HC6 John Dewey en sociale controle Flashcards
Sociale controle - Dewey
‘In hoeverre hebben wij onze sociale omgeving onder controle?”. Dit draagt het idee uit dat we steeds proberen om de wereld te beheersen. Dit is niet wat hij bedoeld, “er is een probleem, hoe kunnen we dit oplossen”, dat is wat hij bedoeld. Als we een probleem willen oplossen gebruiken we alle technieken die we hebben geleerd en dit noemen we wetenschap.
Verschil tussen denken en doen - Dewey
Doen is inferieur aan denken. Misschien hebben we, door de opkomst van de wetenschap, geleerd dat denken en doen twee kanten zijn van hetzelfde; namelijk de mens. Waar we succesvol handelen hebben we kennis.
Verschillende oplossingen door de eeuwen heen voor het omgaan met onzekerheid - Dewey
- De religie: We vonden zekerheid door de goden.
- De filosofie
- Axioma’s: We dachten ingewikkelde dingen weg en denken omwille van het denken. We vinden zekerheid in ons denken en de werkelijke wereld is onvoorspelbaar.
- De wetenschap
Wetenschap als instrument
Wetenschap is een instrument is en kan gebruikt worden om problemen op te lossen. Deze problemen willen we oplossen om een bepaald doel te begrijpen. Wetenschap is een krachtig instrument, maar je moet dan dus wel nadenken waartoe je dat inzet. John Dewey was een groot voorstander van een democratische samenleving, want dan kunnen we erachter komen wat we allemaal willen.
Toepassen van wetenschap als instrument
We zijn nog niet eens goed begonnen met het toepassen van wetenschap als instrument in bijvoorbeeld de economie en psychologie binnen het domein van het sociale. Het is gebruikt om de reikwijdte en macht van belangen en waarden die voorafgingen aan zijn opkomst enorm uit te breiden. Hier is de tegenstelling in de beschaving. De potentie van de wetenschap als het krachtigste controle-instrument dat ooit heeft bestaan, stelt de mensheid voor haar enige uitstekende huidige uitdaging’.
Denken en doen zijn helemaal niet zo verschillend - Dewey
‘We hebben genoeg intelligentie getoond in het fysieke veld om het nieuwe en krachtige instrument van wetenschap en technologie te creëren. We hebben nog niet genoeg intelligentie om dit instrument doelbewust en systematisch te gebruiken om de sociale operaties en gevolgen ervan te beheersen.
Verschil fysische- en sociale feiten - Dewey
Fysische feiten zijn onafhankelijk van wat ik vind, maar sociale feiten zijn afhankelijk van hoe mensen zijn. Voor een socioloog is het dus ook belangrijk om te snappen hoe de hersenen functioneren.
Toekomst van sociologie
- Waarom verandert sociologie?
We willen een beter en betrouwbaarder instrument om te weten wat gaat gebeuren als we ingrijpen. Experimenten zijn dus erg belangrijk, maar ook moeilijk. - In welke richting verandert het?
De sociologie moet veranderen in de richting van bruikbaarheid bij planning en controle - Waarom hebben we sociologie?
We hebben wetenschap omdat we problemen hebben en de sociologie heeft hiervoor technieken om deze op te lossen. We hebben het dus om de doelen te realiseren die we onszelf hebben gesteld. - Wat zijn de doelen die we willen behalen?
Als je de wetenschap hebt, dan heb je het meest krachtige instrument in handen om te gaan waar je wil zijn. Dan moet je wel weten waar je wil zijn. We willen de doelen behalen die bevorderlijk zijn om twijfel, irritatie of pijn op afstand te houden. - Wat heeft de sociologie voor psychologen te bieden?
Psychologie en sociologie behandelen beide coördinatieproblemen die een effect hebben op mensen. Als er iets ‘mis’ is met een individu, dragen beiden bij aan oplossingen!
Relationele sociologie - Dewey
De wereld veranderd voortdurend en dit leidt tot problemen. We willen een sociologie als betrouwbaar instrument om deze problemen op te lossen. Alle dingen de we weten en doen moeten we dan dus serieus nemen. Omdat Dewey tekortschiet hebben we een andere sociologie nodig die wel rekening houdt met alles wat we weten en doen. Deze sociologie zal de vorm moeten aannemen van relationele sociologie, waardoor het verschil tussen de sociologie en psychologie nog kleiner wordt.
Emirbayer’s manifest van relationele sociologie 1997
Een sociologie gaat om relaties en de dynamiek van deze relaties in kaart te zetten in een bepaalde tijd. We doen dit om te voorspellen hoe mensen zich waarschijnlijk gaan gedragen in een bepaalde setting. Er zijn allerlei transacties samen tussen individuen binnen bepaalde contexten. Binnen een bepaalde context kunnen we ze proberen te begrijpen. In een relationele sociologie waarin individuele personen niet worden gezien als onafhankelijk van een context. Het veranderd voortdurend en het enige wat we kunnen hopen is dat het binnen een bepaalde tijd constant genoeg is om voorspellingen over de situatie te doen.
Relaties volgens pragmatisten
Pragmatisten denken dat je altijd in termen van relaties onderzoek moet doen. Pragmatisten zeggen dat een relatie altijd bestaat uit twee relata en daartussen bestaat dus een relatie. Deze relatie willen we begrijpen om onze
leefomgeving beheersbaar te laten zijn. Als je gaat kijken naar verschillende relata dan zie je dat dat uiteenvalt in weer twee andere relata.