ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ Flashcards

1
Q

Hangi Bakanlık?

A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

BalthazardFormülü nedir?

A

Birden fazla iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik dereceleri veya birden fazla özürlülük derecelerinin birleştirilmesinde kullanılan hesaplama şeklini,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hangi kurum altında?

A

Sosyal Güvenlik Kurumunu,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kanun:

A

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kurum Sağlık Kurulu nedir?

A

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlardaki teşhis ve bu teşhise dayanak teşkil eden belgeleri incelemek suretiyle, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kaybı oranlarını, erken yaşlanma hâlini, vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücü kaybını ve malullük derecelerini belirlemeye yetkili hekimlerden ve/veya diş hekimlerinden oluşan kurullarını,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Yükümlülük süresi nedir?

A

Sigortalının meslek hastalığına sebep olan işinden fiilen ayrıldığı tarih ile meslek hastalığının meydana çıktığı tarih arasında geçen en uzun süreyi,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Sigortalıların “iş kazası” sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkili birimler hangileridir?

A

a) Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri,

b) Devlet üniversitesi hastaneleri,

c) Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastaneleri,

ç) Sigortalıların ikamet ettikleri illerde (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen hastanelerin bulunmaması durumunda Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastaneleri, yetkilidir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Sigortalıların “meslek hastalığı” sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye, yetkili birimler nelerdir?

A

Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastaneleri
Eğitim ve araştırma hastaneleri
Devlet üniversitesi hastaneleri yetkilidir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sağlık kuruluraporları düzenlenirken “karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı” kısmına raporu düzenleyen kişi ne yazmalı?

A

kayıp oranı belirtilmez, “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir.” ibaresi yazılır.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Göğüs hastalıkları ve/veya alerji muayenelerinde;pnömokonyozvakalarında uygun teknikle çekilen P.A. akciğergrafisi, ayırıcı tanıda gerek olması hâlinde HRCT, tüberküloz mevcut ise ARB; meslekî astım hastalığı iddiası olduğunda bronşprovokasyonve benzeri testleri, tatil döneminde ___ gün, iş ortamında ___ gün süreyle günde dört kez belirlenen PEF değerleri,

A

15
20

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Sağlık hizmeti sunucuları tarafından detaylı hazırlanmış raporun eksikliği veya yetersizliği durumunda sağlık kurulu raporunun verilecek karara esas teşkil edip edemeyeceği konusunda karar veren yetkili birim nedir?

A

Kurum Sağlık Kurulu yetkilidir

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

___________ tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporlarında yer alan çalışma gücü kaybı/maluliyet/özürlülük derecesi ____________ kararlarını bağlayıcı değildir.

A

Sağlık hizmeti sunucusu
Kurum Sağlık Kurulu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar (sigortalıların sigortalılık süresi içinde) hangi durumlarda malul sayılır?

A

a) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen hastalık veya arızaların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın, Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği,
c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş hâliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün %60’ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar malullük sigortası hükümleri uygulanır mı?

A

bu şekilde hastalık veya özürleri sebebiyle malullük sigortasına ilişkin hükümler uygulanmaz

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Birden fazla arıza/hastalığı mevcut ise bu sigortalı çalışma gücü kayıp oranı hesaplanırken nasıl bir yol izlenir?

A

Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen arıza/hastalıklardan birden fazlası mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Herhangi bir meslek hastalığının klinik velaboratuarbulgularıyla kesinleştiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin, işyeri incelenmesiyle kanıtlandığı hâllerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık, ________________ kararı ile meslek hastalığı sayılabilir.

A

Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun

17
Q

Meslek hastalıkların grupları nelerdir?

A

A Grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları,
B Grubu: Meslekî cilt hastalıkları,
C Grubu: Pnömokonyozlar ve diğer meslekî solunum sistemi hastalıkları,
D Grubu: Meslek bulaşıcı hastalıklar,
E Grubu: Fizik etkenlerle olan meslek hastalıkları,

18
Q

Meslekî bulaşıcı hastalıklar Listesinin “DGrubu”ndayer alan bulaşıcı hastalıkların, görülen işin gereği olarak veya işyerinin özel koşullarının etkisiyle oluşması veenfeksiyonun_________ ile de kanıtlanması gereklidir.

A

laboratuarbulguları

19
Q

Mesleki bulaşıcı hastalıklarından, bu listede yer almayan fakat görülen iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da meslek hastalığı ______. Bu husustaki teşhisin ______ kanıtlanması gereklidir. Hastalığın _______ yükümlülük süresi olarak alınır.

A

sayılır
laboratuar deneyleriyle
en uzun kuluçka süresi

20
Q

Pnömokonyozunmeslek hastalığı sayılabilmesi için, sigortalının, havasındapnömokonyozyapacak yoğunluk ve nitelikte toz bulunan yeraltı veya yerüstü işyerlerinde toplam olarak en az kaç yıl/ay çalışmış olması şart konulmuştur?

A

üç yıl çalışmış olması şarttır

21
Q

Pnömokonyozdeğerlendirmeleri, kimin standartları dikkate alınarak yapılır?

A

İLO standartları

22
Q

Hizmet akdine göre, Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit Cetvellerinin (Ek-3) “__Cetveli”ndegösterilen mesleklerden birden fazlasını yapmakta olan sigortalının, iş kazası veya meslek hastalığı yönünden sürekli iş göremezlik durumuna girmesi hâlinde, sürekli iş göremezlik derecesinin ________ karşılık gelen meslek, “________” sayılır.

A

B
en yükseğine
sigortalının mesleği

23
Q

Erken yaşlanma hâli nedir?

A

MADDE 25 –(1) Kanunda yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen yaş şartı dışındaki diğer şartları taşıyan ve 55 yaşını dolduran sigortalılardan biyolojik yönden, bu yaşı doldurmuş bir insan derecesinde yaşlanmış ve çalışma gücünün bu seviyeye düşmüş olduğu tayin ve tespit edilenler, erken yaşlanmış sayılırlar.

24
Q

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meydana gelen arızalar sonucunda, sigortalının meslekte kazanma gücünün ne oranda azalacağına ilişkin hesaplama, Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit Cetvellini kullanılarak yapılır. Bu cetvellerin isimleri ve neyi gösterdiklerini söyle

A

A Cetveli, hastalık/arızaların vücuttaki yerlerine göre değer verir
“B Cetveli” meslek veya iş çeşidi
“C Cetveli”, sürekli iş göremezlik simgelerini göstermekte
“D Cetveli”, arızaların ağırlık ölçülerine ve sürekli iş göremezlik simgelerine göre meslekte kazanma gücünün azalma oranını bulmaya yarar (38-39 yaş)
“E cetveli”, D cetveline göre bulunan orana ve sigortalının yaşına göre meslekte kazanma gücünün azalma oranını tespite yarar.