Kap. 5 I Sensation and perception Flashcards
Hva er lyd og hvilke betegnelser bruker vi for å måle det?
Lyd er trykkbølger som beveger seg gjennom et medium.
Vi bruker frekvens og Desibel for å måle
Frekvens måles i Hertz (Hz) og er antallet lydbølger per sekund.
Desibel (dB) måler amplituden og den referer til hvor sterk en lydbølge er. Høyere amplitude = høyere lyd.
Hvilke seksjoner består øret av?
Øret består av:
ytre øret, den visuelle delen av øret som består av øremuslingen og ørekanalen.
Mellom øret består av The malleus (Hammeren), The incus (ambolten) og the stapes (stiftene) og indre øret.
Indre øret består av sneglehuset (the cochella), som igjen inneholder basalmembranen (Baslar membrane) som er en tynn hinne av et vev som går langsmed sneglehuset. Hvilende på basalmembranen ligger Cortis organet (Cortis organ), sanseorganet for hørselen.
Hvilken oppgave har mellomøret?
De tre små beinene Hammeren, ambolten og stiftene kalles ossikler. Deres rolle er å impendanstilpasse. Lydbølger som beveger seg gjennom luft møter relativt lav motstand, mens i vesken i det indre øret er det høyere motstand. Ossikklene er derfor plassert mellom luften i ørekanalen og sneglehuset (Cochela) slik at det indre øret ikke skal bli skadet.
Beinene oversetter lyden og reduserer det i energi og overfører det til det indre øret.
Hva skjer i det indre øret som gjør at vi hører?
Kort oppsummert:
Lydbølger treffer trommehinnen og press blir skapt ved ossikklene. Denne bølgen vibrerer basalmembranen og tectorialmembranen, som skaper en bøyning i hårcellene i cortisen. Denne bøyningen fører til at nerveimpulser blir sendt til hjernen.
Lang forklaring:
Cortis organet er sanseorganet for hørselen og ligger inni sneglehuset. Organet er bygd opp av sanseceller (hårceller) og støtteceller. Sansecellene er forbundet med hørenerven.
Det finnes tusenvis av små hårceller som er lyd reseptorer, tuppen av disse cellene har et enda mindre fremspring kaldt cilia, som igjen ligger under en annen membran, the tectorial membrane, som henger over basalmembranen langs hele dens lengde i sneglehuset.
Når basalmembranen bøyer seg, bøyer også hårcellene seg, dette skaper en bevegelse i cilia. Det er denne bevegelsen som gjør at hårcellene deler informasjon til nevronene i hørselnerven, som igjen sender informasjon via thalamus til hørselsenteret.
Hvilke to teorier bestemmer hvordan vi oppfatter tonehøyde og volum?
Det vi oppfatter som en høy lyd er kodet både i skytehastigheten til aksonene til hørselsnerven og de spesefike hårcellene som sender informasjon.
Kodingen av bølgefrekvens som produserer vår oppfattelse av tone involverer to forskjellige prosseser:
- Frekvens teori for tonehøyde oppfatning (frequency theory of pitch perception): nerveimpulser som blir sendt til hjernen matcher frekvensen til lydbølgen.
Eks. En tone som måler 600Hz vil bli sendt til hjernen i 600 nerveimpulser per minutt.
Denne matcher kun frekvenser opp til 1000Hz. - Stedsteori ved tonehøyde persepsjon (Place theory of pitch perception): Hevder at lydfrekvenser er kodet etter mengden av basilarmembranen der væskebølgen i ørets sneglegang når sitt høyeste punkt; teorien gjør rede for persepsjon av frekvenser over 4,000 hertz.
Hørselscorteksen har en stedsspesefik tonefrekvens, slik at spesefike toner samsvarer til spesefike steder i sneglehuset.
Hvordan klarer vi å lokalisere hvor lyd kommer fra?
Nervesystemet bruker informasjon fra tiden og forskjellen i intensitet på lyden som kommer til begge ørene for å lokalisere hvor lyden kommer fra i rommet.
Lyden kommer først og høyest til det nærmeste øret, når den er rett foran oss kommer den samtidig.
Denne funksjonen er meget sensitiv, det gjør det mulig å plassere lyder i rommet.
Hvilke to former for hørselstap eksisterer?
- Lednings døvhet (Conductive hearing loss): Hørselstap som skyldes skade på det mekaniske systemet som forbinder lyd bølger med ørets sneglegang
- Sensorinevralt hørseltap (Sensourineural hearing loss): også kjent som nervedøvhet. Skyldes skade på reseptorene i inndre øret eller skade på hørselnervene selv.
Hva er Gustation og Olfaction?
Gustation er smaksansen og Olfaction er luktesansen. Det er kjemiske sanser hvor deres reseptorer er følsome til kjemiske molekylker fremfor en form for energi.
Hvor mange smakssanser har vi?
Vi har 5 smakssanser, Søtt, surt, salt, bittert og umami. Forskere har funnet reseptorer for de fleste av disse.
Smak er tett bundet opp mot andre sansekanaler, som f.eks lukt.
Hvordan fungerer smakssansen?
Tungen er dekket i stukturer vi kaller papiller, det det som gjør tungen så ruglete. Disse inneholder våres smaksløker (Taste buds).
Smaksløkene er små grupper av smaksceller som er ordnet i løklignende knipper på siden av de små papillene som finnes på oversiden av tungen. (Noen spredte smaksløker finnes også andre steder i munnhulen).
Hver smaksløk har en hår-lignende struktur fra toppen og inn til smak porene. Når vi spiser noe reagerer det og former en kjemisk reaksjon som føres ned til smaks porene og stimulerer smaks reseptor cellene.
Hvordan er luktesansen bygget opp (Olfaction)?
Luktereseptorene er lange celler som strekker seg gjennom ligningen i den øverste delen av nesekanalen og inn til slimhinnene. Mennesket har rundt 400 forskjellige luktesans reseptorer, alle som er sensitive mot spesifikke kjemiske kombinasjoner.
Luktereseptorene (olfactory receptors) sender deres informasjon til luktelappen (olfactory bulb) som koder luktesignaler til spesefike deler av luktelappen.
Lukteprosesering involverer å organisere lukte nevroner inn i grupper som representerer de kjemikaliene som har stimulert dem.
Hjernen fordeler også luktesanser inn i deler som spesifiserer om en lukt har spesefik adaptiv betydning. Eks. Lukter vi blir tiltrukket av eller misliker
Hva er luktelappen (Olfactory bulb)?
Struktur I forhjernen som mottar input fra reseptorene for luktesansen. Rett over nesehulen.
Hva er Orthonasal olfaction?
luktesansen som kommer fra lukter pustet inn gjennom neseborene fremfor seg. Det er involvert i å sense lukter rundt oss og om vi skal spise noe eller ikke.
Hva er Retronasal olfaction
Luktesansen som kommer fra munnen. Er tett knyttet opp mot smaksansene våres når vi spiser og/eller drikker.
Hva gjør persepsjon, grunnleggende forklart
Gir et sanseintrykk mening, på bakgrunn av disposisjon og erfaring.