İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Flashcards
___ ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri ayrıca diğer sağlık personeli görevlendirir.
10
İşveren, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda _______ kurar. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, _____ ______ personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
İSGB (İşyeri sağlık ve güvenlik birimi) Diğer Sağlık Personeli
Birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirilen kamu, maden, inşaat, metal, tekstil, sağlık, kimya…vd sektörlerine ait işyerlerinde, tam süreli iş güvenliği uzmanlarından _____ tanesi uygun belge sınıfı aranır.
1
İşveren, çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali yargı kararı ile kesinleşen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanını kime bildirmekle yükümlüdür?
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünü
Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan işverenler veya işveren vekili hangi şartlarda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilirler?
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.
İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesine ilişkin zorunlu çalışma sürelerinin hesabında; kimler toplam çalışan sayısına dâhil edilmez?
Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler sayılmaz
İşveren sektörüne uygun en az ___ tane ____ görevlendirmekle zorundadır.
“1” “iş güvenlik uzmanı”
İşten ayrılma tarihinden itibaren en az ___ _____ süreyle çalışanların kişisel sağlık dosyalarını, saklar.
15 yıl
Çalışanın işyerinden ayrılarak başka bir işyerinde çalışmaya başlaması halinde, yeni işveren çalışanın kişisel sağlık dosyasını nasıl ister? ve bunu eski işveren ne kadar süre içerisinde ne şekilde yollar?
yazılı olarak talep eder, önceki işveren dosyanın bir örneğini onaylayarak 1 ay içerisinde gönderir
Onaylı defter yapılan tespitlere göre kimler imzalar ve işveren bu tespitler nasıl tebliği edilir?
iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır. Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır
Onaylı defterin asıl sureti ve diğer suretleri kime verilir ve kim sakalar? Düzenli olması kimin sorumluluğundadır?
Onaylı defterin asıl sureti işveren, diğer suretleri ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından saklanır. Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır.
Çalışanlar sağlık ve güvenliklerini etkileyebilecek tehlikeleri fark etmeleri sonucu kime tespit etmeleri için talepte bulunurlar?
iş sağlığı ve güvenliği kuruluna, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene bildirerek durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir.
Çalışanlar, işyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, kime ne süre içinde haber vermeleri gerekir?
işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber verir
Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve ilgili mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, kimler işbirliği yapar?
işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapar
İşyeri sağlık ve güvenlik birimi (İSGB) kurulması için minimum gereken kişiler kimlerdir ve unvanları?
1 işyeri hekimi
1işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi
Bu birimde işveren diğer sağlık personeli de görevlendirebilir (zorunlu değil çünkü tam zamanlı işyeri hekimi var)
İSGB, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışan personel sayısına uygun büyüklükte bir yerde kurulur. Bu birim nereye kurulur?
Bu birimin asıl işin yürütüldüğü mekânda ve giriş katta kurulması esastır
İSGB, birimlerde _____ metrekareden az olmamak üzere bir iş güvenliği uzmanı odası.
8
İSGB, birimlerde _____ metrekareden az olmamak üzere bir işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere bir muayene odası ve _____ metrekareden az olmamak üzere bir ilkyardım ve acil müdahale odası bulunur.
8 12
ISGB kurulması için gerekli olan nitelikler nelerdir?
- İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanının odası en az 8 m2
- işyeri hekimi odası (muayene odası) en az 8 m2
- İlkyardım odası 12 m2
- acil müdahale odası 12m2
- acil durumda en yakın sağlık birime ulaştırma aracı
- Tam zamanlı görevlendirilecek her işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için aynı şartlarda ayrı birer oda tahsis edilir
- Ek 1 yazılı araç gerçekler ile donatılmış olmalı [aşağıdakiler]
Steteskop,
Tansiyon aleti,
Otoskop,
Oftalmoskop,
Termometre,
Işık kaynağı,
Küçük cerrahi seti,
Paravan, perde v.b,
Muayene masası,
Refleks çekici,
Tartı aleti,
Boy ölçer,
Pansuman seti,
Dil basacağı, enjektör, gazlı bez gibi gerekli sarf malzemeleri,
Keskin atık kabı,
Manometreli oksijen tüpü (taşınabilir),
Seyyar lamba,
İlaç ve malzeme dolabı,
EKG cihazı
Negatoskop
Tekerlekli sandalye.
Sağlık Bakanlığından ruhsatlı sağlık hizmeti sunucusu olan işyerlerinde kurulacak İSGB’lerde normalde olması gereken ama bu durumda gerekli görünmeyen şeyler nelerdir?
İlk yardım ve acil müdahale odası
EK-1’de belirtilen araç ve gereçler
Ulaşım amaçlı araç bulundurulması zorunluluğu aranmaz.
Tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekli olmayan ama 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde hallerde işveren, görevlendirdiği kişi veya OSGB’lerin görevlerini yerine getirmeleri amacı ile asgari sağlaması gereken şartlar nelerdir?
İşyeri hekimi ile diğer sağlık personeline ve iş güvenliği uzmanına 8 metrekareden az olmamak üzere toplam iki oda temin eder.
Acil durumlarda sağlık birimine ulaştırılma aracı
Tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekli olmayan ama 50’den az çalışanı olan işyerlerinde hallerde işveren, görevlendirdiği kişi veya OSGB’lerin görevlerini yerine getirmeleri amacı ile asgari sağlaması gereken şartlar nelerdir?
işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetini etkin verebilmesi için çalışma süresince kullanılmak üzere uygun bir yer sağlar.
Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları gibi yerlerde bulunan ve 50’den az çalışanı olan işverenlerin yürütecekleri isg hizmetleri için; koordinasyon _______ tarafından sağlanmak üzere ortaklaşa kullanılabilecek bir mekân oluşturulabilir.
yönetim
OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için kim veya kimleri istihdamı etmek zorunludır?
tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan en az bir;
İşyeri hekimi,
İş güvenliği uzmanı,
Diğer sağlık personeli,
OSGB’lerde tam süreli görevlendirilenler, başka bir OSGB’de veya işyerinde aynı unvanla veya Bakanlıkça yetkilendirilen _____ kurumlarında _____ unvanıyla görev alamaz.
eğitim eğitici
OSGB kurmak için gerekli yerler ve ölçümleri nelerdir?
- işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere en az 10 metrekarelik bir muayene odası,
- 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale,
- 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları
- 12 metrekarelik bekleme yeri,
- uygun büyüklükte arşiv odası
- en az bir tuvalet ve lavabo
OSGB nerelere hizmet verebilir?
- OSGB’ler kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir diğer şekilde ancak illerde şube açılması sonucunda olur.
- Ancak niteliği gereği birden fazla ilde yürütülmesi gereken raylı sistem, istisnadır
- OSGB’ler yetkilendirildikleri il sınırı içerisinde izinsiz şube açamaz
- irtibat bürosu da açamazlar
OSGB’lerin, işyerlerine hizmet verdikleri sürece yetki aldıkları adreste, açık ve faaliyette bulunması esastır. Günlük çalışma süresi içinde verilen hizmet ve faaliyetler konusunda yetkili __ kadar kişi OSGB’de hazır bulunması sağlanır.
bir kişi
OSGB’lerin _____ katta veya ______ binalarda kurulması esastır. Ancak _____ ve ______ bölümleri hariç OSGB’lerde bulunması gereken diğer bölümler, ____ seviyesinden _____ olmayan katlarda kurulamaz. _____ ve ______ bölümleri ise OSGB’ye ait olmak kaydıyla bodrum katta bulunabilir.
“zemin” “müstakil” “tuvalet” “arşiv” “yol” “girişi”
“Tuvalet” ve “arşiv”
OSGB’lerde adres değişikliği _____ e-devlet üzerinden _______ başvurulur. Yeni adresin _______ onaylanmasına müteakip işlemler ilk başvuru hükümlerine tabi olarak yürütülür. Adres değişikliği işlemi tamamlanıncaya kadar hizmet vermek isteyen OSGB’ler, yetki aldığı mevcut adreste faaliyetine devam eder.
öncesi
Genel Müdürlüğe
Genel Müdürlükçe
Unvan değişikliğinde yetki belgesi e-devletten müdürlüğe yenileme başvuru süresi ___ ______. Şirket ortaklarında değişiklik olması halinde, durum ___ ______ içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilir. Yeni şirket ortaklarının ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartlara uygun olmaması halinde durumun düzeltilmesi amacıyla Genel Müdürlükçe şirkete ___ _____ süre verilir.
30 gündür
30 gün
30 gün
OSGB veTSMB’lerinyetkilendirildikleri adrese ilişkin resmi makamlarca tahliye veya yıkım kararı alınması ya da yıkık veya hasarlı raporu verilmesi durumlarında, yeni adrese taşındıktan sonra ___ _____ içerisinde ________ üzerinden Genel Müdürlüğe başvuru yapılır. Yapılan başvuru ___ ______ içinde tamamlanır.
30 gün
İSG-KÂTİP
90 gün
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak üzere OSGB’lerce görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından saklanması gereken kayıtları OSGB arşivinde tutulur. Bu kayıtlar nelerdir? ve sözleşme bitiminde kayıtlara kime verilir?
- onaylı defter suretleri
- yıllık çalışma planı suretleri
- yıllık değerlendirme raporu suretleri
- çalışanlara verilen isg eğitimlerine kayıtları
Talep etmeleri ile sözleşme süresi sonunda bütün kayıt ve dosyalar OSGB’lerce işverene teslim edilir.
OSGB’lerce istihdam edilen kişilere ilişkin sözleşmeler _______ üzerinden ____ ______ içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilir.
İSG-KATİP 5 işgünü
OSGB’ler herhangi bir sebeple faaliyetlerini bırakmaları veya belgelerinin Genel Müdürlükçe iptal edilmesi halinde ___ _____ içinde yetki belgelerinin asıllarını Genel Müdürlüğe iade ederler.
30 gün
OSGB’de sorumlu müdür olarak görevlendirilen kişinin değişmesi veya bu kişinin görevinden ayrılması durumunda, OSGB’ce en geç ___ ______ içerisinde yeni sorumlu müdürün _________ üzerinden atanması zorunludur.
30 gün İSG-KATİP
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması amacıyla işyerlerinde görevlendirilen kişilerin, doğum, hastalık ve yıllık izin gibi zorunlu nedenler sebebiyle değiştirilmesi ve değişiklik süresinin ___ _____ geçmesi halinde, durum Genel Müdürlüğe bildirilir.
30 günü
__________ hariç diğer işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin sunulması için hesaplanan zorunlu süre bölünmek suretiyle birden fazla kişi görevlendirmesi yapılamaz.
kamu kurum ve kuruluşları
OSGB ile işveren arasında İSG-KATİP sistemindeki örneğine uygun sözleşme düzenlenir ve karşılıklı olarak en geç ___ ______ içerisinde sistem üzerinden onaylanır.
5 gün
50’denaz çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini işveren kendisi üstlenebilmesi için İSG-KATİP’teki örneğine uygun taahhütnamenin ilgili kişilerce en geç ___ _____ içinde onaylanması gereklidir. Bu görevin üstlenilmesinde _______ kayıtları esas alınır
beş gün
Sosyal Güvenlik Kurumu
Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün bölümlerin yer aldığı inşaat teknikeri, mimar veya inşaat mühendisi tarafından onaylanmış ______ ölçekli plan.
1/100
OSGB tarafından yetki belgesi almak amacıyla yapılan başvuru Genel Müdürlükçe en geç ___ _____ içinde incelenir. Bildirilen eksiklikler en geç ___ _____ içinde tamamlanır. Herhangi bir eksikliği bulunmayan başvurular için en geç ___ _____ içinde yerinde inceleme yapılır. Yerinde inceleme işlemlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için en fazla ___ ____ süre verilir. Belirlenen sürelerde eksiklikler giderilmez ise dosya iade edilir ve iadeden itibaren __ ____ boyunca yapılan başvurular, __ ____ tamamlanmasına kadar askıya alınır.
10 iş günü
45 gün
20 iş günü
45 gün
1 yıl
1 yıl
OSGB’nin bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıması halinde, başvuru dosyasında bildirilen tam süreli çalışanlara ait Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesinin Genel Müdürlüğe gönderilmesini takiben başvuru dosyasında belirtilen adres ve unvana münhasıran, en geç ___ _____ içerisinde Genel Müdürlükçe Ek-2’deki örneğine uygun yetki belgesi düzenlenir.
10 işgünü
OSGB’ler tarafından, boy/en oranı _____ olan tabela. ________, bu tabela haricinde hiçbir yazılı veya görsel doküman veya ortamda kullanılamaz.
2/3
Bakanlık logosu
Yetki belgelerinin, OSGB ve TSMB tarafından ___ ____ bir vize ettirilmesi zorunludur. Yetkilendirilen kurumlar, ___ ____ tamamlanmasına en fazla ,___ ____ kala vize işlemleri için Genel Müdürlüğe e-devlet sistemi altyapısını kullanarak müracaat eder. Yukarıda belirtilen süreler içinde müracaat etmeyen kurumların yetki belgeleri, vize işlemleri tamamlanıncaya kadar ____ ____. Vize süresinin bitiminden itibaren ___ ___ içinde vize işleminin tamamlanmaması durumunda yetki belgesi Genel Müdürlükçe doğrudan iptal edilir.
5 yılda
5 yılın
60 gün
askıya alınır
3 ay
Bu Yönetmelik uyarınca yetkilendirilen OSGB’lerin yetki belgeleri, ihtar puanları toplamının _____ ulaşması durumunda Genel Müdürlükçe altı ay süreyle askıya alınır.
300’e
Askıya alınma Hakkında süreler;
Evrakın gerçeğe aykırılığının ____,
Şirket ortaklarının uygunsuzluğunun ilgili kuruma bildirilmesine rağmen durumun _____ içerisinde düzeltilmemesi halinde ____,
Aykırı şekilde şube/irtibat bürosu açma ____,
Adres/il sınırları dışında ___
Hizmet devri yaparsa ____
Onaysız adres/unvan değişikliği ___ içinde yerine getirmemesi halinde ____.
3 ay
30 gün
3 ay
6 ay
6 ay
6 ay
30 gün
1 yıl
OSGB’lerin yetki belgelerinin doğrudan iptal edilmesine sebepler?
1) Başvuru evraklarından herhangi birinin gerçeğe aykırılığının tespiti halinde,
2) Bir vize döneminde 3 defa askıya alınması halinde,
3) Belgesinin geçerliliğinin askıda olduğu süre içinde sözleşme yaptığının veya hizmet verdiğinin tespiti halinde,
Yetki belgesi iptal edilen OSGB ve şubelerinin kurucu veya ortaklarının, iptal tarihinden itibaren ___ ____ içerisinde yaptığı başvurular; ___ ____ tamamlanmasına kadar askıya alınır.
2 yıl 2 yılın
Yetki belgesinin askıya alınma veya iptaline ilişkin işlemlere itirazlar, işlemlerin tebliğ tarihinden itibaren en geç ___ _____ içinde Genel Müdürlüğe yapılır. Bu süreden sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmaz.
10 iş günü