Les 6: Communicatie deel 3: Coördinated management of meaning Flashcards
Geef de betekenis van Coördinated management of Meaning (CMM)
=> Het gecoördineerde beheer van betekenis
- Coördineren = samenbrengen om als een efficiënt geheel te functioneren
- Beheren = de leiding hebben over, slagen in…
2 aspecten : enerzijnds overstijgt het ons, anderzijds kan je er toch grip op krijgen
Wat is CMM?
CMM is een interpersoonlijke benaderingswijze van psychologische fenomenen die stelt dat
- Betekenissen niet in onze hoofden bestaan, maar in communicatieve processen vorm krijgen (het overstijgen/coördinerende aspect)
- Hoe we met elkaar omgaan, welke beslissingen we nemen gevolgen heeft voor hoe onze wereld er gaat uitzien (management aspect)
- Er dus ook sprake is van een ethisch aspect aan communiceren of omgaan met elkaar
- Conceptuele tools kunnen helpen om stil te staan bij wat we doen, en welke beslissingenwe nemen (conceptuele tools)
- Dit model is bruikbaar in onderzoek en in hulpverlening (consultancy in organisaties, psychotherapie, counseling)
- Betekenissen staan niet vast, maar voortdurend veranderen doorheen het leven
Geef de situering van CMM.
CMM gaan over alledaagse communicatie en de moeilijkheden en mogelijkheden die zich daarin voordoen. Het is een pragmatische opvatting in de dubbele betekenis die we al zagen bij Waltzawick et al : acties/betekenissen beïnvloeden acties/betekenissen en de interacties creëeren recursief nieuwe contexten die een invloed hebben op verdere interacties.
Kadert in ruimere problematiek van het individu of de persoon in de systeemtherapie/systeemtheorie (biedt mogelijkheden om op individu af te stemmen). Is één van de mogelijke uitwerkingen van het concept communicatie. Past binnen een sociaal-constructionistische traditie (met klemtoon op het interpersoonlijke).
Hoe begon CMM?
CMM – sheila McNamee :
In de begindagen speelden we met het idee van een hiërachie van betekenis – een hiërachie die de potentie had om vloeiend te zijn en te verschuiven naarmate de interactie zich ontvouwde. We waren ook bezig met het in kaart brengen van act-voor-act opkomst van een interactief patroon. Wij onderzochten verandering en gecharmeerde lussen waar we recursieve aard van betekenis en actie in kaart kon worden gebracht, evenals logische kracht, waarmee wij de mate van verplichting konen onderzoeken die iemand voelt om op een bepaalde manier te handelen. Wij ontwierpen studies om deze hulpmiddelen te testen en om te onderzoeken hoe zij ons begrip van menselijke interactie en de vastzittende aard van sommige interactieve patronen hebben geholpen, en om de mogelijke wegen voor transformatie aan te geven.
Geef recusiviteit binnen een communicatie perspectief
CMM werkt het idee van recursiviteit uit, maar niet langer vanuit een informatiemodel van
communicatie, of zender-ontvanger model van communicatie.
Communicatieve processen bestaan uit acties die als interacties nieuwe betekenissen (werelden) voorbrengen, die op hun beurt weer aanleiding geven tot bepaalde acties, ect.
CMM neemt een communicatieperspectief in en gaat weg van psycholoigsche verklaringen en verstaandwijzen van sociale interactie, waarbij gepsychologiseerde “mentale toestanden” worden vervangen door wat mensen samen doen (interactie) – waardoor we kunnen zien wat voor stoort levenswerelden ons doen en laten creëert.
Leg uit: Van doorgeven van informatie (transmissiemodel) naar samen creëeren van betekenissen
Seligman:
- in zijn boek heeft hij het over het idee dat communicatie betekenissen afkomstig uit culturele, psychologische/cognitieve en sociologische structuren overbrengt, uitgebreid tot de notie van betekenis ontstaat in het communicatie proces zelf. Betekenis is dus gerelateerd aan wat zich afspeelt tijdens de feitelijk momenten van interpersoonlijk engegament.
Zender ontvanger —> samen betekenis maken
Communication = performative ans consequential
Leg uit: CMM, Zender ontvanger —> samen betekenis maken
(Vergelijk transmission model of communication met CMM)
CMM biedt traditionele kijk op communicatie uit van een bericht dat van zender naar ontvanger wordt verzonden naar het relationele proces van samen betekenis maken. In het transmissiemodel stellen we een boodschap op en hopen of verwachten dat de ontvangende partij het begrijpt zoals wij ze bedoeld hebben. Maar als te vaak is dat niet het geval. In het CMM-model van communicatie is er een heen-en-weer proces tussen partijen dat een ritme creëert en betekenisvorming vorm geeft. We zeggen dat communicatie een gevolg heeft omdat elke communicatie een resultaat heeft en deze invloed, sterk of zwak, bepaalt ons begrip en onze volgende interactie.
Leg uit: Communication = performative ans consequential
(geef de kenmerken)
Communicatie is wezenlijk en performatief:
- het doet iets. Communicatie creëert de kwaliteit van onze relaties, onze sociale werelden. Als we een stap terug doen en kijken naar de patronen die we creëren
in het voortdurende proces van communiceren, deze benoemen enin een kader plaatsen, kunnen we meer intentioneel zijn in onze “prestatie” om betere relaties en sociale werelden te helpen maken.
Communicatie heeft gevolgen :
- elke beslissing die we nemen over hoe we actief communiceren, of niet communiceren, is noodlottigheid. Hoe we anderen erbij betrekken leidt tot uitkomsten in de vorm van hun reactie. Wij reageren op deze reacties, die vervolgens de volgende wending beïnvloeden en de cyclus gaat door. Met elke keuze die we maken, creëren we gevoelens, houdingen en actie. Deze voortdurende heen-en-weer stroom creëert patronen in onze relaties met anderen. Sommige patronen zijn destructief, andere constructief; sommige willen we in stand houden, andere willen we veranderen. Met belangrijke gevolgen.
Waarom heeft reflexiviteit twee betekenissen?
Het begrip reflexief komt uit de taalkunde : een reflexief of wederkerend persoonlijk voornaamwoord. Een reflexief of wederkerend werkwoord, toevallig (hij wast zich) of verplicht (hij herinnert zich). Het wordt binnen CMM in twee betekenissen gebruikt.
Geef de twee betekenissen van reflexiteit.
- Communicatie kan worden beschouwd als een reflexieve cyclus waarin handelingen betekenissen creëren en betekenissen op hun beurt handelingen vormgeven 1.
Het idee is dat betekenis van invloed is op actie en, reflexief, actie vorm geeft aan betekenis. = hoe we een situatie begrijpen vormt onze reacties binnen die situatie, en onze reacties vormen hoewe de situatie zien. Het idee is dat de betekenis invloed heeft op de actie en, reflexief, actie vorm geeft aan de betekenis = hoe we een situatie begrijpen geeft vorm aan onze reacties binnen die situatie, en onze reacties geven vorm aan hoe we die zien. Reflexief = acties slaan terug op betekenissen en betekenissen slaan terug op acties. - Wij kunnen dit interactieproces vanuit een communicatieperspectief reflexief bekijken. Reflexief = kijken vanuit ons standpunt, als een proces dat op ons ‘terugslaat’: hoe onze acties betekenissen creëren/genereren die weer aanleiding zullen zijn tot nieuwe betekenissen …
Leg Recursief creëeren van sociale werelden binnen CMM uit.
- “Sociale werelden zijn gemaakt van onderlinge verbindingen tussen de ikken, relaties, organisaties, gemeenschappen, en culturen die we creëren in en met communicatie.”
- “De sociale werelden die we creëren vormen ons ook.” = een recursief proces = het slaat reflexief op ons terug en wijzigt onze communicatieve context en dus hoe we aan onszelf en onze wereld betekenis geven.
- Dit is een voorbeeld van wat Watzlawick en zijn collega’s beschreven: door de zetten in de communicatie (speech acts) ontstaat een context die mee bepalend wordt voor de mogelijke volgende zetten in het schaakspel van de communicatie. = een cyclus, die de onderzoekers van CMM verder uitgewerkt hebben. = uitwerken van recursiviteit = het scheppen van een wereld van betekenissen.
Leg verandering binnen CMM uit.
- Reflexiviteit in de tweede betekenis maakt het mogelijk om na te denken over onze conversaties, te anticiperen op mogelijke ongewenste effecten, en te bekijken welke keuzemogelijkheden er zijn om ongewenste interactiepatronen te wijzigen.
- Gunstige uitkomsten van onze interacties geven energie om verder te gaan met het creëren van meer constructieve patronen. = van meer van het ‘ongewenste zelfde‘ naar ‘meer van het gewenste zelfde’
- “Als we onze patronen van communiceren transformeren, kunnen we onze relaties beter
transformeren. Nadenken over en anticiperen op de patronen en het traject die onze gesprekken voortbrengen, helpt ons bewust te worden van keuzes die destructieve patronen kunnen veranderen. De positieve uitkomsten van meer wenselijke gespreksstromen geven ons energie om door te gaan met het creëren van meer constructieve patronen.”
Geef de Kernprincipes van CMM.
- coordination, coherense and mystery
- Meaning and action
Leg het 1ste kernbegrip van CMM uit: coordination, coherense and mystery.
- Wij coördineren met anderen in de beurt-voor- beurt relationele processen van onze
communicatie. De conversatie waarbij de ene spreekt, en dan de andere spreekt enzovoort… - Tegelijkertijd streven we naar interne coherentie - een afstemming van onze betekenisgeving op de zich ontvouwende interactie. Als we geen ruzie willen vinden we het zeer vervelend als we toch in een ruzie terechtkomen.
- En, in al onze interacties in onze sociale werelden, beheren we voortdurend een gevoel van het onbekende, een gevoel van mysterie. We zijn steeds bezig met een aspect dat we niet kennen, in interacties met mensen weet je nooit helemaal zeker waar je gaat uitkomen. En daar moet je ook een beetje tegenkunnen dat dat niet altijd zo helder is.
Leg het 2de kernprincipe van CMM uit, Meaning and action.
Nauwe verbinding tussen betekenis en actie: Meaning affects action, and, reflexively, action shapes meaning. Betekenis beïnvloedt wat iemand doet, en wat iemand doet creëert betekenis. Zijn cirkels of lussen versus lijnen (lineaire causaliteit). Anders: reflexieve lus tussen ‘resources’ en ‘practices’. Is in het algemeen kunnen we betekenissen beschouwen als middelen die actie sturen en acties als praktijken die middelen beïnvloeden.
CMM verklaart betekenis en actie in termen van constitutieve en regulatieve regels
Contexten zijn dynamisch