KÜLÖNÖS KÖZIGAZGATÁSI PEREK ÉS EGYÉB KÖZIGAZGATÁSI BÍRÓSÁGI ELJÁRÁSOK Flashcards

1
Q

A bíróság törvény eltérő rendelkezésének hiányában egyszerűsített perben jár el (6)

A

a) * a hatósági igazolvánnyal, a hatósági bizonyítvánnyal, valamint - a tevékenység gyakorlásához szükséges köztestületi vagy más szervezeti nyilvántartás és az ingatlan-nyilvántartás kivételével - a hatósági nyilvántartás vezetésével kapcsolatos perben,

b) a kizárólag a hatósági eljárás egyéb résztvevőjének keresete alapján indult perben,

c) * a járulékos közigazgatási cselekménnyel, továbbá a közigazgatási szerv visszautasító vagy az eljárást megszüntető döntésével kapcsolatos perben,

d) a feloszlatás kivételével a gyülekezési joggal kapcsolatos perben,

e) * a harmadik országbeli állampolgárok, illetve azok családtagjai számára kérelmezett, kilencven napot meg nem haladó tervezett tartózkodásra jogosító vízummal kapcsolatos perben,

f) * a hadköteles fegyver nélküli katonai szolgálat iránti kérelmével kapcsolatos perben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

mikor opcionális a bíróság számára az egyszerűsített eljárás keretében történő elbírálás?

A

A bíróság egyszerűsített perben bírálhatja el a pert, ha a felperes ezt a KERESETLEVÉLBEn kéri és az alperes a védiratban nem ellenzi. Az ügy egyszerűsített perben való elbírálásáról a bíróság ebben az esetben végzést hoz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

mely esetekben térhet vissza a bíróság az egyszerűsített peres eljárásról az általános szabályok szerinti eljárásra?

A

A bíróság az eljárás során bármikor elrendeli a per általános szabályok szerinti folytatását, ha az a TISZTESSÉGES ELJÁRÁS KÖVETELMÉNYEINEK biztosítása érdekében szükséges, vagy az egyszerűsített perre a közigazgatási tevékenység TÉVES MINŐSÍTÉSE miatt került sor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

TART-E TÁRGYALÁST A BÍRÓSÁG EGYSZERŰSÍTETT PERBEN?

A

Az egyszerűsített pert a bíróság tárgyaláson kívül bírálja el

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

INTÉZKEDÉSEK AZ EGYSZERŰSÍTETT PERBEN:

A

Ha ez az eljárás koncentrált befejezését és a költségtakarékosságot elősegíti, a bíróság

a) mellőzi az előkészítő tanácsülés tartását,

b) a perbeli cselekményekről jegyzőkönyv helyett feljegyzést készít, valamint mellőzheti a jegyzőkönyv vagy feljegyzés kiegészítésére tett kérelemmel kapcsolatban a nyilatkozattételre való felhívást,

c) eljárási cselekményekre - a fellebbezés kivételével - törvényben foglaltaktól eltérő határidőket állapíthat meg,

d) a szóbeli nyilatkozat helyett a hangkapcsolatot biztosító elektronikus úton megtett nyilatkozatot is elfogadhatja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

EGYSZERŰSÍTETT PERBEN HOZOTT HATÁROZATOK SPECIFIKUMAI

A

(1) Egyszerűsített perben a bíróság akkor is egyszerűsített ÍTÉLETET hozhat, ha a vitatott közigazgatási cselekmény vagy az elsőfokú közigazgatási cselekmény teljeskörűen és világosan tartalmazza a tényállást.

(2) Az egyszerűsített perben hozott végzésekkel szemben a közléstől számított nyolc napon belül van helye fellebbezésnek.

(3) Az egyszerűsített perben hozott ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

MI AZ A MULASZTÁSI PER ÉS MELY SZABÁLYOKAT KELL RÁ ALKALMAZNI?

A

A közigazgatási szerv közigazgatási cselekmény megvalósítására vonatkozó, jogszabályban rögzített kötelezettségének elmulasztása (a továbbiakban: mulasztás) miatti perben e törvénynek az egyszerűsített perre vonatkozó szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Mulasztási per megindítására akkor van lehetőség, ha az ügyfél a mulasztás orvoslására rendelkezésére álló közigazgatási jogorvoslati eljárást indított, értve ez alatt a mulasztó közigazgatási szerv jogorvoslati, felügyeleti szervéhez fordulást vagy a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény szerinti panasz előterjesztését is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

KI JOGOSULT MULASZTÁSI PER MEGINDÍTÁSÁRA?

A

a) az ügyfél, illetve az, akinek jogát a mulasztás közvetlenül érinti,

b) * a köztestület feletti törvényességi ellenőrzési jogkörén kívül eljáró ügyészség, továbbá a helyi, illetve a nemzetiségi önkormányzat felett törvényességi felügyeletet gyakorló szerv, ha a felhívásában megállapított határidő eredménytelenül telt el.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

HOL ÉS MILYEN HATÁRIDŐN BELÜL KELL BENYÚJTANI A KERESETLEVELET?

A

A keresetlevelet a mulasztás orvoslását szolgáló közigazgatási eljárás eredménytelenségéről való tudomásszerzéstől vagy a jogorvoslati szerv mulasztása esetén az intézkedésére nyitva álló határidő elteltétől számított 90 NB, de legkésőbb a közigazgatási cselekmény megvalósítására irányadó határidő leteltétől számított 1 ÉVEN BELÜL kell a BÍRÓSÁGNÁL benyújtani.

Jogorvoslati szerv HIÁNYÁBAN a keresetlevelet a közigazgatási cselekmény megvalósítására nyitva álló határidő leteltétől számított egy éven belül kell a BÍRÓSÁGNÁL benyújtani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

MULASZTÁSI ÍTÉLET

A

Nagyon fontos, hogy a mulasztási ítéletben a bíróság, ha a keresetnek helyt ad, csupán megállapítja a mulasztást, és a Kp. 129. § (3) bekezdése alapján a mulasztó szervet jogszabályi kötelezettség terheli az elmulasztott cselekmény megvalósítására, tehát a bíróság ítéletében nem kötelez a mulasztás pótlására, s nem is pótolja az elmulasztott cselekményt mulasztási ítéletében.

(1) A bíróság mulasztást állapít meg, ha a közigazgatási szerv a közigazgatási cselekmény megvalósítására vonatkozó, jogszabályban meghatározott kötelezettségének az irányadó elintézési határidőn belül nem tett eleget.

(2) A bíróság akkor is megállapítja a mulasztást, ha a közigazgatási szerv cselekményét közérdeken alapuló KÉNYSZERÍTŐ INDOK szükségessé teszi, vagy a pert a TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI SZERV indította.

(3) Ha a bíróság a mulasztást megállapítja, a mulasztó szerv köteles az elmulasztott cselekményt az irányadó JOGSZABÁLYI HATÁRIDŐN belül, ennek hiányában 30 NB megvalósítani.

(4) A mulasztási perben hozott ítélet ellen fellebbezésnek van helye.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

mi történik, ha a mulasztó szerv a bíróság ítélete ellenére sem tesz eleget kötelezettségének? mit lehet tenni?

A

A szabályozás hatékonyságát növelendő tartalmazza a Kp. a XXVI. fejezetében a mulasztási ítélet nem teljesítése esetén követendő eljárás részletes szabályait. E szabályok alapján, amennyiben a mulasztó szerv továbbra sem tesz eleget a kötelezettségének, az arra nyitva álló határidő letelte után van lehetőség a bíróságtól a pótlás iránt intézkedést kérni a Kp. 153. § alapján. A bíróság a teljesítési bírság mellett többféle intézkedést alkalmazhat, ezek között másik azonos hatáskörű közigazgatási szervet vagy a törvényességi felügyeleti szervet is feljogosíthatja a mulasztás pótlására.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

MARASZTALÁSI PER ALAPJA

A

ENNEK KERETÉBEN elsősorban a közigazgatási szerződésekkel és a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos jogviták elbírálása zajlik.

A marasztalási perek alapját képező jogviszonyoknál számos esetben – így például a szerződéses jogviszonyoknál – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény az alkalmazandó háttérjogszabály az ágazati jogban nem szabályozott kérdésekben, ami az e jogviszonyokból származó igények érvényesítésére is kihatással van.

A marasztalási kereseti kérelem irányulhat
- a közigazgatási cselekmény megvalósításának megtiltására,
- a közigazgatási jogviszonyból származó kötelezettség teljesítésére,
- a közigazgatási tevékenység jogsértő következményeinek elhárítására, illetve
- a közigazgatási szerződéses jogviszonnyal vagy a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatban okozott kár megtérítésére kötelezésre.

További eltérés az általános rész, és a megtámadási keresethez képest, hogy a keresetlevelet a BÍRÓSÁGNÁL kell benyújtani, kivéve a Közszolgálati Döntőbizottság határozata elleni keresetlevelet. A marasztalási per esetén a Pp. szabályainak alkalmazása szélesebb körű, illetve a viszontkereset és beszámítás szabályait külön tartalmazza a Kp. e fejezete, mivel az általános közigazgatási perhez képest a marasztalási per közelebb áll a polgári perhez. Speciális alesete a marasztalási pernek a nem közigazgatási szerv ellen indított további különös per.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

MARASZTALÁSI PER ÍTÉLET ELŐZETESEN VÉGREHAJTHATÓ, HA

A

Előzetesen végrehajtandó

a) az alperes által elismert követelésben marasztaló ítélet,

b) a közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalt kötelezettségen alapuló pénzbeli marasztalást tartalmazó ítélet, ha az annak alapjául szolgáló összes körülményt ilyen okirattal bizonyították.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

KÖZTESTÜLETI FELÜGYELETI PER LÉNYEGE

A

A köztestületekkel kapcsolatban számos alapvető változást hozott a Kp.

Egyrészt a köztestületet közigazgatási szervvé minősíti, így a köztestület közigazgatási jog által szabályozott, jogalanyok jogi helyzetének megváltoztatására irányuló döntései közigazgatási cselekményeknek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy a köztestület tagokkal kapcsolatos döntései – abban az esetben is, ha nem minősülnek hatósági döntéseknek – a közigazgatási ügyben eljáró bíróság előtt megtámadhatóak. Tehát mind a fegyelmi döntések, mind a köztestületi szabályzatok, mint egyedi ügyben alkalmazandó – a jogalkotásról szóló törvény hatálya alá nem tartozó – általános hatályú rendelkezések a Kp. 4. §-ának értelmében közigazgatási jogvita tárgyát képezhetik.

Másrészt a köztestületi jogvitákat, mint közigazgatási jogvitákat a Kp. általános jelleggel a törvényszék, mint közigazgatási ügyben eljáró bíróság hatáskörébe utalja.

Ez a pertípus a köztestületek törvényességi felügyeletének eszköze. Perindításra kizárólag a köztestület felett törvényességi felügyeletet gyakorló szerv (a köztestületi jogszabályban ilyenként meghatározott közigazgatási szerv) vagy a törvényességi ellenőrzést gyakorló ügyészség jogosult. E kizárólagos keresetindítási jog ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a köztestületi szervek közigazgatási tevékenysége az általános szabályok szerint ne lenne támadható, csupán azt, hogy az e fejezetben szabályozott speciális jogkövetkezmények főszabály szerint csak a törvényességi felügyeleti eljárás nyomán indult perben alkalmazhatóak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly