Kap 7 Flashcards
Historiskt bör man känna till Thorndike och hans plats i psykologin.
Levde sent 1800-tal och början 1900-tal, USA
Gav oss “Law of effect” = positiva konsekvenser förstärker beteende, negativa konsekvenser försvagar beteende → föregångare till operant betingningsteori
Fokuserade på handling → konsekvens
Betonade att försärkning var nödvändig för inlärning
På samma sätt är Tolman en historiskt viktig person. Han anges ofta som den som först visade att beteende styrdes av en inre karta. Hur visade han det? Hur kan hans argument kritiseras?
Betonade att beteende är flexibelt och målinriktat
Ex. med råttan som lärde sig simma ut ur en labyrint, sen sprang – målet var att hitta ut. Beteendet är flexibelt, råttan har skapat en mental karta
Djur reagerar inte bara på stimuli och förstärkning utan utvecklar en inre representation eller kognitiv karta av sin omgivning
Introducerade begreppet intervening variable – se kap 1 fråga 12
Kritik: man ska vara försiktig med att tilldela mänskliga mentala egenskaper till djur, det kan finnas alternativa förklaringar till beteendet Tolman observerat
Vad är en avgörande skillnad mellan experiment i en ”operant chamber” (Skinner box) jämfört med labyrinter och ”puzzle boxes” som användes innan?
I labyrinter och puzzle boxes har man mindre kontroll – djuret kan mötas av olika situationer och stimuli beroende på hur det navigerar genom labyrinten
Fokuserar på rumslig inlärning – måste lära sig förstå och minnas rumsliga relationer för att lösa problemen och nå målet
Manuell datainsamling, observationer, jämfört med automatiserad datainsamling i Skinner box
Vad var vidskepligt beteende enligt Skinner? (Han hade nog fel, men det är en populär hypotes i vida kretsar)
Skeptisk mot konceptet “fri vilja”
Vidskeplighet inte förklarligt genom inre vilja/mentala orsaker, utan genom tidigare inlärning + förstärkning
Ex. lyckoarmband, eller “ta i trä” – har du en positiv erfarenhet av att detta har funkat?
Handlar inte om överväganden av övernaturliga krafter
Vad menas med stimuluskontroll?
Att uppvisa en respons i närvaron av ett visst stimulus, men inte i närvaron av andra. Responsen är kopplad till ett specifikt stimulus.
SD = diskriminativt stimulus. Har genom erfarenhet lärt mig att detta stimulus signalerar att ett visst beteende leder till förstärkning.
Sdelta = har genom erfarenhet lärt mig att detta stimulus signalerar att ett visst beteende inte leder till förstärkning.
SDp = discriminative punishment. Har genom erfarenhet lärt mig att detta stimulus signalerar att ett visst beteende leder till bestraffning.
Förstärkning: Stimulus → respons → konsekvens = SD → R → SR+/Sr+
Ex. SD = kakburk, R = sträcka ner handen, SR+ = kaka. Eller: S∆ = kakburk 2, R = sträcka ner handen, S = ingen kaka.
Detta är treterms kontingens. Kan även vara fyrterm osv, t.ex. att detta bara gäller när jag är hos farmor, inte hos min kompis.
Detta kan även vara t.ex. en miljö. Jag har lärt mig att “bio” signalerar att jag ska vara tyst, mitt beteende leder annars till bestraffning. Jag har lärt mig att “bar” signalerar prata (och ganska högt). Bio och bar är två diskriminativa stimulus som ger mig signaler om hur jag ska agera för att mitt beteende ska leda till önskvärda konsekvenser.
Ex. SD = notis på telefonen, R = kollar telefonen, SR+ = belöning i form av likes/gullig video
Vad är fading?
Att gradvis överföra stimuluskontroll från enkla stimuli till svårare, genom att presentera båda samtidigt och sedan gradvis ta bort de enkla stimuli
Ex. Vi hör “SD” → måste ha massa exempel för att fatta → tillslut behöver vi bara läsa SD och direkt kunna koppla vad det innebär
Ex. lära sig cykla – förälder håller i cykeln, minskar gradvis
Vad är ett diskriminativt stimulus?
Ett stimulus som jag genom erfarenhet har lärt mig att koppla samman med ett visst beteende, för att detta beteende i den specifika situationen kommer vara belönande.
Ex. när jag ser kylskåpet har jag lärt mig att beteendet “öppna och ta fram nåt gott” kommer leda till belöningen = mat, nöjd, mätt.
Vad är primära förstärkare och betingade förstärkare? Ge exempel på det!
Primary och secondary reinforcers
Primära = fungerar som förstärkare pga deras egenskaper, t.ex. mat, vatten, sex, kärlek
Betingade = fungerar som förstärkare pga tidigare inlärda koppling till primära förstärkare. Ex. pengar eller beröm
Beskriv vad en beteendekedja är och hur ett exempel på en sådan skulle kunna se ut hos och läras in hos en människa! (Parentetiskt kan sägas att detta begrepp ofta förekommer i litteraturen kring att lära människor vardagliga ADL-färdigheter. Fundera gärna kring hur beteendekedjorna ser ut i sådant som att äta, klä på sig, sköta hygien etc!)
En serie sammanlänkade beteenden som inträffar i en specifik ordning för att uppnå ett övergripande mål
Varje steg i kedjan fungerar som en signal för det följande steget
Sätta sig vid bordet → ta besticken → skära maten → äta
För att lära in en beteendekedja kan man forma beteendet genom att först förstärka det första beteendet i kedjan, sedan det andra, osv
Definiera och ge exempel på:
- Kontinuerlig förstärkning, med fast kvot (fixed ratio) och variabel kvot (variable ratio).
- Intervallschema, med fast intervall (fixed interval) och variabel intervall (variable interval).
Fundera också över skillnaderna dem emellan och vilka olika effekter de har på beteende
Kontinuerlig förstärkning
Varje gång ett beteende uppvisas, så följs det av en förstärkning. Ex. hund får godis varje gång den sätter sig på kommando.
Kvotschema
Ett visst antal beteenden måste uppvisas innan en förstärkning ges
Med fast kvot (fixed ratio)
Krävs ett bestämt antal beteenden innan förstärkning ges. Ex. får kaka efter att ha tränat 5 ggr.
Med variabel kvot (variable ratio)
Krävs ett varierande antal beteenden innan en förstärkning ges. Ex. spelautomat, vet inte hur många gånger man måste spela innan belöning sker.
Intervallschema
Förstärkning ges efter att en viss tidsperiod har passerat sedan det senaste beteendet.
Med fast intervall (fixed interval)
Bestämd tidsperiod. Ex. lön varje månad.
Med variabel intervall (variable interval)
Varierande tidsperiod. Ex. e-mail kommer med oregelbundna intervall = måste kolla för vi vet ej när vi får mail
Fundera även över skillnaderna dem emellan och vilka olika effekter de har på beteende
Skillnaderna ligger i hur ofta förstärkning ges och hur mycket beteende som krävs för att få förstärkning. Kontinuerlig förstärkning ger snabb inlärning, men kan också leda till snabb utsläckning. Kvotschema ger hög frekvens av beteende medan intervallschema ger en mer jämn fördelning av beteende över tid. Variabla scheman har högre motståndskraft mot utsläckning.
Beskriv hur man kan studera en valsituation ur ett förstärkarperspektiv!
Två (eller fler) alternativ är tillgängliga samtidigt, och båda är associerade med olika typer av belöningar.
Kan studeras t.ex. genom experiment där man väljer mellan knapp A och knapp B. Knapp A ger godis efter 10 tryck (fixed ratio) medan knapp B ger godis i genomsnitt var 10:e gång – vilket gör att det varierar hur många gånger man behöver trycka för att få godis
Genom att manipulera förstärkarna som ges kan man undersöka hur detta påverkar beteende. Om knapp B används mest kan man dra slutsatsen att denna är mest belönande och därför också mest effektiv när det gäller inlärning.
Flera begrepp som vi använder i vardagsspråket är även sådant som man inom inlärningspsykologin studerat (och då ofta på djurnivå). Hur kan man inlärningsmässigt beskriva impulsivitet, självkontroll och commitment (mycket svåröversatt begrepp, engagemang eller åtagande (i kombination) är väl det närmsta man kommer).
Impulsivitet = en tendens att välja omedelbara belöningar framför större, fördröjda belöningar. Beror bl.a. på att värdet av en belöning minskar ju längre tid det tar att få den. Delay discounting.
Självkontroll = förmågan att motstå omedelbara belöningar för att uppnå större, mer långsiktiga mål. Delay gratification.
Commitment = hög grad av engagemang eller åtagande för att uppnå ett mål. Response allocation = man fördelar sitt beteende mellan olika alternativ, baserat på deras relativa förstärkningskvoter. Om man har högt commitment kommer man välja beteenden som leder till att uppnå målet.
”Nudging” har blivit ett populärt begrepp när man talar om påverkan på samhällsnivå. Vad är det?
En metod för att påverka beteende – genom att göra det lättare eller mer attraktivt att göra det önskade beteendet
Ex. placera hälsosamma livsmedel istället för godis i ögonhöjd i mataffären
använda sig av positiv förstärkning för att belöna de önskade beteendena
Premacks princip är ett viktigt begrepp som återkommer och diskuteras inom litteratur. Redogör för det!
Föreslår att en högre frekvens av ett beteende kan användas som förstärkning för ett mindre frekvent beteende = om en person föredrar en viss aktivitet, kan denna användas som förstärkning för att öka en mindre föredragen aktivitet
Ex. gillar att kolla TV men inte att träna. TV används som förstärkare – måste träna först för att få kolla.