Kapitel 4 - Marknadsinformation och marknadsundersökningar Flashcards
Marknadsinformationssystem (MIS)
Marknadsinformationssystem (MIS) – Individer och processer för att bedöma informationsbehov, utveckla den information som behövs och hjälpa beslutsfattare att använda informationen för att skapa insikter om marknader och kunder.
Interna data
Interna data – Företagets egen databas med information. Billig och snabbåtkomlig men kan vara bristfällig och i fel format.
Omvärldsbevakning
Omvärldsbevakning – Systematisk insamling och analys av den information som finns tillgänglig i samhället om konsumenter, konkurrenter och utvecklingsförlopp med påverkan på marknadsmiljön.
Marknadsundersökning (4 steg):
- Definiera problem och mål med undersökningen
- Utveckla en plan för att samla in informationen
- Genomföra undersökningsplanen – samla in och analysera data
- Tolka och avrapportera resultaten.
Explorativa undersökningar
Explorativa undersökningar – syftar till att skapa en tydligare problembild samt formulera hypoteser. Detta angreppssätt passar bra när det finns få ideer om hur marknadsföringsproblem ska lösas.
Deskriptiva undersökningar
Deskriptiva undersökningar – syftar till att beskriva, tex marknadspotentialen för en viss produkt eller den demografiska profilen och inställningen hos en grupp konsumenter.
Kausala undersökningar/förklarande undersökningar
Kausala undersökningar/förklarande undersökningar – syftar till att testa hypoteser och fastställa samband, tex. För priselasticiteter. EN fråga kan här vara en 10-procentig reduktion i priset för en MBA-utbildning skulle innebära för antalet ansökningar eller hur en snabbmatskedjas kunder skulle ställa sig till mer näringsrik mat till ett högre pris.
Sekundärdata
Sekundärdata - information som redan existerar och har samlats inför ett annat syfte än det aktuella
Primärdata
Primärdata – information som samlas in för den specifika undersökning som genomförs.
Olika sätt att utföra en marknadsundersökning (4st):
Observation – Individer, händelser, beteenden och situationer studeras genom direkt observation.
Etnografisk metod – Interagera med och studera konsumenter i deras naturliga miljö
Enkätundersökning – Fråga konsumenter direkt för att få reda på kunskap om varumärken och produkter, attityder till branscher, produkter, företag och konkurrenter, preferenser samt köpbeteende.
Experiment – metod för att samla in information om kausala samband.
Fokusgrupp
Fokusgrupp – sex till tio personer träffas för att, under ledning av en moderator, diskutera teman, produkter eller en idé.
Urval (kräver tre beslut, vilka?)
Urval – En del av en population som väljs ut för att representera populationen som helhet i en undersökning. Att göra urval kräver tre beslut: 1. Vem är föremål för undersökningen? 2. Hur många ska tillfrågas? 3. Hur väljs individerna i urvalet.
Sex typer av urval (två kategorier):
Sannolikhetsurval:
1. Enkelt slumpmässigt urval – slump bara
2. Stratifierat slumpmässigt urval – Populationen delas in i ömsesidigt exklusiva grupper, tex ålderssegment, och för varje grupp görs ett slumpmässigt urval.
3. Klusterurval – Populationen delas in i ömsesidigt exklusiva grupper och ett urval av personer görs i varje grupp för att genomföra intervjuer
Icke-sannolikhetsurval:
1. Bekvämlighetsurval – Individer ur populationen väljs baserat på vilka som är enklast att få kontakt med och information från.
2. Bedömningsurval – Den som genomförundersökningen använder sin bedömningsförmåga för att välja individer ur populationen som förväntas ge forskaren korrekt information om det som avses undersökas
3. Kvoturval – Forskaren som genomför undersökningen identifierar och intervjuar det önskade antalet individer i respektive kategori som är föremål för undersökningen
Customer relationship management
Customer relationship management – Att skapa och utveckla lönsamma kundrelationer genom att leverera bättre kundvärde och tillfredsställelse än konkurrenter.