İş Kanunu Flashcards
Yazılı Sözleşme Süresi Nedir
1 yıldan fazla
Yazılı sözleşme yapılması ne zaman zorunlu oluyor?
Süresi 1 yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.
Yazılı olmayan sözleşmeler genellikle kaç gün, ay ve/veya yıldan azdır? ve onun yerine işveren hangi süre zarfında işçiye ne verilmeli?
Yazılı sözleşme 1 yıldan az ve yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç 2 ay içinde (2 aydan az çalışacak ise iş sona ermeden) iş sartları ile ilgili yazılı bir belge vermekle yükümlüdür.
İşveren Yazısız Sözleşmelerde işçiye verilen yazılı belgenin içerikleri nelerdir?
- genel ve özel çalışma koşullarını,
- günlük ya da haftalık çalışma süresini,
- temel ücreti ve varsa ücret eklerini,
- ücret ödeme dönemini,
- süresi belirli ise sözleşmenin süresini,
- fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür.
Sürekli ve Süreksiz işlerin süreleri kaç gündür?
Nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.
Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ne demek?
İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır.
Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.
Belirli süreli iş ne zaman belirsiz süreli işe dönüşür?
Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.
Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.
Kısmi süreli iş nedir?
İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.
Analık hali izninden sonra “Kısmi Süreli” çalışma talebinde bulunan işçinin talebi ne zamana kadar kısmi Süreli çalışabilir ve işveren fes hakkı doğar mı?
mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar bu maddeye göre ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz.
Analık halinden sonra kısmı Süreli çalışan işçi geri Tam Süreli olarak çalışmaya dönemek için bildirim şekli ve süresi nedir? ve bu haktan kaç kez yararlanır?
kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi işverene bunu en az 1 ay önce yazılı olarak bildirir.
Analık hali izinden sonra kısmi süreli çalışmaya geçme hakına sahip işçiler kimlerdir?
Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanır.
İşyeri bildirimleri bölge müdürlüğüne en geç ne zaman bildirilmeli?
(işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu değiştiren, faaliyetine son veren/kapatan işveren,…)
İşyerini bildirme 1 AY İÇİNDE
Madde 3 - Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekili veya vekillerinin adı, soyadı ve adreslerini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
Bir işin başlama ve veya bitme günü veya adı, yeri, vekillerinin adı soyadı ve adreslerinde her hangi birinin değişmesi halinde kime bildirilir ve ne süre içerisinde?
Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerine bildirme 1 ay içinde yapılmalı.
Müfettişin teftişi sonucunda; alt işverenin kendi iş yerini tescilinde bir muvazaali işlem tespiti sonucunda işverene tebliğ edilir. Işveren tebliğden kaç gün içerisinde ve nereye itiraz etme hakkına sahiptir?
30 iş günü içerisinde iş mahkemesini itiraz eder
Alt işveren Kendi iş yerini tescil ederken müfettişin muvazaali işlem tespiti olunca itirazını mahkemeye sunan işveren hangi mahkeme (gerektiğinde mahkemelerce) karar verir ve karar süreleri ne kadardır?
Basit İş mahkemesinde çıkacak olan sonuç 4 ay içinde yargıtaydan kesin Sonuçta 6 ay içerisinde
Şirketlerin tescil kayıtları ilk kime yollanır? Bu kişiler hangi bakanlığın bölge müdürlüğüne, hangi süre zarfı içerisinde göndermekle yükümlüdür?
Ticaret sicili memurluğunca 1 ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili bölge müdürlüklerine gönderilir.
Eşit davranma (cinsiyet, ırk, siyasal düşünce, sözleşmesiz, kısmi sözleşmeli,…) ilkesine aykırı davranan işveren, işçinin talebi ve kanıtlaması sonucu işverenin ödemesi gereken tazminat miktarı nedir?
4 aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir
Işveren iş yerine deviri halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden sonra kaç ay veya yıl geçmesiyle bu sorumluluk tamamıyla yeni işveren geçer?
Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren 2 yıl ile sınırlıdır.
Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi kuran işveren; süre sınırı olmayan geçici işler nelerdir?
Mevsimlik tarım işlerinde,
Ev hizmetlerinde,
Özel istihdam bürosu aracılığıyla, işçinin askerlik hizmeti hâlinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâllerde, işveren onun yerine istihdam ettiği geçici işçinin çalışma süresi kaç aydır ve kaç kere yenilenir?
sayılan hâllerin devamı süresince
Özel istihdam bürosu aracılığıyla, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, ve askerlik hizmeti hâlinde olan geçici işçi deviri dışında olan diğer dört iş nedir ve kaç ay çalışma/yenileme hakkına sahipler?
d) İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,
e) İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,
f) İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,
g) Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde,
Hepsi maks 4 ay çalışır ve “g” dışında hepsi toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla 2 defa yenilenebilir.
Özel istihdam bürosu aracılığıyla, işletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde, geçici iş ilişkisi ile çalıştırılacak işçi sayısı ne kadardır?
İşyerinde çalıştırılan işçi sayısının 1/4’ünü geçemez.
Ancak, 10 ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde 5 işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilir.
“Özel istihdam bürosu ve geçici işçi çalıştıran işverenin işçi sayısına dâhil _________. Geçici işçi çalıştıran işveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini fesih tarihinden itibaren ___ ay geçmeden geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştıramaz.” boşluğu doldur.
“…edilmez.” “…6…”
“Geçici işçi çalıştıran işveren, ödenmeyen ücretler mevcut ise bunlar ödenene kadar özel istihdam bürosunun alacağını ödemeyerek, özel istihdam bürosunun alacağından mahsup etmek kaydıyla geçici işçilerin en çok ___ aya kadar olan ücretlerini doğrudan işçilerin banka hesabına yatırır.” boşluğu doldur
“…3…”
İşverenin, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçisini, holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesi hâlinde de geçici iş ilişkisi kurulmuş olur. Bu geçici işçinin çalışma & yenileme süresi nedir?
Geçici iş ilişkisi, yazılı olarak 6 ayı geçmemek üzere kurulabilir ve en fazla 2 defa yenilenebilir.