Procedura exproprierii ​

etapa declararii utilitatii publice

A
  • este initiata de initiatorul lucrarii publice (!≠expropriator, de regula)
  • in cazul lucrarilor a caror utilitate publica a fost declarata de insusi legiuitor, nu mai este necesara declararea acesteia prin act administrativ
  • conditiile declararii utilitatii publice:
    efectuarea unei cercetari prealabile de catre o comisie specializata
    existenta interesului national sau local care sa confere lucrarilor utilitate publica
    inscrierea lucrarii in planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului
  • cine declara utilitatea publica:
    alte lucrari decat cele prevazute la art. 6 din Legea 33: numai prin lege
    bunurile imobile de la art. 7 alin. 4: numai prin lege
    lucrarile de la art. 6, cand nu e vorba de bunuri de la art. 7 alin. 4: Guvern (lucrari de interes national), CJ/CGMB (interes local)
  • actul de declarare a utilitatii publice se aduce la cunostinta publica (exceptie: lucrari privind apararea tarii si siguranta nationala)
  • actul de declarare a utilitatii publice poate fi atacat, dupa caz, fie la CCR, fie la instantele de contencios administartiv
    !! controlul priveste numai actul de declarare a utilitatii publice, iar nu si actele materiale preparatorii, care nu sunt acte de autoritate (ex. actele savarsite in cadrul cercetarii prealabile, procesul-verbal prin care se finalizeaza aceasta cercetare)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Procedura exproprierii ​
etapa administrativa
A. procedura de drept comun
propunerile de expropriere

A

etapa propriu-zis administrativa (acestea sunt depuse la CL in zona caruia se afla imobilul ce va fi expropriat si sunt notificate persoanelor interesate in termen de 15 zile de la publicare)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Procedura exproprierii ​
etapa administrativa
A. procedura de drept comun
intampinarea impotriva propunerilor de expropriere

A
etapa administrativ-jurisdictionala 
Proprietarii si titularii altor drepturi reale asupra imobilelor expropriabile pot depune in termen de 45 de zile de la publicarea notificarii intampinare la primar, ce va fi solutionata in termen de 30 de zile. In absenta intampinarii se incheie etapa administrativa si se trece in incepe etapa judiciara.
Daca a fost formulta o intampinare,  exista 2 variante:
intelegere intre parti ⬄ tranzactie extrajudiciara
in absenta intelegerii, comisia trebuie sa hotarasca asupra intampinarii si asupra propunerilor de expropriere
admisa intampinarea (respinse propunerile expropriatorului) – pot fi formulate noi propuneri ⬄ reluarea etapei administrative
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Procedura exproprierii ​
etapa administrativa
A. procedura de drept comun
actiunea in contencios administrativ

A

daca la reluarea etapei administrative, comisia admite a doua intampinare si respinge noile propuneri de expropriere, expropriatorul poate contesta hotararea comisiei (15 zile de la comunicare la Curtea de Apel)

  • daca expropriatorul nu contesta hotararea comisiei, procedura exproprierii nu poate continua, deoarece acesta exprima interesul de utilitate publica
  • chiar daca exproprierea ar fi favorabila unuia dintre titularii drepturilor reale care nu a facut intampinare, acesta nu poate contesta hotararea comisiei
  • nu se poate cenzura in acest context declararea utilitatii publice (CCR daca s-a facut prin lege sau atacata separat in contencios pentru actele administrative)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Procedura exproprierii ​

etapa administrativa

A

B. procedura speciala prevazute de L. nr. 255/2010, modificata prin L. nr. 90/2011

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Procedura exproprierii ​
etapa judiciara
procedura de drept comun
i) sesizarea instantei de judecata

A

– sesizarea se face de catre expropriator, prin cerere de chemare in judecata a tuturor celor care pot justifica un drept real sau un interes legitim asupra imobilelor (chiar si posesorii)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Procedura exproprierii ​
etapa judiciara
procedura de drept comun
ii) competenta de solutionare a cererii de expropriere

A

tribunalul judetean/TB

  • instanta decide daca cererea de expropriere este intemeiat, iar in caz afirmativ, sa stabileasca despagubirile
  • daca s-a cerut exproprierea partiala, instanta poate decide daca e posibila, iar daca nu, sa dispuna expropierea totala
  • partile pot incheia o tranzactie in fata instantei cu privire la expropiere si despagubiri sau numai cu privire la expropiere, caz in care instanta ca continua judecata pentru stabilirea despagubirilor
  • stabilirea despagubirilor presupune si dovedirea drepturilor celor care le solicita
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Procedura exproprierii ​
etapa judiciara
procedura de drept comun
iii) procedura stabilirii despagubirilor

A

o comisie de experti; va tine seama de valoare de circulatie a imobilului (la data intocmirii raportului de expertiza) si valoarea prejudiciului cauzat proprietarului si altor persoane care au un interes legitim asupra imobilului (din care se poate reduce sporul de valoare, daca exista, la exproprierea partiala)

  • sunt indreptatiti numai titularii de drepturi reale principale, titularii de drepturi reale accesorii beneficiind de subrogatia reala cu titlu particular
  • rezultatul expertizei nu e obligatoriu pentru instanta, ci se compara cu oferta expropriatorului si cu cererile de despagubire: despagubirea nu poate fi < decat cea oferita de expropriator si nici > decat cea ceruta de titularii drepturilor reale
17
Q

Procedura exproprierii ​
etapa judiciara
procedura de drept comun
iv) hotararea judecatoreasca de expreopriere si caile de atac impotriva acesteia

A
  • poate consta fie intr-o hotarare prin care se ia act de intelegerea partilor, fie intr-o hotarare prin care se solutioneaza litigiul dintre parti (cu privire la expropiere si despagubire sau numai la despagubire, daca partile au convenit asupra expropierii)
  • hotararea cuprinde valoarea, termenul de plata si impartirea despagubirii
  • este supusa apelului si recursului
18
Q

Procedura exproprierii ​
etapa judiciara
procedura speciala prevazute de L. nr. 255/2010, modificata prin L. nr. 90/2011

A
  • diferenta consta in faptul ca etapa judiciara poate fi declansata de expropriatul nemultumit de despagubire in 3 ani de la data comunicarii (termen de decadere)
19
Q

​efectele exproprierii, ​care sunt de doua feluri:
efecte imediate ­ ​ele​ se produc in doua planuri:
in planul raporturilor obligationale

A

despagubirea si executarea ei – exproprierea da nastere unui raport juridic obligational, in care expropriatorul este debitorul obligatiei de plata a despagubirii, iar expropriatul este creditorul acestei obligatii
- raportul obligational se naste in momentul realizarii acordului de vointa (inainte de etapa judiciara)/pronuntarii hotararii prin care se ia act de acordul intervenit in etapa judiciara/ramanerii definitive a hotararii judecatoresti
- dreptul de creanta avand ca obiect despagubirea se prescrie in 3 ani de la termenul stabilit pentru plata
- daca este incasata de o persoana neindreptatita, iar expropriatorul a fost de buna-credinta, cel indreptatit se poate intoarce impotriva acestei persoane. Daca expropriatorul a fost de rea-credinta, i se poate solicita acestuia despagubirea, urmand ca el sa se intoarca impotriva persoanei neindreptatite
- cazul cladirii ridicate pe terenul altei persoane – creditor va fi constructorul
- cel care stapaneste ca beneficiar al unui antecontract de vanzare-cumparare nu beneficiaza de despagubire, deoarece nu are un drept real
situatia chiriasilor si a altor persoane care ocupa in mod legal imobilul – contractele de inchiriere inceteaza, dar, desi inceteaza, expropriatorul are obligatia sa asigure spatiul locativ corespunzator chiriasilor si celorlalte persoane care ocupau imobilul cu titlu legal (proprietarul, uzufructuarul, titularul dreptului de abitatie, superficiarul), la cererea acestora. Pana cand se indeplineste acesta obligatie, chiriasul are un soi de drept de retentie.

20
Q

​efectele exproprierii, ​care sunt de doua feluri:
efecte imediate ­ ​ele​ se produc in doua planuri:
in planul raporturilor care cuprind drepturi reale in continutul lor ​

A

incetarea dreptului de proprietate privata si nasterea dreptului de proprietate publica
- acesta este cel mai important efect
- uneori, se vorbeste de transferul dreptului de proprietate. In realitate, se stinge dreptul de proprietate privata si se naste dreptul de proprietate publica.
- acest efect se produce, insa, numai din momentul in care expropriatorul indeplineste obligatiile ce i-au fost impuse prin hotararea judecatoreasca (plata despagubirilor, asigurarea spatiului de locuit, consemnarea la executorul judecatoresc a sumelor cuvenite creditorilor privilegiati sau ipotecari)
- ! nu se pune problema evictiunii
punerea in posesie a expropriatorului
- regula: se produce dupa nasterea dreptului de proprietate publica, nu mai tarziu de 30 de zile de la indeplinirea obligatiilor de catre expropriator
- exceptia 1: terenurile cultivate sau plantatii – dupa culegerea recoltei (daca aceasta nu a fost inclusa in despagubire)
- exceptia 2: in cazurile de extrema urgenta (apararea tarii/ordinea publica/calamitati naturale) – imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii de expropriere; trebuie constatata prin hotarare judecatoreasca, care sa cuprinda obligatia de plata a despagubirii in termen de 30 de zile !!exceptia vizeaza punerea in posesie, nu stingerea dreptului de proprietate privata
situatia celorlalte drepturi reale principale
- servitutile naturale si legale, precum si cele stabilite prin fapta omului, daca nu sunt veritabile dezmembraminte ale dreptului de proprietate, raman valabile, fiind compatibile cu dreptul de proprietate publica
- dezmembramintele​ dreptului de proprietate (uzul, uzufructul, abitatia, superficia si servitutile constituite prin fapta omului care sunt veritabile dezmembraminte) se sting (in momentul in care se stinge si dreptul de proprietate privata => odata cu indeplinirea obligatiilor expropriatorului), dar titularii lor au dreptul sa primeasca o parte din despagubire, in raport cu dezmembramantul pe care il aveau.
subrogatia reala cu titlu particular –ipoteca si privilegiile imobiliare speciale se stramuta de drept asupra despagubirilor
- pentru a asigura functionarea subrogatiei, legiuitorul a instituit un mecanism special de plata a creantelor creditorilor care beneficiaza de privilegii sau ipoteci: prin hotararea judecatoreasca de expropriere se instituie obligatia expropriatorului de a consemna la dispozitia executorului judecatoresc partea de despagubire cuvenita titularilor drepturilor reale principale impotriva carora exista creante privilegiate sau ipotecare. Dupa plata creantelor si reducerea cheltuielilor de executare, daca ramane un rest, acesta va fi trimis de executor celor indreptatiti.

21
Q

Efectele imediate realizate prin intelegerea partilor

expropriere

A

Efectele exproprierii, pe langa stingerea dreptului de proprietate privata si nasterea dreptului de proprietate publica, trebuie sa cuprinda si nasterea obligatiilor expropriatorului cu privire la despagubiri si asigurarea locuintei.
Dar, intelegerea se poate realiza numai cu unii proprietari, poate ignora existenta creditorilor privilegiati sau ipotecari. Daca despagubirile se platesc numai catre cei cu care s-a incheiat intelegerea, celelalte persoane pot invoca relativitatea efectelor conventiei sau se pot indrepta impotriva celor despagubiti sau chiar a expropriatorului (daca a fost de rea-credinta), pentru a-si valorifica drepturile.

22
Q

Efectele imediate in ipoteza reglementata de Legea nr. 255/2010
efecctele exproprierii

A
  • expropriatii au obligatia de a se prezenta in termen de 30 de zile de la notificare la sediul expropriatorului pentru a stabili despagubirea
  • daca nu se inteleg, expropriatorul emite o decizie de expropriere care are ca efect transmiterea dreptului de proprietate din proprietatea privata in proprietatea publica – clar neconstitutional, incalcand principiul constitutional al caracterului judiciar al exproprierii in cazul neintelegerii dintre parti
  • plata ulterioara a despagubirilor este, de asemenea, neconstitutionala
  • contestatia asupra deciziei de expropriere nu suspenda transferul dreptului de proprietate => este iluzorie: lucrarea poate fi inceputa si chiar finalizata pana la solutionarea ei
23
Q

efecte mediate ale exproprierii

dreptul la retrocedarea imobilului

A
  • trebuie ca imobilul expropriat sa nu fi fost utilizat 1 an de la luarea in posesie potrivit scopului de utilitate publica (conditie pentru nasterea dreptului de retrocedare)
  • dreptul de retrocedare = drept potestativ (daca sunt indeplinite conditiile, expropriatorul este nevoit sa se supuna vointei expropriatului) => imprescriptibil
  • o noua declarare a utilitatii publice stinge acest drept, daca intervine inainte de introducerea cererii de retrocedare (ulterioara acesteia => abuziva)
  • daca imobilul a fost instrainat, fara ca expropriatul sa isi exercite dreptul prioritar la dobandire, dreptul de retrocedare se stinge
  • realizarea dreptului se poate face prin intelegerea partilor sau pe cale judecatoreasca (in termenul general de prescriptie)
  • pretul nu va putea sa fie > decat despagubirea actualizata platita de expropriat
  • actiunea in retrocedare (a fost pierdut dretpul de proprietate) ≠ actiunea in revendicare (a fost pierduta doar posesia si se cere restituirea ei)
    ! nu se restituie dreptul de proprietate privata, ci se stinge dreptul de proprietate publica si se naste un nou drept de proprietate privata (=> nu se incalca inalienabilitatea dreptului de proprietate publica)
24
Q

efecte mediate ale exproprierii

dreptul de prioritate la inchiriere

A

indiferent de durata neutilizarii in scopul de utilitate publica, daca expropriatorul isi manifesta intentia de a inchiria, expropriatul are un drept de prioritate la inchiriere

  • se naste cand expropriatorul exprima vointa de a inchiria, cu conditia de a nu fi inceput lucrarile de utilitate publica
  • drept potestativ, imprescriptibil
  • se stinge cand incepe efectuarea lucrarilor
  • este recunoscut proprietarului (exclusiv/coproprietarului/superficiarului/nudului proprietar)
25
Q

efecte mediate ale exproprierii

dreptul de prioritate la instrainare

A
  • daca nu a inceput efecturarea lucrarilor si expropriatorul isi manifesta vointa de a instraina, expropriatul are un drept prioritar la dobandire (conditii pentru a se naste)
  • are in vedere contractele de vanzare-cumparare => drept de prioritate la cumparare
  • fiind vorba de o instrainare, trebuie sa fie trecut mai intai din domeniul public in domeniul privat pe cale administrativa, dreptul de proprietate publica fiind inalienabil
  • drept potestativ
  • expropriatorul are obligatia de a notifica oferta de instrainare expropriatului, pretul netrebuind sa depaseasca despagubirea actualizata
  • in caz de refuz/trecere a 2 luni de la primirea ofertei (termen de decadere), acest drept se stinge => expropriatorul poate instraina oricui
  • in caz de concurs cu un alt drept de preemtiune, alege expropriatorul (art. 1734 lit. b)
  • chiar daca expropriatorul a instrainat imobilul catre un tert, persoana expropriata, prin exercitarea preemtiunii, se substituie tertului cumparator in contractul de vanzare-cumparare, daca ii plateste acestuia pretul, dar nu mai mult decat despagubirea actualizata si cheltuielile ocazionate de vanzare (drept ce trebuie exercitat in termenul de decadere de 2 luni). Cel care se substituie va avea toate drepturile si obligatiile nascute din contractul de vanzare-cumparare, iar titlul sau va fi procesul-verbal de primire a platii de catre tertul cumparator
26
Q

Efectele mediate in ipoteza intelegerii partilor

A

Indiferent de momentul in care a intervenit intelegerea dintre aprti, se pune proplema daca se mai produc efectele mediate, adica daca fostul proprietar mai are cele 3 drepturi amintite mai sus. Cu toate ca in practica judiciara pare sa se fi dat un raspuns negativ, producerea efectelor mediate se justifica si in aceasta situatie, deoarece voita persoanelor supuse exproprierii nu este libera.

27
Q

Confiscarea

A
  • presupune lipsirea titularului de dreptul sau de proprietate privata
  • Const. la art. 44 alin. 9 „Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii.” (si art. 562 alin. 4 NCC)
  • cazurile in care intervine trebuie prevazute de lege, dar legea poate sa prevada confiscarea numai pentru bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni/contraventii
  • 44 alin. 8 Const.: averea dobandita licit nu poate fi confiscata; dobandirea licita se prezuma