Opmærksomhed Flashcards

1
Q

Klein (2019) kap 3

A

I kapitel tre af Klein (2019) præsenteres Pavlovs teori om klassisk betingning, som beskriver processen, hvor individer lærer bestemte emotioner og adfærdsmæssige reaktioner gennem associationer. Pavlovs berømte eksperimenter med hunde demonstrerede, hvordan en neutral stimulus, som en klokke, kan fremkalde en betinget respons som savlen, når den gentagne gange parres med en ubetinget stimulus som mad. For at en betinget respons kan opstå, er faktorer som tidsintervallet mellem stimuli og cue-forudsigelighed vigtige. Intensiteten af den betingede stimulus spiller også en rolle, hvor en enkelt voldsom samparring kan være nok. Derudover kan betingede responser opstå gennem observation, kendt som vicarisk betingning. Udslukning, hvor den betingede respons præsenteres uden den ubetingede stimulus gentagne gange, er en effektiv metode til at fjerne en betinget respons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Klein kap 5

A

I kapitel 5 af Klein (2019) beskrives B.F. Skinners teori om operant betingning, der forklarer, hvordan adfærd påvirkes af dens konsekvenser. Skinner viste gennem eksperimenter med rotter, at adfærd som at trykke på en stang for mad (operanter) kan ændres ved forstærkning eller straf. Forstærkning øger sandsynligheden for gentagelse af adfærd og kan være positiv (tilførsel af behagelig stimulus) eller negativ (fjernelse af ubehagelig stimulus). Straf mindsker sandsynligheden for adfærd og kan også være positiv (tilførsel af ubehagelig stimulus) eller negativ (fjernelse af behagelig stimulus).

Skinner brugte shaping til gradvist at ændre adfærd. Forstærkningsskemaer, som ratioskemaer (forstærkning efter et bestemt antal gange adfærd udføres) og intervalskemaer (forstærkning inden for et tidsinterval), hjælper med adfærdsændring. Contingency management, en praktisk metode til adfærdsændring, består af vurdering af adfærdsproblemer, indgåelse af aftale om ønsket adfærd og implementering af forstærkningsskemaet.

Udslukning sker, når en adfærd ikke længere forstærkes, hvilket kan midlertidigt øge adfærden før den mindskes. Spontan genvinding af adfærd kan også forekomme, og manglende forstærkning kan føre til frustration (Klein, 2019).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly