Klage Flashcards

1
Q

Klage, hva er greia, hensyn

A

Hva er greia?
forvaltningsloven gir parter og andre med rettslig klageinteresse rett til å påklage enkeltvedtak til et overordnet organ. at en sak påklages, betyr at man ber om at saken vurderes på nytt av et annet organ.

Hensyn:
i og at med at vedtak kan påklages, vil det følgelig kunne behandles i to omganger (to-instans-prinsippet). Reglene om klaging er for å sikre hensynet til rettssikkerhet blant borgerne, og gir samtidig mulighet for forvaltningen til å fikse opp “i feil”, før det eventuelt blir påklaget til domsstolene.
mothensyn.
○ effektivitetshensynet til forvaltningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er vilkårene for å klage?

A

Det må være fattet et vedtak som kan påklages.

i tillegg er et tre kumulative vilkår for å klage på et vedtak.
- Personen må være klageberettiget
- må være en “part” eller ha “rettslig klageinteresse”, jf. fvl. § 28
- Det må være klagd innen tidsfristen
- fvl. §§ 29-31.
Klagen må oppfylle lovens krav.
- fvl. § 32

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvem har rettslig klageinteresse?

A

ordlyden rettslig klageinteresse » tolkes som at friluftslaget må ha en viss tilknytning til saken og saksutfallet, og at deres interesse må være av en slik art og styrke at det er rimelig å gi klagerett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Rettslig klageinteresse analogi. Husk dette før du bruker rettspraksis i Robins guide

A

Lovens forarbeider påpeker i ot.prp.nr. 38 (1964-1965) på s. 99. at «rettslig klageinteresse» skal motsvare «rettslig interesse» i den tidligere tvistemålsloven § 54. Begrensningen i tvistemålsloven er videreført i tvisteloven § 1-3 nr. 2 hvor det følger at saksøker må ha «et reelt behov» for å gå til sak og at det må avgjøres etter en samlet vurdering. Førstevoterende legger i HR-2017-1130 på avsnitt 37 til grunn at også tvisteloven § 1-3 har «tilnærmet samme innhold» som kravet om rettslig klageinteresse i fvl. § 28.

Sammenhengen mellom fvl. § 28 (1) og tvistemålsloven § 54 samt tvisteloven § 1-3 (2) gjør at uttalelser i rettspraksis som knytter seg til de to sistnevnte er relevante ved vurderingen om Storevik friluftslag har rettslig klageinteresse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan organisasjoner ha rettslig klageinteresse?

A

Det er på det rene at interesseorganisasjoner generelt sett kan ha klagerett, jf. bl.a. rt. 1980 s. 569 på s. 575 og rt. 2003 s. 833 (32).

HR uttaler i Rt. 2003 s. 833 (39 at det må foretas en samlet vurdering ut fra foreningens ‘‘formål, virksomhet og representativitet’’

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly