Les 2: Harry Stach Sullivan Flashcards
Geef de biografie en achtergrondinformatie van Harry Stach Sullivan.
- Geboren 21/02/1892 in Norwich, NY.
- Iers-katholieke afkomst langst zowel moeders- als vaderszijde.
- Grootpuders geëmigreerd uit Ierland tijdens hongersnood 1840
- Enig kind
- Overleden 14/1/1949
- Toevallig in contact met psychiatrische patiënten (1922)
- Als arts opgeleid aan commercieel opleidingsinstituut met slechte reputatie, werkte onder meer als bedrijarts
- Heeft veel geschreven, maar origineel werk lezen vergt veel studie. Kwaliteit van zijn artikels en boeken was erg widdelend
- Worstelde met eigen problematieken ontstaan in zijn jeugd vermoedelijk omwille van zijn seksuele geaardheid.
- Biografie lijkt van grote invloed op zijn denken en werken.
Welke ervaringen had Harry Stach Sullivan in psychiatrische ziekenhuizen?
- St. Elizabeths Hospital in Washington D.C. – observeren van heel veel patiënten met de diagnose schizofrenie.
- Sheppard and Enoch Pratt Hospital in Maryland –verschillende jaren gewerkt met schizofrene patiënten in een kleine afdeling.
o Interesse in hoe begrijpen mensen elkaar (making sense), hoe komen ze erachter wat de ander bedoelt? Hij begon met het observeren van ‘interacties in een sociaal veld’.
o Hij ontdekte dat taal eerder een middel was om zich te verdedigen dan om te communiceren [in de zin van ‘iets meedelen’]. Hun spreken zorgde ervoor dat mensen op een afstand bleven en zorgde ervoor dat hun zelfwaardering (self-esteem) niet nog meer verdween.
o Hij ontdekte dat als mensen anxiety [= een technisch begrip bij Sullivan] ervaren in hun contacten met anderen, ze dan geneigd zijn zich uit die contacten terug te trekken. Dat terugtrekken kan via ‘physical distancing’, ‘zijn gedachten voor zichzelf houden’, of door zo te spreken dat de toehoorders verveeld reageren, of geïrriteerd geraken, of verbijsterd, waardoor ze hem of haar ‘gek’ gaan noemen.
o Dit gebeurt niet bewust, maar is wel erg effectief! - Werken met mensen met een dwangmatige problematiek. = het dwangmatig gebruik van taal is meer conventioneel en sociaal acceptabel
Wat was de algemene conlcussie van Harry Stach Sullivan uit zjin ervaring in psychiatrische ziekenhuizen?
- Anxiety is een algemene ervaring
- Vindt zijn oorsprong in interpersoonlijke relaties
- Defensieve patronen (security operations = VA)) worden ontwikkeld als antwoord op anxiety
- In extreme gevallen noemen we dit psychiatrische symptomen
- Psychiatrische patiënten zijn niet essentieel verschillend van andere mensen
Geef het belang van de theorieën van Sullivan.
Hoe waren zijn eerste ideeën?
Hoe zag Alan Carr hem?
Op wat had hij grote invloed?
Hoe zag Miuchin hem?
- HS Sullivan formuleerde voor het eerst ideeën en ontwikkelde klinische praktijken die visionair waren, in die zin dat ze bij anderen onder een andere vorm, in een andere formulering terugkomen.
- Alan Carr vermeldt hem als inspiratiebron voor de systeemtherapie. Ook invloedrijke psychologen verwijzen naar hem, bijv. Heider, F. (1957) The psychology of interpersonal relations en Hinde, R. (1997) Relationships: a Dialectical Perspective)
- Hij zou op generaties Amerikaanse psychiaters grote invloed gehad hebben.
- Voor Minuchin (founding father van de structurele gezinstherapie) was zijn interpersoonlijke benadering een vanzelfsprekende achtergrond
Geef het belang van de theorieën van Sullivan.
Waartegen zette hij zich af?
Hoe komt hij voor de hedendaagse lezer over?
Hoe kan zijn bijdrage worden genoemd?
Waarop zullen wij de klemtoon leggen?
- Hoezeer Sullivan zich ook afzette tegen de psychoanalyse, in dit verzet behield hij veel van het analytische denken. Het was de voor hem vanzelfsprekende (en dus in zijn visie onbewuste) achtergrond voor veel van zijn denkbewegingen.
- Voor de hedendaagse lezer** komt Sullivan dan ook erg analytisch over**. Sommige van zijn concepten zijn herinterpretaties van de originele, waarbij het voorbijgaan van de tijd ondertussen het onderscheid doet vervagen. Denken we maar aan het psychoanalytische sublimering, of onbewuste, andere zoals zijn ‘parataxische vertekeningen’ doen wel heel erg denken aan wat analytici ‘overdracht’ noemen. (Hij wordt ook beschouwd als een grondlegger van de relationele psychodynamische psychotherapie. Messer &Kaslow, eds. Essential Psychotherapies. Theory and practice, chapter 3).
- Toch is de bijdrage van Sullivan origineel te noemen: de aandacht verschoof bij hem **van de binnenkant (interpreteren van onbewuste intrapsychische fenomenen) naar de buitenkant (interpreteren van waarneembare fenomenen**). Een beweging die we terug zullen zien bij de onderzoekers van het Mental Research Institute als we het zullen hebben over The Pragmatics of Human Communication. Sullivan leek een goede middenweg gevonden te hebben tussen het subjectieve en het objectieve.
- Wij zullen de klemtoon leggen op ideeën die een bijdrage zijn aan het interpersoonlijke denken in de klinische psychologie (systeemtherapie), en minder op de voor psychodynamische therapeuten relevante aspecten.
Wat was persoonlijkheid volgend Sullivan?
“De voor hem of haar karakteristieke manier waarop een mens met andere mensen omgaat in zijn of haar interpersoonlijke relaties”
Wat waren Sullivan zijn opvattingen over interpersoonlijke relaties?
- De benadering die Sullivan heeft van de psychiatrie berust op het bestuderen van karaktertrekken die onmiddellijk geobserveerd kunnen worden binnen het geheel van interpersoonlijke relaties.
- Observatie door:
- Gesprek
- Relatie tussen therapeut en cliënt
- Gesprekken met derden met wie de cliënt een nauwe band heeft
- Observeerbaar staat hier tegenover de ‘psychè’ waarover allerlei speculaties kunnen gedaan worden, die (toevallig) juist kunnen zijn, maar niet verifieerbaar zijn.
- Voorbeeld van de jongen die zich terugtrekt in zijn kamer.
- Sullivan: beschrijving van huidige en verleden interpersoonlijke gebeurtenissen
- Voorbeeld van de psychoanalyse: beschrijving van intrapsychische conflicten
- Geen van de elementen van deze psychoanalytische verklaring kan geverifieerd worden door iets wat men kan zien, horen of voelen. Niemand zag ooit eerder een Ich, Es of Ueber-Ich.
Maak over het volgende voorbeeld een vergelijking tussen Sullivans interpersoonlijke benadering en de Freudiaanse psychoanalyse
“Een in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen zestienjarige jongen kruipt weg in de hoek van zijn kamer. Hij fluistert dat hij de kamer niet wil verlaten omdat hij bang is dat mensen buiten zijn kamer hem kwaad willen doen. De pupillen van zijn ogen zijn wijd van schrik, zijn handen trillen, en hij hult zich vervolgens in stilzwijgen”
Hoe kunnen we die toestand beschrijven en verklaren?
Wat maakt dan Sullivan geen houvast had buitende relatie met de patiënt?
- Sullivan staat zeer kritisch tegenover therapeuten die verklaringsmodellen hanteren die hen als therapeut geruststellen en in het gelijk stellen als het met hun patiënten of cliënten fout loopt. Zijn model wil dit houvast niet bieden. Het beklemtoont dat geen twee cliënten gelijk zijn.
- Bovendien dient de therapeut te beseffen dat de informatie over een patiënt altijd tot op zekere hoogte vervormd wordt door het feit dat de therapeut de dingen ziet, hoort en voelt; dat wil zeggen dat de therapeut, omdat hij/zij een mens is, altijd ook een onvolmaakte waarnemer is.
- Omdat Sullivan geen uitgedokterd systeem heeft om de psychè te beschrijven en verklaren, en omdat elke patiënt verschillend is, kan de therapeut alleen maar terugvallen op de dialoog met de patiënt, waarvan de richting onvoorspelbaar is.
Geef Een gecontextualiseerde opvatting van ontwikkeling van de persoonlijkheid volgens Sullivan
- De persoonlijkheid [de typische manier van omgaan met anderen die een volwassene heeft] wordt gevormd door de interpersoonlijke relaties die een individu heeft, in het bijzonder met mensen die hem zeer nabij zijn, heel zijn leven lang.
- Er is geen sprake van onbewuste intrapsychische factoren
- Er is geen eindpunt aan de ontwikkeling, als zijn de kinderjaren wel doorslaggevend.
- Concrete omstandigheden beïnvloeden de persoonlijkheid (bijv. gelukkig huwelijk, kinderen, al dan niet professioneel succesvol zijn …)
- Effecten van samenleving en cultuur worden meegenomen.
Welke belangrijke theoretische concepten waren er volgens Sullivan?
11
- Angst
- Veiligheid
- Zelf-Systeem
- Bewustzijn en onbewustzijn
- Participant observation
- Parataxische vertekeningen
- Consensual validation
- Het principe van de wederzijdse emoties
- Dynamieken
- Seksualiteit, lust en intimiteit
- Het postulaat van de ene soort
Wat is Angst volgens Sullivan?
- Def. = alle grondvormen van emotioneel lijden = bezorgdheid, schuld, schaamte, vrees, gevoelens van waardeloosheid, afschuw, en andere pijnlijke gevoelens. (o.c., p. 66)
- Angst = waarschuwingssignaal – signaleert dat er interpersoonlijk iets mis loopt
- Altijd interpersoonlijk van oorsprong.
- Treedt op wanneer iemands gevoel van eigenwaarde en iemands vermogen om problemen aan te kunnen bedreigd wordt.
- Gradatie erger = paniek = iemand die voelt dat hij zijn persoonlijke omgeving niet meer aankan, of vreest uitgestoten of uitgesloten te worden
- Vicieuze cirkel
- Angst vermindert bovendien het vermogen om waar te nemen wat er gebeurt in de relaties met andere mensen.
Waarom vondt Sulivan angst een vicieuze cirkel?
Angst (emotioneel onbehagen) wordt veroorzaakt door dingen die verkeerd gaan of gegaan zijn in iemands interpersoonlijke leven. Angst zorgt ervoor dat men minder in staat is om deze problemen aan te pakken
Wat is et doel van psychotherapie i.v.m. angst.
Doel van psychotherapie: de angst verminderen (omdat de angst het bewustzijn van de mens beperkt)
Wat is veiligheid volgens Sullivan?
Veiligheid = een toestand van ontspannen welbehagen tijdens de welke een individu niet gekweld wordt door zorgen, twijfel aan zichzelf, schuld, het gevoel te kort geschoten te zijn of een andere vorm van emotioneel onbehagen. Emotionele rust, zelfvertrouwen, optimisme en welbevinden.
* Zonder zich er steeds helder van bewust te zijn is iedereen altijd bezig met zijn interpersoonlijke relaties zo te regelen dat hij/zij zich veilig voelt.
Wat is een veiligheidsactiviteit?
Veiligheidsactiviteit = interpersoonlijke handeling of houding om angst kwijt te geraken en emotioneel rustig te worden, vaak onbewust (74)
* Kan gezond of ongezond zijn. Een gezonde VA bereikt zijn doel, een ongezonde ook, maar er hangt als het ware een prijskaartje aan vast = beperking van interpersoonlijke mogelijkheden of toename van emotioneel onbehagen
Geef de kenmerken van veiligheidsactiviteiten.
Wat is een gezond VA?
Wat is een ongeond VA?
Wat is de aard van elk VA?
- Een gezonde VA bereikt zijn doel, het verminderen van angst en het vergroten van veiligheid, zonder dat de interpersoonlijke competentie van het individu in de knel komt en zonder dat een emotioneel onbehagen veroorzaakt wordt.
- Ongezonde VA brengen een heel scala van interpersoonlijke afwijkingen, emotioneel onbehagen en onaangepast gedrag teweeg, die kenmerkend zijn voor psychiatrische symptomen en psychiatrische ziekten.
- Elke VA is interpersoonlijk van aard. Ze treedt op in samenhang met de relaties die iemand heeft met een ander of een groep anderen. Het betreft hier niet een onwaarneembaar proces in iets wat ‘geest’ genoemd wordt
Geef voorbeelden van Veiligheidsactiviteiten.
- Sublimatie: de persoon reageert onaangename gevoelens af, en brengt ze tot uitdrukking op een interpersoonlijk aanvaardbare manier (75). Gesublimeerde VA zijn vaak sociaal en economisch gezien opbouwend. Vijandigheid kan bijvoorbeeld gesublimeerd worden in agressieve sporten. (Kwaad op een meerdere, meer inzet en motivatie in een voetbalwedstrijd.)
- Het **alsof proces. **Bij een ‘alsof’ VA gedraagt iemand zich ‘alsof’ zij/hij iemand anders is in een interpersoonlijke situatie. Zij neemt een rol op zich[bijvoorbeeld onderdanig of volgzaam zijn] en speelt deze, maar deze rol past haar niet, maar zorgt ervoor dat een anderszins pijnlijke interpersoonlijke situatie mogelijk en zelfs aangenaam is.
Wat is het zelfsysteem volgens Sullivan?
- Een zelfbeschermingssysteem: het zelfsysteem is samengesteld uit alle veiligheidsactiviteiten met behulp waarvan een persoon afweer tegen angst en emotionele veiligheid zoekt. Het bestaat uit alle karakteristieke en gewone interpersoonlijke methoden waarmee iemand zichzelf beschermt tegen emotionele spanning en emotionele rust zoekt. (80)
- Hoe komt het dat de meeste interpersoonlijke relaties goed lopen?
- de meeste mensen proberen niet alleen om angst te verminderen en om zichzelf goed te voelen, ze streven ook naar hechte en bevredigende relaties met anderen
- the tendency towards health
- Optimisme: als er geen andere dingen tussenkomen, dan neigt een persoonlijkheid ertoe om op een gezonde manier te groeien en interpersoonlijke relaties neigen ertoe voortgezet te worden op een gezonde manier. [Problemen ontstaan door de complexiteit van de zelfsystemen …]
Wat is bewustzijn en onbewustzijn volgens Sullivan?
- Centrale begrippen in Sullivans psychiatrische systeem.
- Verschillend van Freudiaanse en andere psychoanalytische stromingen.
- Chapman beschrijft het onderscheid zo:
- Men zou Freuds begrip van de ‘onbewuste geest’ kunnen vergelijken met een blikken bus waarin gevoelens, gedachten, driften en complexen zitten opgesloten en die alleen maar kan opengemaakt worden met de sleutel van de psychoanalyse. Sullivans begrip van bewustzijn en onbewustzijn zou men daarentegen kunnen vergelijken met een getij dat vele dingen met zich mee voert; het spoelt aan en ebt weg als het water over iemand op het strand.
- Bewustzijn en onbewustzijn zijn altijd interpersoonlijk gecontextualiseerd: Los van specifieke voorbije of bestaande interpersoonlijke gebeurtenissen en emotionele processen hebben bewustzijn en onbewustzijn geen betekenis. Bij Freud daarentegen kan het onbewuste onafhankelijk van de interpersoonlijke wereld werken. Deze geest of psychè is als een biologisch ding, dat deel uitmaakt van het centrale zenuwstelsel en een eigen wetmatigheid kent.
- Voor Freud is de onbewuste geest een ding, en alles wat daarin zit is onbewust bij de gratie van het feit dat het daar zit. Voor Sullivan zijn onbewuste gedachten en gevoelens die gedachten en gevoelens die niet in het middelpunt van iemands aandacht staan, maar daar wel kunnen komen, wat in het ene geval moeilijker is dan in het andere.
Wat is het belang van (on)bewustzijn volgen Sullivan?
- Wie zich niet bewust is van zijn interpersoonlijke ervaringen leert er niks van. Wie bijvoorbeeld kwaadheid op het werk meeneemt naar zijn relatie, zonder zich ervan bewust te zijn, kan dit niet corrigeren. Onbewustzijn ontneemt iemand de kans om van zijn ‘ervaring’ te leren en zorgt ervoor dat bepaalde patronen zich blijven herhalen.
- Hoewel (on)bewustzijn enkel in het ‘nu’ bestaat, beïnvloedt het sterk iemands inzicht in het verleden, en diens visie op de toekomst.
- (cf. de tijdsekstazen bij Martin Heidegger).
- De oorzaak van onbewustzijn is angst, en wanneer hevige angst het bewustzijn blokkeert dan kan een individu daar meestal slechts toegang tot krijgen met de hulp van een psychotherapeut.
Wat is participant Observation?
= het proces waar wie werkzaam is op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg in is gewikkeld IS de observatie met verstand van zaken van een of meer interpersoonlijke relaties waarin hijzelf actief participeert
Vb. psychotherapie = therapeut is gewikkeld in een interpersoonlijke relatie waarbij hij nauwlettend observeert wat er zich afspeelt tussen hemzelf en de patiënt; tegelijkertijd beïnvloedt hij de relatie door de manier waarop hij erin participeert