İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Flashcards
___ ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri ayrıca diğer sağlık personeli görevlendirir.
10
İşveren, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda _______ kurar. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, _____ ______ personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
İSGB (İşyeri sağlık ve güvenlik birimi) Diğer Sağlık Personeli
Birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirilen kamu, maden, inşaat, metal, tekstil, sağlık, kimya…vd sektörlerine ait işyerlerinde, tam süreli iş güvenliği uzmanlarından _____ tanesi uygun belge sınıfı aranır.
1
İşveren, çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali yargı kararı ile kesinleşen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanını kime bildirmekle yükümlüdür?
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünü
Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan işverenler veya işveren vekili hangi şartlarda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilirler?
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.
İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesine ilişkin zorunlu çalışma sürelerinin hesabında; kimler toplam çalışan sayısına dâhil edilmez?
Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler sayılmaz
İşveren sektörüne uygun en az ___ tane ____ görevlendirmekle zorundadır.
“1” “iş güvenlik uzmanı”
İşten ayrılma tarihinden itibaren en az ___ _____ süreyle çalışanların kişisel sağlık dosyalarını, saklar.
15 yıl
Çalışanın işyerinden ayrılarak başka bir işyerinde çalışmaya başlaması halinde, yeni işveren çalışanın kişisel sağlık dosyasını nasıl ister? ve bunu eski işveren ne kadar süre içerisinde ne şekilde yollar?
yazılı olarak talep eder, önceki işveren dosyanın bir örneğini onaylayarak 1 ay içerisinde gönderir
Onaylı defter yapılan tespitlere göre kimler imzalar ve işveren bu tespitler nasıl tebliği edilir?
iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır. Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır
Onaylı defterin asıl sureti ve diğer suretleri kime verilir ve kim sakalar? Düzenli olması kimin sorumluluğundadır?
Onaylı defterin asıl sureti işveren, diğer suretleri ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından saklanır. Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır.
Çalışanlar sağlık ve güvenliklerini etkileyebilecek tehlikeleri fark etmeleri sonucu kime tespit etmeleri için talepte bulunurlar?
iş sağlığı ve güvenliği kuruluna, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene bildirerek durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir.
Çalışanlar, işyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, kime ne süre içinde haber vermeleri gerekir?
işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber verir
Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve ilgili mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, kimler işbirliği yapar?
işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapar
İşyeri sağlık ve güvenlik birimi (İSGB) kurulması için minimum gereken kişiler kimlerdir ve unvanları?
1 işyeri hekimi
1işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi
Bu birimde işveren diğer sağlık personeli de görevlendirebilir (zorunlu değil çünkü tam zamanlı işyeri hekimi var)
İSGB, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışan personel sayısına uygun büyüklükte bir yerde kurulur. Bu birim nereye kurulur?
Bu birimin asıl işin yürütüldüğü mekânda ve giriş katta kurulması esastır
İSGB, birimlerde _____ metrekareden az olmamak üzere bir iş güvenliği uzmanı odası.
8
İSGB, birimlerde _____ metrekareden az olmamak üzere bir işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere bir muayene odası ve _____ metrekareden az olmamak üzere bir ilkyardım ve acil müdahale odası bulunur.
8 12
ISGB kurulması için gerekli olan nitelikler nelerdir?
- İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanının odası en az 8 m2
- işyeri hekimi odası (muayene odası) en az 8 m2
- İlkyardım odası 12 m2
- acil müdahale odası 12m2
- acil durumda en yakın sağlık birime ulaştırma aracı
- Tam zamanlı görevlendirilecek her işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için aynı şartlarda ayrı birer oda tahsis edilir
- Ek 1 yazılı araç gerçekler ile donatılmış olmalı [aşağıdakiler]
Steteskop,
Tansiyon aleti,
Otoskop,
Oftalmoskop,
Termometre,
Işık kaynağı,
Küçük cerrahi seti,
Paravan, perde v.b,
Muayene masası,
Refleks çekici,
Tartı aleti,
Boy ölçer,
Pansuman seti,
Dil basacağı, enjektör, gazlı bez gibi gerekli sarf malzemeleri,
Keskin atık kabı,
Manometreli oksijen tüpü (taşınabilir),
Seyyar lamba,
İlaç ve malzeme dolabı,
EKG cihazı
Negatoskop
Tekerlekli sandalye.
Sağlık Bakanlığından ruhsatlı sağlık hizmeti sunucusu olan işyerlerinde kurulacak İSGB’lerde normalde olması gereken ama bu durumda gerekli görünmeyen şeyler nelerdir?
İlk yardım ve acil müdahale odası
EK-1’de belirtilen araç ve gereçler
Ulaşım amaçlı araç bulundurulması zorunluluğu aranmaz.