H1 The Cold War in global context, 1945-1991 Flashcards
Wat was de algemene houding van miljoenen westerlingen tegenover het jaar 1945?
Velen keken terug op 1945 met een gevoel van prestatie en trots, vooral degenen die deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog.
Wat symboliseerde de militaire overwinning op nazi-Duitsland en het keizerlijke Japan?
De overwinning symboliseerde een krachtige bevestiging van westerse democratie, persoonlijke vrijheid en de heerschappij van de wet.
Wat waren de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor nazi-Duitsland en het Japanse keizerrijk?
In nazi-Duitsland werd door de geallieerden de door de staat gesponsorde wreedheid op een ongekende schaal geëlimineerd. In het Pacific theater (Stille Oceaan) werden de territoriale ambities van het Japanse leger gestopt.
Werkten de VS en de USSR samen tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondanks hun ideologische verschillen?
Ondanks hun vele verschillen werkten de VS en de USSR samen om een gemeenschappelijke vijand te verslaan, waarbij ze hun ideologische geschillen tijdens de oorlog opzij zetten.
Wat werd opgericht in 1945 in San Francisco en wat werd ervan verwacht?
De Verenigde Naties (VN) werden opgericht door 50 staten in San Francisco in de zomer van 1945, en het werd gezien als een teken van een nieuw tijdperk van internationale samenwerking, waarbij fouten uit het verleden werden vermeden.
Wat was de reactie van veel westerlingen op de vorming van de VN?
Veel westerlingen hoopten dat de VN zou bijdragen aan een vreedzame wereld, waarbij ervaringen uit de oorlog de basis zouden vormen voor een nieuwe internationale orde.
Hoe werd de Eerste Wereldoorlog gezien door Woodrow Wilson, en wat waren de gevolgen van zijn visie?
Wilson zag de Eerste Wereldoorlog als een “oorlog om alle oorlogen te beëindigen” en een nobele strijd om de wereld veilig te maken voor democratie. Echter, dit leidde niet tot deze resultaten en veroorzaakte ressentiment en de opkomst van Nazisme in Duitsland.
Wat waren enkele van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Europese samenlevingen en ideeën?
De Eerste Wereldoorlog resulteerde in miljoenen doden en veroorzaakte een ineenstorting van ideeën over menselijke natuur, vooruitgang, reden, technologie, en het vermogen van de mensheid om toekomstige rampen te vermijden.
Wat waren de reacties van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog? (Volkenbond 1919)
De VS weigerden lid te worden van de Volkenbond 1919 en trokken zich terug in isolationisme. Groot-Brittannië en Frankrijk vergrootten hun rijken in plaats van democratische beginselen uit te breiden, en er ontstond ressentiment in Duitsland.
Omdat het Verdrag van Versailles niet geratificeerd werd door het Amerikaanse Congres, traden de Verenigde Staten van Amerika echter niet toe tot de Volkenbond.
Hoe werd democratie gezien tijdens de jaren 1930 in vergelijking met hoe fascistische en communistische regimes gezien werden?
Tijdens de jaren 1930 leken democratieën aarzelend en niet in staat om hun mensen uit de economische crisis te halen, terwijl fascistische en communistische regimes een beeld van nationale eenheid en doelgerichtheid projecteerden.
Hoe beschouwden sommige intellectuelen de opkomst van totalitaire regimes in de jaren 1930?
Sommige intellectuelen, waaronder Evelyn Waugh, Ezra Pound en anderen, waren pessimistisch over de moderne massademocratie en verlangden naar de opkomst van een “natuurlijke leider” met uitgebreide bevoegdheden.
Wat was de reactie van fascisten en communisten op het verschijnen van een wereldwijde economische depressie in 1929?
Het versterkte het idee bij fascisten en communisten dat politieke pluralisme ( overheidsbeleid aangeduid dat verschillende levensbeschouwingen, culturen en politieke voorkeuren erkent) en parlementaire democratie gedoemd waren om uit te sterven.
Wat schreef Albert Camus over totalitarisme en hoe werd dit idee bevestigd na de Tweede Wereldoorlog?
Camus schreef dat geen van de kwalen die totalitarisme beweert te genezen erger is dan totalitarisme zelf. Na de Tweede Wereldoorlog, met de onthullingen over totalitaire misdaden, werd bredere steun voor beperkte, op regels gebaseerde overheid hersteld.
Welke belangrijke gebeurtenis zorgde ervoor dat het geloof in de almachtige leider werd verstoord?
Een andere wereldwijde conflict, de Tweede Wereldoorlog, en de zinloze dood van miljoenen, zorgden ervoor dat het geloof in de almachtige leider (tenminste in het Westen) werd omvergeworpen, en er ontstond brede steun voor beperkte, op regels gebaseerde regering.
Hoe werd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog opnieuw geïnterpreteerd na de vreedzame ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en 1991?
Sommige westerse wetenschappers interpreteerden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog als een triomf van blijvende liberale waarden, met name de dominantie van individuele rechten en vrijheden over de onmenselijke macht van de absolutistische staat.
Wat legitimeerde het vertrouwen in democratisch bestuur, met name na de Tweede Wereldoorlog qua het leven van de mens?
De opmerkelijke economische transformatie van West-Europa na de oorlog, waarin mensen langer, gezonder, welvarender en comfortabeler leefden dan in 1945, leek het vertrouwen in democratisch bestuur te rechtvaardigen.
Wat was de realiteit in 1945 die weinig troost vond in de militaire overwinning op Duitsland en Japan?
Ondanks de militaire overwinning was er een realiteit van immense verliezen en vernietiging gedurende zes tot acht jaar van wereldwijde conflicten, waarbij miljoenen burgers het slachtoffer werden van zowel conventionele als atoombommen.
Welke landen werden beheerst door de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog?
Na de oorlog beheerste de Sovjet-Unie zes Oost-Europese landen: Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Joegoslavië, Polen en Tsjecho-Slowakije. Ook controleerde Stalin’s troepen Oost-Duitsland.
Wat waren enkele van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, afgezien van de fysieke vernietiging van steden en infrastructuur?
Naast de fysieke vernietiging leden miljoenen mensen honger en voedingsgebrek, werden steden, boerderijen, fabrieken en transportnetwerken zwaar beschadigd, en de productiecapaciteit in Europa daalde tot 20 procent van het niveau vóór de oorlog.
Hoeveel slachtoffers heeft de Sovjet-Unie geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog?
De Sovjet-Unie leed bijna de helft van alle totale slachtoffers in het Europese theater. In de strijd om Stalingrad stierven meer Sovjets dan het totale aantal oorlogsdoden van Groot-Brittannië en de VS samen.
Wat was de impact van de Tweede Wereldoorlog op de geopolitieke positie van Europa? En vanaf wanneer vooral?
De Tweede Wereldoorlog betekende het abrupte einde van de geopolitieke dominantie van Europa, vooral toen de Sovjet- en Amerikaanse troepen in 1945 Berlijn binnentrokken. Het markeerde het einde van vier eeuwen waarin Europese macht de wereld definieerde.
Waarom veranderde de perceptie van democratie na de Tweede Wereldoorlog?
Voor sommigen werden de gruwelen van de oorlog een reden om democratie niet langer te zien als een product van vertrouwen in menselijke natuur en potentie, maar eerder als een noodzakelijk overlevingsmechanisme.
Wat zeiden intellectuelen zoals C. S. Lewis over democratie na de Tweede Wereldoorlog?
C. S. Lewis en anderen beschouwden democratie niet langer als een product van vertrouwen in de menselijke natuur, maar eerder als een verdedigingsmechanisme vanwege het bestaan van oorspronkelijke zonde. Mensen werden als “te verdorven” beschouwd om te worden vertrouwd met meer macht over anderen.
Hoe reageerden koloniale volkeren op het einde van de Tweede Wereldoorlog?
Koloniale volkeren wezen op de vernietiging van het Japanse rijk als precedent voor het einde van het Europese rijk. Ze vroegen zich af hoe de overwinnaars zelfbeschikking in naoorlogs Europa konden eisen en deze kans ontzeggen aan niet-westerse volkeren.
Wat was de toestand van de wereld in 1945 volgens de tekst?
In 1945 was de wereld getekend door immense behoeften en ernstige geestelijke pijn. De 20e eeuw was tot dan toe de bloedigste in de menselijke geschiedenis, en de wereld bevond zich op een moreel en materieel impasse.
Wat werd het overheersende kenmerk van internationale betrekkingen gedurende bijna 45 jaar na de Tweede Wereldoorlog?
Het bittere en kostbare geopolitieke conflict tussen de VS en de USSR, bekend als de Koude Oorlog, werd het overheersende kenmerk van internationale betrekkingen gedurende bijna 45 jaar na de Tweede Wereldoorlog.
Hoe beschrijft de tekst de verhoudingen tussen het Westen en de USSR in 1945?
In 1945 leken de verschillen tussen het bourgeois Westen en het bolsjewistische Rusland niet onoverkomelijk. Er was sprake van wederzijdse samenwerking, de VS leverde wapens aan de Sovjets, en er was overeenstemming over de noodzaak van wederopbouw en oppositie tegen Europees imperialisme.
Wat waren enkele opvallende overeenkomsten tussen de VS en de USSR na de Tweede Wereldoorlog?
Zowel de VS als de USSR waren het eens over de noodzaak van wederopbouw en waren tegen Europees imperialisme. Stalin had zelfs de Comintern ontbonden, opgericht door Lenin voor wereldrevolutie.
Hoe was de politieke situatie (partijen) in post-oorlogs Oost-Europa in vergelijking met West-Europa?
In Oost-Europa waren er coalitieregeringen met niet-communistische partijen die een tijdlang zonder belemmering konden opereren in door de Sovjet-Unie gecontroleerde zones. In West-Europa, met name in landen als Frankrijk, Italië, België en Griekenland, waren communistische partijen daarentegen aanzienlijk machtig.
Wat was het doel van de 11-leden Veiligheidsraad van de VN?
De Veiligheidsraad was ontworpen rond het principe van het bereiken van wereldwijd consensus, met permanente zetels voor Groot-Brittannië, Frankrijk, China, de VS en de USSR. Belangrijke beslissingen vereisten een unanieme stem.
Wat waren enkele belangrijke meningsverschillen tussen de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog? & Stalins vermoeden.
Stalin vermoedde dat de opening van een Westelijk front tegen Duitsland was vertraagd om de Sovjet-mensen en -middelen te verzwakken. Er waren ook meningsverschillen over de strategie voor de invasie van West-Europa.
Waarom was Stalin bezorgd over de opening van een Westelijk front tegen Duitsland?
Stalin vermoedde dat de opening van een Westelijk front tegen Duitsland was vertraagd door de Britten en Amerikanen om de Sovjet-hulpbronnen en mensen te verzwakken.
Wat waren de redenen achter Stalin’s verlangen naar ‘vriendelijke’ regeringen in de directe nabijheid van de USSR?
Stalin, geconfronteerd met enorme verliezen tijdens de oorlog, wilde ‘vriendelijke’ regeringen in de nabije westelijke gebieden voor de veiligheid van de Sovjet-Unie en zag dit als rechtvaardiging voor zijn harde vredesvoorstellen.
Wat waren de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Sovjet-Unie? Qua wat Stalin eiste
De Sovjet-Unie leed enorme verliezen, met naar schatting 20 miljoen doden, waarvan 7,5 miljoen soldaten. Stalin eiste veilige grenzen en wilde ‘vriendelijke’ regeringen in West-Europa.
Wat was het standpunt van Stalin ten aanzien van de politieke systemen in door de Sovjet-Unie gecontroleerde landen?
Stalin had geen intentie om Westerse liberale democratieën toe te staan in door de Sovjet-Unie gecontroleerde landen, ondanks beloften van vrije verkiezingen, omdat hij ‘vriendelijke’ en ondergeschikte staten wilde.
Waarom was de opening van een Westelijk front vertraagd volgens Stalin, en hoe interpreteerde hij dit?
Stalin geloofde dat de opening van een Westelijk front was vertraagd om de Sovjet-Unie te verzwakken. De Amerikaanse en Britse terughoudendheid om eerder aan te vallen, werd door Stalin als een poging gezien om Sovjet-hulpbronnen te ondermijnen.
Wat was het resultaat van de Potsdam-conferentie in 1945 met betrekking tot de kwestie van vrije verkiezingen in Oost-Europa?
Tijdens de Potsdam-conferentie in 1945 weigerde Stalin de kwestie van vrije verkiezingen in Oost-Europa serieus te volgen, ondanks eerdere beloften. Hij toonde terughoudendheid, en de controverse rond de verkiezingen bleef onopgelost.
Wat waren enkele van de factoren waardoor de VS als de dominante wereldmacht uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn kwam?
De Verenigde Staten kwamen als dominante wereldmacht uit de Tweede Wereldoorlog door een combinatie van factoren, waaronder het
- monopolie op atoomwapens,
- militaire superioriteit in de lucht en ter zee,
- de sterkste particuliere economie
- en de meest geavanceerde productiebasis.
De VS had geen directe aanvallen op het vasteland tijdens de oorlog, en de economie vertegenwoordigde bijna 50 procent van het wereldwijde bruto nationaal product (BNP) in 1945.
Wat was de economische situatie van Rusland na de Tweede Wereldoorlog en hoe beïnvloedde dit hun positie op het wereldtoneel?
Rusland was in mei 1945 een belangrijke militaire macht, maar economisch gezien arm en achtergesteld met betrekking tot bruikbare productiemiddelen. Ze waren afhankelijk van Amerikaanse Lend-Lease-hulp tijdens de oorlog en vroegen na de Potsdam-conferentie om massieve postoorlogse wederopbouwleningen van de VS. Ondanks economische zwakte had Rusland door de snelle demobilisatie van Amerikaanse troepen in West-Europa een sterke positie om Moskou’s bevelen op te leggen in hun invloedszone.
Hoe reageerde de Sovjet-Unie op het wegvallen van Amerikaanse militaire hulp in 1945?
De stopzetting van Amerikaanse militaire hulp aan de Sovjet-Unie in 1945 werd gezien als een direct bewijs van de vijandigheid van het Westen. Stalin en Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken Vyacheslav Molotov verklaarden publiekelijk dat de westerse democratieën vijanden van de Sovjetstaat waren.
Wat was de rol van Duitsland in de geopolitieke situatie na de Tweede Wereldoorlog?
Duitsland bevond zich na de Tweede Wereldoorlog in een prostratie en leiderloze staat. In de afwezigheid van een formele vredesregeling ontstond er een gevaarlijke machtsvacuüm in mei 1945. Ondanks eerdere plannen voor eenheid, resulteerden economische en politieke verschillen tussen de VS, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie in de opdeling van Duitsland in tijdelijke bezettingszones, wat later zou leiden tot een de facto verdeling van het land tijdens de Koude Oorlog.
Waarom waren er spanningen tussen de westerse democratieën en de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog?
Er waren spanningen tussen de westerse democratieën en de Sovjet-Unie vanwege ideologische en politieke verschillen. Terwijl de westerse democratieën streefden naar de voortzetting van het 200-jarige Verlichtingsproject met nadruk op individuele rechten, eigendomsheiligheid, vrijheid van gedachte en expressie, zelfbestuur en religieuze pluraliteit, zag Stalin’s dictatuur eruit als een brute karikatuur van Marx’s visie op het laatste stadium van de menselijke geschiedenis. Er ontstond een diepe culturele achterdocht en een ideologische kloof tussen de twee kampen, wat leidde tot de Koude Oorlog.
Wat was het belangrijkste doel van het Marshall Plan en hoe werd het ontvangen door de Sovjet-Unie en haar bondgenoten?
Het belangrijkste doel van het Marshall Plan was het herstel van de door oorlog geteisterde economieën van Europa. Genoemd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall, nodigde het plan alle getroffen naties uit, inclusief de Sovjet-Unie en haar bondgenoten, uit om een alomvattend plan voor economisch herstel te construeren met gecoördineerde Amerikaanse financiële bijstand. Hoewel de Sovjets de eerste planningsbijeenkomst bijwoonden, verwierp Stalin uiteindelijk het aanbod, wat leidde tot een verdere ideologische kloof tussen Oost en West.
Waarom wees de Sovjet-Unie het Marshall Plan af, en wat waren enkele bezwaren die zij hadden tegen de voorwaarden ervan?
De Sovjet-Unie wees het Marshall Plan af vanwege bezwaren tegen de voorwaarden ervan. Stalin interpreteerde de eis dat de VS een zekere toezichthoudende rol zou hebben en toegang zou hebben tot de begrotingsgegevens van ontvangende landen als een schending van het principe van nationale soevereiniteit. Daarnaast beschouwde de Sovjet-Unie de voorwaarde dat Marshall Plan-geld zou worden gebruikt om Amerikaanse producten te kopen als een poging om de invloed van het kapitalistische systeem uit te breiden.
Wat waren enkele van de gevolgen van het Marshall Plan voor de economieën van West-Europese landen?
Het Marshall Plan leidde tot aanzienlijke economische groei in West-Europese landen. Zestien landen buiten de invloedssfeer van de Sovjet-Unie accepteerden de Marshall Plan-fondsen en ontvingen aanzienlijke hulp van de Verenigde Staten. De OEEC (Organisatie voor Europese Economische Samenwerking), later de OESO, werd opgericht om de genereuze subsidies te superviseren. Tegen 1952 was meer dan $13 miljard aan subsidies en kredieten uitgebreid naar de deelnemende landen, waardoor de industriële basis van Europa opnieuw kon beginnen en de agrarische sector gemoderniseerd werd.
Wat was het effect van het Marshall Plan op de politieke situatie in West-Europa? En waar leidde het toe in de Oostbloklanden?
Het Marshall Plan droeg bij aan de stabilisatie van de democratische politieke systemen in West-Europa. Met groeipercentages van 5 procent per jaar tegen 1952 herstelden de economieën van de deelnemende landen snel. Het succes van het plan verzwakte de invloed van communistische partijen in het Westen, terwijl het in de Oostbloklanden leidde tot de installatie van pro-Sovjet-communistische regimes.
Hoe reageerde de Verenigde Staten op de toenemende invloed van de Sovjet-Unie langs de zuidelijke rand van Eurazië?
De Verenigde Staten reageerden op de toenemende Sovjet-invloed langs de zuidelijke rand van Eurazië door middel van geheime informatie-verzamelings- en spionageorganisaties, zoals de CIA en de National Security Council, op te zetten. In Iran werd tegen de Sovjet-bemoeienis opgetreden, terwijl in Turkije Amerikaanse maritieme krachten werden ingezet als reactie op de Sovjet-eisen voor controle over de Turkse Straat. Bovendien kwam de Truman-doctrine tot stand als reactie op een communistische guerrillainsurgency in Griekenland, waarbij de VS militaire steun verleende om de communisten te verslaan en de invloed van de Sovjet-Unie te beteugelen.
Wat was de reactie van de Sovjet-Unie op de gebeurtenissen in Berlijn in juli 1948?
In juli 1948 sloot Stalin de toegangswegen per weg en spoor naar de door het Westen gecontroleerde delen van Berlijn, waardoor 2,5 miljoen inwoners werden geïsoleerd. Gedurende de volgende 11 maanden organiseerde de VS 277.000 luchtbevoorradingen naar de stad om essentiële brandstof, medicijnen en voedsel te brengen, en zo de Sovjet-blokkade te omzeilen. De Westerse geallieerden verklaarden hun intentie om de luchtbrug onbepaald voort te zetten, wat leidde tot een dreigende militaire confrontatie. Uiteindelijk keerden de Sovjets hun beleid om, maar niet voordat de Westerse machten besloten hun drie zones in West-Duitsland te verenigen tot een nieuwe staat: de Duitse Bondsrepubliek.
Hoe reageerden de Verenigde Staten op de uitdagingen in Berlijn en wat waren enkele maatregelen die werden genomen?
De Verenigde Staten reageerden op de uitdagingen in Berlijn door een luchtbrug te organiseren om essentiële voorraden naar de belegerde stad te brengen. Gedurende 11 maanden werden 277.000 luchtbevoorradingen uitgevoerd om brandstof, medicijnen en voedsel in te voeren. De Verenigde Staten verklaarden hun voornemen om de luchtbrug voort te zetten, wat leidde tot toenemende spanningen. Bovendien werden 60 Amerikaanse strategische bommenwerpers, in staat om atoombommen op Russische steden te werpen, naar bases in Groot-Brittannië verplaatst.
Wat was het resultaat van de reactie van de Verenigde Staten op de Berlijnse crisis en hoe veranderde dit de geopolitieke situatie?
De reactie van de Verenigde Staten op de Berlijnse crisis leidde tot de ommekeer van het Sovjet-beleid, maar ook tot de beslissing van de Westerse machten om hun zones in West-Duitsland te verenigen tot de Duitse Bondsrepubliek (1949). Dit markeerde het begin van bijna vier decennia van de verdeling van Duitsland in kapitalistische en communistische componenten. Bovendien zorgde de Berlijnse luchtbrug ervoor dat de VS niet zouden terugtrekken uit Europese aangelegenheden zoals na de Eerste Wereldoorlog.
Hoe werd het beleid van containment uitgevoerd in de nasleep van de Berlijnse crisis, en wat was het belang van de vorming van de NAVO?
Na de Berlijnse crisis werd containmentbeleid uitgevoerd door de vorming van traditionele allianties. West-Europese landen vroegen verzekeringen van Washington dat Amerikaanse militaire macht zou worden ingezet in geval van Sovjet-agressie. De vorming van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) in april 1949 was een cruciaal onderdeel van dit beleid. Het verdrag verplichtte elk ondertekenend land om de verdediging van elk ander lidstaat te waarborgen in geval van een aanval, en het betekende een formele toewijding van de VS aan de verdediging van Europa.
Hoe evolueerde de situatie met betrekking tot kernwapens tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, en wat waren de gevolgen van deze ontwikkelingen?
De situatie met betrekking tot kernwapens evolueerde snel. In 1949 ontwikkelde de Sovjet-Unie haar eigen atoombom, en tegen 1955 hadden zowel de VS als de Sovjet-Unie waterstofbommen. Deze ontwikkelingen leidden tot een nieuwe strategie genaamd “massive retaliation” door de VS, maar tegen het midden van de jaren 1950 hadden zowel de VS als de Sovjet-Unie intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) ontwikkeld. Dit leidde tot een tijdperk waarin beide supermachten het vermogen hadden om de wereld in een oogwenk te vernietigen, waardoor elke regionale machtsconfrontatie een potentieel wereldwijde catastrofe werd.
Wat betekende het einde van de eerste fase van de Koude Oorlog voor het beleid van de Verenigde Staten ten opzichte van de Sovjet-Unie?
Het einde van de eerste fase van de Koude Oorlog betekende dat de Verenigde Staten de Truman-doctrine aannamen en het beleid van containment aannamen als basis van hun houding ten opzichte van de USSR. In plaats van te streven naar de terugdraaiing van de bestaande Sovjet-invloedssfeer, richtte het Westerse diplomatieke en militaire beleid, onder leiding van de VS, zich op het weerstaan van de communistische uitbreiding wereldwijd.
Hoe veranderde de situatie in Oost-Azië na de Tweede Wereldoorlog, met name in China?
Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de situatie in Oost-Azië, vooral in China. Japan werd verslagen, wat leidde tot een machtsvacuüm in strategische gebieden. China, dat eerder geteisterd werd door burgerconflicten tussen de Nationalisten en communistische opstandelingen, werd het toneel van de ideologische strijd tussen de VS en de USSR. De Nationalisten onder Chiang Kai-shek, gesteund door de VS, werden geconfronteerd met communistische opstandelingen onder leiding van Mao Zedong.
Wat was de rol van Mao Zedong en de communisten in China, en hoe veranderden de gebeurtenissen na de Japanse bezetting?Hoe wisten de communisten hulp te vergaren? En wat werd opgericht?
Mao Zedong en de communisten in China speelden een cruciale rol na de Japanse bezetting. In tegenstelling tot de Nationalisten, slaagden de communisten erin steun te vergaren van de onderdrukte boerenbevolking door landhervormingen en het aanvallen van uitbuitende grootgrondbezitters. Tegen 1945 leidde Mao een communistisch leger van meer dan een miljoen man. Ondanks initiatieven van Stalin om samen te werken met de Nationalisten, behaalden de communisten aanzienlijk politiek voordeel, wat leidde tot het vertrek van de Nationalisten naar Taiwan in 1949 en de officiële oprichting van de Communistische Volksrepubliek China.
Wat waren de gevolgen van de Amerikaanse steun aan de Nationalisten in China, en waarom moesten Amerikaanse troepen zich terugtrekken?
Ondanks Amerikaanse militaire hulp aan de Nationalisten, werd duidelijk dat de corruptie en onverschilligheid aan de kant van de anticommunisten niet konden worden teruggedraaid. In 1947 trokken Amerikaanse troepen zich terug uit China, en bemiddelingspogingen tussen de Nationalisten en de communisten werden opgegeven. Uiteindelijk werd de situatie voor de Nationalisten onhoudbaar, en in 1949 trok Chiang Kai-shek zich terug naar Taiwan.