kwaliteitsbeleid & inspectie onderwijs Flashcards
De kinderopvangorganisaties dienen een eigen kwaliteitsbeleid te voeren. Ze geven daarin aan:
Wat ze belangrijk vinden binnen de opvang en hoe ze de kwaliteit waarborgen. De overheid heeft een aantal wettelijke eisen gesteld aan de kwaliteit van de kinderopvang. De opvang van kinderen is nog meer gericht op de ontwikkeling van het kind.
In de wet worden 4 thema s besproken:
- De ontwikkeling van het kind staat centraal.
- Veiligheid en gezondheid.
- Stabiliteit en meer ruimte voor pedagogisch maatwerk.
- Kinderopvang is een vak.
Voor nul jarige die ook vaste dagen komen geldt de regel over verzorgen:
Dat ze verzorgd worden door maximaal twee personen. Het kind ziet dus altijd dezelfde personen. Er zijn duidelijke regels voor het afwijken van de beroepskracht- kind ratio
PDCA-cyclus (plan, do, check, act):
De PDCA cyclus is een instrument dat ingezet kan worden om veranderingen door te voeren. Het volgen van de cyclus dwingt medewerkers om planmatig te werken aan verbeteringen.
Plan:
In de eerste fase wordt het plan gemaakt. Maar deze fase begint eigenlijk al eerder. Er moet namelijk een aanleiding zijn om een verandering in gang te brengen. Als we deze aanleiding weten gaan de pedagogisch medewerkers eerst een helder doel formuleren. Als er een helder doel is kan aan het einde gekeken worden of deze behaald is.
Nadat het doel vastgesteld is kunnen de pedagogisch medewerkers een plan gaan bedenken over hoe ze hieraan willen gaan werken. Eerst moetuitgezocht worden Waarom iets niet goed gaat voordat ze een plan maken. Als er een plan is wordt het plan met iedereen besproken en als iedereen goedkeuring heeft gegeven kan het plan in gang gezet worden.
Omdat er goed is nagedacht over een plan is deze voor de pedagogisch medewerkers goed uit te voeren. Als een plan niet werkt wordt het plan gestopt en word er een hele nieuwe cyclus bedacht.
Do:
Als pedagogisch medewerkers wel gewoon hun plan uitvoeren, moet aan het eind van het plan om de resultaten zichtbaar zijn punt die resultaten moeten ook meetbaar zijn punt als dat het geval is, gaat de volgende fase in.
Check:
In deze fase gaan pedagogisch medewerkers controleren of het doel ook gehaald is. In deze fase wordt dus Alleen gecontroleerd of de resultaten van het plan voldoende zijn of niet.
Act:
Met de resultaten In de hand kijken de pedagogische medewerkers wat ze nu gaan doen. Als de resultaten goed zijn, dan kan besloten worden om een plan door te zetten. En plan wordt dan als normale manier van werken vastgesteld In de organisatie.
Als het plan nog niet helemaal goed is kunnen aanpassingen de start zijn van een nieuw PDCA-cylus.
Met de PDCA-cyclus kunnen opvanglocaties aangeven:
- Waarom ze een bepaalde verandering doorvoeren.
- Wat ze met de verandering willen bereiken
- Hoe ze dat doen en ze meten of de verandering zin heeft gehad.
In het beleidsplan staan ook regels die Iedereen nakomen. Maar er zijn nog meer afspraken:
- Het gebruiken van het vier ogen principe.
- Het op een goede manier klaarmaken en klaarzetten van de maaltijden.
- Het gebruiken van een pestprotocol op de ben je zo van kindcentrum.
Controle van de kinderopvang wie doet dat?
De gemeente hebben de taak om de kinderopvang te controleren. Zij hebben deze taak overgedragen aan de GGD. De ggd controleert ook de kwaliteit van de vve op de kinderopvang.
GGD betekend:
GGD staat voor gemeenschappelijke gezondheidsdienst
Veiligheid van de opvanglocaties geregelt
De veiligheid op de opvanglocaties heeft ook de brandweer een rol. Zij controleren de brandveiligheid van de opvanglocaties en geef adviezen. Als het nodig is, kunnen zij ook handhaven en bij een onveilige situatie locatie sluiten.
LRK betekend:
Landelijk register kinderopvang
Wat is het LRK:
Een kinderopvangorganisatie moet zich Laten registreren In het landelijk register kinderopvang (LRK). Verder staat In het lk er een samenvatting van de inspectierapporten van een opvanglocatie zit ook staat vermeld of de gemeente al een keer heeft moeten ingrijpen bij die locatie.