Omvårdnad 2 Cytostatika Flashcards

1
Q

Du arbetar på onkologisk vårdavdelning och akutmottagningen ringer för att rapportera en patient. PAtienten heter Ann-christine och hon avslutade sin cytostatikabehandling för bröstcancer för 9 dagar sedan och ska läggas in på grund av neutropen feber

Du får rapport enligt SBAR. Beskriv vad detta är och hur det kan användas för att öka patientsäkerheten. (2p)

A

S - situation - aktuellt tillstånd
B - bakgrund - bakomliggande sjukdomar?
A - aktuell bedömning - beskriver den aktuella situationen som ska förmedlas. Använd gärna ABCDE för att strukturera patienternas vitalstatus. → fått cytostatika - hygienrutiner/smitta.
R - rekommendation - Rekommendation eller varför du tagit kontakt och vad mottagaren ska göra. Klargör för dig själv vad mottagaren förväntas göra utifrån det som rapporterats

SBAR är ett rapporteringssystem för att göra en strukturerad dokumentation så inget missas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Problem med munhälsa är vanligt vid cytostatikabehandling, vilket kan leda till infektion vid neutropeni. Beskriv hur sjuksköterskan kan tillgodose patientens behov av munvård vid neutropeni. (2p)

A

Informera patienten om varför det är så viktigt att byta tandborste ofta för att minska risk att bakterier tar sig in i munslemhinnan.
Även viktigt att använda en mjuk tandborste för att inte ta skada och irritera slemhinnan i munnen → leda till sår
Undvika “vass” mat eftersom slemhinnorna kan vara känsliga för detta → ex chips
Svamp i munnen ska behandlas då detta även är vanligt.
Inspektera munhålan dagligen - håll den även fuktig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Det beslutas direkt att Ann-Christine behöver vårdas med skyddsisolering. Detta kan vara mycket påfrestande och Ann-Christine kan känna sig ensam och utsatt. Förklara hur du som sjuksköterska kan motverka de negativa effekterna av isoleringsvård. (0,5-1p/exempel, max 3p)

A

Förbered Ann-Christine på hur det kommer vara med isolering för att hon ska känna större kontroll och trygghet kring det hela

Följ prover för att kunna uppskatta och informera om hur länge isoleringen förväntas att vara.

Stanna hos Ann.Christine lite extra när man är där för att hon ska ta del av det sociala.

Fråga Ann-Christine vad hon tycker om att göra, kanske titta på tv eller läsa, lyssna på radio eller ha närstående i telefon.

Arbets-/fysioterapeuter kan hjälpa med ett rörelseschema till henne som hon kan ha på rummet.

Samtalsstöd eller kontakt med psykolog om Ann-Christine har behovet eller känner sig nedstämd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Morgonen dagen därpå uppmärksammas Ann-Christine har Hb 85 g/L och är i behov av blodtransfusion. Hon ska få 1 E erytrocyter. När blodet är färdigt hämtar du det på blodcentralen i en speciell transportbox för för erytrocyter. Hur länge får erytrocyter högst förvaras i en sådan box före användning? (1p)

A

1 timme!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Att få en blodtransfusion är förenat med risker och hur du som sjuksköterska behöver observera Ann-Christine och vara uppmärksam på om hur hon utvecklat en reaktion mot blodtransfusionen. Beskriv vilka symtom du som sjuksköterska ska vara observant på? (2p)

A

Om patienten känner sig konstig → allmänpåverkan?
Blek/kallsvettig/ blodtrycksfall
Om patienten får hög puls, ångest eller bröst/ryggsmärta
Om patienten mår illa/kräks

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad behöver du enligt lag (SOSFS 2009:9) göra för kontroller innan du startar transfusionen på Ann-Christine? (3,5)

A

Kontrollera att uppgifterna på mottagaren stämmer med transfusionsdokumentet (id)
Att blodenhetens blodgrupp stämmer med patientens
Att påsen är hel och att innehållet ser bra ut - inget koagel eller att färgen ser fel ut
Att hållbarhetstiden på blodenheten inte har överskridit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Lisa behandlas för bröstcancer och har efter operation adjuvant cytostatikabehandling. Hon har drabbats av biverkningar under sin cytostatikabehandling. Lyft fram en möjlig biverkan under följande sökord och föreslå två omvårdnadsåtgärder som är lämpliga
nutrition/ätande

hud/vävnad

A

Nutrition/ätande (3p) En biverkan kan vara illamående, som kan leda till minskad aptit. En åtgärd skulle kunna vara att hon får energi- och näringsberikad kost, mindre portioner med lika mycket näring och energi som en vanlig portion. Informera Lisa att undvika vass mat, som chips eftersom hennes munslemhinna är extra känslig. Att borsta tänder mellan måltiderna med en mjuk tandborste något mer ska det vara här!!!!! Hud/vävnad (3p) En möjlig biverkan kan vara håravfall, som i sin tur kan leda till oro/ ångest eller nedstämdhet. Omvårdnadsåtgärden kan då bli att låta henne få prata med en kurator/ psykolog. En annan åtgärd skulle vara att hon får gå till en frisersalong där de kan ge henne en fin peruk, vilket kan öka känslan av välmående.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Tatjana är 40 år och har nyligen påbörjat behandling för bröstcancer. Det högra bröstet och lymfkörtlarna har opererats bort och hon har fått sin andra omgång av cytostatika. Detta är en central del av behandlingen vid bröstcancer, men den är tyvärr förknippad med många biverkningar som kan vara plågsamma för patienten. Cytostatika kan ibland annat påverka slemhinnorna i kroppen. Detta gör att problem med munhälsan blir ett vanligt omvårdnadsproblem för denna patientgrupp. Beskriv och motivera fyra omvårdnadsåtgärder som är väsentliga för att förebygga eller behandla problem med munhälsan vid cytostatikabehandling. (4p)

A

Viktigt att informera om att byta tandborste ofta - helst 2 ggr i veckan- för att förhindra att bakterier kommer in i munslemhinnan. Även att använda en mjuk tandborste så att munslemhinnan inte skadas då den blir extra skör under cytostatikabehandling Informera om att tänka på vad man äter. Inte äta för “vass” mat som kan skada eller ge sår som ex. chips Ofta - helst daglig - kontroll av munhålan och fukta med ex. salivstimulerande tabletter eller solrosolja på pinne

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Några dagar efter andra omgången cytostatika ringer Tatjanas kontaktsjuksköterska upp henne då de senaste proverna har visat ett mycket lågt antal neutrofila granulocyter. Tatjana berättar att hon känt sig lite frusen och konstig under dagen och hon får komma in för en kontroll. Besöket resulterar i inläggning och hon isoleras på enkelsal för odling, provtagning och antibiotikabehandling. Isolering kan vara mycket påfrestande för en patient. Redogör för fyra viktiga omvårdnadsåtgärder du som sjuksköterska kan vidta för att minska patientens lidande vid isolering. (4p)

A

Ha ett lugnt bemötande och ge bra information för att lugna henne Hålla koll på prover för att kunna uppskatta hur länge hon behöver stanna i isolering Fråga om hennes intressen, gillar hon att läsa eller kolla på film? Försök att främja hennes intressen/välmående under isoleringen. Hjälpa med att hålla kontakt med anhöriga och hennes vänner via telefon eller facetime för att hon inte ska känna sig lika ensam

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

När du som sjuksköterska vårdar en patient som nyligen fått cytostatika behöver du också tänka på din egen säkerhet. Vad är viktigt att du tänker på i omvårdnaden av en patient som nyligen fått behandling med cytostatika? (2p)

A

Inte hantera cytostatika eller vara nära ifall man är gravid Använda nitrilhandskar “ har 30 min” vid städning, byta sängkläder ha en cytostatika godkänd lång rock på sig Sängkläder/ kläder/ städmaterial ska slängas i en gul hink

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly