MOŽGANI Flashcards

1
Q

KAKO SE RAZVIJAJO OTROŠKI MOŽGANI?

A

Ne gre le za pridobivanje mase in prostornine, ampak prihaja tudi do razlike v zorenju in delovanju struktur. V procesu proliferacije nastanejo nevroni, ki nato rastejo, zorijo, razvijajo izrastke ter se biokemično pričnejo razlikovati. Obenem se povečuje število povezav – sinaps. Število sinaps je največje prav v predšolskem obdobju, v mladostništvu pa se število povezav začne spreminjati glede na njihovo uporabo po načelu ‘‘uporabi ali izgubi’’. Poleg tega za možgane NE velja načelo ‘‘več je bolje’’ saj so možgani zelo majhni in ekonomični glede na to, kaj vse nam omogočajo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

KOLIKŠEN DELEŽ TELESNE MASE PREDSTAVLJAJO MOŽGANI ODRASLEGA ČLOVEKA?

A

Možgani odraslega človeka predstavljajo približno 2% njegove telesne mase (okrog 1400g). Praviloma imajo dečki/moški večje in težje možgane kot deklice/ženske. Ta razlika med moškimi in ženskami načeloma velja tudi za telesno višino in maso.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

KDAJ SE ZAKLJUČI RAZVOJ MOŽGANOV?

A

Po rojstvu otrokovi možgani intenzivno rastejo in zorijo. Večina nevronov sicer nastane že pred rojstvom, vendar pa jih nekaj nastane tudi kasneje. Po rojstvu se nevroni še vedno razvrščajo na prava mesta, se med seboj povezujejo in oblikujejo mrežja. Poleg tega se možgani vse življenje dinamično spreminjajo, navsezadnje je prav to njihova glavna prednost - razvojna plastičnost možganov traja do 25. leta. Zaradi nje smo sposobni priučitve novih veščin in znanj še pozno v starost. Sinapse nastajajo, se krepijo in izginjajo vse življenje = plastičnost.
Zato bi lahko rekli, da se razvoj možganov zaključi ob rojstvu, kasneje pa še zorijo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

PO KATERIH PRINCIPIH DELUJEJO MOŽGANI?

A
  1. skupaj pri delu, skupaj pri jelu - vsaka izkušnja, misel, občutek vzburi tisoče nevronov, ki tvorijo nevronsko mrežo. ob ponovitvah vsakič sprožijo iste nevrone
  2. uporabi ali izgubi - z vsako ponovitvijo se število dendritov in povezav poveča (obstoječe povezave postanejo močnejše)
  3. brez zveze se nikamor ne prileze - če se dva nevrona sprožita neodvisno se moč njunih povezav oslabi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

KATERE CELICE SO V MOŽGANIH?

A
  • nevroni (proženje in prevajanje živčnih impulzov)
    senzorični (zaznavanje lastnosti zunanjega in notranjega okolja in odgovarjanje nanje)
    motorični (nadzorovanje aktivnosti mišic, gibanja, govora)
    internevroni (posredujejo informacije med nevroni)
  • glija (omogoča delovanje nevronom)
    mikroglija (zabrazgotinjenje, odstranjevanje odvečnih snovi)
    astrociti (obstojnost mreže, proženje električnih impulzov)
    oligodendrociti (izdelujejo mielin)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

KAJ SO KRITIČNA OBDOBJA?

A

Časovna obdobja, ki omogočajo najbolj optimalen razvoj določenega področja možganov. (govor - do 4. leta, glasba - 3. do 10. leta, logika - do 4. leta) Kar se naučimo v tem času, se naučimo hitreje, bolj temeljito. Zamujeno obdobje težje kasneje nadomestimo. Pomemben je vpliv okolja (prehrana, priložnosti, stabilno čustveno okolje).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

3 DEJSTVA O MOŽGANIH IN UČENJU

A
  1. Učenje spremeni strukturo možganov
  2. Učenje organizira/reorganizira delovanje možganov
  3. Različni predeli možganov so na spremembe pripravljeni v različnih obdobjih.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

KATERE SO VRSTE PLASTIČNOSTI?

A
  • razvojna plastičnost: dinamični procesi na sinapsah, ki omogočajo obdelavo informacij v otroštvu
  • plastičnost učenja in spomina: procesi na sinapsah, ki omogočajo učenje in pomnjenje
  • plastičnost, ki jo vzbudi poškodba: nadomestitev izgube funkcije po poškodbi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

KATERE SO KLJUČNE STRUKTURE V MOŽGANIH, POMEMBNE ZA UČENJE?

A

Pri učenju bistveno vlogo igra spomin.
Senzorni, kratkoročni, dolgoročni, epizodični, semantični.
1. DEKLARATIVNI/EKSPLICITNI SPOMIN - ga zavestno prikličemo: hipokampus in prefrontalni korteks
2. NEDEKLERATIVNI/IMPLICITNI SPOMIN - ne moremo ga zavestno priklicati: bazalni gangliji, mali možgani

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

ZAKAJ IMAMO LJUDJE TAKO VELIKE MOŽGANE?

A

Večji možgani za človeka pomenijo evolucijsko prednost. Veliki možgani z veliko skorjo (neocortex) nam ne omogočajo le reševanja težav povezanih z okoljem ampak tudi kompleksne miselne procese, ki so ključnega pomena za življenje/preživetje v večjih in kompleksnejše urejenih skupinah. Vzpostalvjanje in aktivno sodelovanje v odnosih zahteva usklajeno delovanje kognitivnih procesov, ki nam ga zagotavljajo naši možgani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

KATERI VEŠČINI STA LASTNI LE LJUDEM?

A

Hoja in govor sta zapisana v našem genomu. Gene, ki so zadolženi za govor, imenujemo kar „leksinom“. Obe veščini se izrazita le, če je otrok v kritičnem obdobju za razvoj hoje in govora (to pa so prva leta življenja) izpostavljen ljubeči človeški skupnosti. Ti dve veščini sta zelo kompleksni in zahtevata usklajeno delovanje tako možganov kot telesa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

KAKO SE RAZLIKUJEJO MOŽGANI OTROK IN ODRASLIH?

A
  • velikosti
  • plastičnosti
  • hitrosti procesiranja
  • hormosnkem delovanju
  • razvoju biokemičnih sistemov za srečo, stres
    Otroci niso pomanjšani odrasli, tudi njihovi možgani niso manjši ali slabše delujoči možgani odraslega.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

RAZLIKE MED MOŽGANI NAJSTNIKOV IN ODRASLIH

A

Drži, da so najstniški možgani po prostornini in masi že praktično enaki odraslim, zrelim možganom, ter da veliko miselnih sposobnosti najstnikov že dosega nivo delovanja odraslih. Vendar pa iz vidika razvoja, možgani svojo zrelost dosežejo šele pri 25. letu starosti. V obdobju najstništva v možganih namreč poteka reorganizacija in optimizacija delovanja - možgani dozorevajo – Povečuje se količina mielina, povezave, ki jih ne uporabljamo dovolj, izginjajo (obrezovanje), hkrati pa se povezave, ki jih pogosto uporabljamo in so pomembne za naše delovanje krepijo…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

KAJ SE DOGAJA S ŠTEVILOM NEVRONOV V PREDELIH, KJER SE VRŠI NADZOR IN REŠEVANJE PROBLEMOV PRI NAJSTNIKIH?

A

Eden najbolj pomembnih procesov, ki se dogaja ob vstopu v puberteto, je zmanjševanje števila nevronov v možganski skorji in obrezovanje (zmanjšanje števila nepotrebnih povezav v možganih). Prav zato število nevronov v čelnih režnjih, kjer se vrši nadzor, pri najstnikih ni manjše kot v odrasli dobi, drugačna pa je njihova povezanost z ostalimi predeli možganov, zlasti z limbičnim sistemom. Zato je inhibicije pri najstnikih manj kot pri odraslih. Hitrost procesiranja informacije pa se pri najstnikih celo povečuje do vrhunca, saj se v obdobju najstništva povečuje količina mielina.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Trma je znak razvijajočega se neprijetnega karakterja - Ne

A

Obdobje trme je pomembno razvojno obdobje, ki se pojavi okoli drugega leta. V tem obdobju otrok razvije občutek sebe in ga potrjuje s tem, da drugemu reče ne oz. da sebi reče Da. Za razvoj otrokovih možganov ter njegove osebnosti je to obdobje zelo pomembno, saj otrok vzpostavlja individualnost in gradi lastno podobo. To seveda ne pomeni, da otroku ne smemo postavljati meja. Pomembno je da mu damo vedeti, da razumemo njegova čustva in jih sprejemamo, hkrati pa ga moramo s postavljanjem ustreznih meja učiti ustreznega vedenja in prilagajanja okolju.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Za optimalen razvoj naših možganov je ključno obiskovanje dobre šole - Ne

A

Dobre šole so pomembne za razvoj kognitivnih veščin, vendar pa še zdaleč niso edini dejavnik, ki vpliva na razvoj možganov. Na razvoj naših možganov poleg okolja pomembno vplivajo tudi naši geni (jasne meje med tema dvema dejavnikoma ne moremo določiti). Poleg tega so dejavniki okolja, ki vplivajo na razvoj možganov številni (šola, domače okolje, prehrana…). V današnjem času, ko otroci vse več časa preživijo pred računalniki in televizorji, je eden od ključnih dejavnikov vsekakor gibanje. Otroci, ki so gibalno spretni, so zmožni hitro in dobro usvajati nove veščine, ki jim lahko olajšajo tudi kognitivni razvoj. Prav zato moramo otroke spodbujati k gibanju, jim zagotovljati dovolj varne pogoje, ponuditi raznovrstne dejavnosti obenem pa spoštovati njihovo biološko notranjo uro.

17
Q

Kolikšen delež telesne mase predstavljajo možgani otrok ob rojstvu?

A

Možgani donošenega, zdravega novorojenčka tehtajo približno 300g in predstavljajo približno 10% njegove telesne mase.

18
Q

Z možgani se ne da kaj dosti narediti - rojeni smo, kot smo - Ne

A

V otroštvu se v možganih intenzivno izvajajo procesi rasti, razvoja in zorenja. Tudi kasneje, ko sta razvoj in rast že zaključena, se možgani še spreminjajo in preoblikujejo glede na naše izkušnje. To, kar počnemo, neposredno vpliva na naše možgane. Učenja smo sposobni še pozno v starost! Najbolj pomaga ustrezna telesna aktivnost, branje in pogovori, učenje tujega jezika ali glasbenega instrumenta, skrb za druge ter zdrava, uravnotežena prehrana.

19
Q

Najstniki so ob uporabi alkohola, tobaka ali drog bolj ranljivi za razvoj odvisnosti - Da

A

Najstniški možgani hitreje razvijejo odvisnost od snovi kot je alkohol, tobak ali droge. Temu je tako zaradi občutljivosti dopaminskega mrežja (to je nagradno mrežje) in dejavnostjo centra za nagrajevanje in odvisnost – ncl. accumbens. Hkrati velja, da najstniki često opisujejo manj stranskih učinkov ob zaužitju teh snovi kot odrasli, zato ne občutijo«kazni« ob zaužitju teh snovi.

20
Q

Za najstniško vedenje so krivi zgolj hormoni - Ne

A

Hormonska nihanja so najbolj izrazita med 12. in 15. letom. Po 18. letu hormoni dosegajo nivoje odraslih. Za vedenje najstnikov tako niso “krivi” zgolj hormoni, pač pa predvsem nezreli možgani. Neravnovesje in sprememba v strukturi in delovanju možganov je določena z našo notranjo uro. Drži pa, da hormonska neravnovesja tudi vplivajo na delovanje možganov.

21
Q

Na razvoj možganov vpliva samo genetika in obrazložit zakaj ja/ne ter obrazložiš

A

NE - vplivajo tudi okoljski dejavniki:
- prehrana
- strupi iz okolja
- težke kovine
- alkohol
- okužbe
- nosečnost, porod
- poškodbe
- stimulacija

22
Q

NAŠTEJ MOŽGANSKE REŽNJE IN NJIHOVE FUNKCIJE?

A
  1. ČELNI - izvršilne funkcije
    - razmišljanje
    - načrtovanje
    - reševanje problemov
    - čustveni odzivi
    - osebnostne značilnosti
    - gibanje
    - delno govor
  2. TEMENSKI - zbiranje informacij iz okolja
    - zaznava in ločevanje dražljajev
    - gibanje
  3. SENČNIČNI
    - zaznava in prepoznava slušnih dražljajev
    - govor
    - pomnenje
  4. ZATILNI - vid
  5. MALI MOŽGANI - miselni procesi
    - izvrševanje gibov
    - nadzor drže
  6. MOŽGANSKO DEBLO - uravnavanje osnovnih življenjskih funkcij
    - dihanje, bitje srca
23
Q

NAŠTEJ PROCESE V GESTACIJI

A
  1. Oploditev
    (celice zarodka se diferencirajo v 3 plasti: endoderm, mezoderm, ektoderm)
  2. Gastrulacija
  3. Nevrulacija – Znotraj telesa se oblikuje cev iz katere se kasneje oblikujejo veliki in mali možgani, podaljšana hrbtenjača in hrbtenjača
  4. Proliferacija – Nastajanje nevronov
  5. Migracija – Nevroni se množijo in premikajo (od znotraj navzven)
    (6. Sinaptogeneza – Nastajanje novih sinaps)
24
Q

POVEŽI PROCESE Z BOLEZNIJO

A
  1. Oploditev
  2. Gastrulacija
  3. Nevrulacija
    - anencefalija
    - spina bifida
    - meningokela
  4. Proliferacija
    - holoprozencefalija
    - kiklopija
    - kolpocefalija
    - mikrocefalija
    - megalencefalija
  5. Migracija
    - agirija
    - pahigirija
    - lisencefalija
    - shizencefalija
    (6. Sinaptogeneza
    - multipla skleroza
    - perinatalna hipoksija
    - levkodistrofije, levkoencefalopatije)
25
Q

KAJ JE GENOM?

A

Genom je celota dednih informacij živega bitja v genih. Človekov genom naj bi vseboval do 100.000 različnih genov.