H8: Strafrecht en strafprocesrecht Flashcards
Strafrecht (publiekrecht)
Geheel van normen die de strafbare gedragingen aangeven en de sancties bepalen en die worden uitgevaardigd tot behoud van een aantal waarden die openbare orde en veiligheid scheppen (Strafwetboek, bijzondere strafwetten)
Strafprocesrecht
Regels die bepalen op welke wijze en door wie de misdrijven worden vastgesteld, de vermoedelijke daders ervan worden opgespoord, door wie en voor welk rechtscollege de beklaagden zullen worden vervolgd, hoe deze rechtscolleges beslissen en hoe deze beslissingen ten uitvoer zullen worden gelegd (Wetboek van strafuitvoering, bijzondere wetten)
Strafsanctie
De strafsanctie is essentieel en betekent dat de overheid, binnen de door de wetgever restrictief bepaalde perken, over de vrijheid en de rechten van de delinquent kan beschikken: opsluiting, hechtenis, gevangenisstraf, ontzetting uit sommige rechten, verbod om bepaalde beroepen uit te oefenen. In bepaald gevallen kunnen ook speciale beschermingsmaatregelen getroffen worden (bv. Internering).
Bij de strafrechtelijke sanctie wordt het belang van de gemeenschap beklemtoond. (publiekrechtelijke sfeer)
Grondwettelijke beginselen
Hieronder verstaat men de strafrechtelijke legaliteitsbeginsel (en anderen die we niet moeten kennen)
Legaliteitsbeginsel
Niemand kan worden vervolgd dan in de gevallen die de wet bepaalt en dat geen straf kan worden ingevoerd of toegepast dan krachtens de wet. Niemand kan worde veroordeeld voor een daad of een onthouding die niet strafbaar was op het ogenblik dat ze gesteld werd. Geen enkel misdrijf kan worden gestraft met straffen die bij de wet niet waren bepaald voor dat het misdrijf werd gepleegd.
Wettenrecht
Strafrecht is wettenrecht, waarbij de term ‘wet’ zowel in zijn formele als in zijn materiële betekenis moet worden beschouwd.
Formeel wettenrecht
Formele wetgever die alles bepaald, dus gedrag strafbaar stelt krachtens wet, decreet of ordonnantie en straf bepaald. Ook Koning of gemeente zullen dus gedragingen strafbaar kunnen stellen krachtens wettelijke bepalingen die hun dat recht toekennen.
Materieel wettenrecht
Noodzaak om in de strafwetten zo precies mogelijk te omschrijven wat strafbaar wordt gesteld. Begrippen die zo vaag zijn dat de juiste draagwijdte ervan niet kan worden vastgesteld beantwoorden niet aan een materieel legaliteitsbeginsel.
Verboden analoge interpretatie (bij strafwetten)
De verboden analoge interpretatie van de strafwet zou erop neerkomen dat de rechter een handeling strafbaar zou stellen zonder dat dat op een wettekst of op de werkelijke wil van de wetgever gefundeerd is, maar waarbij de rechter zich zou baseren op de gelijkenis tussen een strafbaar gestelde gedraging en het voorliggende niet-omschreven geval. Het legaliteitsbeginsel verzet er zich tegen dat de rechter zich in de plaats van de wetgever zou stellen om een eventuele wettelijke leemte aan te vullen.
= analogische interpretatie botst met legaliteitsbeginsel.
Aanhoudingsrecht (ART 12 GW.)
De vrijheid van de persoon is gewaarborgd. Behalve bij ontdekking op heterdaad kan niemand worden aangehouden krachtens een met reden omkleed bevel van de rechter dat uiterlijk binnen de 48 uur te rekenen van de vrijheidsberoving moet worden betekend en enkel tot de voorlopige hechtenis kan strekken. De tussenkomst van de onderzoeksrechter is noodzakelijk want deze stuurt een aanhoudingsbevel. Ook is de wettelijke grondslag (met redenen omkleed) vereist en de beperking in de tijd gedurende dewelke een persoon voorlopig van zijn vrijheid mag worden beroofd zonder een bevel van de rechter.
Grondwettelijke regeling van de procedure van de vervolging (ART 13 GW.)
Niemand kan worden vervolgd dan in de gevallen die de wet bepaalt en in de vorm die zij voorschrijft. Niemand kan, tegen zijn wil, onttrokken worden aan de rechter die de wet hem toekent.
Dit grondwetsartikel bevat enerzijds een recht op gelijke behandeling, met name dat eenieder die zich in dezelfde toestand bevindt het recht heeft om volgend dezelfde regels te worden berecht, en houdt anderzijds in dat de overheid partijen bij een geschil niet kan verhinderen om zich tot een rechter te wenden. Het recht op toegang tot de rechter omvat dus ook het verbod van eigenrichting; ook wanneer de overheid betrokken partij is in een geschil, komt het aan de rechter toe uitspraak te doen.
Grondwettelijke bepalingen in verband met sancties (ART 17 & 18 GW.)
De straf van verbeurdverklaring der goederen kan niet worden ingevoerd. (art 17 GW). De burgerlijke dood is afgeschaft, hij kan niet opnieuw worden ingevoerd. (Art 18 GW). De doodstraf is afgeschaft (art. 14bis Gw).
Algemene verbeurdverklaringen (straf van verbeurdverklaring)
De algemene verbeurdverklaring houdt het verlies van alle goederen is. Deze kan niet worden ingevoerd, die is verboden. Bijzondere verbeurdverklaring mag wel.
Bijzondere verbeurdverklaring
Bijkomende straf die wordt opgelegd om alle vermogensvoordelen die uit een misdrijf voortvloei te ontnemen.
Burgerlijke dood
De burgerlijke dood is afgeschat; hij kan niet opnieuw worden ingevoerd. Persoon waarvan de rechter besliste dat die beschouwt werd als dood, hij verloor daardaar al zijn goederen en erfennis viel open tegenover zijn verwanten, de vrouw werd weduwen etc. Maar je bent niet echt dood je leeft nog steeds!
Doodstraf
Afgeschaft
Misdrijf
De strafwet geeft geen begripsomschrijving van het misdrijf. Een misdrijf kan worden omschreven als ‘elke handeling of onthouding waaraan door de wet een strafsanctie verbonden werd’. Misdrijven kunnen zowel door natuurlijke als door rechtspersonen worden gepleegd.
Misdrijven bevatten een materieel en moreel element.
Materieel element van misdrijf
Men bedoelt met het materieel element de strafbaar gestelde daad of onthouding
Moreel element van misdrijf
Moreel element staat voor de intentie een verboden handeling te stellen of de doelbewustheid van de onthouding.
Wettelijke classificatie van misdrijven
Misdaad, wanbedrijf en overtreding
Misdaad
Categorie van misdrijf, als je gestraft wordt met een criminele straf, wordt beoordeeld door het hof van assisen. Een poging tot misdaad is steeds strafbaar.
Wanbedrijf
Categorie van misdrijf, als je gestraft wordt met een correctionele straf, wordt beoordeeld door een correctionele rechtbank, een poging tot wanbedrijf is slechts strafbaar als de wet het bepaalt.
Overtreding
Categorie van misdrijf, als je gestraft wordt met een politiestraf, wordt beoordeeld door de politierechtbank, een poging tot overtreding niet strafbaar is.
Classificatie van misdrijven volgens aard
Gemeenrechtelijke misdrijven, politieke misdrijven en drukpersmisdrijven.
Politieke misdrijven
Misdrijf met politieke intenties die te maken hebben met het overgooien van het staatsregime bv. Vermoorden van de koning. Een misdrijf dat zowel door zijn opzet als door zijn uitwerking een directe aanslag op de instellingen van het land uitmaakt
Drukpersmisdrijven
Een misdrijf, waarbij iemand door middel van een openbare publicatie de wet overtreedt of schade veroorzaakt aan een derde.
Classificatie van misdrijven volgens uitvoeringswijze
Aflopende misdrijven, voortdurende misdrijven, enkelvoudige misdrijven en voortgezette misdrijven.
Aflopende misdrijven
Voltrokken door één feit bv. diefstal
Voortdurende misdrijven
ononderbroken delictuele toestand zoals bijvoorbeeld het gebruik van valse stukken, het witwassen
Enkelvoudige misdrijven
Één keer iets stelen, één keer onvrijwillige slagen en verwondingen (ookal slaag je die bv 3x na elkaar)