clauza de inalienabilitate Flashcards
Dispozitia juridica
Se exercita prin acte juridice de dispozitie.
! Dispozitia materiala priveste substanta bunului, iar cea juridica chiar continutul juridic al dreptului de proprietate.
Moduri de exercitare a dispozitiei juridice: instrainarea dreptului de proprietate prin acte juridice intre vii sau pentru cauza de moarte, instrainarea unui atribut al dreptului de proprietate avand ca urmare nasterea dezmambramintelor acestuia, constituirea unor garantii reale, abandonarea sau delasarea bunului si renuntarea la dreptul de proprietatea. Dispozitia juridica poate, deci, sa priveasca tot dreptul de proprietate sau doar anumite atribute, luand astfel nastere dezmembramintele dreptului de proprietate prin instrainarea unor prerogative. Mai este posibil ca bunul sa fie grevat cu sarcini, de ex. o ipoteca (e tot act de dispozitie juridica).
! Dispozitia se realizeaza aspra dreptului de proprietate, nu asupra bunului. Asupra bunului se exercita acte materiale, fie ca manifestare a lui ius possidendi/utendi/fruendi, fie ca manifestare a dispozitiei materiale, daca bunul este corporal.
NB: Dispozitia juridica este interna dreptului de proprietate, iar nu externa, cum sa afirmat uneori. Aceasta afirmatie este cauzata de intelegerea gresita a raportului dintre dreptul de proprietate si capacitatea juridica. Dispozitia juridica este motorul intern al dreptului de proprietate, motor care este pornit prin intermediul capacitatii juridice (de folosinta, in mod special) si asigura dinamica dreptului de proprietate.
B) Inalienabilitatea legala si inalienabilitatea voluntara
Legiuitorul poate interveni si pentru a limita sau a inlatura dispozitia juridica. Exemple: cerinta unei autorizatii prealabile instrainarii dreptului de proprietate, dreptul de preemtiune, dreptul de preferinta.
Cea mai importanta modalitate de limitare a dispozitiei juridice este clauza de inalienabilitate. Distingem intre clauzele legale de inalienabilitate si clauzele voluntare de inalienabilitate.
B1) Inalienabilitatea legala
≠ interdictia legala de a apropria anumite lucruri (exista lucruri care nu sunt apropriabile in nicio forma sau lucruri care nu sunt susceptibile de apropriere privata, dar in aceasta materie ne intereseaza bunurile care, desi sunt obiect al proprietatii private, intra sub incidenta unei dispozitii legale de inalienabilitate)
Legiuitorul emite uneori norme prin care declara ca anumite bunuri sunt inalinabile, adica nu pot fi instrainate prin acte juridice. CCR a apreciat ca asemenea norme sunt in acord cu legea funamentala in masura in care clauzele de inalienabilitate sunt temporare. Aceste norme trebuie sa fie adoptate prin lege organica, intrucat atributul instrainarii tine de regimul juridic general al proprietatii (art. 73 alin. 3 lit. m din Constitutie).
B2) Inalienabilitatea voluntara
a) Natura juridica
clauza de inalienabilitate
instituita prin vointa dispunatorului / subinteleasa de legiuitor in sarcina persoanei care are obligatia de a transmite in viitor dreptul de proprietate asupra unui bun unei persoane determinate (contract sau testament)
incalcarea => actiune de raspundere contractuala in cadrul contractului initial (daune-interes +/ rezolutiune) SAU actiune in anularea contractului subsecvent
specifica legatelor si donatiilor
indisponibilizare legata de bun
≠obligatia de a nu instraina
obligatie speciala de a nu face corespunzatoare unui drept de creanta (contract sinalagmatic)
incalcarea => actiune in daune-interese / rezolutiune
specifica contractelor cu titlu oneros
indisponibilizare legata de persoana
≠incapacitate personala a dobanditorului – nu poate fi instituita prin conventie
Ca natura juridica,aceasta clauza cu caracter real este o limitare a dispozitiei juridice din continutul dreptului de proprietate, o limitare opozabila erga omnes. Dreptul de proprietate care se configureaza ca urmare a instituirii clauzei nu este un drept real nou, nici un dezmembramant, este tot dreptul de proprietate, dar cu aceasta restrangere a prerogativelor sale.
B2) Inalienabilitatea voluntara
b) Efectele juridice
Efect specific – limitarea dreptului de dispozitie juridica: dreptul care formeaza obiectul clauzei de inalienabilitate nu poate fi instrainat prin acte juridice intre vii, respectiv prin conventii
-interdictia de a dezmembra dreptul de proprietate
-bunul nu poate fi urmarit de creditori
-bunul nu poate fi ipotecat – eventual numaio ipoteca asupra unui bun viitor, care isi va produce efectul dupa incetarea cauzei
-nu e permisa incheierea unui antecontract de instrainare/unei promisiuni de ipoteca in cazul in care momentul executarii ar fi anterior expirarii duratei clauzei
-nu scoate bunul din circuitul civil – inca mai poate fi transmis prin succesiune
! transmiterea bunului indisponibilizat printr-un act juridic intre vii poate sa ramana valabila daca cei indreptatiti nu cer in termenul de prescriptie nici rezolutiunea contractului initial, nici anularea contractului subsecvent !! chiar daca va ramane valabil, subdobanditorul este tinut de clauza de inalienabilitate pana la expirarea acesteia
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
i) Actele juridice in care poate fi inclusa
Conform art. 627 alin. 1, clauza de inalienabilitate poate fi inclusa intr-o conventie sau intr-un testament.
Din interpretarea sistematica a art. 627 alin. 1 teza a II-a, alin. 2 si alin. 4 si art. 629 alin. 1 si 2 – utilizarea termenilor dobandirea bunului, dobanditorul => este vorba numai de conventiile translative de drepturi de proprietate.
Mecanismul juridic al clauzei de inalienabilitate, desi presupune doua manifestari de vointa (unite in cadrul contractului / exprimate separat: legat + acceptarea acestuia) isi are sursa primara in intentia transmitatorului de a proteja un interes al sau/al dobanditorului/al unui tert. Numai pentru ca provine de la transmitator i se recunoaste acestei intentii efectul juridic al indisponibilizarii bunului.
Transmitatorul poate limita intinderea dreptului real principal transmis, iar tertii interesati (subdobanditorii/creditorii proprietarului) sa se poata plange de o vatamare, daca au fost indeplinite formalitatile de publicitate. In absenta unei transmiteri, proprietarul nu poate indisponibiliza bunul in propriul patrimoniu, pentru ca astfel ar reduce garantia comuna a creditorilor sai ⬄ intentia de fraudare a acestora. Cat timp bunul este in patrimoniul sau, proprietarul are libertatea sa nu il instraineze. Daca cu ocazia transmiterii clauza de inalienabilitate este o modalitate de fraudare a creditorilor, acestia vor putea recurge la actiunea pauliana.
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
i) Actele juridice in care poate fi inclusa
Contractul de partaj
(art. 680) poate fi asmilat unui contract translativ de proprietate. Se poate admite ca atunci cand copartasii realizeaza partajul pe cale judiciara, nu voluntara, se pot intelege ca un anumit bun sa fie indisponibilizat o perioada de timp dupa partaj, indiferent de copartasul beneficiar al atribuirii bunului.
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
i) Actele juridice in care poate fi inclusa
Clauza de inalienabilitate este subinteleasa in conventiile din care se nate obligatia de a transmite in viitor proprietatea catre o persoana determinata sau determinabila (art. 627 alin. 4) – 3 seminificatii:
contractele care, desi sunt translative de proprietate, presupun amanarea, dintr-un motiv sau altul, a trasmiterii dreptului de proprietate la un moment ulterior incheierii contractului: transmitatorul este tinut de clauza de inalienabilitate subinteleasa pana la momentul producerii efectului translativ de proprietate catre dobanditor
! din text => ca NU intra in sfera de aplicare si antecontractele prin care partile convin sa incheie in viitor un contract translativ de proprietate (= obligatie de a face, NU obligatia de a transmite in viitor proprietatea = obligatie de a da)
DAR art. 60ꞌ din Legea nr. 71/2011 – in categoria conventiilor prevazute la art. 627 alin. 4 intra si antecontractele avand ca obiect trasmiterea in viitor, prin incheierea de contracte, a dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil (vezi art. 1668 alin. 1)
cazurile in care legea permite sau impune ca dobanditorul unui bun sa isi asume obligatia de a transmite in viitor dreptul de proprietate catre o persoana determinata sau determinabila (ex. substitutia fideicomisara – art. 993-1000, fiducia – art. 773-791)
textul instituie o prezumtie absoluta de existenta a clauzei de inalienabilitate in cele doua situatii mentionate
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
i) Actele juridice in care poate fi inclusa
NU este eficienta o clauza de inalienabilitate stipulata in contractul de ipoteca.
Art. 2376 – daca s-a stipulat o asemenea clauza, „actele de dispozitie asupra bunului ipotecat sunt valabile chiar daca dobanditorul bunului cunoate stipulatia din contractul de ipoteca ce interzice transferul sau declara ca acest transfer este echivalent cu neindeplinirea obligatiei garantate”, solutie reluata de art. 2384. In cazul ipotecii mobiliare, nu numai ca bunul ipotecat poate fi instrainat, dar daca este achizitionat „in cursul obisnuit al activitatii unei intreprinderi care instraineaza bunuri de acelasi fel dobandeste bunul liber de ipotecile constituite de instrainator” (art. 2393). Ipoteca se stramuta asupra pretului sau altor bunuri rezultate din instrainarea bunului ipotecat (subrogatie reala cu titlu particular) => creditorul ipotecar nu este pagubit.
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
ii) Drepturile reale principale care pot fi indisponibilizate
Prin legate sau conventii translative de preoprietate se inteleg nu numai actele juridice prin care se transmite dreptul de proprietate cu toate atributele sale, ci si acelea prin care se transmite nuda proprietate => prin efectul clauzei de inalienabilitate se poate indisponibiliza nuda proprietate in patrimoniul dobanditorului. Codul civil exclude sau face inutila aceasta indisponibilizare in cazul dezmembramintelor dreptului de proprietate: dreptul de uz si dreptul de abitatie – nu sunt cesibile (art. 752) dreptul de uzufruct – este cesibil (art. 714), dar pentru indisponibilizarea uzufructului in patrimoniul dobanditorului este suficienta o simpla clauza derogatorie de la aceasta regula, fara indeplinirea conditiilor pentru admisibilitatea clauzei de inalienabilitate servitutea – are caracter accesoriu (sub aspect activ – dreptul de servitute este accesoriu fondului dominant, si sub aspect pasiv – obligatia corespunzatoare este accesorie fondului aservit) => este suficienta clauza de inalienabilitate referitoare la fondul dominant sau la fondul aservit, o clauza speciala pentru servitute nefiind necesara dreptul de superficie – art.693 (= dreptul de proprietate asupra unei constructii/lucrari aflate pe terenul altei persoane decat titularul dreptului de superficie + dreptul de folosinta asupra terenului cirsumscris exploatarii constructiei edificate) – are 2 forme: forma deplina (= dreptul de proprietate asupra constructiei edificate + dreptul de folosinta asupra terenului in momentul construirii acesteia / dreptul de a avea o constructie pe terenul altuia) - art. 695 alin. 4 „Cat timp constructia exista, dreptul de folosinta asupra terenului se poate instraina ori ipoteca numai odata cu dreptul de proprietate asupra constructiei” => clauza de inalienabilitate se poate referi la dreptul de superficie in ansamblul sau sau doar la dreptul de proprietate asupra constructiei, efectul ei extinzandu-se in acest caz si asupra dreptului de folosinta asupra terenului, intrucat acesta are un caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate asupra constructiei forma incipienta (= dezmembrarea dreptului de proprietate asupra terenului si trasmiterea dreptului de folosinta asupra acestuia anterior realizarii constructiei / „dreptul de a edifica o constructie pe terenul altuia asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta”) - numai in aceasta situatie clauza de inalienabilitate poate sa priveasca exclusiv dreptul de folosinta asupra terenului
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
iii) Persoana care suporta efectul clauzei de inalienabilitate
Regula – clauza de inalienabilitate apasa asupra dobanditorului
Exceptia – art. 627 alin. 4 – in cazul conventiilor din care se naste obligatia de a transmite in viitor proprietatea catre o persoana determinata sau determinabila, efectul prohibitiv de instrainare apasa in sarcina transmitatorului bunului, pentru a-l impiedica sa instraineze dreptul de proprietate altei persoane decat aceleia cu care a incheiat contractul initial
B2) Inalienabilitatea voluntara
c) Domeniul de aplicare
iv) Natura bunului care formeaza obiectul dreptului real indisponibilizat
Sfera notiunii de bun utilizate in art. 627-629:
bunurile corporale
! creantele, ca bunuri incorporale, pot forma obiectul unei clauze de inalienabilitate, daca nu au ca obiect o suma de bani, iar clauza este expres mentionata in inscrisul constatator al creantei sau cesionarul a cunoscut-o sau trebuia s-o cunoasca in momentul cesiunii (art. 1570), DAR este o clauza diferita fata de cea de la art.627-629: nu determina o indisponibilizare reala, ci produce efecte in raporturile personale; clauza nu este prevazuta intr-un act translativ
bunurile individual determinate
! bunurile de gen nu pot fi transmise inainte de individualizare, deci nu pot forma obiectul unei clauze de inalienabilitate
universalitatile de drept sau de fapt
masa patrimoniala fiduciara (universalitate juridica) formeaza obiectul clauzei de inalienabilitate prezumate prin art. 627 alin. 4; drepturile reale care compun masa fiduciara ar putea fi instrainate cu respectarea regimului juridic al administrarii bunurilor altuia (art. 800, 801 si 809)
alte universalitati juridice sau de fapt, daca sunt susceptibile de instrainare, ar putea forma obiectul clauzei de inalienabilitate
! patrimoniul nu intra in aceasta categorie - este inalienabil prin esenta lui
legiuitorul poate sa prevada ca anumite bunuri nu pot forma obiectul derivat al unei clauze voluntare de inalienabilitate, cu consecinta ca nici drepturile reale principale constituite asupra bunurilor respective nu pot fi indisponibilizate
pentru bunurile care formeaza obiectul unei clauze legale de inalienabilitate nu mai este utila o clauza voluntara de inalienabilitate
B2) Inalienabilitatea voluntara
d) Conditii speciale de valabilitate
Din art. 627 alin. 1 => sunt doua conditii speciale de validitate a clauzei voluntare de inalienabilitate, care se adauga conditiilor de validitate proprii actului juridic in care este inserata sau la care se refera aceasta:
durata de cel mult 49 de ani
interesul serios si legitim
Nerespectarea acestora => nulitatea absoluta a clauzei de inalienabilitate
Chiar daca au fost respectate, in cazuri speciale, este posibila instrainarea bunului de catre dobanditor chiar inainte de expirarea duratei pentru care este instituita clauza.
B2) Inalienabilitatea voluntara
d) Conditii speciale de valabilitate
i) Caracterul temporar
A fost impus de necesitatea echilibrului intre principiul liberei circulatii a bunurilor si principiul libertatii de vointa: o inalienabilitate perpetua ar lipsi dreptul de proprietate in mod definitiv de atributul dispozitiei juridice si ar rupe acest echilibru, ingradind in mod excesiv libera circulatie a bunurilor.
Din art. 627 alin.1 rezulta ca nu poate fi admisa nicio exceptie de la conditia caracterului temporar al clauzei de inalienabilitate.
Termenul de 49 de ani incepe sa curga de la data dobandirii bunului:
legat – coincide cu data deschiderii succesiunii
contract – data incheierii contractului SAU data prevazuta in contract pentru trasmiterea dreptului de proprietate SAU data individualizarii bunului de gen SAU data inscrierii in cartea funciara (dupa ce se va aplica efectul translativ al unei asemenea inscrieri)
Sunt admise doua exceptii de la termenul de 49 de ani:
fiduciei - durata ei nu poate depasi 33 de ani (art. 779 lit. b) => nici clauza de inalienabilitate (prezumata conf. art. 627 alin. 4) nu poate avea o durata mai mare
substitutia fideicomisara - durata clauzei (tot prezumata) este subordonata decesului instituitului (art. 994 alin. 1) => in principiu, poate fi mai mare de 49 de ani
B2) Inalienabilitatea voluntara
d) Conditii speciale de valabilitate
ii) Interesul serios si legitim
Acesta poate fi analizat:
in persoana celui care instituie clauza de inalienabilitate – ex. se instraineaza nuda proprietate, transmitatorul pastrand dreptul de uzufruct - are interesul de a-l pastra pe dobanditorul initial ca nud proprietar pentru a nu se supune dificultatilor posibile din partea unui nud proprietar subdobanditor
in persoana dobanditorului bunului – ex. in cazul bunurilor donate/legate pentru protectia beneficiarului liberalitatii care, desi major, manifesta tendinte de risipa
in persoana unui tert – ex. se dispune printr-un legat de un anumit bun, prevazandu-se in sarcina legatarului plata unei rente viagere catre un tert - clauza protejeaza interesul credirentierului