HELYI ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER Flashcards

1
Q

HÁNY SZINTŰ A M ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER ÉS A KÜLÖNBÖZŐ SZINTEKEN MILYEN ÖNKORMÁNYZATOK VANNAK?

A

KÉTSZINTŰ

  • TELEPÜLÉSI
  • TERÜLETI ÖNKORMÁNYZATOK

TELEPÜLÉSI: község, város, járásszékhely város, megyei jogú város, fővárosi kerület
TERÜLETI: megyei önkormányzat

Fővárosi önk kettős karakterű, települési és területi önkormányzat egyben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

KIKET ILLET MEG A HELYI ÖNKORMÁNYZÁSHOZ VALÓ JOG ÉS MILYEN FORMÁBAN GYAKOROLHATJÁK EZT A JOGUKAT A JOG CÍMZETTJEI?

A

a helyi önkormányzás a település, valamint megye választópolgárai közösségének a joga. A nép hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja (helyi népszavazás, önk szervekben részvétel, önk forumokon).

Helyi önkorm képviselőket és a polgmestereket általános és egyenlő választójog alapjn, közvetlen és titkos szavazással, választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon 5 évre választják. Helyi önk feladat és hatköreit a KT gyakorolja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

MELYEK AZOK A TÖRVÉNY KERETEI KÖZÖTT GYAKOROLHATÓ ÖNKORM-I FELADAT ÉS HATKÖRÖK, MELYEK JOGSZERŰ GYAKORLÁSA ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI ÉS BÍRÓI VÉDELEMBEN RÉSZESÜL?

A

(1) A helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között
a) rendeletet alkot;
b) határozatot hoz;
c) önállóan igazgat;
d) meghatározza szervezeti és működési rendjét;
e) gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat;
f) meghatározza költségvetését, annak alapján önállóan gazdálkodik;
g) e célra felhasználható vagyonával és bevételeivel kötelező feladatai ellátásának veszélyeztetése nélkül vállalkozást folytathat;
h) dönt a helyi adók fajtájáról és mértékéről;
i) önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat;
j) a feladat- és hatáskörrel rendelkező szervtől tájékoztatást kérhet, döntést kezdeményezhet, véleményt nyilváníthat;
k) szabadon társulhat más helyi önkormányzattal, érdek-képviseleti szövetséget hozhat létre, feladat- és hatáskörében együttműködhet más országok helyi önkormányzatával, és tagja lehet nemzetközi önkormányzati szervezetnek;
l) törvényben meghatározott további feladat- és hatásköröket gyakorol.

Mötv. 5. § A helyi önkormányzatok által ellátott, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében rögzített feladat- és hatáskörök jogszerű gyakorlása alkotmánybírósági és bírósági védelemben részesül.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

iSMERTESSE A HELYI ÖNK JOGALKALMAZÓI TEVÉKENYSÉGI KÖRÉBE TARTOZÓ FELADAT ÉS HATKÖRÖK TÍPUSAIT ÉS A RÁJUK VONATKOZÓ FŐBB SZABÁLYOKAT!

A

A jogalkotás mellett a helyi önkormányzatok jogalkalmazói tevékenységet is végeznek:

  • hatósági tevékenység
  • szervező tevékenység (pl közszolgáltatásokkal való elllátás)

Mötv. három feladat és hatkör területet különböztet meg:

  • önkorm-i feladat és hatkörök
  • helyi közbiztonsággal kapcs önk feladatok
  • állig feladatok és hatkörök
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

ISMERTESSE A KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNT VÁLLALT FELHATKÖR EGYMÁSHOZ VALÓ VISZONYÁT, RÁJUK VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

A helyi önkormányzat - a helyi képviselő-testület vagy a helyi népszavazás döntésével - önként vállalhatja minden olyan helyi közügy önálló megoldását, amelyet jogszabály NEM UTAL MÁS SZERV KIZÁRÓLAGOS HATKÖRÉBE.

Az önként vállalt helyi közügyekben az önkormányzat mindent megtehet, ami JOGSZABÁLLYAL NEM ELLENTÉTES.

Az önként vállalt helyi közügyek megoldása NEM VESZÉLYEZTETHETI a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását,

FINANSZÍROZÁSA a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

ISMERTESSE A FŐVÁROSI ÖNK FELADATAIT!

A
  1. § (1) A fővárosi önkormányzat az e törvényben meghatározottak szerint ellátja mindazokat a terület- és településfejlesztési, valamint területrendezési, településrendezési és településüzemeltetési feladatokat, amelyek a főváros egészét érintik, vagy amelyek a fővárosnak az országban betöltött különleges szerepköréhez kapcsolódnak.
    (2) * A fővárosi önkormányzat látja el - a (4) és (5) bekezdésben szabályozott feladatmegosztás szerint - a főváros egészét, több kerületét, valamint a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott Margitszigetet érintő helyi önkormányzati feladatokat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ISMERTESSE A KT JOGÁLLÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A
  1. § (1) * A helyi önkormányzat jogi személy, a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény jogi személyekre vonatkozó rendelkezéseit az e törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A képviselő-testületet a polgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a főpolgármester képviseli.
    (2) Az önkormányzati feladatok ellátását a képviselő-testület és szervei biztosítják. A képviselőtestület szervei: a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a képviselő-testület bizottságai, a részönkormányzat testülete, a polgármesteri hivatal, a megyei önkormányzati hivatal, a közös önkormányzati hivatal, a jegyző, továbbá a társulás.
    (3) Önkormányzati döntést a képviselő-testület, a helyi népszavazás, a képviselő-testület felhatalmazása alapján a képviselő-testület bizottsága, a részönkormányzat testülete, a társulása, a polgármester, továbbá a jegyző hozhat.
    (4) A képviselő-testület - e törvényben meghatározott kivételekkel - hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára, a részönkormányzat testületére, a jegyzőre, a társulására ruházhatja át. E hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, e hatáskört visszavonhatja.
    (5) Az átruházott hatáskör tovább nem ruházható.
    (6) * A képviselő-testület a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására - jogszabályban meghatározottak szerint - költségvetési szervet, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetet (a továbbiakban: gazdálkodó szervezet), nonprofit szervezetet és egyéb szervezetet (a továbbiakban együtt: intézmény) alapíthat, továbbá szerződést köthet természetes és jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel.
    (7) A helyi önkormányzat képviselő-testülete - amennyiben törvény kivételt nem tesz - kinevezi az intézmény vezetőjét.
    (8) * Törvény előírhatja, hogy meghatározott közszolgáltatást kizárólag erre a célra alapított költségvetési szerv, olyan állami vagy legalább többségi önkormányzati tulajdonban álló, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amelyben az állam vagy az önkormányzat legalább többségi befolyással bír vagy e gazdasági társaság legalább többségi tulajdonában álló és legalább többségi befolyása alatt álló jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság vagy önkormányzati társulás láthat el.
    (9) * A helyi önkormányzat képviselő-testülete az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezéseket rendeletben szabályozza.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

MELYEK A MEGYEI ÖNK KÖTELEZŐ FELADATAI?

A
  1. § (1) A megyei önkormányzat területi önkormányzat, amely törvényben meghatározottak szerint
    - területfejlesztési,
    - vidékfejlesztési,
    - területrendezési, valamint
    - koordinációs feladatokat lát el.

A megyei önkormányzat képviselő-testülete a közgyűlés.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

MELY SZERVEK HOZHATNAK ÖNKORMÁNYZATI DÖNTÉST?

A

ÖNKORMÁNYZATI DÖNTÉST

  • KT
  • HELYI NÉPSZAVAZÁS
  • KT FELHATALMAZÁSA ALAPJÁN: KT BIZOTTSÁGA, RÉSZÖNT TESTÜLETE, TÁRSULÁSA, POLGMESTER, JEGYZŐ.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

ISMERTESSE A KT ALAKULÓ ÜLÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A
  1. § (1) * A képviselő-testület az alakuló ülését a választás eredményének jogerőssé válását követő tizenöt napon belül tartja meg.
    (2) Az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti. A megyei közgyűlés alakuló ülését a választást követő tizenöt napon belül a korelnök hívja össze, és vezeti a megyei közgyűlés új elnökének szervezeti és működési szabályzat szerinti megválasztásának időpontjáig.
    (3) A képviselő-testület az alakuló vagy az azt követő ülésen e törvény szabályai szerint megalkotja vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét, a polgármester előterjesztése alapján megválasztja a bizottság vagy bizottságok tagjait, az alpolgármestert, alpolgármestereket, dönt illetményükről, tiszteletdíjukról.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

ISMERTESSE A KT ÜLÉSEIRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

A

A képviselő-testület szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább hat ülést tart. Az ülést tizenöt napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára. Az indítvány alapján a testületi ülést a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával. *

  1. § A képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetére a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról.
  2. § (1) A képviselő-testület ülése nyilvános.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

ISMERTESSE A KT HATÁROZATKÉPESSÉGÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A
  1. § * (1) A képviselő-testület akkor határozatképes, ha az ülésen az önkormányzati képviselőknek több mint a fele jelen van. A határozatképességet folyamatosan figyelemmel kell kísérni.
    (2) A javaslat elfogadásához az egyszerű többséget igénylő javaslat esetén a jelen levő önkormányzati képviselők, minősített többséget igénylő javaslat esetén az önkormányzati képviselők több mint a felének igen szavazata szükséges. A betöltetlen önkormányzati képviselői helyet a határozatképesség szempontjából betöltöttnek kell tekinteni.
    (3) A fővárosi közgyűlésben a (2) bekezdést úgy kell alkalmazni, hogy a javaslat elfogadásához a (2) bekezdés szerinti szavazatarány mellett a főváros lakosságszámának együttesen több mint a felét kitevő lakosságszámú fővárosi kerületek polgármestereinek igen szavazata is szükséges.
    (4) A (3) bekezdés szerinti esetben a lakosságszám megállapításakor a fővárosnak, valamint a fővárosi kerületeknek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jén meglévő lakosságszámát kell figyelembe venni.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

MILYEN TÍPUSÚ DÖNTÉSEKET HOZHAT A KT? ISMERTESSE AZ ÖNK RENDELETRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A
  • HATÁROZAT
  • RENDELET

(1) A helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot;
(2) Feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.

Az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes.

A helyi önkormányzat képviselő-testülete által megalkotott rendeletet a polgármester és a jegyző írja alá.

A helyi önkormányzat az önkormányzati rendeletet a kihirdetését követően haladéktalanul megküldi a fővárosi és megyei kormányhivatalnak. Ha a fővárosi és megyei kormányhivatal az önkormányzati rendeletet vagy annak valamely rendelkezését jogszabálysértőnek találja, kezdeményezheti a bíróságnál az önkormányzati rendelet felülvizsgálatát.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

MIKOR KELL A KT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYVET KÉSZÍTENI ÉS MELYEK A KÖTELEZŐ TARTALMI ELEMEI?

A

A képviselő-testület üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni

a) a testületi ülés helyét;
b) időpontját;
c) a megjelent önkormányzati képviselők nevét;
d) a meghívottak nevét, megjelenésük tényét;
e) a javasolt, elfogadott és tárgyalt napirendi pontokat;
f) az előterjesztéseket;
g) az egyes napirendi pontokhoz hozzászólók nevét, részvételük jogcímét, a hozzászólásuk, továbbá az ülésen elhangzottak lényegét;
h) a szavazásra feltett döntési javaslat pontos tartalmát;
i) a döntéshozatalban résztvevők számát;
j) a döntésből kizárt önkormányzati képviselő nevét és a kizárás indokát;
k) a jegyző jogszabálysértésre vonatkozó jelzését;
l) a szavazás számszerű eredményét;
m) a hozott döntéseket és
n) a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottakat.

A képviselő-testület ülésének a jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző írja alá. A jegyzőkönyv közokirat, amelynek elkészítéséről a jegyző gondoskodik. A zárt ülésről külön jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyvet a jegyző kormányrendeletben meghatározottak szerint köteles megküldeni a kormányhivatalnak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

ISMERTESSE A KT FELOSZLÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

A képviselő-testület - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - kimondhatja feloszlását.

A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását.

(1a) * A fővárosi közgyűlés feloszlásának kimondásához az önkormányzati képviselők négyötödének igen szavazata, valamint a főváros lakosságszámának legalább négyötödét kitevő lakosságszámú fővárosi kerületek polgármestereinek igen szavazata szükséges.
(2) A képviselő-testület feloszlása nem mondható ki a választást követő hat hónapon belül, valamint az általános választást megelőző év november 30. napját követően. A határidő megállapításkor a feloszlásra irányuló kezdeményezés időpontját kell figyelembe venni.
(3) A képviselő-testület az új képviselő-testület alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

MI AZ A TÁRSULT KÉPVISELŐ-TESTÜLET? ISMERTESSE MŰKÖDÉSÉT!

A
  1. § (1) A települési képviselő-testület más települési képviselő-testülettel társult képviselő-testületet alakíthat.
    (2) Társult képviselő-testület alakítása esetén a képviselő-testületek részben vagy egészben egyesítik a költségvetésüket, közös önkormányzati hivatalt tartanak fenn és intézményeiket közösen működtetik.
    (3) Azokban az ügyekben, amelyek kizárólag az adott települést érintik, az egyes települések képviselő-testülete önállóan dönt.
    (4) A társult képviselő-testület alakuló ülésén határozatba foglalja a megalakulását, a székhelyét, a hozzá tartozó települések felsorolását. A társult képviselő-testület dönt a szervezetéről, működési rendjéről. A társult képviselő-testület ülését össze kell hívni bármely részt vevő település polgármesterének a kezdeményezésére.
    (5) Társult képviselő-testület alakítható úgy is, hogy az érdekelt települési képviselő-testületek a települések lakosságszámának arányában választják meg a tagjait a települési képviselők közül.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

ISMERTESSE A POLGMESTER JOGÁLLÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A
  1. § A polgármester megválasztását követően esküt tesz a képviselő-testület előtt és erről okmányt ír alá. Az eskü szövegét az 1. melléklet tartalmazza. A polgármester jogai és kötelezettségei a megválasztásával keletkeznek, a megbízatás megszűnésével szűnnek meg.
  2. § (1) A polgármester tisztségét főállásban vagy társadalmi megbízatásban látja el.
    (2) Főállású a polgármester, ha főállású polgármesterként választották meg. A polgármesteri tisztség betöltésének módját a képviselő-testület a megbízatás időtartamán belül egy esetben a polgármester egyetértésével, a szervezeti és működési szabályzat egyidejű módosításával megváltoztathatja.
  3. § A képviselő-testület elnöke a polgármester. A polgármester összehívja és vezeti a képviselő-testület ülését, valamint képviseli a képviselő-testületet.
  4. § A polgármester tagja a képviselő-testületnek, a képviselő-testület határozatképessége, döntéshozatala, működése szempontjából önkormányzati képviselőnek tekintendő.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

MELYEK A POLGMESTER FELADAT ÉS HATKÖREI?

A
  1. § * (1) A polgármester
    a) a képviselő-testület döntései szerint és saját hatáskörében irányítja a polgármesteri hivatalt, a közös önkormányzati hivatalt;
    b) a jegyző javaslatainak figyelembevételével meghatározza a polgármesteri hivatalnak, a közös önkormányzati hivatalnak feladatait az önkormányzat munkájának a szervezésében, a döntések előkészítésében és végrehajtásában;
    c) dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, hatósági hatáskörökben, egyes hatásköreinek gyakorlását átruházhatja az alpolgármesterre, a jegyzőre, a polgármesteri hivatal, a közös önkormányzati hivatal ügyintézőjére;
    d) a jegyző javaslatára előterjesztést nyújt be a képviselő-testületnek a hivatal belső szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására;
    e) a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét;
    f) gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző tekintetében;
    g) gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat az alpolgármester és az önkormányzati intézményvezetők tekintetében.
    (2) A 42. § 2. és 7. pontjában meghatározott kérdésekről, valamint egyéb jogszabályban, közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározott kinevezésről, megbízásról, választásról a fővárosi közgyűlés kizárólag a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

ISMERTESSE AZ ALPOLGMESTER JOGÁLLÁSÁRA ÉS FELADATAIRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

A
  1. § (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy alpolgármestert, főpolgármester-helyettest, a megye közgyűlése alelnököt (a továbbiakban együtt: alpolgármester) választ, több alpolgármestert választhat. A képviselő-testület legalább egy alpolgármestert saját tagjai közül választ meg. Az alpolgármester jogai és kötelezettségei a megválasztásával keletkeznek, a megbízatás megszűnésével szűnnek meg.
    (2) Az alpolgármester a polgármester irányításával látja el feladatait. Több alpolgármester esetén a polgármester bízza meg általános helyettesét.
  2. § (1) Az alpolgármesteri tisztség főállásban is ellátható. A főállású alpolgármester foglalkoztatási jogviszonya a helyi önkormányzat képviselő-testületének a tisztség főállásban történő betöltéséről szóló döntését követően, az alpolgármester megválasztásával jön létre.
    (2) Azon alpolgármester, akit nem a képviselő-testület tagjai közül választottak, nem tagja a képviselő-testületnek, a polgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti, de a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet. A nem a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester jogállására egyebekben a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármesterre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

MELYEK A KT BIZOTTSÁGÁNAK FELADAT- ÉS HATKÖREI?

A

fő funkciója a döntés-előkészítés Feladatkörében kezdeményezi és előkészíti a KT döntéseit.

Döntést akkor hozhat, ha a KT átruházza hatáskörét.

Bizottság műk ügyviteli feladatait a polgmesteri hivatal látja el.

Kistelepüléseken: 100 főt meg nem haladó a KT maga látja el a bizottsági feladatokat. 1000 főt meg nem haladó településen egy bizottság láthat el minden kötelező bizottsági feladatot. Pénzügyi bizottság kötelező minden 2e lakossal rendelkező településen. Tv tehet kötelező bizottság létrehozást.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

ISMERTESSE A KT BIZOTTSÁGA JOGÁLLÁSÁRA VONATK SZABÁLYOKAT!

A

KT bizottságot, bizottságokat válaszhat, tv-ben előírtakon belül maga határozza meg a számukat és milyen elnevezéssel működjenek. A képviselő testület egyik SZERVE.
elnökének és tagjainak megbízatása a KT által történő megválasztással jön létre, KT megbízatásának időtartamára. Elnökét és tagjainak több mint felét az önk képviselők közül kell választani. NEM LEHET A BIZOTTSÁG ELNÖKE VAGY TAGJA A POLGÁRMESTER. KT összetételt, létszámot bármikor megváltoztathatja, megszüntetheti a bizottságot (ha nem kötelező).
Bizottság elnöke, tagja megbízatásáról írásban lemondhat, amit visszavonni nem lehet. Érvényességhez nem szükséges a KT elfogadó nyilatkozata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

ISMERTESSE A TELEPÜLÉSRÉSZI ÖNK JOGÁLLÁSÁRA ÉS FELADATAIRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

KT egyik SZERVE.
A KT valamely településrész sajátos érdekeinek képviseletére részönkormányzatot hozhat létre, az SZMSZben meghatározottak szerint. Települési képviselőkből és más, adott településrészen élő VP-okból.
Létrehozása fakultatív.

Feladat- és hatkör:

  • KT saját hatáskörben dönti el, hogy milyen jogosítványokkal ruházza fel a részönk testületét.
  • önk hatósági hatkör nem ruházható át a testületre.
  • hivatali kirendeltségek hozhatóak létre.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

ISMERTESSE A KÖZÖS ÖNK HIVATALRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

A

A legkisebb települések nem képesek polgármesteri hivatalt működtetni vagy nem lenne gazdaságos. Ezért az
- azonos járáson belüli
- 2e főnél kevesebb lakossal rendelkező községi önk-ok
- amelyek közig területét legfeljebb egy település köz területe választja el egymástól
közös önkormányzati hivatalt hoznak létre.

Közös önk hivatalhoz tartozó települések lakosságszáma összesen legalább 2e fő vagy a települések száma legalább 7.
Ha az egyik város, nem kell alkalmazni ezeket a követelményeket.

Önkéntes döntésével a 2e főt meghaladó település is tartozhat ilyenhez.

a közös hivatal működési költségeit az önkormányzatok lakosságszámuk arányában viselik.

Megállapodás kell róla.
ált önk választások napját követő 60 NB állapodnak meg.

Ha nem kerül sor a létrehozásra, vagy ahhoz vmely telepüés nem tud csatlakozni, a KORMHIV VEZETŐJE a határidő lejártát követő hónap első napjával kijelöli a közös önk hivatalhoz tartozó településeket.

A közös önk hivatal jegyzője, aljegyzője, megbízottja köteles minden KT ülésén részt venni és a szüks tájékoztatást megadni. Ügyfélfogadás minden létrehozó településen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

ISMERTESSE A POLGMESTERI HIVATALRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

minden KT hivatalt hoz létre önk működésévell, polgármester, jegyző feladat- és hatkörébe tartozó ügyek döntés előkészítésével és vh-val kapcsolatos feladatok ellátására.

KT szerve.
Hivatal működési költségét az állam finanszírozza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

ISMERTESSE A JEGYZŐ JOGÁLLÁSÁRA ÉS FEADATAIRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

KT szerve, egyben állig hatkörrel rendelkező közig hatóság.

Közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselő, jogi-igazgatási szakember. Kinevezéssel jön létre jogviszonya. Pályázat alapján határozatlan időre nevezi ki a polgmester. Vezetői munkakörnek minősül.

  1. § (1) A jegyző vezeti a polgármesteri hivatalt vagy a közös önkormányzati hivatalt.
    (2) A jegyzőt az aljegyző helyettesíti, ellátja a jegyző által meghatározott feladatokat.

a) dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben;
b) gyakorolja a munkáltatói jogokat a polgármesteri hivatal, a közös önkormányzati hivatal köztisztviselői és munkavállalói tekintetében, továbbá gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat az aljegyző tekintetében;
c) gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról;
d) tanácskozási joggal vesz részt a képviselő-testület, a képviselő-testület bizottságának ülésén;
e) jelzi a képviselő-testületnek, a képviselő-testület szervének és a polgármesternek, ha a döntésük, működésük jogszabálysértő;
f) évente beszámol a képviselő-testületnek a hivatal tevékenységéről;
g) döntésre előkészíti a polgármester hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyeket;
h) dönt azokban a hatósági ügyekben, amelyeket a polgármester ad át;
i) dönt a hatáskörébe utalt önkormányzati és önkormányzati hatósági ügyekben;
j) a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét;
k) * rögzíti a talált dolgok nyilvántartásába a talált idegen dologgal kapcsolatos a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló törvény szerinti adatokat, valamint a talált idegen dolog tulajdonosnak történő átadást követően törli azokat.

Aljegyző helyettesíti. Aljegyzőt a polgmester nevezi ki jegyző javaslatára, pályázat alapján határozatlan időre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

ISMERTESSE A TÁRSULÁS JOGÁLLÁSÁRA ÉS FELADATAIRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

Alaptörvény:
szabadon társulhat más helyi önkormányzattal
Törvény elrendelheti a helyi önkormányzat kötelező feladatának társulásban történő ellátását.

Helyi önk KT-ei megállapodhatnak abban, hogy egy vagy több önkormányzati feladat- és hatkör, vmint a polgmester és a jegyző állig feladat- és hatkör hatékonyabb, célszerűbb ellátására JOGI SZEMÉLYISÉGGEL RENDELKEZŐ társulást hoznak létre.

KT egyik SZERVE. Írásbeli megállapodással hozzák létre. Polgmester írja alá. Minden KT minősített többséggel hozott döntése kell!

Társuláshoz csatlakozni naptári év első, abból kiválni naptári év utolsó napján lehet, kiv ha tv vagy a társulási megállapodás másképp nem rendelkezik. Kiválásról legalább 6 hónappal előre, minősített többséggel kell dönteni. A társulási tanács minősített többséggel dönt a társulásból történő kizárásról.

Döntéshozó szerve a TÁRSULÁSI TANÁCS
Saját vagyonnal rendelkezhet.

  • A társulás a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására költségvetési szervet, gazdálkodó szervezetet, nonprofit szervezetet és egyéb szervezetet alapíthat,
  • kinevezi vezetőiket.
  • A társulás olyan vállalkozásban vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

MILYEN ELEMEKBŐL ÁLL AZ ÖNK VAGYONA ÉS MELYEK EZEN ELEMEK JELLEMZŐI?

A
  1. § (1) A helyi önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet.
    (2) A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, és amelyet
    a) e törvény kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősíT,
    b) törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít (az a) és b) pont a továbbiakban együtt: forgalomképtelen törzsvagyon),
    c) törvény vagy a helyi önkormányzat rendelete korlátozottan forgalomképes vagyonelemként állapít meg.

a helyi önk vagyonának harmadik eleme a forgalomképes (vállalkozói) vagyona. Vállalkozási tevékenysége a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztetheti. Csak olyan szervezetben vehet részt, melyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

ISMERTESSE AZ ÖNK VAGYONKEZELŐI JOGÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

A

helyi önk KT a helyi önk tulajdonában lévő nemzeti vagyonra az Nvt. rendelkezései szerint az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva VAGYONKEZELŐI JOGOT létresíthet.
vagyonkezelési szerződéssel jön létre, illetékmentes a vagyonkezelésbe adás. Versenyeztetés nélkül köthető. Jog átadása nem érinti az önk feladatok ellátásának kötelezettségét, a feladatellátási kötelezettség a helyi önk számára továbbra is fennáll.

A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon használatából, működtetéséből származó bevételeit, közvetlen költségeit és ráfordításait elkülönítetten köteles nyilvántartani. Vagyonkezelő a tulajdonosi ellenőrzést tűrni köteles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

ISMERTESSE AZ ÖNK GAZDÁLKODÁSÁNAK ALAPTÖRVÉNYI KERETEIT

A

e) gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat;
f) meghatározza költségvetését, annak alapján önállóan gazdálkodik;
g) e célra felhasználható vagyonával és bevételeivel kötelező feladatai ellátásának veszélyeztetése nélkül vállalkozást folytathat;
h) dönt a helyi adók fajtájáról és mértékéről;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

MELYEK AZ ÖNK KÖLTSÉGVETÉSÉRE VONATKOZÓ FŐBB SZABÁLYOK?

A
  • önk saját maga határozza meg költségvetését
  • költségvetése az államháztartás része
  • az önk költségvetés az állami költségvetéshez a kpi költségvetési forrásokon keresztül kapcsolódik.
  • gazdálkodásának alapja az éves költségvetése melyet a KT önk rendeletben állapít meg.
  • költségvetés forrásszerkezete függ az önk által ellátott feladatok körétől. Differenciált feladattelepítés.
  • feladatai ellátásának feltételeit saját bevételeiből, gazdálkodó szervektől átvett bevételekből és kpi költségvetési támogatásból teremti meg.
  • költségvetési rendeletben hiány nem tervezhető.
    veszteséges gazdálkodás következményei a helyi önkormányzatot terhelik.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

MI AZ A KÜLSŐ KONTROLLRENDSZER ÉS MELY SZERVEK VÉGEZHETNEK ENNEK KERETÉBEN ELLENŐRZÉST AZ ÖNK GAZDÁLKODÁSA FELETT?

A

a helyi önkormányzatnak nyújtott európai uniós és ahhoz kapcsolódó költségvetési támogatások felhasználását ellenőrizhetik ezek a szervek:

  • Európai Számvevőszék, Európai Bizottság illetékes szervezetei
  • kormányzati ellenőrzési szerv
  • fejezetek ellenőrzési szervei
  • kincstár
  • ellenőrzési hatóság
  • európai uniós támogatások irányító hatóságai
  • közreműködő szervezet képviselői
32
Q

ISMERTESSE A BELSŐ KONTROLLRENDSZER FŐBB ELEMEIT ÉS SZABÁLYAIT!

A

jegyző működteti

  • államháztartásért felelős miniszter által közzétett módszertani útmutatók és nemzetközi belső ellenőrzési sztandardok figyelembe vételével.
  • éves ellenőrzési terv KT hagyja jóvá.
  • pénzügyi bizottság véleményezi az éves költségvetési javaslatot, a költségvetési bevételek alakulását figyelemmel kíséri, stb.Vizsgálati megállapításokat küld a KT-nek, ha az nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, megküldi az észrevételeit az ÁSZ-nek
33
Q

MELYEK AZ ADÓSSÁGRENDEZÉSI ELJÁRÁS FŐBB SZABÁLYAI?

A

helyi önk székhelye szerint területileg illetékes törvényszék hatkörébe tartozó nemperes eljárás

válságköltségvetés alapján való gazdálkodás

önkormányzati tulajdonú vagyonelemek nem vonhatóak bele az adósságrendezésbe:

  • helyi önk használatában nem önkormányzati tulajdon
  • hazai vagy uniós forrásból nyújtott fejlesztési támogatásból származó bevételek.

reorganizációs tervben miniszter egyedi döntése alapján engedélyezett beruházások.

34
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS AZ OGY KAPCSOLATÁT!

A
  • törvényalkotás
  • területszervezéshez kapcsolódó egyedi döntések (megyék összevonása, megyék határainak megváltoztatása, elnevezése, fővárosi kerületek)
  • ogy feloszlatja az alaptörvény ellenesen működő KT-et
  • gazdálkodás ellenőrzése (törvénesség, célszerűség, eredeményesség) az OGY legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, az ÁSZ által
35
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS A KE KAPCSOLATÁT!

A
  • területszervezési kérdések (várossá nyilvánítás, önálló község kialakít, egyesítés, új település elnevezés, településegyesítés megszüntetése)
  • kitűzi a helyi önkorm képviselők és polgármesterek ált választását
  • KT feloszlatása esetén megbízza a területileg illetékes kormányhivatal vezetőjét, hogy az új KT megválasztásáig gyakorolja a polgmester feladat és hatköröket, halaszthatatlan esetben dönt ügyekben, amelyek a KT átruházható hatkörei.
36
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS A KORMÁNY KAPCSOLATÁT!

A
  • helyi önk törvényességi felügyeletének biztosítása fővárosi és megyei kormányhivatal útján
  • indítványozhatja az OGy-nek a feloszlatást
  • önk rendelet megküldése a kihirdetést követően a kormányhivatalnak
  • konzultáció a kormánnyal a közszolgáltatásokat érintő statégiai kérdésekről kpi költségvetés önkormányzatokat érintő kérdéseiről.
37
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS A HELYI ÖNKORMÁNYZATOKÉRT FELELŐS MINISZTER KAPCSOLATÁT!

A

belügyminiszter - Pintér Sándor

  • éves költségvetési törvény önkormányzatokra vonatkozó fejezete előkészítésében való közreműködés
  • fel és hatkört érintő jsz-ok előkészítésében való közreműk
  • kölcsönfelvételhez kormányzati hozzájárulás
  • fejlesztési források páláyzatok
  • feladatfinanszírozáshoz adatgyűjtés
  • kincstár önkormányzatk gazdálkodását érintő helyszíni vizsgálat elrendelés
38
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS A HELYI ÖNK TÖRVÉNYESSÉGÉÉRT FELELŐS MINISZTER KAPCSOLATÁT!

A

Miniszterelnökséget vezető miniszter - dr Gulyás Gergely

  • irányítja a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletét a kormányhivatalok útján
  • kezdeményezi a kormánynál az alkotmányellenes KT feloszlatását
  • területszervezési döntések előkészítése
  • kezdeményez kormánynál, hogy AB vizsgálja felül önk rendelet alaptv ellenességét
39
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS AZ ÁGAZATI MINISZTEREK KAPCSOLATÁT!

A

A többi, ágazati vagy szakpolitikai miniszter szabályozza az irányítása alatt álló ágazat működését, ennek során meghatározza az adott ágazat szakmai szabályait és ellenőrzi azok érvényesülését.

  • állig feladatok ellátását ágazati miniszter szabályozza, hogy mely szakmai szabályok szerint kell ellátni, ellenőrzi e szabályok betartását.
  • önkorm által fenntartott intézmények közszolgáltatások ellátására, miniszter szabályozza a működés szakmai követelményeit, dolgozók képesítési előírásait, ellenőrzi.
  • javaslatok hiányosságok megszüntetésére, törvénysértés esetén tájékoztatja a belügyminisztert és a fővárosi kormhivatalt.
  • pénzügyi támogatást nyújthat a belügymin koordinálásával a kpi költségvetésről sz tv-ben meghatározott címen és feltételekkel.
40
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS AZ AB KAPCSOLATÁT!

A
  • önkorm rendelet Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata Kormány kezdeményezésére (miniszterelnökséget vezető miniszternek megküldve) - utólagos normakontroll eljárás
  • bírói kezdeményezésre u.a.
  • alkotmányjogi panasszal egyedi ügyben érintett személy vagy szervezet
  • Polgármesternek, jegyzőnek a vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek SZMSZ, tevékenységét szabályozó normatív utasítás, mint közjogi szervezetszabályozó eszköz Alaptörvénnyel, nki szerződéssel való összhangja.
  • helyi önk, nemzetiségi önk KT alaptörvényellenes működésére vonatkozóan a Kormány indítványa alapján elvi véleményt nyilvánít.
  • állami és önk-i szervek között hatáskör összeütközés esetén, ennek megszüntetése iránti indítvány.
41
Q

JELLEMEZZE A HELYI ÖNK ÉS A BÍRÓSÁGOK KAPCSOLATÁT!

A
  • KT döntéseinek törvényesség vizsgálata a fővárosi és megyei kormhivatal törvényességi felügyeleti eljárását követően a bíróságok hatkörébe tartozik
  • Kormhiv kezdeményezi a Kúria Önkorm-i Tanácsánál önk rendelet jsz-lyal való összhang vizsg.
  • Kormhiv kezdeményezi a Kúria Önkorm-i Tanácsánál helyi önk jogalkotási kötelezettség elmulasztásának megállapítását
  • Kormhiv kezdeményezi a Kúria Önkorm-i Tanácsánál mulasztás kormányhivatal által történő orvoslásának az elrendelését.
  • Kormhiv kezdeményezi önk-i határozat felülvizsgálatát
  • Kormhiv kezdeményezi törvényen alapuló határozathozatali kötelezettség elmulasztás megállapítás és határozat hozatalára való kötelezést mulasztás kormányhivatal általi pótlásának az elrendelését, feladat ellátási kötelezettség (közszolgálati) elmulasztás megállapítás és feladat elvégzésre való kötelezést.
42
Q

ISMERTESSE A TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELET ESZKÖZEIT ÉS TERJEDELMÉT AZ ÖNKORMÁNYZATOK TEKINTETÉBEN

A

a Kormány, az általános hatáskörű területi állig szerve, a fővárosi és megyei kormányhivatal útján biztosítja a helyi önk törvényességi felügyeletét.

  1. Törvényességi felhívással élhet
  2. kezdeményezheti a KT v társulási tanács öszsehívását, tv-ben meghatározott esetben összehívja
  3. javasolt a miniszternek, hogy kezdeményezze a Kormánynál annak indítványozását, hogy az AB vizsgálja felül az önk rendelet Alaptv-nyel összhangját
  4. önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangja bírósági felülvizsgálatának kezdeményezése
  5. helyi önk jogalkotási kötelezettség elmulasztásának megállapítása a Kúria által
  6. helyi önk tv-en alapuló jogalk kötelezettség pótlása (Kúria)
  7. kezdeményezheti a bíróságnál önk határozat felülvizsgálatát
  8. kezdeményezheti a hathozatali, feladatellátási kötelezettséget nem teljesítő önk szembeni bírósági eljárás megindítását, határozathozatal pótlásának elrendelését
  9. javasolhatja a helyi önk törvényességért felelős miniszternek, hogy kezdeményezze a Kormánynál az Alaptv-nyel ellentételesen működő KT feloszlatását
  10. kezdeményezheti a helyi önk támogatás felülvizsgálatát a kincstárnál, támogatónál.
  11. pert indíthat a sorozatos törvénysértést elkövető polgmester tisztségének megszüntetése iránt
  12. fegyelmi eljárást kezdeményezhet a polgármester ellen, polgármesternél a jegyző ellen
  13. törvényességi felügyeleti bírságot szabhat ki a helyi önk v társulásra tv-ben meghat esetekben.
43
Q

MIT JELENT A KORMÁNYHIVATAL INFORMÁCIÓKÉRÉSI JOGA?

A
  1. § (1) A kormányhivatal a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozóan az érintettől információt, adatot kérhet, konzultációt kezdeményezhet, amelyeknek az érintett a megadott határidőn belül köteles eleget tenni.
    (2) * A kormányhivatal javaslattal ÉLHET az érintett működésére, szervezetére, döntéshozatali eljárására vonatkozóan. A javaslatot a helyi önkormányzat képviselő-testülete, illetve a társulási tanács köteles megtárgyalni és arról döntést hozni. A javaslat elutasításának indokát a helyi önkormányzat, illetve a társulási tanács köteles a kormányhivatallal ismertetni.
    (3) * A kormányhivatal szakmai segítséget nyújt az érintett részére az általa alkalmazandó jogszabályok tartalmával összefüggésben az érintett jogszerű működése céljából.
44
Q

ISMERTESSE A TÖRVÉNYESSÉGI FELHÍVÁS SZABÁLYAIT!

A
  1. § (1) Ha a kormányhivatal jogszabálysértést észlel, a TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELET körében legalább 30 napos határidő tűzésével felhívja az érintettet annak megszüntetésére. Az érintett a felhívásban foglaltakat köteles megvizsgálni és a megadott határidőn belül az annak alapján tett intézkedéséről vagy egyet nem értéséről a kormányhivatalt írásban tájékoztatni.
    (2) * A törvényességi felhívás eredménytelensége esetén a kormányhivatal a törvényességi felügyeleti eljárás egyéb eszközeinek alkalmazásáról mérlegelési jogkörben dönt.
45
Q

ISMERTESSE AZ ÖNK RENDELET ALAPTÖRVÉNYBE ÜTKÖZÉSE ESETÉN LEFOLYTATANDÓ ELJÁRÁST

A
  • fővárosi és megyei kormhiv javasolhatja a Kormánynak, AB-nál a vizsgálatot, ha már megkísérelte törvényességi felhívással és a KT összehívásával megszüntetni az önkorm-i rendelt alaptörvény-ellenes állapotát.
  • Eredménytelenség esetén 45 napon belül előterjeszti Kormány általi kezdeményezésre Miniszterelnökséget vezető miniszternél (érintett helyi önk-nak is megküldi).
  • Miniszter apparátussal megvizsgálja
  • ha úgy találja, hogy valószínűsíthetően alaptörvény ellenes, akkor kezdeményezi a Kormánynál az alkotmánybírósági felülvizsg indítványozását.
    MÁS JOGSZABÁLYBA ÜTKÖZÉST AZ AB NEM VIZSGÁL
46
Q

ISMERTESSE AZ ÖNK RENDELET JSZ-RA ÜTK ESETÉN LEFOLYTATANDÓ ELJÁRÁST

A
  • fővárosi és megyei kormhiv a Kúriánál előterjesztett felülvizsg indítvány
  • Ha a Kúria (önkormányzati tanácsa) nemperes eljárásában megállapítja, hogy az önkormányzati rendelet vagy annak valamely rendelkezése más jogszabályba ütközik,

a) az önkormányzati rendeletet vagy annak rendelkezését megsemmisíti,
b) az eljárás megindítását követően hatályon kívül helyezett önkormányzati rendelet vagy rendelkezése más jogszabályba ütközését állapítja meg vagy
c) kimondja, hogy a kihirdetett, de még hatályba nem lépett önkormányzati rendelet vagy annak rendelkezése nem lép hatályba.
(2) * A Kúria elrendeli az (1) bekezdés szerinti határozatának a hivatalos lapban való közzétételét.

(5) A Kúria határozata mindenkire nézve kötelező.

A megsemmisített önkormányzati rendelet vagy annak rendelkezése a bíróság határozatának a hivatalos lapban való közzétételét követő napon hatályát veszti, és e naptól nem alkalmazható, a kihirdetett, de hatályba nem lépett önkormányzati rendelet vagy annak rendelkezése pedig nem lép hatályba.

47
Q

ISMERTESSE AZ ÖNK JOGALKOTÁSI KÖTELEZETTSÉG ELMULASZTÁSA MEGÁLLAPÍTÁSÁRA LEFOLYTATANDÓ ELJÁRÁST

A

(1) A kormányhivatal indítványozhatja a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapítását. Ha a helyi önkormányzat határidőn belül nem tesz eleget jogalkotási kötelezettségének, a kormányhivatal a határidő leteltét követő 30 NB indítványozhatja önkormányzati rendelet vagy normatív határozat megalkotására való felhatalmazását.

nemperes eljárás
törvényen alapuló jogalkotási kötelezettség elmulasztása
Kúria Önkormányzati Tanácsa jár el

(1) Ha a Kúria megállapítja, hogy a helyi önkormányzat a törvényen alapuló jogalkotási kötelezettségét elmulasztotta, határozatában határidő tűzésével elrendeli, hogy a helyi önkormányzat a jogalkotási kötelezettségének tegyen eleget.
(2) A Kúria határozata a törvényességi felügyeleti szervre és a helyi önkormányzatra kötelező.

(1) Ha a Kúria - a törvényességi felügyeleti szervnek a jogalkotási kötelezettség teljesítésére kitűzött határidő eredménytelen elteltét követően előterjesztett indítványa alapján - azt állapítja meg, hogy a helyi önkormányzat jogalkotási kötelezettségének nem tett eleget, FELHATALMAZZA a törvényességi felügyeleti szerv vezetőjét, hogy az önkormányzati rendeletet vagy a normatív határozatot a helyi önkormányzat NEVÉBEN ALKOSSA MEG.

(2) A Kúria elrendeli a felhatalmazó határozat hivatalos lapban való közzétételét. A közzétételt követően a helyi önkormányzat a jogalkotási kötelezettség elmulasztását nem orvosolhatja.
(3) A Kúria határozata a törvényességi felügyeleti szervre és a helyi önkormányzatra kötelező.

48
Q

MILYEN ELJÁRÁS KERETÉBEN ÉS MILYEN MÓDON PÓTOLHATÓ A HELYI ÖNK TÖRVÉNYEN ALAPULÓ JOGALK KÖTELEZETTSÉGÉNEK PÓTLÁSA?

A
  1. § (1) A kormányhivatal vezetője a rendeletet a helyi önkormányzat nevében, az önkormányzati rendeletre irányadó szabályok szerint alkotja meg azzal, hogy a rendeletet a kormányhivatal vezetője írja alá és a Magyar Közlönyben kell kihirdetni.
    (2) A kihirdetett rendeletet a kormányhivatal megküldi a helyi önkormányzatnak. A jegyző gondoskodik a kihirdetett rendeletnek a szervezeti és működési szabályzatban az önkormányzati rendeletek kihirdetésére meghatározott szabályokkal azonos módon történő közzétételéről.
    (3) A kormányhivatal vezetője által a helyi önkormányzat nevében megalkotott rendelet helyi önkormányzati rendeletnek minősül azzal, hogy annak módosítására és hatályon kívül helyezésére a helyi önkormányzat kizárólag a következő önkormányzati választást követően jogosult, ez idő alatt a módosításra a kormányhivatal vezetője jogosult.
49
Q

HOGYAN ÉS MILYEN SZABÁLYOK ALAPJÁN KEZDEMÉNYEZHETŐ AZ ÖNK HATÁROZAT ELLENI BÍRÓSÁGI ELJÁRÁS?

A

KT NORMATÍV ÉS EGYEDI HATÁROZATÁNAK TÖRVÉNYESSÉGE ELLENŐRZÉSE (EGYEDI HATÓSÁGI HATÁROZAT NEM! - azt a Kp biztosítja, kívül esik a törvényességi felügyelet jogkörén)

A kormányhivatal a helyi önkormányzat tájékoztatásának kézhezvételétől vagy a tájékoztatás adására nyitva álló határidő eredménytelen elteltétől számított tizenöt napon belül támadhatja meg az önkormányzati határozatot a közigazgatási ügyben eljáró bíróság előtt.

Jogszabálysértés megszüntetésére irányuló pert a helyi önkormányzat vagy a polgármester ellen lehet megindítani.

50
Q

HOGYAN PÓTOLHATÓ AZ ÖNKORM HATÁROZATHOZATALI ÉS FELADATELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG?

A

ha a helyi önk a bíróság által megadott határidőn belül nem tesz eleget a kötelezettségnek, a hormányhivatal a határidő leteltét követő 30 napon belül kezdeményezheti a bíróságnál a mulasztás kormányhivatal által történő pótlásának az elrendelését az önkormányzat költségére.

51
Q

ISMERTESSE A TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI BÍRSÁGRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

új jogintézmény

a) ha a JEGYZŐ a kormányhivatal felhívása ellenére a megadott határidőn belül nem tesz eleget a JEGYZŐKÖNYV MEGKÜLDÉSI kötelezettségének;
b) * ha az érintett határidőben nem tesz eleget a kormányhivatal INFORMÁCIÓKÉRÉS irányuló megkeresésének;
d) ha a kormányhivatal kezdeményezése alapján a képviselő-testület nem folytatja le határidőben a polgármester, valamint a polgármester a jegyző ellen a FEGYELMI ELJÁRÁST.
e) * ha az érintett ugyanazon JOGSZABÁLYI kötelezettségét ISMÉTELTEN MEGSÉRTI, azonban az ismételten megsértett jogszabályi kötelezettség SÚLYA NEM INDOKOLJA más törvényességi felügyeleti eszköz alkalmazását.

ÖSSZEGE: Kttv. illetményalap tízszerese max.
15 napon belül bírósági felülvizsgálat

52
Q

MILYEN ELJÁRÁSI SZABÁLYOK ALAPJÁN KEZDEMÉNYEZHETŐ AZ ALAPTÖRVÉNNYEL ELLENTÉTESEN MŰKÖDŐ KT FELOSZLATÁSA?

A
  • kormányhivatal részletes indoklással előterjeszti miniszterelnökséget vezető miniszternél
  • javaslat megvizsgál, Kormány elé terjeszt
  • Kormány indítványoz, értesít Kormhiv és Önk
  • elvi vélemény nyilvánítása iránti AB eljárásban a Kormányt a miniszter képviseli
53
Q

ISMERTESSE A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMHIV JOGÁLLÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

A Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve a fővárosi és megyei kormányhivatal.
A Kormány a fővárosi és megyei kormányhivatal útján biztosítja a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletét.

állami felelősség körébe tartozó szakigazgatási feladatokat látnak el. Kormány és a Kormánynak alárendelt kpi közig szervek irányítása alatt, helyi v területi egységekben működő állig szervek
Dekoncentrált szervek.
Kormány a Miniszterelnökséget vezető miniszter útján irányítja, egyes szakig feladatok tekintetében az irányítási hatköröket a szakmai irányító miniszter gyakorolja.
Fővárosi és megyei kormhivatalok egyszemélyi vezetés, a kormány területi képviseletét ellátó kormánymegbízott vezetése alatt állnak. Minelnök nevezi ki, min elnök megbízatásának időtartamára. Feladat és hatkörének gyakorlásáért a minelnöknek politikai, a szakmai irányító miniszternek szakmai felelősséggel tartozik.

  • közigazgatással kapcs kormányzati feladatok területi végrehajtása
  • közig fejlesztése és korszerűsítése területi összehangolása
54
Q

ISMERTESSE A JÁRÁSOKRA, JÁRÁSI HIVATALOKRA VON SZABÁLYOKAT!

A

állig helyi szervei
járási hivatal hatkörét önállóan gyakorolja
működteti a kormányablakot és okmányirodát
megyei kormmegbízott irányítása alatt
járási hivatalvezető vezetése alatt működik

55
Q

ISMERTESSE A KORMÁNYABLAKOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

egyablakos ügyintézési rendszer
intézhető ügykörök Korm. rendeletben
áp-ok ügyeik intézésére
szakmai irányítást a Minelnökséget vezető min látja el
fővárosi és megyei kormhivatal a járási hivatalokban integrált ügyfélszolgálatot működtet
országos vagy területi illetékességgel
ügyfélkapu regisztráció + Ákr szerinti ügyintézési rendelkezések
hiánypótlás lehetséges itt is
jsz-ban meghatározott beadványok hatóságokhoz

56
Q

önkorm-i feladat és hatkörök

A

(1) A helyi önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket.
(2) A helyi önkormányzat - a helyi képviselő-testület vagy a helyi népszavazás döntésével - önként vállalhatja minden olyan helyi közügy önálló megoldását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt helyi közügyekben az önkormányzat mindent megtehet, ami jogszabállyal nem ellentétes. Az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
(3) * A helyi önkormányzat - törvényben meghatározott esetekben - az állammal kötött megállapodás alapján elláthat állami feladatokat. A megállapodásban rendelkezni kell a feladatellátás finanszírozásáról. A megállapodás közigazgatási szerződésnek minősül.

57
Q

helyi közbiztonsággal kapcs önk feladatok

A
  1. § (1) A települési és a fővárosi önkormányzat a helyi közbiztonságról, vagyonának, más értékének védelméről kényszerítő eszköz alkalmazására törvény alapján jogosult szervezet létrehozásával is gondoskodhat.
    (2) * Az (1) bekezdésben meghatározott szervezet alaptevékenységét a települési és a fővárosi önkormányzat területe szerint illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánysággal kötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján, a rendőrség szakmai felügyeletével végzi. A megállapodás közigazgatási szerződésnek minősül.
    (3) Az (1) bekezdésben meghatározott szervezet által végezhető feladatokat, az alkalmazható kényszerítő eszközöket, az együttműködési megállapodásra, valamint a szervezet működésére vonatkozó szabályokat, továbbá az e feladatokat ellátókkal szemben támasztott személyi feltételeket törvény határozza meg.
    (4) E § rendelkezéseit alkalmazni kell akkor is, ha az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokról nem önálló szervezet létrehozásával gondoskodik.
58
Q

Államigazgatási feladat- és hatáskörök

A
  1. § (1) * Ha törvény vagy törvényi felhatalmazáson alapuló kormányrendelet a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a jegyző, valamint a polgármesteri hivatal és a közös önkormányzati hivatal ügyintézője
    a) számára államigazgatási feladat- és hatáskört állapít meg, vagy
    b) honvédelmi, polgári védelmi, katasztrófaelhárítási ügyekben az országos államigazgatási feladatok helyi irányításában és végrehajtásában való részvételét rendeli el,

az ellátásukhoz szükséges költségvetési támogatást a központi költségvetés biztosítja.

(2) * Ha a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a jegyző, valamint a polgármesteri hivatal és a közös önkormányzati hivatal ügyintézője államigazgatási feladat- és hatáskörében jár el, a képviselő-testület, közgyűlés nem utasíthatja, döntését nem bírálhatja felül.

59
Q

ISMERTESES A FŐVÁROSI KERÜLETI ÖNK FELADATAIT!

A

A fővárosi kerületi önkormányzatok - törvény keretei között - önállóan gyakorolják a TELEPÜLÉSI önkormányzatokat megillető valamennyi feladat- és hatáskört, amelyeT TÖRVÉNY nem utal a fővárosi önkormányzat kizárólagos feladat- és hatáskörébe, valamint ellátják az (1) bekezdésbe nem tartozó településfejlesztési, valamint településrendezési és településüzemeltetési feladatokat.

60
Q

MELY SZERVEKRE RUHÁZHAT KT ÖNKORMÁNYZATI HATKÖRT?

A
  • POLGMESTER
  • BIZOTTSÁGA
  • RÉSZÖNK TESTÜLETE (kiv önk hatósági ügy)
  • JEGYZŐ
  • TÁRSULÁSA

E hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, e hatkört visszavonhatja. Átruházott hatkör TOVÁBB NEM RUHÁZHATÓ!

61
Q

melyek azok a döntések, amelyeket csak a KT hozhat, nem ruházhat át szerveire?

A
  1. a rendeletalkotás;
  2. szervezetének kialakítása és működésének meghatározása, a törvény által hatáskörébe utalt választás, kinevezés, vezetői megbízás;
  3. a helyi népszavazás elrendelése, kitüntetések és elismerő címek alapítása;
    • a gazdasági program, a hitelfelvétel, a kötvénykibocsátás, a kölcsönfelvétel vagy más adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás, alapítványi forrás átvétele és átadása;
  4. önkormányzati társulás létrehozása, megszüntetése, abból történő kiválás, a társulási megállapodás módosítása, társuláshoz, érdekképviseleti szervezethez való csatlakozás, abból történő kiválás;
  5. megállapodás külföldi önkormányzattal való együttműködésről, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozás, abból történő kiválás;
  6. intézmény alapítása, átszervezése, megszüntetése;
  7. közterület elnevezése, köztéri szobor, műalkotás állítása;
  8. eljárás kezdeményezése az Alkotmánybíróságnál;
  9. a bíróságok ülnökeinek megválasztása;
  10. állásfoglalás intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti;
  11. a települési képviselő, polgármester méltatlansági és a vagyonnyilatkozati eljárással kapcsolatos, továbbá összeférhetetlenségi ügyében való döntés;
  12. az önkormányzati képviselői megbízatás megszűnéséről való döntés, ha a képviselő egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén;
    • a településfejlesztési terv és a településrendezési terv jóváhagyása;
  13. területszervezési kezdeményezés;
    • a helyi önkormányzati vagyon tulajdonjogának a 108. § szerinti ingyenes átruházására vagy nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átvételére vonatkozó döntés;
    • amit törvény a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe utal.
62
Q

KT ÜLÉSÉN MIKOR VAN NYÍLT ILLETVE NÉV SZERINTI SZAVAZÁS?

A
  1. § (1) A képviselő-testület a döntéseit (határozat, rendelet) nyílt szavazással hozza.
    (2) A nyílt szavazás módjának meghatározásáról a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik.
    (3) A képviselő-testület név szerint szavaz az önkormányzati képviselők egynegyedének indítványára, továbbá név szerinti szavazást rendelhet el a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott esetekben. Ugyanazon döntési javaslat esetében egy alkalommal lehet név szerinti szavazást javasolni. Nem lehet név szerinti szavazást tartani a bizottság létszáma és összetétele tekintetében, valamint a tanácskozások lefolytatásával összefüggő (ügyrendi javaslatot tartalmazó) kérdésekben. A név szerinti szavazás módjának meghatározásáról a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik.
    (4) A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatában meghatározott módon titkos szavazást tarthat a 46. § (2) bekezdésében foglalt ügyekben.
    (5) Az ülésvezető megállapítja a szavazás eredményét. Ha a szavazás eredménye felől kétség merül fel, bármely önkormányzati képviselő kérésére a szavazást egy alkalommal meg lehet ismételni.
63
Q

ISMERTESSE A KT FELOSZLATÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT!

A

Az Országgyűlés az alaptörvény-ellenesen működő képviselő-testület feloszlatásáról a Kormány javaslatának az Országgyűléshez való benyújtását követő soron következő ülésén határoz.

E napirend tárgyalására meg kell hívni az érintett helyi önkormányzat polgármesterét. A polgármester jogosult a képviselő-testület feloszlatással kapcsolatos álláspontját az Országgyűlés döntésének meghozatala előtt ismertetni.

64
Q

MIT TEHET A POLGMESTER, Amennyiben a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja?

A
  1. § (1) Amennyiben a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben - a képviselő-testület önfeloszlatásáról szóló, valamint a 70. § (1) bekezdésében meghatározott ügyben hozott döntése kivételével - egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. A kezdeményezést az ülést követő három napon belül nyújthatja be, a képviselő-testület a benyújtás napjától számított tizenöt napon belül minősített többséggel dönt. A döntést addig végrehajtani nem lehet, amíg arról a képviselő-testület a megismételt tárgyalás alapján nem dönt.
    (1a) * A főpolgármester az (1) bekezdésben meghatározott ismételt tárgyalást, annak szabályait megfelelően alkalmazva, ugyanazon ügyben több alkalommal is kezdeményezheti. Az ismételt tárgyalás során hozott döntés akkor hajtható végre, ha az üléstől számított három napon belül a főpolgármester nem kezdeményez újabb ismételt tárgyalást.
    (2) Amennyiben a képviselő-testület - határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt - két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott ügyben - a 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével - döntést hozhat. A polgármester a döntésről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.
    (3) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott - a képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben.
    (4) A polgármester önkormányzati rendeletben meghatározott értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.
65
Q

ÖNK SAJÁT BEVÉTEL ELEMEI

A
  • HELYI ADÓK
  • SAJÁT TEVÉKENYSÉGBŐL, VÁLLALKOZÁSBÓL VAGY VAGYONBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTEL
  • ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK
  • TV ÁLTAL ÖNKORMÁNYZATOT ILLETŐ ILLETÉK, BÍRSÁG, DÍJ
  • ÖNK ÉS INTÉZMÉNYEI SAJÁT BEVÉTELEI

ÖNKORMÁNYZATI VAGYON: helyi önk tulajdona, helyi önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogok

Helyi önkormányzat tulajdona köztulajdon.
Helyi önk megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megillethetik, terhelhetik. Tulajdonosi jogokat a KT gyakorolja.

66
Q

HELYI ÖNK KÖLTSÉGVETÉSÉNEK SZABÁLYAI

A
  1. § (1) A helyi önkormányzat költségvetése az államháztartás része. Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSOKKAL kapcsolódik.
    (2) A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.
    (3) A (2) bekezdés szerinti feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat EGYSÉGES KÖLTSÉGVETÉSI RENDELETE elkülönítetten tartalmazza.
    (4) A költségvetési rendeletben MŰKÖDÉSI HIÁNY nem tervezhető.
    (5) Az állami költségvetési tervezés önkormányzatokat érintő feladatait az ÁLLAMHÁZTARTÁSÉRT felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter végzi.

Ha a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó ZÁRSZÁMADÁSát, államháztartási BESZÁMOLÁSI kötelezettségének vagy VAGYON-NYILVTART-I kötelezettségének nem tesz eleget, a részére járó egyes támogatások FOLYÓSÍTÁSA az államháztartásról szóló törvényben meghatározottak szerint FELFÜGGESZTÉSRE KERÜL.

67
Q

A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei kit terhelnek?

A

A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel.

68
Q

helyi önkormányzat a feladatai ellátásának feltételeit MIBŐL TEREMTI MEG?

A
  • saját bevételeiből,
  • más gazdálkodó szervektől átvett bevételekből, valamint
  • a központi költségvetési támogatásból teremti meg.
69
Q

A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért ki felel? Ki felel a gazdálkodás szabályszerűségéért?

A

A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

70
Q

A helyi önkormányzat szabadon vehet fel kölcsönt?

A

Törvény a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében a helyi önkormányzat törvényben meghatározott mértékű kölcsönfelvételét vagy más kötelezettségvállalását feltételhez, illetve a Kormány hozzájárulásához kötheti.

71
Q

mely KT szervek láthatnak el állig feladatokat?

A
  • polgármester, főpolgmester, megyei közgyűlés elnöke
  • polgármesteri hivatal és a közös önkormányzati hivatal ügyintézője
  • jegyző

Ha a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a jegyző, valamint a polgármesteri hivatal és a közös önkormányzati hivatal ügyintézője államigazgatási feladat- és hatáskörében jár el, a képviselő-testület, közgyűlés nem utasíthatja, döntését nem bírálhatja felül.

72
Q

helyi önkormányzati és OGY kapcsolata a törvényalkotás tekintetében

A

-
A helyi önkormányzat részére kötelező feladat- és hatáskört törvény állapíthat meg.
- A helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg
örvény elrendelheti a helyi önkormányzat kötelező feladatának társulásban történő ellátását.
Törvény vagy törvényi felhatalmazáson alapuló kormányrendelet a polgármester, a megyei képviselő-testület elnöke, valamint a képviselő-testület hivatalának vezetője vagy ügyintézője számára kivételesen államigazgatási feladat- és hatáskört is megállapíthat.
- Törvény a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében a helyi önkormányzat törvényben meghatározott mértékű kölcsönfelvételét vagy más kötelezettségvállalását feltételhez, illetve a Kormány hozzájárulásához kötheti.
- A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják.
- törvényben meghatározott tárgykörben rendeletalkotási felhatalmazást adhat a helyi önk számára.

73
Q

helyi önkormányzatok és a kpi állami szervek kapcsolata

A
  • az alkotmány az önkormányzati autonomiát alkotmányos védelemben részesíti a kormánnyal és az állig szervekkel szemben.
  • kizárólag TV állapíthat meg kötelező feladat- és hatkört
  • ezen feladatokkal arányban álló költségvetési és más vagyoni támogatásra jogosult.
  • államcélok megvalósításához állami szervezetrendszer részeként a helyi önkormányzatok is hozzájárulnak.
74
Q

mely esetben kezdeményezhet kormányhivatal kormánynál AB vizsgálatot, önk rendelet alaptv ellenesség tárgyában?

A

ha már megkísérelte törvényességi felhívássla és a KT összehívásával megszüntetni ezt az állapotot.

75
Q

Önkormányzat feletti törvényességi felügyelet eljárásának célja

A
  • működése jogszerűségének vizsgálata
  • vizsgálja működés, döntéshozatali eljárás jogszerűségét, döntéseinek jogszerűségét, jogalkotási és jsz-on alapuló döntési és feladatellátási kötelezettség teljesítését.

nem terjed ki:

  • mérlegelési jogkörben hozott döntés
  • munkaügyi vita, közszolg jogviszony vita
  • jsz-ban meghatározott bírósági v közig hatósági eljárásnak van helye
76
Q

a fővárosi és megyei kormhivatal az államigazgatási feladatokat ellátó, állig hatósági jogkörben eljáró helyi önkormányzati szervek vonatkozásában mire jogosult?

A
  • szakmai-koordinációs értekezletet összehívni

- ellenőrzést tartani felügyeleti szervként