Kapitel 2 Flashcards

1
Q

Varför är det viktigt att studera mål och strategier i organisationer?

A

Motivation- ger beskrivning på hur man ska nå målen, det kan vara motivation.
Styrning - Ramar och riktlinjer för den anställde.
Legitimitet - uppfattas som bra eller riktigt.
Effektivitet- mål kan fungera som utvärderingskriterier för det arbete som organisationen och den enskilde utför.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är mål?

A

Beskrivning av ett önskat framtida tillstånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vision?

A

En organisations ideala situation i framtiden. Beskriver vad en organisation önskar och tror sig uppnå i framtiden. Är sällan fastställda i tid till ett visst årtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Huvudmål och delmål?

A

För att visioner inte bara ska bli önsketänkande bör de härledas av mer konkreta mål för aktiviteter som måste genomföras för att kunna förverkliga visionen. Man sätter först upp ett huvudmål som sedan delas in i delmål. Bildar tillsammans en målhierarki med en kedja av samband mellan mål och medel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Målens tidshorisont?

A

Mål varierar med avseende på sin tidshorisont och hur möjliga de är att avgränsa i tiden. Mål som exempelvis ” bekämpa och förebygga kriminalitet” är sådana mål som man inte kommer i mål med, dem är kontinuerliga. Ju längre tidsperspektiv, desto otydliga riktlinjer & hållpunkter för vad som måste göras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Långsiktiga mål?

A

Kan just för att de har otydliga riktlinjer ge handlingsfrihet som ger de anställda möjligheten att improvisera och stimulera deras nytänkande imon vissa ramar som organisationen har. Långsiktiga mål kan därför (ibland) bidra till att främja flexibilitet och innovation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Samband mellan mål och medel

A

I vissa fall kan man uppleva att det finns ett tydligt samband mellan vad man gör och vilka resultat man uppnår, medan det i många andra fall är oklarhet och osäkerhet som dominerar. Hur vet man att det är de åtgärder man använder som är orsaken till att målen nås och inte andra omständigheter. Exempelvis polisens arbete med att förebygga lagöverträdelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Instrumentell insikt eller teknisk rationalitet

A

Är ett oklart samband mellan mål och medel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är strategi?

A

Vägen mot målet och vad organisationer gör för prioriteringar som läggs som grund för den fortsatta utvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Generiska strategier

A

Mikael E.Porter definierade 3 huvudtyper av strategier där utgångspunkten för en strategi ör att förstå den konkurrenssituation som man befinner sig i.

Kostnadsledare- producera och distribuera produkter/tjänster till ett så lågt pris som möjligt. Åtminstone lägre än konkurrenterna.

Differentiering- syftar på att man försöker göra något som framstår vara unikt för hela branschen. Särskild design, varumärkes uppbyggnad etc.

Fokusering- koncentrerar hela sin verksamhet på en liten del av marknaden, ofta kallat segment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Strategiska val

A

Miles & Snows påvisade att företagen kunde delas in i 4 olika grupper utefter sina strategiska val de hade gjort i branschen.

Uppfinnare- alltid vara först ut med det senaste.

Analytiker - analysera noga konkurrenterna och snabbt göra samma. Bli 2a på bollen, med målet att slippa undan alla kostnader som tillkommer med nyutveckling av produkter.

Förvarare- baserade sig på att försvara sin ställning på marknaden. Detta genom att utveckla en så effektiv produktion som möjligt (låga kostnader), begränsa konkurrenternas möjlighet att komma in på marknaden eller lägga mycket på marknadsföring och bygga upp en stark marknadsposition.

Eftersläntrare- organisationer utan klar strategi som vara anpassar sig till omvärldsförändringar när de tvingas till det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Varaktiga konkurrensfördelar

A

Central kritik mot Porters och Miles & Snows perspektiv på strategier. Finns därmed vissa som hävdar att källan till långvarig effektivitet och konkurrensfördel ligger i de resurser som organisationen kontrollerar, inte nödvändigtvis i de strategier som väljs. Resurserna kan vara av 3 olika slag:

  1. Fysiska resurser, maskiner, byggnader, tillgång till råvaror och fysisk lokalisering samt tillgång på kapital.
  2. Humanaresurser såsom kompetens, kunskap, erfarenhet och intelligens hos anställda och ledare.
  3. Organisatoriska resurser i anslutning till både formella element som struktur eller system och informella element som relationer mellan organisationens medlemmar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

3 krav för att resurserna ska uppfylla en konkurrens fördel( varaktiga konkurrensfördelar)

A

a) viktiga, något som organisationen kan använda sig av för att utnyttja möjligheter på marknaden eller resurser som kan neutralisera hot från omvärlden.

b) Knappa resurser, något som inte alla har eller har lätt att få tillgång till.

c) Svåra att köpa, härma, kopiera eller finna ersättning för.

Lyckas man med sådana resurser blir det svårt för en konkurrent att härma framgång

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

SWOT?

A

Strenghts
Weaknesses
Opportunities
Threats

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Blue ocean strategy

A

En innovations strategi. Man arbetar för att verka på en marknad där det råder ingen till lite konkurrens, utveckla produkter/tjänster där marknaden är mindre. Strategin syftar lika mycket på att skapa en marknad som att utnyttja en redan befintlig marknad. Huvudbudskap - organisationer kan aldrig stå still, mål & strategier måste alltid utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Produktivitet

A

De resurser som krävs för att producera en enhet eller kostnaderna per enhet.

17
Q

Måleffektivitet

A

I vilken grad resursanvändning leder till önskade resultatet.

18
Q

Effektivitet

A

Graden av måluppfyllelse i förhållande till resursanvändning.

19
Q

Produktionskostnader

A

Kostnader som kan delas in i 3 typer:
1.Råvaror ( inklusive det man måste betala för information
2. Arbetskraft, (löner och andra personalkostnader)
3. Kapital ( kostnader för maskiner, lokaler etc.)

20
Q

Transaktionskostnader och vad de påverkas av?

A

Transaktioner mellan aktörer. Kostnad för ekonomisk handel på en marknad.
Påverkas av
- Organisationens beroende av vara/tjänst
- Osäkerhet (i miljön)
- Frekvens (interaktion mellan parterna)

21
Q

Huvudinnehållet i balanserad målstyrning

A

Utvecklades av Kaplan & Nolan i syfte förhindra en enögd syn på effektivitet. Fyra centrala dimensioner som balanserar organisationers behov av att mäta kortsiktigt och långsiktig effektivitet.

  1. Finansiella indikatorer:
    Här ligger huvudvikten på att mäta traditionella indikatorer som avkastningen på det egna kapitalet. Måste sättas i samband med företagets strategi.
  2. Kundperspektivet;
    Hur stor marknadsandel ett företag har inom ett visst marknadsegment. I offentliga org. lägger de stor vikt i hur nöjda brukarna är och deras upplevda nytta.
  3. Organisationsinterna produktionsprocesser:
    Utveckla indikatorer som fångar upp nyutveckling av produkter & tjänster, utöver mer traditionella produktivitetsmått som t.ex hur lång tid produktionen tar.
  4. Förmåga att lära & växa:
    Fokus på förhållanden som berör de anställda. Viktigt är de anställdas tillfredställelse och trivsel på jobbet, anknytning till företaget och de enskilda medarbetarnas produktivitet.

Huvudpoäng: Organisationer behöver mäta flera element för att få ett bra mått på effektivitet och undgå att organisationen blir kortsiktigt i sitt perspektiv.

22
Q

Formella vs framväxande strategier

A

Formella målen är de som är beslutande i organisationens beslutande organ. Framväxande mål och strategier är sådana som organisationen, eller grupper i organisationen, arbetar i riktning mot men som inte är nedtecknade eller explicit antagna.

23
Q

Vad är målkonflikt och hur man kan hantera dem?

A

Det är när der råder konflikt mellan uppfattningar om vilka mål som är de viktigaste alternativ hur man ska uppnå målen. Finns 2 sätt att hantera målkonflikter på:

  1. Ta hänsyn till flera gruppers mål. Grupperna får ge och ta lite så man kommer fram till en kompromiss mellan olika mål. I den mån det råder enighet om detta kan man tala om att det råder en jämvikts-situation.
  2. Förhålla sig sekvent till målen. Innebär att man ena gången tillfredställer den ena gruppens målsättningar för att nästa gång tillgodose en annan grupp.
24
Q

Vilka 3 former av målförskjutning finns det?

A
  1. Suboptimering
    - Innebär att de anställda mer arbetar för sitt eget bästa än för det som är bäst för organisationen. (Stuprörstänkande)
  2. Överdriven regelfokusering
    - Klata riktlinjer för arbetet kan gynna målförskutning, efetersom de anställda blir så upptagnda med att tilllämpa riktlinjerna korrekt att det för den enskilde blir ett mål i sig att tolka dem strikt, vilket blir viktigare än att intentionen bakom reglerna följs. Svårigheten uppstår här när reglerna inte lämpar sig för att lösa problemet.
  3. Övermätning
    - Mycket av det som en organisation sysslar med är otydligt och svårt att mäta fullständigt “objektivt” . I sådana situationer är det frestande att bara mäta de indikatorer som är lätta att mäta, trots att de idealt kanske inte är de viktigaste faktorerna att mäta.
25
Q

Corporate Social Responsibility (CSR)

A

Ekonomiskt
Socialt
Miljömässigt