LE1 Flashcards
Europese integratie en instellingen
Welke stelling is onjuist?
1. De definitie van soevereiniteit houdt altijd in zowel aanspraak op gezag als ook erkenning ervan.
2. Rule of law (rechtsstaat) is een staat met overheidsgezag dat gekenmerkt wordt door (1) het legaliteitsbeginsel, (2) de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ten opzichte van de andere machten en (3) het respecteren van de grondrechten en andere fundamentele vrijheden.
3. In de EU kan men sinds het Verdrag van Lissabon naast de rechterlijke macht (Hof van Justitie van de EU) ook duidelijk onderscheiden tussen een wetgevende macht (Europees Parlement tezamen met de Raad, op initiatief van de Commissie) en een uitvoerende macht (Europese Raad, samen met de Commissie en de Raad; ook de Europese Centrale Bank heeft hierin een rol).
4. Alle stellingen zijn juist.
5. Alle stellingen zijn onjuist.
- Alle stellingen zijn juist.
Welke stelling is onjuist?
1. Het Verdrag van Nice bevatte institutionele wijzigingen gericht op het functioneren van een sterk uitgebreide Europese Unie (bv. samenstelling Commissie, weging stemmen Raad, de organisatie van het HvJEU etc).
2. Het EU-Grondrechtenhandvest werd ondertekend bij het Verdrag van Nice (2001)
3. Het Grondwettelijk Verdrag / Europees Grondwet (2004) kwam vanuit het idee van “Een Europese federatie” opbouwen. Het werd bij referendum afgewezen onder Fransen en Nederlanders.
4. Het Verdrag van Lissabon (2007) realiseert een democratischer en transparanter Europa, met meer zeggenschap voor het EP en de nationale parlementen, meer inspraak voor de burger en meer duidelijkheid over wat Europa en wat de EU-landen moeten doen. Het doel ervan is se EU bestuurbaar maken.
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
- Geen stelling is onjuist.
De na-oorlogse wens om Duitsland op het gebied van… (vul in) beperkingen op te leggen werd op een slimme manier vormgegeven door … (vul in).
1. economisch beleid… de EEG
2. kolen en staal… de EGKS
3. atoomenergie… Euratom
4. economisch beleid, kolen en staal en atoomenergie… het Fusieverdrag
- kolen en staal… de ESKG
Wat was geen verandering die het Verdrag van Lissabon heeft gerealiseerd?
1. Meer bescherming van mensenrechten en Europese waarden
2. Nieuwe instrumenten om het buitenlandbeleid te bundelen
3. Lidstaten kregen de mogelijkheid hun lidmaatschap op te zeggen
4. Het introduceerde de drie pijlers
5. Het Verdrag verduidelijkt en versterkt de waarden en doelstellingen die aan de EU ten grondslag liggen
6. Alle antwoorden zijn zulke veranderingen
- Het introduceerde de drie pijlers
==> Het schafte de drie pijlers juist af. De drie pijlers bestonden sinds het Verdrag van Maastricht (1992, Unieverdrag) .
Bij welk verdrag is de drie-pijlerstructuur afgeschaft?
1. Maastricht
2. Nice
3. Amsterdam
4. Lissabon
- Lissabon
Welke stelling over de Europese Politieke Samenwerking (EPS) is onjuist?
1. In 1970 kwam de Europese Politieke Samenwerking (EPS) tot stand
2. De EPS was een intergouvernementele organisatie
3. De EPS was geen onderdeel van de EEG
4. het doel van de EPS was invloed uit te oefenen in kwesties van internationaal politiek belang (gezamenlijk standpunten/optreden lidstaten).
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
- Geen stelling is onjuist.
Welk van onderstaande landen was niet betrokken bij de totstandkoming van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) bij het Verdrag van Parijs in 1951?
1. Duitsland
2. Frankrijk
3. Engeland
4. Italië
5. België
6. Nederland
- Engeland
Op 9 mei … (vul in) verkondigde …, … , het plan om over te gaan tot de oprichting van een … met een … karakter.
Mogelijke antwoorden:
1. 1950… Robert Schuman… Franse minister van Buitenlandse Zaken… Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) … supranationaal
2. 1948… Jean Monnet… Franse minister van Economische Zaken… Europese Economische Gemeenschap (EEG) … supranationaal
3. 1950… Charles de Gaulle… Franse president… Europese Economische Gemeenschap (EEG) … intergouvernementeel
4. 1950… Robert Schuman… Franse minister van Buitenlandse Zaken… Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) … intergouvernementeel
- 1950… Robert Schuman… Franse minister van Buitenlandse Zaken… Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) … supranationaal
Welke stelling is onjuist?
1. Het Europees Parlement wordt gekozen volgens degressieve vertegenwoordiging (meer inspraak kleinere landen).
2. Het Europees Parlement wordt om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de stemgerechtigden in de EU.
3. In de Europese Raad komen regeringsleiders/ staatshoofden, voorzitter Europese Raad en voorzitter Europese Commissie (geen stemrecht) bijeen om het algemene politieke beleid en de prioriteiten van de EU te bepalen (conclusies).
4. ‘Conclusies’ zijn documenten waarin de politieke overeenstemming is omschreven en welke maatregelen plaats moeten vinden, nav gezamenlijke vergaderingen van de belangrijkste EU-instellingen.
- ‘Conclusies’ zijn documenten waarin de politieke overeenstemming is omschreven en welke maatregelen plaats moeten vinden, nav gezamenlijke vergaderingen van de belangrijkste EU-instellingen.
==> Moet zijn: - ‘Conclusies’ zijn documenten waarin de politieke overeenstemming is omschreven en welke maatregelen plaats moeten vinden, nav vergaderingen van de Europese Raad.
==> Let op: het begrip “conclusie” stemt niet uit het VEU of VWEU.
Welke stelling is onjuist?
1. In het Verdrag van Lissabon (2007) kwam het VEU en VWEU tot stand, en is veel van de -niet in werking getreden- Grondwet in dit verdrag opgenomen (Handvest).
2. In het Verdrag van Amsterdam (1997) werd de positie van het Europees Parlement versterkt.
3. In het Verdrag van Nice (2001) waren er institutionele wijzigingen, gericht op het functioneren van een sterk uitgebreide Europese Unie.
4. In de Europese Akte werd de pijlerstructuur afgeschaft; alleen Euratom bleef apart.
- In de Europese Akte werd de pijlerstructuur afgeschaft; alleen Euratom bleef apart.
==> Dat was bij het Verdrag van Lissabon (2007).
Welke stelling mbt het Verdrag van Lissabon is onjuist?
1. Nationale parlementen kregen meer zeggenschap, dit als gevolg van het subsidiariteitsbeginsel.
2. Door bundeling van de instrumenten van het buitenlandbeleid is de rol van de EU, zowel bij de uitwerking als bij de vaststelling van nieuw beleid, versterkt
3. Door nieuwe bepalingen op het gebied van civiele bescherming, humanitaire hulp en volksgezondheid kan de EU meer doen om de veiligheid en gezondheid van de Europese bevolking te waarborgen.
4. Bevatte diverse wijzigingen in institutionele bepalingen (bv. samenstelling Commissie, weging stemmen Raad, de organisatie van het HvJEU etc).
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
- Bevatte diverse wijzigingen in institutionele bepalingen (bv. samenstelling Commissie, weging stemmen Raad, de organisatie van het HvJEU etc).
==> Dit was het verdrag van Nice
Wat is geen voorbeeld van het democratisch tekort van de EU?
1. Het Europees Parlement is niet altijd in dezelfde mate betrokken bij het uitvaardigen van de wetgeving van de Unie.
2. Leden van het Europees Parlement hebben geen recht van initiatief.
3. Er is geen verantwoordelijkheidsrelatie tussen de Raad en het Europees Parlement. Die kan er ook niet zijn, nu de ministers in de Raad zitting hebben als ‘nationale’ afgevaardigden.
4. Er kan geen verantwoordelijkheidsrelatie bestaan tussen de Raad en het nationaal parlement. Alleen de ‘eigen’ minister staat in een dergelijke verhouding tot ‘zijn’ parlement.
5. De EU kan geen democratie zijn, want er ontbreekt een demos (EU volk)
6. Art. 10 VEU stelt ‘De werking van de Unie is gegrond op de representatieve democratie’, terwijl er in de praktijk degressieve representatie is.
- Art. 10 VEU stelt ‘De werking van de Unie is gegrond op de representatieve democratie’, terwijl er in de praktijk degressieve representatie is.
Welke stelling is onjuist?
1. Het doel van het Hof van Justitie van de Europese Unie is uniformiteit: Het ziet erop toe dat EU-wetgeving in alle landen van de EU op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd en toegepast.
2. Het doel van de ECB is om de prijzen in de EU stabiel te houden, en zo zorgen voor economische groei en werkgelegenheid.
3. De Europese Commissie is belast met het controleren of de middelen van de EU correct worden geïnd en besteed.
4. Het EEG-Verdrag veranderde in het EG- Verdrag (Verdrag van Maastricht), 1992) en later (bij het Verdrag van Lissabon, 2007) in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
- De Europese Commissie is belast met het controleren of de middelen van de EU correct worden geïnd en besteed.
==> Dit is een taak van de Rekenkamer.
Welke stelling is onjuist?
1. In 1974 werd een akkoord gesloten waarin de regeringsleiders van de lidstaten zich verenigden in een nieuw orgaan om leiding te geven aan de Gemeenschap: Europese Raad.
2. In het Verdrag van Maastricht werd afgesproken dat het Europees Parlement een direct gekozen volksvertegenwoordiging zou worden.
3. In de jaren 80 ontwikkelde een commissie van het EP een ontwerpverdrag voor de oprichting van de Europese Unie. Dit Spinelli-voorstel voor de oprichting van de Europese Unie streefde naar fundamentele hervorming van de samenwerking door wijziging van het EEG-Verdrag. Het resultaat was de Europese Akte (1986), de eerste belangrijke wijziging van het EEG-Verdrag.
4. De belangrijkste nieuwe afspraken in de Europese Akte (1986) waren o.a.: (1) De lidstaten bevestigden hun onderlinge betrekkingen om te zullen zetten in een Europese Unie; (2) vóór 31 december 1992 binnen de Gemeenschap een interne markt tot stand te brengen
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
==> Moet zijn:
2. In 1974 werd afgesproken dat het Europees Parlement een direct gekozen volksvertegenwoordiging zou worden (eerste verkiezing 1979).
Welke stelling is onjuist?
1. De EGKS is gebaseerd op het plan van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Schuman, op initiatief van zijn topambtenaar Monnet, en het Verdrag was origineel in het Frans geschreven, hetgeen mede symboliseerde dat Duitsland de accepterende partij was.
2. In het Hof van Justitie van de EU is Frans de voertaal.
3. De redenen van oprichting van de EEG liggen in lijn met de oprichting van het EGKS-Verdrag: angst voor de kracht van Duitsland, de wens om een langdurige vrede te creëren en de voorwaarden die op basis van het Marshallplan waren gesteld.
4. De belangrijkste nieuwe afspraken in het kader van het Verdrag van Maastricht (1992) waren: (1) oprichting van een Europese Unie die was samengesteld uit de drie pijlers; en (2) oprichten van de EMU.
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
- Geen stelling is onjuist.
Was het verdrag van Maastricht een wijzigingsverdrag of een oprichtingsverdrag?
Het verdrag van Maastricht was allebei:
1. Wijzigingsverdrag
2. Oprichtingsverdrag
3. 1+2
4. Noch wijzigingsverdrag noch oprichtingsverdrag
- 1+2
==>
Het verdrag van Maastricht was allebei:
* Wijzigingsverdrag tov EEG; en
* Oprichtingsverdrag tov VEU
Welke stelling is onjuist?
1. Het Verdrag betreffende de Europese Unie ontstond in 1992.
2. In het Verdrag van Maastricht werd de Europese Unie als overkoepelde structuur ingevoerd die de drie oorspronkelijke Europese Gemeenschappen omvat.
3. In het Verdrag van Maastricht werd de EEG in EG gewijzigd; en werd het project van de muntunie (euro) gecreëerd.
4. Geen stelling is onjuist.
5. Alle stellingen zijn onjuist.
- Geen stelling is onjuist.
==> Het Verdrag betreffende de Europese Unie = het Verdrag van Maastricht
Welke veranderingen heeft het Verdrag van Lissabon gerealiseerd (+acronym)?
SVB BLWED
S: Solidariteit tussen de lidstaten (Solidariteit tussen lidstaten, bijv, in energiebeleid en calamiteiten, is opgenomen in het verdrag.)
V: Betere Veiligheid (De EU krijgt meer taken op het gebied van vrijheid, veiligheid en justitie, ter bestrijding van misdaad en terrorisme)
B: Buitenlandsbeleid (Nieuwe instrumenten om het buitenlandbeleid te bundelen; (één enkele) rechtspersoonlijkheid)
B: Een beter leven voor de Burger (EU kan beter acteren op gebeid van vrijheid, veiligheid en justitie; mensenrechten - handvest)
L: Lidmaatschap opzeggen (Lidstaten kregen de mogelijkheid hun lidmaatschap op te zeggen)
E: Efficiënter Europa (als gevolg van vereenvoudigde werkmethodes en stemprocedure)
W: Democratische Waarden (Het Verdrag van Lissabon verduidelijkt en versterkt de waarden en doelstellingen die aan de EU ten grondslag liggen)
D: Een Democratischer en transparanter Europa (meer zeggenschap voor het Europees Parlement en nationale parlementen, meer inspraak voor de burger)
Lidstaten hebben aan de EU eigen bevoegdheden overgedragen om de eigen rechtsorde, bestuursvorm en rechtsverhoudingen in te stellen. Hier is sprake van:
1. Interne soevereiniteit
2. Externe soevereiniteit
3. Gedeelde soevereiniteit
4. Supranationale soevereiniteit
- Gedeelde soevereiniteit
==> Optie 4 bestaat niet
* Interne soevereiniteit: Een staat heeft het uiteindelijke effectieve gezag binnen een territorium en over een bevolking
* Externe soevereiniteit: Staten hebben aanspraak op volledig lidmaatschap van de statengemeenschap en op niet-inmenging door andere staten.
Welke stelling mbt het Verdrag van Amsterdam is onjuist?
1. Het tornt niet aan de structuur van de EU.
2. Het versterkte de positie van het Europees Parlement.
3. Het voerde een ingrijpende hervorming door van Titel VI van het EU-Verdrag dat voortaan de Politiële en Justitiële Samenwerking in Strafzaken (PJSS) betreft.
4. Het bepaalde dat er een breder debat gevoerd moest worden over de toekomst van de EU (bv. over rol nationale parlementen binnen EU), inclusief de (nauwkeuriger) bevoegdheidsafbakening tussen Unie en lidstaten.
5. Geen stelling is onjuist.
6. Alle stellingen zijn onjuist.
- Het bepaalde dat er een breder debat gevoerd moest worden over de toekomst van de EU (bv. over rol nationale parlementen binnen EU), inclusief de (nauwkeuriger) bevoegdheidsafbakening tussen Unie en lidstaten.
==> Dit was het Verdrag van Nice (2001)