Kapittel 5 - Ordensjuss Flashcards
Hvordan kan man dele inn de forskjellige inngrepsmåtene etter Politil. §7 annet ledd?
Inngrep rettet mot den personlige frihet er oppholdsforbud, avvisning, bortvisning, fjerning, anholdelse og ferdselsregulering. Altså en begrensing i personlig bevegelsesfrihet.
Inngrep i retten til privatliv er visitasjon av person og kjøretøy og det å ta seg inn på privat eiendom.
Inngrep rettet i eiendomsretten er stansing eller regulering av nøringsvirksomhet.
Forklar inngrep i den personlige frihet og hvilke tiltak man har.
Inngrep i den personlighe frihet går ut påferdselsforbud og begrensinger i adgangs på områder. Man har ulike tiltak som; ferdselsregulering, avvisning, bortvisning og fjerning.
Forklar Ferdselsregulering.
Det er ikke grunn til å skille mellom ferdselsregulering på privat og offentlig sted.
Den lengste varighet som kan tenkes, er den som tillates innenfor rammene av kravene om nødvendighet og forholdsmessighet jf. politil. §6 annet ledd.
Med hjemmel i Politil. §7 kan det nedlegges ferdselsforbud som har lang varighet.
En alternativ hjemmel for ferdselsregulering er vegtrafikkloven §9. Straffebudet kan anvendes uten begrunnelsen er for eksempel å ivareta offentlig ro og orden. Regulering vil typisk skje for å ivareta hensynet til en effektiv trafikkavvikling.
Forklar Avvisning.
Avvisning er når en eller flere personer nektes adgang til et sted. Det kan brukes som sekundærtiltak når noen unnlater å respektere et ferdselsforbud eller oppholdsforbud.
Forklar Bortvisning.
Betyr at en peron blir nektet fortsatt opphold på et bestemt sted. Hvis tiltaket skal være noe av varighet, må det kombineres med oppholdsforbud.
Det er et forebyggende tiltak som gjenoppretter en ønsket tilstand.
Ettersom at dette regnes som det mildeste ferdselsforbudet er det å foretrekke.
Forklar Fjerning.
Fjerning er når politiet gjennomfører en fysisk forflytning av vedkommende bort fra det sted hvor hans nærvær er uønsket.
Forklar oppholdsforbud.
Det er når en person får forbud mot å ære på et angitt sted.
Oppholdsforbudets virkeområde må være på bestemte steder, det kan være stort så lenge det er fastsatt og bestemt.
Oppholdsforbudet varighet kan ikke være utover nødvendig utstrekning. Fra politiets praksis er det vanligst å gi forbud fra 24 timer til maks 2 uker. Derimot er det etter politil. §7 at forbudet må være av kort varighet, derfor er det trygt å anta at det neppe vil vare særlig ut over 24 timer, og hvertfall ikke over fem dager.
Forklar anholdelse.
Er når den anholdte har forbud mot å forlate det stedet politiet og den anholdte befinner seg på i anholdelsesøyeblikket. En anholdelse kan være et helt selvstendig inngrep, som ikke kombineres med andre tiltak.
På det tidspunktet anholdelsen iverksettes, vil politiet noen ganger vite at tiltaket høyst sannsynlig vil bli oppfulgt av andre inngrep.
Politiloven fastsetter ingen maksimumstid for varigheten av en anholdelse, men her må man foreta en vurdering opp imot nødvendigheten og forholdsmessigheten.
I lys av dette må det lede til en begrensning i anholdelsens varighet.
Den som anholdes skal underrettes straks om grunnen til pågripelsen.
Forklar visitering av person og kjøretøy.
Visitasjon av personer reguleres i politil. §12 siste ledd og §10. §7 a, hjemler visitasjon for å avdekke våpen, og visitasjon etter §7 annet ledd.
Den som blir visitert er pliktig til å stanse for visitasjon og holde seg i ro mens den pågår.
Visitasjon etter §7 annet ledd:
Omfatter ytre besiktigelse av kroppen, kroppen utenpå klærne, undersøkelse av klærne, fottøy, bagasje og andre gjenstander oppbevart i umiddelbar nærhet. Dette kan omfatte avvkledning, men da på §6 drøftes.
Ved visitasjon er det særlig viktig at politiet ivaretar personhensynet, med omtanke for personers integritet samt enkelte menneskes verdighet.
Visitasjon etter §7 kan gjennomføres når det er grunn til å frykte eller rimelig grunn til å tro at et lovbrudd eller en ordensforstyrrelse kan inntre.
Forklar inntreden på privat eiendom.
Er når politiet tar seg inn på en privat eiendom med eller uten makt. Dette er for avverge forstyrrelse av den offentlige ro og orden som har sitt utspring på privat sted.
Bestemmelsen gir politiet adgang til å ta seg inn i bygninger, biler og båter m.m. Reelle hensyn gir grunnlag for et utvidet fortolkning, slik at dette omfattets av inngrepshjemmelen.
Forklar stansing og endring av virksomhet.
Politiet kan stanse eller endre virksomheter ved brudd lov- eller forskriftsbestemmelser og ro og ordensforstyrrelse.
Eksempler på virksomheter kan være; byging, rivning, graving, sprengning, støyende fester, russepåfunn eller liknende.
Forkalr inngrep i den private eiendomsrett.
Forvaring og uskadeliggjøring av farlige gjenstander kan være aktuellt inngrepsmåte etter alle de tre guppene av inngrepssituasjoner beskrevet i §7 første ledd.
Med farlige gjenstander menes det; skytevåpen, slagvåpen, stikkvåpen, huggvåpen, besinbomber osv.
Vanligvis ufarlige gjenstander kan også regnes som farlige gjenstander, for eksempel; glasskår, metallrør, spikere osv.
Å ta en gjenstand i forvaring innebærer at politiet oppbevarer gjenstanden i en kort periode, slik at den kan hentes på politistasjonen. Politiet kan ikke destruere eller ta gjenstander i beslag ettersom dette er i straffesporet.
Politiet kan også foreta seg av evakuringspålegg, som er et pålegg om at personer som befinner seg inne på et område, skal forlate det.
Forklar særlig om pålegg om å oppgi personalia.
Er en inngrepsmåte av meget stor praktisk betydning, men som ikek er hjemlet i politil. §7. Pålegg om å oppgi personalia er en påleggsadgang som utledes av straffeloven §162.