Protocollen Flashcards
Protocol:
Een protocol is ook wel een gedragsovereenkomst. Als een bepaalde klus moet worden uitgevoerd, dan wordt In het protocol beschreven hoe dat gedaan moet worden. Protocollen zijn dus belangrijk, ook In de kinderopvang. Door bepaalde stappen in een goede volgorde uit te voeren, bereikt de pedagogisch medewerker het doel op een goede manier.
Procedure:
Een procedure is een algemene reeks instructies die op een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd. Een protocol wordt echt op de werkvloer gebruikt. Het is een stappenplan dat gevolgen moet worden als zich een bepaalde situatie voordoet. Een procedure is het beschrijven van hoe iets binnen een organisatiegeorganiseerdwordt.ineen procedure kan bijvoorbeeld zijn dat voor situaties die daar om vragen protocol wordt opgesteld. In de procedure staat dan exact hoe een dergelijk protocol wordt opgesteld.
Verschillende protocollen
- Veilig thuis
2. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Veilig thuis:
Pedagogisch medewerker kan bij vermoeden van mishandeling contact opnemen met veilig thuis. Dit is een organisatie die zich richt op het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Veilig thuis is een landelijke overheidsinstantie en heeft taken die In de wet zijn vastgelegd.
Veilig thuis. Het gaat om de volgende taken:
- Advies geven
- Meldingen in ontvangst nemen
- Onderzoek doen of inderdaad wel werkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.
- Zo nodig vervolgstappen in gang zetten In de vorm van overdragen naar vrijwillige hulp kom Maar de Raad voor de Kinderbescherming informeren en of melding doen bij De politie.
- Terugkoppelen aan melder
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling:
Stappen:
- Signalen in kaart brengen.
- Overleg met een collega en raadpleeg eventueel veilig thuis.
- Gesprek met ouder/verzorger.
- Wegen van huiselijk geweld/ kindermishandeling.
- Neem twee beslissingen.
- Is het melden noodzakelijk?
- Is hulpverlenen of organiseren ook mogelijk?
Voor de kinderopvang bestaat het afwegingskader uit 5 afwegingen, die bij stap 4 moeten worden doorgenomen:
- Heb ik op basis van de stappen 1 tot en met 4 van de meldcode een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
- Schat ik op basis van de stappen 1 tot en met 4 van de meldcode dat er sprake is van acute onveiligheid en/of structureel structurele onveiligheid.
- Zoja? Melden bij veilig thuis.
De afweging 3 tot en met 5 worden Samen met veilig thuis doorlopen.
- Ben ik in staat effectieve hulp te bieden over organiseren om dreiging van huiselijk geweld n/ of kindermishandeling af te wenden?
- Nee: melden bij veilig thuis.
- Ja: ga verder met afweging 4
- Aanvaarden de betrokkenen hulp om dreiging van huiselijk geweld n/ of In de mishandeling af te wenden en zijn zij bereid zich hiervoor in te zetten?
- Nee: Melden bij veilig thuis.
- Ja: hulp bieden of organiseren kom maar ga verder met afweging 5.
- Leidt de hulp binnen de gewenste termijn tot de noodzakelijke resultaten ten aanzien van de veiligheid n/ of het welzijn van alle betrokkenen?
- Nee: Opnieuw melden bij veilig thuis
- Ja: hulp opstarten met afspraken over het volgen van toekomstige veiligheid met betrokkenen en samenwerkingspartners.
Neem twee beslissingen.
- Is het melden noodzakelijk?
- Is hulpverlenen of organiseren ook mogelijk?
Zelf hulp organiseren is alleen mogelijk als:
- Professional in staat is om de hulp te organiseren
- De betrokkenen meewerken aan de geboden of georganiseerdehulp
- De hulp leidt tot duurzame veiligheid.
Veiligheid en gezondheidsbeleid
In de wet kinderopvang staat dat alle opvanglocaties en veiligheids en gezondheidsbeleid moeten hebben. Pedagogisch medewerkers moete werken volgens dit beleid.
De punten die aan de orde moeten komen in het gezondheidsbeleid:
- Actueel
- Continu proces
- Voornaamste risico’s met grote gevolgen
- Leren omgaan met kleine risico’s
- Grensoverschrijdend gedrag
- Vier ogen principe
- Plan van aanpak
- Achterwacht
- Inzichtelijk
- Opstellen beleid
Actueel
Als een nieuwe locatie wordt geopend, moet het veiligheids en gezondheidsbeleid worden meegestuurd met de aanvraag bij de gd. De pedagogische medewerkers en de oude Commissie moet er Samen voor zorgen dat het beleid actueel blijft.
Continu proces
Het ontwikkelen van het beleid is het proces dat constant doorgaat. Pedagogische medewerkers zijn continu bezig met opstellen, implementeren, evalueren en actualiseren van delen van het beleid. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van de PDCA-cyclus
Voornaamste risico’s met grote gevolgen
In het beleid moeten de grootste risico’s voor de kinderenbeschrevenworden.inhet beleid staat ook voor de organisatie ervoor zorgt dat deze risico’s tot een minimum beperkt worden.
Leren omgaan met kleine risico’s
Kinderen moeten om leren gaan met kleine risico’s punten Het gaat hier om spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten waarbij kans bestaat op kleine verwondingen. Kinderen leren sowieso van risico’s beter in te schatten. Ook worden kinderen hier mobieler, zelfverzekerder en sociaalvaardigervan.inhet beleid moet worden beschreven hoe pedagogisch medewerkers moeten omgaan met kleine risico’s.