HC 4: Empowerment & ouderbegeleiding (opvoedingsondersteuning) Flashcards
Wat is de definitie van het begrip empowerment?
Empowerment is: een proces van versterking waarbij een organisatie, een persoon of een gemeenschap greep krijgt op de eigen situatie en hun omgeving om eigen beslissingen en keuzes te kunnen maken om zo op eigen kracht deel te nemen aan de maatschappij.
Dit kan doormiddel van het aanleren van vaardigheden, het **activeren van krachten **in het gezin en het verlichten van taken.
Wat is het doel van het begrip empowerment?
- Elke burger volwaardig kan deelnemen aan de samenleving en zo een hogere kwaliteit van zijn eigen leven ervaart .
- Versterken en verbinden.
Wat zijn de kernconcepten van empowerment?
empowerment bestaat uit 5 kern concepten
1. Januskop(twee koppen): Empowerment in de opvoeding heeft twee gezichten vrouwelijk: het ondersteunen en verbinden. Enmannelijk: je bent autonoom en hebt controle over de opvoeding.
2. Krachtenperspectief: Opvoeding bekijken vanuit de krachten van de ouder. (Wat kan een ouder al?). Versterken van de veerkracht.
3. Gedeelde verantwoordelijkheid: Opvoeden doe je niet alleen. Micro, meso, maso.
4. Relationele autonomie: mensen moeten op elkaar kunnen rekenen, het gaat niet alleen om onafhankelijkheid maar je hebt mensen nodig om te groeien
5. Participatie en ervaringsdeskundigheid: ouder weet het best hoe hij in elkaar zit en wat de positieve en zwakke punten zijn. Je bent gelijkwaardig en complementair
Omschrijf wat er verstaan wordt onder goed ouderschap.
*
Geef voorbeelden van goede praktijken van ouderbegeleiding.
Leg uit hoe je vanuit het paradigma (model) empowerment opvoeding kunt bekijken.
Wat zegt Alice van der Pas over de samenwerking met ouders
Alice van der Pas heeft eentheorie bedacht om professionals bewust te maken van hun handelen door ze bewust te maken van eigen sterke punten en belemmeringen met betrekking tot het contact met ouders.
- Het doel hiervan is dat je bondgenootschap met ouder kan aangaan.
Hiervoor heb je nodig (bouwstenen):
1. Beelvorming je luister echt naar de ouders zonder vooroordelen.
2. Besef verantwoordelijkheid ouders ervaren ten aller tijden verantwoordelijkheid voor hun kinderen en daarom verdienen ze een hulpverlener die een bondgenoot kan zijn. Dit doe je door stil te staan bij de intenties van de ouders en door ruimte te geven (sta naast de ouder)
3. Kwetsbaarheid elke ouder is kwetsbaar omdat ze het goed willen doen. Als hulpverlener moet je deze gevoelens erkennen.
4. Het bufferschema: schema waarin je samen met ouder kan kijken naar de beschermende factoren.
Wat houdt het bufferschema in?
Leg uit op welke manier ouders een bijdrage leveren aan de maanschappij door kinderen op te voeden?
- Wat onze ouders ons meegeven heeft effect op de rest van ons leven. We spreken dan niet alleen van de normen en waarden die we tijdens de opvoeding mee krijgen, maar ook genetische elemeten die wij meekrijgen.
- De eerste 1000 dagen van ons leven heeft invloed op onze onwtwikkeling, dus het ontwikkelen van achterstanden maar ook de onze geestelijke- en lichamelijke gezondheid.
- De kinderen zijn de volwassenen van de toekomst die zullen de maatschappij vorm geven.
Geef een voorbeeld van goedepraktijken van ouder begleiding.
Een eigen-kracht conferentie: Aan tafel gaan zitten met gehele netwerk, Familie, vrienden kennissen etc. Om plan te bedenken om een probleem binnen een gezin op te lossen.