paragraaf 6.2 Flashcards
Wat is de rol van banken in de economie?
- monetair beleid: zorgen voor stabiele prijzen in de landen met de euro (eurozone) -betalingsverkeer: zorgen voor veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. -toezicht: toezicht houden op banken, verzekeraars en pensioenfondsen
Wat is de belangrijkste doelstelling van de ECB en hoe wordt deze bereikt?
De belangrijkste doelstelling van de ecb is prijsstabiliteit (inflatie rond de 2% houden)
Wat is bestedingsinflatie en hoe ontstaat het?
Als de effectieve vraag groter is dan de productiecapaciteit (overbesteding),stijgen de prijzen, dit wordt bestedingsinflatie genoemd.
Welke acties kan de overheid of de centrale bank ondernemen tegen bestedingsinflatie?
De overheid kan de belasting verhogen om de koopkracht te verlagen waardoor de bestedingen dalen. En de ECB kan de rente verhogen waardoor sparen aantrekkelijker wordt en lenen minder waardoor de bestedingen dalen.
Wat is kosteninflatie en hoe ontstaat het?
Bij kosteninflatie wordt de kostenstijging doorberekend in de verkoopprijs. Het ontstaat door een stijging van de kosten per product.
Wat is de loon-prijsspiraal bij kosteninflatie?
Kort gezegd betekent een loon-prijsspiraal dat loonsverhogingen prijsverhogingen in de hand werken. Kosteninflatie ontstaat wanneer de kosten van bedrijven stijgen en zij deze toename doorberekenen in de prijzen.
Wat is prijsstabiliteit en waarom is dit belangrijk?
Prijsstabiliteit is het redelijk gelijkhouden van prijzen zodat mensen en bedrijven vertrouwen blijven hebben in de economie en er een iets meer voorspelbare economie word gecreëerd. Prijsstabiliteit is dus belangrijk voor een gezonde economie
Hoe beïnvloeden lonen de inflatie?
Als lonen stijgen kan dit leiden tot: kosteninflatie (doorberekening in de verkoopprijzen) en bestedingsinflatie (door een hoger besteedbaar inkomen).
Wat is het effect van een groei in geldhoeveelheid op inflatie?
Als banken geld uitlenen, komt er meer geld in omloop, waardoor bestedingen toenemen en er bestedingsinflatie kan ontstaan.
Hoe kan consumentenvertrouwen leiden tot bestedingsinflatie?
Als consumenten vertrouwen hebben in hun eigen financiële situatie en de ontwikkeling van de Nederlandse economie, zullen ze eerder grotere bestedingen doen. Dit kan leiden tot bestedingsinflatie.
Wat is het verband tussen begrotingsbeleid en bestedingsinflatie?
Als we in een situatie van bestedingsinflatie zitten dan moet de overheid begrotingsbeleid voeren door de belastingen te verhogen. Dit zal zorgen tot een lagere koopkracht en lagere bestedingen. De bestedingsinflatie zal dus dalen.
Wat zijn de gevolgen van een renteverhoging op de aanbod- en vraagzijde van de economie?
Hogere rente zorgt voor minder besteding. Lenen wordt door hogere rente minder aantrekkelijk. Daardoor gaan mensen sneller sparen, dus minder uitgeven => Dus de vraag neemt af. Aan de aanbod zijde zorgt hogere rente voor minde investeringen want lenen kost meer geld, daardoor wordt de productiecapaciteit minder uitgebreid en stijgt het aanbod van producten niet zo hard.
Waarom kan lage rente in tijden van recessie weinig effect hebben?
Omdat in tijden van recessie het vertrouwen in besteden al laag is, zullen mensen ondanks de lage rente blijven sparen. Mensen zijn bang om later in geldnood te komen als ze tijdens de recessie geld uit gaan geven. De hoogte van de rente heeft geen invloed op hun gedrag.
Hoe kunnen werkloosheidsuitkeringen de economie beïnvloeden in tijden van laagconjunctuur?
Werkloosheidsuitkeringen beïnvloedden de economie in laagconjunctuur door de werklozen meer geld te geven in de vorm van een uitkering, deze gaan vervolgens consumeren en hierdoor stijgt de vraag naar producten dus, als gevolg stijgt productie en zijn er meer mensen nodig. Meer mensen worden aangenomen en de werkloosheid daalt
Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan producentenvertrouwen voor de economie?
Teruglopende investeringen en uitstellen van bestedingen, daardoor teruglopende bestedingen, oplopende werkloosheid en verdere afname en uitstellen van bestedingen.