Hoofdstuk 6. Afrikaans recht Flashcards
Wat maakt het Afrikaans recht anders?
- Grote etnisch-culturele, linguïstische en politiek economische verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen: dus de rechtsstelsels zijn erg divers.
- Wel een gemeenschappelijk eigen karakter, dat radicaal verschilt van het westerse recht: ze hebben geen onderscheiden, duidelijk afgelijnde oorsprong.
- Oude tradtities, gericht op het samenleven van mensen in harmonie met de goddelijke orde en natuur.
- Respect voor de achterliggende ratio geldt.
- Chtonisch recht = natuurvolkeren. Ook bij de Inuït of de Maya’s.
Wat zijn de kenmerken van het Chtonische recht?
- Beperkte werkingssfeer van chtonisch recht, respect voor natuur en dier centraal.
- Voornamelijk gericht op handhaving orde en sociale vrede
- Nauwe verwevenheid met andere sociale sferen, beperkte rol van het recht
- Informaliteit, beperkte institutionalisering, oraliteit.
Wat houdt de beperkte werkingssfeer van chtonisch recht in?
- Grootste deel van de chtonische rechtsregels heeft betrekking op de gronden: bv. goederenrecht over eigendom van boven en ondergrond, gebruik en ook op het samenleven vaan autochtonen = mensen die op dezelfde grond leven en werken = personen en familierecht: regels over huwelijk, scheiding en adoptie.
- Eigendom: dubbelzinnige betekenis: zowel tastbaar object in bezit als juridische toestand met rechten en plichten. Geen verdeling roerend en onroerend: wel eigendom landbouw en andere gronden komt toe aan de hele groep of gemeenschap. De religieuze leiders beslissen over de genots-en gebruiksrechten voor individuen.
- Alle anders eigendom wel mogelijk.
- Men tracht de natuurlijke rijkdommen zo goed mogelijk te vrijwren tegen schadelijke gevolgen van menselijk handelen. Er is dan ook geen interesse voor de ontwikkeling van nieuwe, complexe rechtstechnieken die de productiviteit verhogen, maar het evenwicht kunnen verstoren.
- Respect voor natuur en dier is belangrijker dan persoonlijk gewin.
Wat houdt het in dat het Chtonisch recht gericht is op handhaving van orde en sociale vrede?
- Bij overtreding voorschrift is het belangrijker om de natuurlijke orde en harmonie te herstellen dan om de dader te straffen.
- Proces van verzoening is nuttiger dan een proces van berechting.
- Belangen van de gemeenschap hebben voorrang op de rechtsbescherming van het individu.
- Verzoening via personen die een bijzondere positie vervullen in het publieke leven: stamhoofden, ouderlingen en politieke of religieuze leiders. Zij bepalen de oplossing, maar de hele gemeenschap is betrokken bij de procedure want moet beantwoorden aan ieders verwachtingen en rechtvaardigheidsgevoel.
- Collectief leer- en louteringsproces dat de cohesie in de gemeenschap alleen maar kan versterken: bv. Waarheidscommissie in Zuid-Afrika.
Wat is de rol van het recht in het Afrikaanse recht?
- Individu speelt slechts een beperkte rol: elke vorm van onrechtmatigheid is vooral een verstoring van het natuurlijke evenwicht van de maatschappij.
- Elke overtreding van de voorschriften vraagt om een religieuze, morele of juridische sanctie die de rust en orde in de samenleving moet herstellen.
- Chtonisch recht is nauw verwezen met religieuze en morele voorschriften en taboes.
- Slechts bij de meest flagrante overtredingen wordt er beroep gedaan op juridische sancties.
Heeft het Afrikaans recht een informeel karakter?
- Grote informaliteit in de Afrikaanse rechtstradities. Weinig, soms zelfs geen geïnstitutionaliseerde instellingen, noch een duidelijke afscheiding of taakverdeling tussen de organisaties die belast zijn met het uitvoeren van bestuurlijke, administratieve en gerechtelijke taken.
- Afrikaanse recht is soepel en dynamisch.
- Geen bevoorrechte klasse van juristen of rechtsgelerden: traditie overgedragen door alle leden van de gemeenschap: er zijn wel personen met bijzondere kennis: raad van wijzen of ouderlingen.
- Weinig beroep gedaan op formele instellingen of instituten. Consensualiteit ligt aan de basis van de meeste rechtshandelingen.
- De inhoud van de rechtsregels worden mondeling doorgegeven generatie op generatie.
- Geen optekening van gewoonterecht, wetgeving of rechtspraak.
Wat is de Christelijke en islamitische invloed op de Afrikaanse rechtstelsels?
- Vanaf 10e eeuw proces van islamisering en daarna ook christelijke tradities en waarden.
- Demystificatie van het traditionele levenskader:
- Vooroudercultus en animisme (alles heeft een ziel, dieren maar ook bomen en water) vielen niet de verzoenen met de nieuwe geloofsopvattingen.
- Bovennatuurlijk referentiekader van de rechtsstelsels verzwakte: bepaalde gebruiken en rituelen verdwenen die strijdig bleken met de nieuwe leer.
- Islam is vooral in het Noordelijk deel van het Afrikaanse continent blijven functioneren in het dagelijks leven.
- Christelijke leer heeft de traditionele samenlevingsvormen minder aangetast en de inheemse rechtstradities bleven bewaard:
- Christendom heeft weinig of geen concrete voorschriften voor de organisatie van staat en samenleving.
Wat is assimilatie bij de koloniale organisatie?
- Franse koloniale politiek entte zich op tegenstrijdige premisen van gelijkwaardigheid en superioriteit. Franse politici en filosofen waren overtuigd dat alle volkeren in se gelijkwaardig zijn en ten minste gelijke rechten moeten genieten, maar in de praktijk achtten zij de Europese beschaving superieur.
- Gevolg: koloniale assimilatiepolitiek: de onderontwikkelde Afrikaanse bevolking moest de kans krijgen om kennis te maken en deel te worden aan de Europese waarden en ontwikkeling.
- Volledige overname door de Fransen van het bestuur en de administratie in de betrokken gebieden.
- Alle koloniale en overzeese gebieden kwamen onder de directe controle van het meoderland: lokale bestuur werd georganiseerd naar het Franse model van de instellingen uitgeoefend door franse ambtenaren en militairen.
Wat is de indirect rule?
- Engelse kolonisator voerde systeem van indirect rule in: hij bewaarde zoveel mogelijk de bestaande politieke en maatschappelijke structuren in de inheemse gebieden.
- Die structuren kwamen wel onder Brits toezich. Dit leidde tot gelijkaardige situatie als bij de Franse kolonisatiepolitiek:
- Recht en maatschappij geraakten gronden ‘verengelst’.
Wat met de rechtsontwikkeling in de Afrikaanse kolonies?
- Kolonisatie heeft ingrijpende gevolgen gehad.
- Heel grote wijzigingen van het traditionele Afrikaanse recht, zowel bestuurlijk en politiek niveau, maar ook economisch en dagelijks leven: traditionele gewoonten en gebruiken volstaan niet meer.
- De kolonisator achtte veel regels van het Afrikaanse gewoonterecht onverenigbaar met essentiële westerse normen.
- Aan de tekortkomingen van de inheemse Afrikaanse recht probeerde de kolonisator op 2 manieren te verhelpen:
- Nieuw recht waar gewoonterecht niet volstond.
- Onder invloed van het koloniale bestuur werd de bestaande inheemse gewoonterechten geleidelijk aangepast.
- Toch hebben de inheemse gewoontenrechten zichweten voort te zetten en hun eigen Afrikaanse karakter in aanzienlijke mate kunnen bewaren.
Wat hield de invoering van nieuw recht in bij de kolonisatie?
- De kolonisatoren voerden nieuw recht in. Zo invoering van modern handels- en economisch recht, want Afrikaans slechts maar beperkt aantal regels over handelsovereenkomsten en contractuele verplichtingen.
- Dit was niet noodzakelijk in een overlevingseconomie: arbeid gericht op levenswijze op vervullen van morele en religieuze plichten.
- Ontstond een situatie van juridisch pluralisme: waar inheems recht bestond dat niet overeenstemde met zeden en gewoonten van de kolonialen, werden nieuwe regels ingevoerd, maar waren enkel van toepassing op de kolonialen.
- Europese inwoners: geschreven recht.
- Autochtone bevolking: eigen gewoonterecht.
Wat was de dualiteit van de gerechtelijke organisatie?
- Gevolg van het juridisch pluralisme: dualiteit van de gerechtelijk organisatie:
- Lokale vormen van rechtsbedling ook onder de controle van de administratie moederland. Tribunaux indigènes zetelden Franse rechter, bijgestaan door évolués.
- Native courts zetelden inlanders maar stonden ond de indirect rule.
- Deze beide waren bevoegd voor beslechten van geschillen tussen inlanders op grond van het inheemse recht.
- Ook voor de toepassing van het geschreven recht waarbij Europese onderdanen betrokken waren. Ook voor het geschreven publiekrecht op europese onderdanen en inlanders.
Werd het gewoonterecht aangepast?
- Onverwachte elasticiteit van het gewoonterecht: het bleef voortbetstaan en door de tribunaux indigènes en native courts toegepast.
- Wel aanpassing van de inheemse gewoonte: ze zijn niet meer als zuiver Afrikaans te bewschouwen maar eerder hybride of gemengde gewoonterechten: 4 oorzaken:
- Gewoonterechten inhoudelijk hervormd door invloed van de westerse waarden en handelswijzen: invoering monetarie markteconomie, hervorming onderwijs,…
- Toepassing van gewoonterechtelijke regels ging gepaard met pogingen tot verduidelijking en systematisering. Werden op dezelfde rationele manier geïnterpreteerd als westers recht. Gewoonte werd beschouwd als precedent: hierdoor trad verstarring op en verdween de dynamiek en flexibiliteit. Het traditionele Afrikaanse recht was een Europees gewoonterecht geworden.
- Wettelijke correcties
- Bevoegdheid van de inheemse rechtbanken om de toepassing uit te sluiten van elke inheemse regel die niet met openbare orde te verenigen viel.
- Franse gebieden: maatregelen om slavernij af te schaffen en de positie vrouw te verbeteren. Bleef vaak dode letter.
- Tribunaux indigènes hadden de bevoegdheid om gewoonterechtelijke regels te toetsen aan de ordre public. ok Briste gebieden moesten de native courts toesten aan Engelse principes zoals justice, equity en good consciense en dan ook gewoonterecht buiten toepassing laten, waardoor dan de common law werd toegepast.
Wat was de ontwikkeling van een eenvormige stadsgewoonte?
Ook tensens naar convergentie van de verschillende gewoonterechten: er ontstond een moderne,eenvormige stadsgewoonte (coutumes évoluées) als toepasselijke lex fori. Op het territorium van deze stedelijke agglomeraties verdween het juridisch pluralisme van verschillende personeel toepasselijk gewoonterechten.
Wat was het dubbel effect van de dekolonisatie en de onafhankelijkheid van de Afrikaanse rechtsstelsels?
- Behoud van het ingevoerde westerse recht en codificatie.
- Opwaardering van de gewoonterechten en codificatie.