Glikoliza Flashcards

1
Q

Što je glikoliza? Svrha i gdje se odvija?

A

Glikoliza je katabolički metabolički put koji se sastoji od niza od 10 međusobno povezanih enzimskih reakcija kojima se molekula glukoze prevodi u dvije molekule piruvata. Osnovna svrha razgrađnje glukoze u procesu glikolize je dobivanje energije za sintezu ATP-a. Sve reakcije glikolize odvijaju se u citosolu bez direktnog sudjelovanja kisika. Cijeli proces se može podijeliti u 3 stupnja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nabroji reakcije prvog stupnja.

A

Prvi stupanj glikolize se sastoji od tri reakcije kojima se glukoza prevodi u fruktoza-1,6-bisfosfat.

Prva je reakcija fosforilacije glukoze (C6-OH) koju katalizira enzim heksokinaza. Nastaja glukoza-6-fosfat.

Druga reakcija je reakcija izomerizacije glukoze-6-fosfata u fruktozu-6-fosfat koju katalizira enzim fosfoglukoza izmomeraza.

Treća reakcija je fosforilacija fruktoze-6-fosfata (C1-OH) koju katalizira enzim fosfofruktokinaza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Što su kinaze? Mehanizam djelovanja?

A

Enzimi koji kataliziraju prijenos terminalne fosfatne grupe s ATP-a na neki supstrat ili sa fosforiliranog supstrata na ADP. Zajednički mehanizam djelovanja velikog broja kinaza je mehanizam “izazvanog pristajanja” (aktivno mjesto enzima poprima konačnu konformaciju tek prilikom vezanja supstrata).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Objasni građu i djelovanje heksokinaze.

A

Heksokinaza je građena tako da se aktivno mjesto nalazi u procjepu između dvije polutke enzima koje se nakon vezanja molekule glukoze zakreću i međusobno približe, pri čemu zatvore molekulu glukoze tako da je za interakciju sa ATP-om dostupna samo C6-OH grupa koja se treba fosforilirati. Zatvaranje aktivnog mjesta ujedno sprječava pristup molekulama vode čime se onemogućava nepoželjna reakcija prijenosa fosfatne skupine ATP-a na molekulu vode, a manje polarna mikrookolina dodatno olakšava prijenos fosfatne grupe sa ATP-a na glukozu.

Enzim heksokinaza nije strogo specifičan prema glukozi nego može fosforilirati i druge šećere sa 6 C atoma (heksoze). Međutim, afinitet heksokinaze prema glukozi je znatno veći nego prema drugim heksozama.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Zašto je bitna fosforilacija glukoze u prvoj reakciji glikolize?

A

Fosforilacija glukoze u glukoza-6-fosfat osigurava zadržavanje glukoze u stanici budući da u fosforiliranom obliku nije supstrat za protein transporter glukoze koji prenosi glukozu kroz staničnu membranu. Osim toga se ovom fosforilacijom povećava i reaktivnost molekule glukoze, što olakšava njen daljnji metabolizam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Detaljno objasni i nacrtaj reakcije prvog stupnja.

A

Prvu reakciju fosforilacije glukoze katalizira enzim heksokinaza. Fosfatna skupina se u ovoj reakciji prenosi s molekule ATP-a na C6-OH skupinu glukoze, pri čemu nastaju produkti reakcije ADP i glukoza-6-fosfat.

U sljedećoj reakciji, koju katalizira enzim fosfoglukoza izomeraza, dolazi do izomerizacije glukoze-6-fosfata u fruktozu-6-fosfat. Pri tome se glukoza-6-fosfat, koja se u otopini nalazi pretežno u cikličkoj konformaciji, prvo prevodi u lančasti oblik pa onda izomerizira iz aldoze u ketozu, fruktozu-6-fosfat, koja se zatim ciklizira.

Nakon toga se fruktoza-6-fosfat u reakciji s ATPom fosforilira na C1-OH u reakciji koju katalizira enzim fosfofruktokinaza. Produkti ove reakcije su ADP i fruktoza-1,6-bisfosfat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nabroji reakcije drugog stupnja.

A

Prva reakcija je aldolno cijepanje fruktoze-1,6-bisfosfata na dvije fosforilirane trioze ( gliceraldehid-3-fosfat i dihidroksiacetonfosfat). Ovu reakciju katalizira enzim aldolaza.

Ta dva supstrata se lako prevode jedan u drugi i sljedećoj reakciji izomerizacije koju katalizira trioza-fosfat izomeraza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Koji enzim je primjer kinetički savršenog enzima?

A

U ravnoteži je 96% trioza-fosfata u formi dihidroksiacetonfosfata, ali on brzo izomerizira u gliceraldehid-3-fosfat koji se koristi kao supstrat sljedeće reakcije u nizu. Odvođenje gliceraldehid-3-fosfata u sljedeću reakciju rezultira kontinuiranom izomerizacijom dihidroksiacetonfosfata u gliceraldehid-3-fosfat i onemogućava uspostavljanje ravnoteže reakcije. Trioza-fosfat izomeraza je primjer tzv. ˝kinetički savršenog enzima˝ jer mu je efikasnost (kcat/Km) toliko visoka da je brzina katalize ograničena jedino brzinom difuzije enzima i supstrata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Nacrtaj i nabroji reakcije drugog stupnja.

A

Drugi stupanj glikolize započinje aldolnim cijepanjem fruktoza-1,6-bisfosfata na dvije fosforilirane trioze – gliceraldehid-3-fosfat i dihidroksiacetonfosfat. Ovu reakciju katalizira enzim aldolaza.
Reakcijama koje kataliziraju fosfoglukoza izomeraza i fosfofruktokinaza uspostavlja se konformacija molekule supstrata koja je potrebna da bi se u ovoj reakciji molekula heksoze pocijepala na dvije trioze. Gliceraldehid-3-fosfat i dihidroksiacetonfosfat koji nastaju aldolnim cijepanjem fruktoza-1,6- bisfosfata su izomeri koji se lako prevode jedan u drugi u reakciji izomerizacije koju katalizira enzim trioza-fosfat izomeraza. U ravnoteži je 96% trioza-fosfata u formi dihidroksiacetonfosfata, ali on brzo izomerizira u gliceraldehid-3-fosfat koji se koristi kao supstrat sljedeće reakcije u nizu. Odvođenje gliceraldehid-3-fosfata u sljedeću reakciju rezultira kontinuiranom izomerizacijom dihidroksiacetonfosfata u gliceraldehid-3-fosfat i onemogućava uspostavljanje ravnoteže reakcije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Zašto su reakcije koje kataliziraju fosfoglukoza izomeraza i fosfofruktokinaza bitne za ovaj proces?

A

Tim reakcijama uspostavlja se konformacija molekule supstrata koja je potrebna da bi se u reakciji aldolnog cijepanja fruktoze-1,6-bisfosfata molekula heksoze pocijepala na dvije trioze.

Kada bi izostala reakcija izomerizacije glukoza-6-fosfata u fruktoza-6- fosfat, produkt druge fosforilacije bi bila molekula glukoza-1,6-bisfosfata. Ovakav slijed reakcija bi bio nepovoljan za stanicu jer bi u tom slučaju produkti reakcije aldolnog cijepanja bili jedna molekula sa dva i jedna sa četiri C atoma. Tada bi za daljnje odvijanje glikolize bila potrebna dva niza reakcija kojima bi se metabolizirale nastale molekule, ili se jedna od njih ne bi mogla koristiti za daljnje dobijanje energije. Nasuprot tome, gliceraldehid-3-fosfat i dihidroksiacetonfosfat koji nastaju aldolnim cijepanjem fruktoza-1,6- bisfosfata su izomeri koji se lako prevode jedan u drugi u reakciji izomerizacije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nabroji reakcije trećeg stupnja.

A

Prvo se gliceraldehid-3-fosfat oksidira i fosforilira u 1,3-bisfosfoglicerat pomoću enzima gliceraldehid-3-fosfat dehidrogenaza.

Zatim 1,3-bisfosfoglicerat predaje svoju fosfatnu skupinu na ADP (fosforilacija ADP-a u ATP) u reakciji koju katalizira fosfoglicerat kinaza pri čemu nastaje 3-fosfoglicerat.

Nakon toga 3-fosfoglicerat se pregrađuje u 2-fosfoglicerat djelovanjem enzima fosfoglicerat mutaze.

Zatim se 2-fosfoglicerat dehidratira djelovanjem enzima enolaze pri čemu nastaje fosfoenolpiruvat.

Na kraju dolazi do prijenosa fosfatne skupine s fosfoenolpiruvata na ADP pri čemu nastaje ATP i keton (piruvat). Ovu reakciju katalizira piruvat kinaza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Nacrtaj i objasni reakciju koju katalizira enzim gliceraldehid-3-fosfat dehidrogenaza.

A

Gliceraldehid-3-fosfat se u prvoj reakciji trećeg stupnja glikolize oksidira i fosforilira u 1,3-bisfosfoglicerat. Ovu reakciju katalizira enzim gliceraldehid-3-fosfat dehidrogenaza uz koenzim NAD+, a u reakciju ulazi i jedna molekula ortofosfata (Pi). Reakcije oksidacije gliceraldehid-3-fosfata u 3-fosfoglicerat te fosforilacije 3 fosfoglicerata u 1,3-bisfosfoglicerat su povezane aktiviranim međuproduktom. Reakcija oksidacije gliceraldehid-3-fosfata u 3-fosfoglicerat je termodinamički povoljna i tijekom njenog odvijanja se oslobađa velika količina energije, dok je reakcija nastajanja acilfosfata termodinamički nepovoljna. Kada bi se ove dvije reakcije odvijale jedna za drugom, druga reakcija ne bi bila termodinamički moguća zbog previsoke energije aktivacije. Enzim gliceraldehid-3-fosfat dehidrogenaza povezuje ove dvije reakcije nastajanjem međuprodukta bogatog energijom koji zatim reagira sa Pi da bi nastao 1,3-bisfosfoglicerat. U prvom koraku reakcije gliceraldehid-3-fosfat se veže sa cisteinskim ostatkom u aktivnom mjestu enzima pri čemu nastaje polutioacetal. Slijedi oksidacija pri čemu se koenzim NAD+ reducira u NADH i nastaje tioesterski međuprodukt koji je i dalje vezan na cisteinski ostatak. Reducirani NADH se zatim zamjenjuje sa NAD+, koji svojim pozitivnim nabojem polarizira tioesterski međuprodukt vezan na cisteinski ostatak. Ova polarizacija olakšava nukleofilni napad ortofosfata na tioestersku vezu između cisteinskog ostatka i 3-fosfoglicerata koja se usljed toga cijepa i Pi grupa se veže anhidridnom vezom na karboksilnu skupinu 3-fosfoglicerata. Time nastaje 1,3 bisfosfoglicerat, a –SH grupa cisteinskog ostatka u aktivnom mjestu enzima se oslobađa za daljnje odvijanje reakcije sa novom molekulom supstrata. Na ovaj način je energija oslobođena oksidacijom supstrata sačuvana u tioesterskoj vezi između enzima i aktiviranog međuprodukta i prenosi se u anhidridnu vezu koja nastaje vezanjem ortofosfata na 3-fosfoglicerat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Što je fosforilacija na razini supstrata i navedi primjer.

A

Fosforilacija na razini supstrata je reakcija fosforilacije u kojoj do fosforilacije dolazi na račun energije oslobođene pretvorbom supstrata, a ne na račun energije oslobođene cijepanjem anhidridne veze ATP-a. Primjer takve reakcije je pretvorba gliceraldehid-3-fosfata u 1,3-bisfosfoglicerat (točnije reakcije fosforilacije 3-fosfoglicerata u 1,3-bisfosfoglicerat).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nacrtaj i objasni reakciju koju katalizira fosfoglicerat kinaza.

A

1,3-bisfosfoglicerat ima viši potencijal za prijenos fosfata od ATP-a pa može predati svoju fosfatnu skupinu na ADP tj. fosforilirati ADP u ATP u reakciji koju katalizira enzim fosfoglicerat kinaza. I ova reakcija je reakcija fosforilacije na razini supstata, budući da energija potrebna za fosforilaciju molekule ADP-a potječe od cijepanja anhidridne veze u supstratu (1,3-bisfosfogliceratu). Energija koja je u prethodnoj reakciji oslobođena prilikom oksidacije
gliceraldehid-3-fosfata i privremeno pohranjena u anhidridnoj vezi 1,3-bisfosfoglicerata sada se
potroši na fosforilaciju ADP-a u ATP. Ovo je prva reakcija u nizu glikolize u kojoj dolazi do sinteze
ATP-a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nacrtaj i objasni zadnje tri reakcije glikolize.

A

3-fosfoglicerat se u reakciji izomerizacije pregrađuje u 2-fosfoglicerat djelovanjem enzima fosfoglicerat mutaze. 2-fosfoglicerat se zatim dehidratira djelovanjem enzima enolaze, pri čemu nastaje fosfoenolpiruvat.
Fosfoenolpiruvat ima visok potencijal za prijenos fosfata, za razliku od fosfatnog estera ˝običnog˝ alkohola (2-fosfoglicerata), jer je enolni oblik molekule vrlo nestabilan i stabiliziran samo prisustvom vezane fosfatne skupine. Prijenosom fosfatne skupine s fosfoenolpiruvata na ADP nastaje keton (piruvat) koji je puno stabilnija molekula pa se prilikom te reakcije oslobađa velika količina energije koja se iskoristi za nastajanje anhidridne veze u ATP-u. Visoki potencijal fosfoenolpiruvata za prijenos fosfata posljedica je stabilizacije molekule prilikom prelaska iz enolnog oblika u keton. Ova reakcija je također reakcija fosforilacije na razini supstrata i praktički je ireverzibilna, a katalizira ju enzim piruvat kinaza. Sumarno gledano tek dobitak ATP-a u ovoj reakciji predstavlja neto dobitak energije u ciklusu glikolize.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Što su mutaze?

A

Mutaze su enzimi koji kataliziraju intramolekulski prijenos grupa (reakcije izomerizacije).

17
Q

Zašto fosfoenolpiruvat ima visok potencijal za prijenos fosfata, za razliku od fosfatnog estera
˝običnog˝ alkohola?

A

Jer je enolni oblik molekule vrlo nestabilan i stabiliziran samo prisustvom vezane fosfatne skupine. Prijenosom fosfatne skupine s fosfoenolpiruvata na
ADP nastaje keton (piruvat) koji je puno stabilnija molekula pa se prilikom te reakcije oslobađa
velika količina energije koja se iskoristi za nastajanje anhidridne veze u ATP-u.

18
Q

Koja reakcija je prva u nizu u kojoj dolazi do sinteze ATP-a, a u kojoj reakciji sumarno gledano tek imamo dobitak ATP-a?

A

Prijenos fosfata sa 1,3-bisfosfoglicerata na ADP pri čemu nastaje 3-fosfoglicerat prva je reakcija u nizu glikolize u kojoj dolazi do sinteze ATP-a. Budući da su u drugi stupanj glikolize ušle dvije trioze, ovim reakcijama će biti sintetizirano ukupno 2 ATP-a. Međutim, budući da su u prvom stupnju glikolize potrošena 2 ATP-a u reakcijama fosforilacije, energetski gledano još uvijek nema neto dobitka ATP-a u procesu glikoliz. Dobitak ATP-a imamo tek u reakciji prijenosa fosfatne skupine sa fosfoenolpiruvata na ADP pri čemu nastaje piruvat.

19
Q

Koja je sumarna reakcija glikolize?

A
20
Q

Kako se regeneriraju (oksidiraju) reducirani koenzimi u aerobnim i anaerobnim uvjetima?

A

. U aerobnim se uvjetima oksidacija reduciranih koenzima (NADH i FADH2) odvija u
procesu oksidacijske fosforilacije pri čemu je krajnji akceptor elektrona O2. U anaerobnim
uvjetima proces oksidacijske fosforilacije ne može teći zbog nedostatka kisika kao krajnjeg
akceptora elektrona, pa se NADH oksidira u reakcijama fermentacije pri čemu iz piruvata, kao
krajnjeg produkta glikolize, nastaju etanol ili laktat (ovisno o tipu stanice).

21
Q

Alkoholna fermentacija?

A

U stanicama određenih mikroorganizama, poput kvasca, oksidacija NADH u anaerobnim uvjetima odvija se tako da se molekula piruvata prvo dekarboksilira u acetaldehid, koji se zatim
reducira u etanol pri čemu se NADH oksidira u NAD+. Reakciju dekarboksilacije piruvata katalizira enzim piruvat dekarboksilaza uz prostetsku skupinu tiaminpirofosfat (TPP). Ova reakcija je ireverzibilna. Reakciju redukcije acetaldehida u etanol katalizira enzim alkohol dehidrogenaza

22
Q

Mliječna fermentacija?

A

U stanicama bakterija mliječne kiseline i animalnog mišićnog tkiva, u anaerobnim uvjetima piruvat se reducira u laktat uz oksidaciju NADH u NAD+. Reakciju redukcije piruvata u laktat katalizira enzim laktat dehidrogenaza. Ova reakcija je reverzibilna, pa smijer njenog odvijanja (oksidacija laktata ili redukcija piruvata) ovisi o omjeru koncentracija NADH/ NAD+.

23
Q

Kada nastaju anaerobni uvjeti u mišićima?

A

Anaerobni uvjeti nastaju u
mišićima tijekom njihovog intenzivnog rada kada brzina glikolize postane veća od brzine
oksidacijske fosforilacije pa se NADH ne regenerira dovoljnom brzinom i dolazi do njegovog
nakupljanja u reduciranom obliku.

24
Q

Sumarne jednadžbe glikolize u anaerobnim uvjetima?

A
25
Q

Koji se još šećeri mogu uključiti u proces glikolize?

A

Osim glukoze u proces glikolize se mogu uključiti i drugi šećeri heksoze kao što su fruktoza,
galaktoza i manoza

26
Q

Objasni kako se manoza uključuje u glikolizu.

A

Manoza se u glikolizu uključuje tako da se prvo fosforilira na račun
ATP-a u reakciji koju katalizira enzim heksokinaza, pri čemu nastaju manoza-6-fosfat i ADP.
Nakon toga manoza-6-fosfat se uz pomoć enzima fosfomanoza izomeraze izomerizira u fruktoza6-fosfat i uključuje u glikolizu u reakciju koju katalizira fosfofruktokinaza.

27
Q

Na koliko se načina fruktoza može uključiti u glikolizu?

A

Dva

28
Q

Objasni kako se sve fruktoza uključuje u glikolizu.

A

Jedan je način da se fosforilira s
ATP-om u reakciji koju katalizira enzim heksokinaza, pri čemu se fosforilacija odvija na C6-OH fruktoze i nastaju fruktoza-6-fosfat i ADP. Ova reakcija je moguća samo ako je koncentracija glukoze u stanicama jako niska, budući da heksokinaza ima puno veći afinitet za glukozu. Drugi način je da se fruktoza u reakciji koju katalizira enzim fruktokinaza fosforilira na položaju C1-OH. Donor fosfata u ovoj reakciji je isto ATP, a kao produkti nastaju ADP i fruktoza-1-fosfat. Fruktoza-1-fosfat se zatim cijepa na gliceraldehid i
dihidroksiacetonfosfat uz pomoć enzima fruktoza-1-fosfat aldolaze. Dihidroksiacetonfosfat se izomerizira u gliceraldehid-3-fosfat i uključuje u glikolizu, dok se drugi produkt aldolnog cijepanja fruktoze-1-fosfata, gliceraldehid, mora najprije fosforilirati. Fosforilaciju gliceraldehida u reakciji s ATP-om katalizira enzim trioza kinaza, a kao produkti nastaju ADP i gliceraldehid-3-fosfat koji se zatim uključuje u standardni tok glikolize.

29
Q

Objasni kako se galaktoza uključuje u glikolizu.

A

Galaktoza se najprije fosforilira u reakciji s ATP-om koju katalizira enzim galaktokinaza,
pri čemu kao produkti nastaju galaktoza-1-fosfat i ADP. Galaktoza-1-fosfat zatim ulazi u reakciju
s UDP-glukozom (aktivirani oblik glukoze) i uz pomoć enzima galaktoza-1-fosfat-uridil
transferaze se glukoza iz UDP-glukoze zamjenjuje galaktozom. Produkti ove reakcije su glukoza1-fosfat i UDP-galaktoza. Glukoza-1-fosfat se dalje prevodi u glukoza-6-fosfat u reakciji koju
katalizira enzim fosfoglukomutaza, dok se iz UDP-galaktoze regenerira UDP-glukoza. Regeneracija UDP-glukoze događa se u reakciji epimerizacije galaktoze u glukozu, uz djelovanje enzima UDP-galaktoza-4-epimeraze. Ovaj enzim kao koenzim koristi NAD+ koji se u prvom koraku reakcije epimerizacije reducira uz nastajanje 4-keto-međuprodukta, a zatim u sljedećem koraku
ponovno oksidira pri čemu se vodik vraća na drugu stranu ravnine prstena šećera. Budući da se
glukoza i galaktoza razlikuju samo po konfiguraciji na četvrtom C atomu, na ovaj način se iz UDPgalaktoze regenerira UDP-glukoza

30
Q

Daju li sve heksoze koje se uključe u glikolizu jednaku količinu energije?

A

Da

31
Q

Za što se koriste produkti i međuprodukti glikolize kada stanica ima dovoljno energije?

A

Umjesto za dobivanje energije koriste kao prekursori za biosintetske reakcije (reakcije sinteze masnih kiselina i aminokiselina)

32
Q

Nacrtaj cijeli proces glikolize.

A

provjeri si u skripti brate nem to tu sad slikala