Hovedaktionærbeskatning og rette indkomstmodtager Flashcards
Beskriv læren om rette 1) indkomstmodtager og 2) omkostningbærer
Læren om rette indkomstmodtager: Det følger af SL § 4, at skattegrundlaget er den skattepligtiges ”samlet årsindtægt”, dvs. beskatning skal ske hos det skattesubjekt, der har den retlige adkomst til den pågældende indkomst.
Læren om rette omkostningsbærer: Skattemæssigt fradrag tilkommer det skattesubjekt, der har den retlige forpligtelse til at afholde den udgift, der giver fradrag.
Forklar reglerne om overdragelse af indkomstgrundlag
Overdragelse af indkomstgrundlag
UP: Indkomstgrundlaget kan overføres fra et skattesubjekt til et andet
- Konsekvens: Beskatning skal fremover ske hos det skattesubjekt, der har fået overdraget indkomstgrundlaget (uanset om det pågældende skattesubjekt er skattepligtigt til DK eller ej.)
- Forudsætning for overdragelse: 1) Civilretlig gyldig aftale, 2) aftale i overensstemmelse med de faktiske, reelle forhold.
Henføring af indkomst til selskab
- For at henføre indkomst til et selskab, skal der være tale om indkomst ved erhvervsmæssig virksomhed (lønmodtagere kan ikke ”sætte sig selv på aktier”)
- Sondring mellem erhvervsdrivende og lønmodtagere er således stadigvæk aktuel i denne sammenhæng
Beviset for overdragelse
- Hvis interessefællesskab har skatteyder bevisbyrden for, at der rent faktisk er sket en behørig overdragelse af indkomstgrundlaget – fx, at der er sket en overdragelse af en aktivitet fra vedkommende selv til et selskab, som vedkommende ejer. (OBS: Streng bevisbedømmelse ved interessefællesskaber – kræves normalt skriftlig dokumentation).
Forklar reglerne om overdragelse af retten til indtægt (uden samtidig overdraglse af det indtægtsgivende aktiv)
UP: Overdrages kun retten til en indtægt (uden samtidig overdragelse af det aktiv, der afkaster indtægten), vil ejeren af aktivet fortsat blive beskattet
- Modtageren af indtægten vil ligeledes blive beskattet ud fra gavesynspunkt
- Selvom ejeren reelt IKKE har oppebåret indtægten, bliver han stadigvæk beskattet, idet indtægten siges at have passeret hans økonomi (tilstrækkeligt for at statuere skattepligt, jf. SL § 4)
Forklar reglerne om afkald på indtægt
UP: Afkald på indtægt fritager ikke for beskatning
U: Afkald på indtægt FØR indtægten er erhvervet fritager for skat hvis:
1) Afkald er blankt (IKKE dispositivt = til fordel for andre)
Eksempel: Afkald på penge ved optræden til koncert er OK, men ikke mulighed for at bede arrangøren om i stedet at give pengene til en organisation
Forklar reglerne om fiksering i forbindelse med forvridning af indkomstgrundlag
Forvridning af indkomstgrundlag medfører fiksering/korrektion
Generel hjemmel: SL §§ 4-6 = vilkårlige indkomstflytninger, der savner forretningsmæssig begrundelse kan korrigeres
- U 1960.535 H (Havnemølledommen) A/S drev møllerivirksomhed og korntørreri. Korntørreri overladt til I/S ejer af aktionærer i A/S. I/S havde kun A/S som samhandelspartner + ikke vederlag for at overtage korntørreri m.v. A/S havde skabt indkomst i I/S, dvs. A/S var skattepligtig
Speciel hjemmel: LL § 2, hovedaktionærdispositioner (mere end 50 % af aktierne eller 50 % af stemmer jf. LL § 2, stk. 2)
- Krav: Et skattesubjekt har bestemmende indflydelse på andet skattesubjekt
- Konsekvens hvis opfyldt: Armslængdeprincippet, dvs. krav til, at dispositioner foretages som, hvis der var tale om uafhængige parter.
Fiksering af arbejdsvederlag
HR: Der sker ikke korrektion, men fastsættelse af løn efter armslængdeprincippet, jf. LL § 2
Fiksering af renter
- Hvis omfattet af LL § 2: krav om sædvanlig markedsrente som kan fikseres
- Hvis Ikke omfattet af LL § 2: ikke hjemmel til rentefiksering, medmindre omgåelse jf. TfS 1998.199 H (Lis Weiland): skatteyder ydede sin afdøde fars samlever et rente- og afdragsfrit lån. Brugt til at købe obligationer, som skatteyder fik håndpant i (rentefiksering).
- Ikke hjemmel til at fiksere renter i familieforhold – heller ikke selvom der er tale om omgåelse!
Særligt familieforhold
HR: Anses for at være et lån til underkurs, dvs. modtager beskattes af forskel mellem kursværdi og pari
U: Anfordringslån (et lån, der kan opsiges helt eller delvist med en kort frist på højest 14 dage. Kan være rentefrit og kan nedskrives med gavebeløb hvert år, såfremt ”udslag af gavmildhed”)
Fiksering af lejeindtægter
Hjemmel i SL § 4 til at beskatte en fysisk person af en fiktiv lejeindtægt i tilfælde, hvor der mellem interesseforbundne parter sker udleje under markedslejen (TfS 1999.644 LSR - Lejefiksering hos far, der havde udlejet et parcelhus til en søn til en lavere leje end den objektive udlejningsværdi)
- LL § 12 A om fri bolig til forældre eller stedforældre eller bedsteforældre. Betingelser: 1) boligen skal findes i tilknytning til en bolig som den skattepligtige/dennes ægtefælle eller samlever selv bebor gennem de sidste to år.
Forklar, hvad der skattemæssigt gælder, når der er tale om en løbende ydelse
Der er tale om en løbende ydelse, når der hersker usikkerhed om enten ydelsens varighed eller ydelsens årlige størrelse. Problemstillingen er reguleret i LL §§ 12 og 12 B
Løbende ydelser til godkendte foreninger og religiøse samfund kan fradrages i den skattepligtige indkomst jf. LL § 12, stk. 2., hvis følgende betingelser er opfyldt:
1) - Fradrag indrømmes kun for årlige ydelser, der ikke overstiger 15% af yderens personlige indkomst med tillæg af positiv kapitalindkomst (årlige ydelser, der ikke overstiger 15.000 kr. kan dog altid fradrages fuldt ud.)
LL § 12 B regulerer nærmere gensidigt bebyrdende aftaler om overdragelse af et eller flere aktiver, når der er tvivl om længde eller størrelse
- Kapitaliseret værdi anvendes som overdragelsessum, og der føres herefter en saldo, hvor ydelserne fratrækkes.
* Hvis saldo bliver negativ: indtægtsføres for modtager – fradrages for yder
* Hvis saldo er positiv ved endte ydelse: Modtager har fradrag for restsaldo – yder skal indtægtsføre denne.
Forklar overordnet indkomstgrundlaget for aktionærer
Overordnet: En selskabsdeltager (aktionær) kan opnå økonomiske fordele omfattet af SL § 4 via sin aktiebesiddelse på to måder: 1) ved udbytter og 2) ved avancer
Forklar reglerne om udbytter efter LL (§ 16 A)
Beskatning af udbytter reguleret i LL § 16 A
HR: Alt, hvad der udloddes vederlagsfrit fra selskabet til aktuelle aktionærer eller andelshavere anses somudbytte (og skal beskattes som skattepligtigt udbytte = aktieindkomst)
* U1: Likvidationsudlodninger, der finder sted i det kalenderår, hvori selskabet endeligt opløses, jf. stk. 3, nr. 1 (dvs. skal ikke medregnes som udbytte i det almindelige beregningsgrundlag, men skal beskattes efter reglerne i ABL).
* U2: Udlodninger efter tilladelse fra skat, jf. stk. 3, nr. 2 (dvs. beskattes efter reglerne i ABL)
* U3: Friakter og friandele jf. stk. 4, nr. 1 = skattefrie
- Særligt for HOA: Udbytte i form af rådighed over selskabets aktiver (bil, sommerhus, lystbåd osv..) beskattes efter LL § 16, jf. LL § 16 A, stk. 5 (dvs. som personlig indkomst jf. PSL § 4 a, skt. 2, 2. pkt.).
Forklar reglerne om avancer efter LL (§ 16 B)
Beskatning af avancer er reguleret i LL § 16 B
HR: Aktieavancer ved afståelse behandles efter ABL
U: Salg til udstedende selskab anses som udgangspunkt som udbytte, jf. LL § 16 B, stk. 1.
UU1: Børsnoterede aktier omfattes dog af ABL
UU2: Medarbejderaktier omfattes af ABL
UU3: Likvidationsudlodninger, der finder sted i det kalenderår, hvori selskabet endeligt opløses, jf. stk. 3, nr. 1 skal ikke medregnes som udbytte i det almindelige beregningsgrundlag, men skal beskattes efter ABLs regler.
Forklar indholdet af reglen i LL § 2 om priser og vilkår mellem selskab og HOA
LL § 2 fastslår, at priser og vilkår mellem selskaber og HOA skal foregå på “armslængde vilkår” (dette gælder for kontrollerede transaktioner):
- HOA = direkte eller indirekte ejer mere end 50% af aktiekapitalen eller råder over mere end 50% af stemmerne (bestemmende indflydelse)
- Formodningsregel = hvis det ikke kan bevises, at en disposition var forretningsmæssigt begrundet, er der formodning for maskeret udbytte/udlodning til HOA.
- Skattemyndighederne foretager en korrektion
- Primær korrektion over for Hovedaktionær/selskab
- Korresponderende korrektion over for Selskab/hovedaktionær
- Sekundær korrektion = Følger pengestrømmen (dog mulighed for betalingskorrektion)
- Vilkårskorrektioner sker med hjemmel i LL § 2 (dispositionskorrektioner sker med hjemmel i realitetsgrundsætningen)
- Eksempel: salg af fast ejendom fra selskab til hovedaktionær til særlig lav pris:
Korrektion hos aktionær om anskaffelsessum, korrektion hos selskab af afståelsessum og sekundær korrektion hos hovedaktionær idet han skal udbyttebeskattes af den fordel, som består i forskellen mellem markedspris og aftalte overdragelsespris (fast ejendom skal ved kontrollerede transaktioner altid ske til markedspris)
Forklar reglerne for udlodning af maskeret udbytte efter LL § 2 - fokus på 1) hvornår og hvordan, der kan ske korrektion, og 2) hvordan, der skal beskattes
- Definition: Udbytte, der fremstår på en anden måde end udbytte (mellem HOA og selskab)
o Når sådan form for udbytte forekommer bliver spørgsmålet, om der kan foretages udbyttebeskatning, samt hos hvilket skattesubjekt beskatning evt. skal foretages - Tre betingelser for korrektion efter LL § 2:
1) Forretningsmæssigt unormal disposition mellem selskab og dets HOA
2) Interessefællesskab mellem selskab og dets HOA (altid opfyldt, hvis bestemmende indflydelse)
3) Det skal være aktionærindflydelsen, der er skyld i de unormale dispositioner - Korrektion i selskabet:
o Konsekvens: Såfremt et beløb er fradraget som driftsomkostning (men er maskeret udbytte), vil selskabet miste dette fradrag, idet udbytter ikke er fradragsberettigede - Korrektion hos aktionæren:
o Salg af HOA’s aktiver til overpris: anskaffelsessum nedsættes i selskab, hvilket betyder mindre afskrivninger + hovedaktionær beskattes af overpris
o Salg af selskabets aktiver til underpris: afståelsessum hæves i selskab, hvilket betyder mere/yderligere avancebeskatning + hovedaktionær beskattes af differencen mellem underpris og normalpris (som gave)
o Selskabets afholdelse af private udgifter – eller udgifter i aktionærens interesse: Udgift beskattes hos aktionæren, såfremt han har opnået en økonomisk fordel, eller såfremt fordelen har passeret hans økonomi - Beskatning:
Dobbeltbeskatning
- Udbytte der udloddes fra et selskab bliver dobbeltbeskattet.
- Selskab har betalt selskabsskat (22%) af det overskud, som kan anvendes til udlodning og henlæggelse (dvs. hvis modtager af udbytte er en fysisk person, skal denne også betale skat af det modtagne beløb (aktieindkomstskat)).
Trippelbeskatning (hjemmel i medfør af SKM2008.211 H)
- Hvis et selskab begunstiger en person, selskab eller forening, som HOA har særlig tilknytning til (nærtstående), kan der blive tale om trippelbeskatning
- Begunstigelsen af HOA nærtstående anses at have passeret HOA’s økonomi (dvs. HOA beskattes af maskeret udbytte samtidig med, at HOA’s nærtstående beskattes af begunstigelsen)
Forklar reglerne om aktionærlån i LL
Aktionærlån
* UP: Aktionærlån behandles som andre lån
* U: Gælder ikke hvis aktionærlånet sker som en kontrolleret transaktion (LL § 2) (lånet behandles i så fald som en hævning uden tilbagebetalingspligt, jf. LL § 16 E). Dette betyder, at lånet ikke findes i skattemæssig henseende (dvs. beløb beskattes hos HOA som enten løn eller udbytte)
- Dog mulighed for tilbagebetaling uden skattemæssige konsekvenser for selskabet jf. LL § 16 E, stk. 2