Hoorcollege 4 Flashcards
connectie
is het merk verbonden aan iets of iemand?
conformiteit
is het merk conform met andere opgelegde regels (in de maatschappij, in de categorie, bij de merkfans of subcultuur)?
consistentie
Handelt het merk volgens hun eigen waarden?
economische aanpak
De economische aanpak ziet het merk als een hulpmiddel voor snelle, rationele keuzes. Het bedrijf bepaalt merkbetekenis via de 4 P’s, met weinig aandacht voor emotionele connecties of consumenteninzichten. Consumenten spelen een passieve rol en kiezen vooral op basis van functionele voordelen.
identiteits-gebaseerde aanpak
De nadruk ligt op het zorgvuldig opbouwen en communiceren van een sterke merkidentiteit die consistent de waarden en cultuur van het bedrijf weerspiegelt. Het merk fungeert als een verlengstuk van de bedrijfsidentiteit, waarbij alle communicatie, personeel en interacties in lijn staan met de merkwaarden. Dit zorgt voor een helder en consistent beeld van het merk bij consumenten, waardoor zij begrijpen waar het merk en het bedrijf voor staan.
consumenten-gebaseerde aanpak
De consumenten-gebaseerde aanpak richt zich op hoe consumenten een merk waarnemen en welke associaties zij ermee hebben. Het merk stuurt de communicatie om positieve, consistente merkassociaties op te bouwen en aan te passen als nodig. Hoewel de consument centraal staat, blijft het merk in controle, en de consument is een passieve ontvanger.
personaliteits-gebaseerde aanpak
Deze aanpak richt zich op het gebruik van persoonlijke archetypes om een merk een herkenbare identiteit en tone of voice te geven. Merken worden vaak gepresenteerd met menselijke of dierlijke eigenschappen (antropomorfisme en zoomorfisme) om een emotionele connectie te maken. Consumenten zien merken als een verlengstuk van hun eigen identiteit (extended self) en kiezen merken die aansluiten bij hun zelfbeeld of aspiraties. In deze aanpak speelt de consument een actieve rol door hun identiteit op merken te projecteren.
relationele aanpak
In deze aanpak worden merken gezien als relationele partners die consumenten helpen hun levensdoelen te bereiken. Het merk speelt niet alleen een functionele rol, maar helpt ook bij persoonlijke doelen en identiteitsvorming. De consument heeft een actieve rol, en merken moeten inspelen op het veranderlijke (messy) leven van consumenten. Relaties tussen merken en consumenten kunnen zwak of sterk zijn, en variëren van puur functioneel (praktische behoeften) tot identiteitsvormend, waarbij het merk een diepere persoonlijke betekenis krijgt.
experientele aanpak
Deze aanpak draait om het onderdompelen van consumenten in een intense merkervaring waarbij alle zintuigen worden geprikkeld (ruiken, proeven, aanraken, zien). Het merk wordt fysiek en emotioneel beleefd, bijvoorbeeld via design, events of proefervaringen. Deze aanpak is populair bij hedonisch consumeren, waarbij het genieten en plezier van de consument centraal staan. Het doel is om een immersieve beleving te creëren, zodat consumenten een diepe, blijvende connectie met het merk ontwikkelen.
community-based aanpak
Deze aanpak focust op het creëren van een gemeenschap rond een merk, waarin gelijkgestemde consumenten verbonden worden door gedeelde interesses of waarden. Dit kan een “ingebeelde gemeenschap” zijn waarin leden zich verbonden voelen zonder elkaar fysiek te ontmoeten. Merken stimuleren interacties tussen consumenten en profiteren van de verhoogde loyaliteit en mond-tot-mondreclame. Consumenten spelen een actieve rol, dragen bij aan de gemeenschap door content of advies te delen, en voelen zich emotioneel betrokken bij het merk.
culturele aanpak
communal branding
Consumenten voelen zich verbonden met anderen door gezamenlijke interesses in bepaalde producten of merken. Ze vormen sociale groepen (soms tijdelijk), waarin ze een gevoel van solidariteit en samenhorigheid creëren door hun gedeelde consumptievoorkeuren.
Communal branding draait om hoe merken inspelen op de neiging van consumenten om sociale groepen te vormen op basis van gedeelde consumptie-interesses.
brand community
Consumenten vormen een hechte groep rond gedeelde rituelen, tradities en waarden van een specifiek merk of product.
subculture of consumption
Leden delen een passie voor een bepaalde productcategorie of activiteit, maar het merk is niet de bindende factor.
tribe
Mensen verbinden zich rond een gedeelde interesse of symbolische identiteit, vaak tijdelijk en trendgevoelig.