Kap. 1 I The science of psychology Flashcards
Grunnforskning
Forskning utført med formål om å lære mer.
Anvendt forskning
Forskning med formål om å løse et eksisterende problem.
Sosial konstruksjon
(“Social construct”) og konsensus
En sosial konstruksjon er en oppfatning, ide eller et bilde om hvordan noe er eller ser ut, som deles av mennesker i et samfunn; som hvordan en barndom er/ser ut. Konsensus er et samsvar i meninger og holdninger.
Dunning Kruger-effekten
At man tror at man kan mer enn man egentlig kan.
Strukturalisme og funksjonalisme. Hvilke forskjeller har de?
Strukturalister fokuserer på “en ting” sin oppbygning/ struktur for å forklare og forstå. Funskjonaltister fokuserer på “en ting” sin funksjon for å forklare og forstå. I et eksempel hvor begge prøver å forklare det samme, for eksempel en fot. Ville en strukturalist fokusert på fotens oppbygning, i form av de ulike musklene, ledd og skjellet for å forstå seg på den. Mens en funksjonalist ville ha fokusert på fotens funksjon i form av bevegelse og hvilken overlevelse egenskap den gir(Påvirket av Charles Darwin, Survival of the fittest.).
Avstandseffekten
En effekt som beskriver hvordan repetisjoner med avstand mellom gir mer varig, overførbar og dyp læring. Skiller mellom pugging og repetisjon.
Hva beskriver de to eksperimentene Sherifs røverhule og Aronsons “jigsaw”-klasserom?
De beskriver hvordan mennesker i grupper danner fiendeskap og vennskap. Sherifs røverhule viser hvordan inn- og utgrupper skapes over oppgaver. Her ble ungdommer satt i grupper hvor de konkurrerte utad med hverandre. Da ble det skapt “intergroup hostility” og gruppene begynte å mislike og hate på hverandre. Når ungdommene til slutt ble satt til å jobbe mot et felles mål på tvers av gruppene endret det seg og gruppenes deltagere ble venner igjen. “Jigsaw”-klasserommet beskriver hvordan man som gruppe jobber bedre når man et hvert individ har et ansvar for å finne informasjon. Eksperimentet viser sosial fasilitering. (Sosiokulturelle perspektiv)
De psykologiske perspektivene
Biologiske-, kognitive-, behavioristiske-, psykodynamiske-, humanistiske sosiokulturelle perspektivet
Darwins evolusjonsteori (Survival of the fittest)
Teori om alt har blitt som det har blitt gjennom evolusjon. (Biologiske perspektiv)
Thorndikes læren om konsekvenser (Law of effect) og Skinners boks
Teori om at man lærer gjennom belønning og straff. (Operant betinging, behaviouristiske perspektiv)
Pavlovs hunder
Teori på hvordan vi skaper nye assosiasjoner. (Klassisk betinging, behaviouristiske perspektiv)
Maslows behovspyramide/hieraki
Modell/teori over behov plassert i hierarkisk orden. (Humanistisk perspektiv)
Freuds psykoanalyse
Teori om at vi styres av indre (fortrengte) drifter. Ofte påvirket av barndoms opplevelse. (Psykodynamisk perspektiv)
Monster studien
Viser hvordan negativ og positiv respons påvirker adferd. En gruppe barn fikk positive tilbakemelding på hvordan de snakket under presentasjoner, den andre gruppen fikk negative tilbakemeldinger og ble fortalt at de stamma, noe de ble fortalt med at de skulle slutte med en gang med og ble rådet om å ikke prate igjen før dem sluttet å stamme. Resultatet viste at hos barnene som fikk positiv tilbakemelding var det en liten forbedring hos noen av barnene, mens hos barnene som fikk negativ tilbakemelding var det mange forverringer. Studien har i etterkant fått mye kritikk ettersom flere av barna fikk store snakke problemer resten av livet samt andre komplikasjoner.
Dualisme
Filosofisk tanke om at kropp og sjel er delt. Hvor kroppen er materia mens sjelen er ikke-fysisk. De to har ingen påvirkning på hverandre.