Omvårdnad 2 Smärtskattning Flashcards
Vid läkemedelsdelningen träffar du också Nemi, 23år, som är inlagd som utlokaliserad patient med ortopedisk kliniktillhörighet. Nemi har en medfödd funktionsvariation som gör att hen inte kan kommunicera verbalt och har sin personliga assistent med sig. Nemi har fallit hemma i samband med duschning och har brutit högra fotleden, vilket nu behöver åtgärdas operativt.
Redogör för hur du kan gå tillväga för att göra en så fullständig smärtbedömning som möjligt på Nemi. (4p)
Lokalisering - Vart gör de ont?
Duration - När kommer smärtan?
Karaktär - Hur ter sig smärtan? Är den brännande, molande, skarp, huggande?
Intensitet - Använd sig av smärtskalan - VAS 0-10 i smärta
Ta hjälp av information av personliga assistenten som känner patienten bäst. Använda sig av en klinisk bild - se, lyssna, känn. Uppmärksammar patientens ansiktsmimik och om Nemi håller för sin kroppsdel - kan det betyda smärta? Lindrar massage? Använder mig av hjälpmedel såsom bildstöd.
Kontroll av distalstatus är väsentligt vid skador i extremiteterna. Beskriv hur kontrollen går till samt förklara varför den är viktig att genomföras
Kontroll av distalstatus innebär att man kontrollerar närliggande området runt skadan, hur statusen är genom:
Cirkulation - känna på huden, är den varm/kall, färg - är huden blek eller är det rodnan?
Motorik - Funktion och rörelse i kroppsdelen
Sensorisk - Känsel, reagerar patienten på beröring/ känna stick ex.
VARFÖR gör man detta?¨
För att se smärtan och begränsning hos personen
Undersöka om det finns känselbortfall eller risk för infektion
Stina är 85 år och har sedan tidigare hjärtsvikt och en stomi. När Stina gick upp i sitt hem i morse för att sätta på kaffe snubblade hon på mattan. Hon hade otur och ådrog sig en fraktur på vänster underarm och fick flera rejäla blåmärken. Stina läggs in för observation och hennes vänstra underarm gipsas. Att kontrollera distalstatus är viktigt vid skador i extremiteterna. Beskriv hur kontroll av distalstatus går till? (2p)
Motorik → Kan Stina röra armen? Någon position som lindrar? Sensoriskt → Reagerar hon på beröring? Känn på huden - varm/kall? Cirkulation → puls
Stina har ont och önskar smärtlindring. Innan administrering av läkemedlet gör du en smärtbedömning. Redogör för hur fullständig smärtbedömning går till. (4p)
Duration → Hur länge har Stina haft ont? Intensitet → Använda VAS skala där Stina får uppskatta sin smärta från 0-10 Karaktär → Beskriv sin smärta, är den stickande, molande, brännande? Lokalisering → Vart gör det ont?
Att kontrollera distalstatus är viktigt vid skador i extremiteterna. Förklara även varför det är viktigt att genomföra? (1p)
Förhindra compartment syndrome
När Stina har fått sitt gips anser läkaren att hon är ortopediskt färdigbehandlad, men är i fortsatt behov av fortsatt vård för sin hjärtsvikt. Du får därför rapportera över Stina till en medicinavdelning. 15. Du rapporterar enligt SBAR. Beskriv vad detta är och hur det används för att öka patientsäkerheten? (2p)
S - Situation. vem du är, vem patienten är B - Bakgrund - bakomliggande sjukdomar A - Aktuell situation - Hur det aktuella läget är R - Rekommendation - ex. enkelrum för patienten SBAR är en strukturerad bedömning så att inget kan missas i överrapportering
Frank är en 58-årig lastbilschaufför som efter några månader av problem med viktnedgång, oregelbundet avföringsmönster och blodig avföringar har diagnostiserats med tjocktarmscancer. Han läggs nu in på din avdelning inför planerad operation. Operationen kommer troligtvis resultera i en koloskopi och Frank förbereds för detta
Franks planerade operation omfattas av ERAS-Konceptet. Vad innebär detta? Redogör för tre centrala delar som ingår i ERAS-tänket vid bukkirurgi (3p)
ERAS-konceptet omfattar tre huvudsakliga delar:
Preoperativ optimering: förbereda patienten inför operationen genom att minska rökning (rökstopp), optimera näringstillståndet och förbereda tarmarna t.ex.
Preoperativ vård: genomföra operationen med hjälp av moderna tekniker och smärtlindringsmetoder för att minska stress och komplikationer.
Postoperativ rehabilitering: fokuserar på tidig mobilisering, återgång till normala aktiviteter och smärtlindring för att främja en snabb återhämtning.
Du arbetar på onkologisk vårdavdelning och akutmottagningen ringer för att rapportera en patient. Patienten heter Ann-christine och hon avslutade sin cytostatikabehandling för bröstcancer för 9 dagar sedan och ska läggas in på grund av neutropen feber
Du får rapport enligt SBAR. Beskriv vad detta är och hur det kan användas för att öka patientsäkerheten. (2p)
S - situation - aktuellt tillstånd
B - bakgrund - bakomliggande sjukdomar?
A - aktuell bedömning - beskriver den aktuella situationen som ska förmedlas.
R - Rekommendation
Använd gärna ABCDE för att strukturera patienternas vitalstatus. → fått cytostatika - hygienrutiner/smitta.
R - rekommendation - Rekommendation eller varför du tagit kontakt och vad mottagaren ska göra. Klargör för dig själv vad mottagaren förväntas göra utifrån det som rapporterats
SBAR är ett rapporteringssystem för att göra en strukturerad dokumentation så inget missas
Redogör för hur du går tillväga för att genomföra en fullständig smärtanamnes och smärtbedömning av patienten. Ge också exempel på frågor du kan ställa för att täcka in dess olika dimensioner. (5p)
En fullständig smärtanamnes ska innehålla följande:
Debut (akut, smygande?)
Duration
Smärtlokalisation
Utstrålning
Intervall
Förvärrande faktorer (t ex olika positioner)
Lämpliga frågor:
Hur började smärtan yttra sig (debut)?
Hur länge har du upplevt smärta (duration)?
Vart på kroppen upplever du smärta (smärtlokalisation)?
Upplever du att smärtan strålar ut till andra delar av kroppen (utstrålning)?
Kommer smärtan i intervall eller är den konstant (intervall)?
Finns det situationer då smärtan upplevs som värre (förvärrande faktorer)?
Kalle genomgår en lungröntgen som utöver hjärtsvikt tyder på infiltrerat som tyder på lunginflammation. I den specifika omvårdnaden vid pneumoni är PEP-flöjt ett viktigt redskap. Kalle har dock aldrig sett en sådan förut och känner sig inte så motiverad att använda den. Ange tre positiva effekter som finns med att använda PEP-flöjt. (3p)
Förklarar att den vidgar luftrören
Förklarar att den sänker andningsfrekvensen
Renar luftvägarna som indirekt hjälper med andningen
→ Mobilisering av sekret och upphostningar underlättas
I och med Olles försämrade allmäntillstånd gör du en bedömning enligt ABCDE- konceptet. Vad står bokstaven D för och vad ingår i den bedömningen? (2p)
→ Disability
Bedömning av neurologi - Medvetandegraden
Är patienten vaken så fråga om hen har ont och om smärtans intensitet, lokalisering och karaktär, om detta inte redan framkommit.
Syftet med undersökningen på en patient som har sänkt medvetande är att ta reda på hur mycket stimuli som behövs för att patienten ska reagera. Smärtstimulering genom att nypa patienten i till exempel käkvinkeln och/eller gnugga kraftigt din knytnäve på patientens bröstben.
Stina är 85 år och har sedan tidigare hjärtsvikt och en stomi. När Stina gick upp i sitt hem i morse för att sätta på kaffe snubblade hon på mattan. Hon hade otur och ådrog sig en fraktur på vänster underarm och fick flera rejäla blåmärken. Stina läggs in för observation och hennes vänstra underarm gipsas.
Att kontrollera distalstatus är viktigt vid skador i extremiteterna.
Beskriv hur kontroll av distalstatus går till? (2p)
Motorik → Kan Stina röra armen? Någon position som lindrar?
Sensoriskt → Reagerar hon på beröring? Känn på huden - varm/kall?
Cirkulation → puls
Förklara även varför Distalstatus är viktigt att genomföra? (1p)
Förhindra compartment syndrome
Stina har ont och önskar smärtlindring. Innan administrering av läkemedlet gör du en smärtbedömning. Redogör för hur fullständig smärtbedömning går till. (4p)
Duration → Hur länge har Stina haft ont?
Intensitet → Använda VAS skala där Stina får uppskatta sin smärta från 0-10
Karaktär → Beskriv sin smärta, är den stickande, molande, brännande?
Lokalisering → Vart gör det ont?
Att bedöma patientens smärta är en av de många uppgifter och ansvarsområden som sjuksköterskan har i den specifika omvårdnaden av patienter med smärta. Ge ytterligare tre exempel på sjuksköterskans ansvarsområden vid smärta och beskriv kort hur de kan genomföras i praktiken
Lindra smärtan
Dokumentera smärtan och vidtagna omvårdnadsåtgärder