Ciklus limunske kiseline Flashcards

1
Q

Što je ciklus limunske kiseline? Gdje se odvija, uloga?

A

Ciklus limunske kiseline (citratni ciklus, Krebsov ciklus) je zajednički završni put oksidacije molekula dobivenih razgradnjom ugljikohidrata, masnih kiselina i aminokiselina. Većina molekula ulazi u ovaj ciklus u obliku acetil-CoA. Citratni ciklus se odvija u matriksu mitohondrija isključivo u aerobnim uvijetima. Osnovna uloga mu je dobivanje energije oksidacijom molekula supstrata.
Međutim, ovaj ciklus je i važan izvor prekursora za sintezu aminokiselina, nukleotidnih baza i porfirina.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Što se dešava u citratnom ciklusu?

A

Citratni ciklus čini osam povezanih reakcija kojima se acetilna jedinica oksidira do 2 CO2 , a energija oslobođena oksidacijom se akumulira u obliku reduciranih koenzima FADH2 i NADH. Dobiveni reducirani koenzimi se nakon toga oksidiraju u procesu oksidacijske fosforilacije, a energija oslobođena njihovom oksidacijom se koristi za sintezu ATP-a. Stoga se može reći da je svrha citratnog ciklusa prikupljanje visokoenergetskih elektrona iz ugljikovih spojeva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nacrtaj i nabroji sve reakcije citratnog ciklusa.

A
  1. Aldolna kondenzacija acetilne jedinice i oksaloacetata. Nastaje citrat, enzim citrat-sintaza
  2. Dehidratizacija pa hidratizacija citrata, nastaje izocitrat, enzim akonitaza
  3. Oksidacijska dekarboksilacija izocitrata u α-ketoglutarat, enzim izocitrat-dehidrogenaza
  4. Oksidacijska dekarboksilacija α-ketoglutarata u sukcinil-CoA, enzim α-ketoglutarat-dehidrogenaza
  5. Fosforolitičko cijepanje sukcinil-CoA na sukcinil i CoA, enzim sukcinil-CoA sintetaza
  6. Oksidacija sukcinila u fumarat, enzim sukcinat dehidrogenaza
  7. Hidratiziranje fumarata u malat, enzim fumaraza
  8. Oksidacija malata u oksaloacetat, enzim malat dehidrogenaza
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nacrtaj i objasni prvu reakciju citratnog ciklusa. Kako djeluje enzim citrat sintaza?

A

Prva reakcija ciklusa je aldolna kondenzacija acetilne jedinice, koja u ciklus ulazi u formi acetil-CoA, i oksaloacetata (C4 jedinice), pri čemu nastaje citrat (C6 jednica). Reakciju katalizira enzim citrat sintaza.
Citrat sintaza djeluje mehanizmom ˝izazvanog pristajanja˝ (˝induced fit˝), pri čemu molekulu supstrata zatvara u aktivno mjesto kako bi onemogućila pristup vode i nepoželjnu hidrolizu tioesteske veze u acetil-CoA. U aktivno mjesto enzima se prvo veže oksaloacetat, što izaziva konformacijsku promjenu aktivnog mjesta i tek se time formira vezno mjesto za acetilCoA. Supstrati se dovode na odgovarajuću razdaljinu i pravilno
orijentiraju jedan prema drugome, te se polariziraju u interakcijama sa određenim aminokiselinskim ostatcima u aktivnom mjestu enzima kako bi došlo do njihovog povezivanja u međuprodukt citril-CoA. Tijekom odvijanja ove reakcije prvo nastaje enolni međuprodukt interakcijom acetilne grupe acetil-CoA sa karboksilnom grupom Asp375 i imidazolnom grupom His274 u aktivnom mjestu enzima. Oksaloacetat se također aktivira primanjem H+ na
karbonilnu grupu, pri čemu je donor H+ imidazolna grupa His320. Istovremenim napadom enolnog
međuprodukta acetil-CoA na karbonilni ugljik oksaloacetata dolazi do stvaranja kovalentne C-C veze između oksaloacetata i enolnog međuprodukta i nastajanja citril-CoA. Nakon toga dolazi do još jedne promjene konformacije aktivnog mjesta što omogućuje pristup molekuli vode koja hidrolitički odcjepljuje CoA iz citril-CoA i nastaje konačni produkt reakcije citrat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Je li prva reakcija citratnog ciklusa reverzibilna i zašto?

A

Reakcija je ireverzibilna jer se hidrolizom tioesterske veze citril-CoA oslobađa velika količina energije što pomiče ravnotežu reakcije u smjeru nastajanja citrata.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kako nastaje enolni međuprodukt u enzimu citrat sintai?

A

Interakcijom acetilne grupe acetil-CoA sa karboksilnom grupom Asp375 i imidazolnom grupom His274 u aktivnom mjestu enzima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nacrtaj i objasni reakciju koja slijedi nakon one kataliziranom citrat sintazom.

A

Citrat se u sljedećoj reakciji dehidratizira u cis-akonitat koji se zatim hidratizira u izocitrat. Reakciju katalizira enzim akonitaza, a svrha ove reakcije je prebacivanje –OH grupe sa trećeg C atoma na drugi C atom u molekuli izocitrata, budući da položaj –OH grupe na trećem C atomu citrata onemogućuje odvijanje reakcije oksidacijske dekarboksilacije koja se događa u sljedećoj reakciji citratnog ciklusa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Koja reakcija slijedi nakon one katalizirane enzimom akonitaza? Nacrtaj i objasni ju.

A

Nakon dehidratiziranja i hidratiziranja citrata u izocitrat sljedi reakcija oksidacijske dekarboksilacije izocitrata u α-ketoglutarat koju katalizira enzim izocitrat dehidrogenaza. Ovaj enzim, za razliku od velikog broja dekarboksilaza, ne koristi TPP kao
prostetsku grupu nego reakcija teče na način da se izocitrat prvo oksidira u oksalosukcinat uz koenzim NAD+ koji djeluje kao oksidans. Nakon oksidacije izocitrata u oksalosukcinat slijedi dekarboksilacija oksalosukcinata, koji je nestabilna β-ketokiselina, u stabilni αketoglutarat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Zašto je reakcija koju katalizira akonitaza bitna za odvijanje reakcije oksidacijske dekarboksilacije u sljedećem koraku katalizirana enzimom izocitrat dehidrogenaza.

A

Budući da se u reakcijama oksidacije –OH grupe jedan vodik uzima sa same –OH grupe, a drugi vodik sa istog C atoma na koji je vezana –OH grupa, ova reakcija ne bi bila moguća bez prethodne izomerizacije citrata u izocitrat (jer citrat nema –OH
grupu u odgovarajućem položaju za oksidaciju)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nacrtaj i opiši reakciju koja slijedi nakon oksidacijske dekarboksilacije enzimom izocitrat dehidrogenaza.

A

U sljedećoj reakciji dolazi do oksidacijske dekarboksilacije α-ketoglutarata u sukcinil-CoA.
Ovu reakciju katalizira kompleks α-ketoglutarat dehidrogenaze. Mehanizam djelovanja kompleksa α-ketoglutarat dehidrogenaze je identičan mehanizmu djelovanja kompleksa piruvat dehidrogenaze. Enzimske komponente kompleksa α-ketoglutarat dehidrogenaze (E1, E2 i E3) imaju jednake funkcije kao i komponente E1, E2 i E3 kompleksa piruvat dehidrogenaze i djeluju uz iste prostetske skupine (TPP, lipoamid, FAD) i koenzime (CoA i NAD+). Jedina je razlika što je supstrat ovog kompleksa ketokiselina sa 5 C atoma (α ketoglutarat) umjesto ketokiseline sa 3 C atoma (piruvat), pa kao produkt nastaje acil-CoA sa 4 C atoma (sukcinil-CoA) umjesto sa 2 C atoma (acetil-CoA).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nacrtaj reakciju kojsa slijedi nakon oksidacijske dekarboksilacije enzimom α-ketoglutarat dehidrogenaza.

A

Sukcinil-CoA se fosforolitički cijepa na sukcinat i CoA uz fosforilaciju GDP-a u GTP. Reakciju katalizira enzim sukcinil-CoA sintetaza. U ovoj reakciji se energija tioesterske veze sukcinil-CoA transformira u potencijal prijenosa fosfatne grupe, tj. na račun cijepanja tioesterske veze dolazi do sinteze GTP-a iz GDP-a i Pi. U aktivnom mjestu sukcinil-CoA sintetaze se ortofosfat (Pi) aktivira interakcijom sa jednim
ostatkom histidina i napada tioestersku vezu sukcinil-CoA. Tom reakcijom se oslobađa
CoA i nastaje sukcinil-fosfat u kojem je energija tioesterske veze sačuvana u anhidridnoj vezi
između karboksilne grupe sukcinata i Pi. Nakon toga se Pi grupa iz sukcinil-fosfata veže energijom bogatom vezom na histidinski ostatak u aktivnom mjestu enzima, a sukcinat izlazi iz aktivnog mjesta. Pri tome dolazi do pomaka fosforiliranog ostatka histidina koji time dolazi u interakciju sa molekulom GDP-a vezanom u drugom dijelu aktivnog mjesta. Konačno se fosfatna grupa sa histidinskog ostatka predaje na GDP i nastaje GTP kao drugi produkt reakcije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kakva je reakcija koju katalizira enzim sukcinil-CoA-sintetaza.

A

Ovo je reakcija fosforilacije na razini supstrata. Reakcija je reverzibilna jer u svim koracima reakcije
sudjeluju međuprodukti bogati energijom. Ujedno je ovo jedina reakcija citratnog ciklusa u kojoj
izravno nastaje energijom bogati nukleotid trifosfat GTP, koji je direktni ekvivalent ATP-a. Sumarno gledano u ovoj reakciji je energija tioesterske veze iskorištena za sintezu anhidridne veze u molekuli GTP-a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Nacrtaj i opiši reakciju nakon fosforolitičkog cijepanja sukcinil-CoA.

A

Sukcinat se dalje oksidira u fumarat u reakciji koju katalizira sukcinat dehidrogenaza uz FAD kao oksidans. U ovoj reakciji se kao oksidans koristi FAD, a ne NAD+ kao u ostalim oksidoredukcijskim reakcijama citratnog ciklusa, jer energija koja se oslobodi oksidacijom sukcinata nije dovoljna za redukciju NAD+.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Koji enzim je vezan na unutrašnju membranu
mitohondrija i direktno predaje elektrone sa FADH2 u proces oksidacijske fosforilacije?

A

Sukcinat dehidrogenaza

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nacrtaj i opiši reakciju koja slijedi nakon oksidacije sukcinata.

A

Fumarat se zatim hidratizira u malat u reakciji koju
katalizira enzim fumaraza

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nacrtaj i opiši reakciju koja slijedi nakon hidratizacije fumarata.

A

Malat se na kraju oksidira u oksaloacetat uz oksidans NAD+. Oksidaciju malata u oksaloacetat katalizira enzim malat dehidrogenaza. Reakcija koju katalizira malat dehidrogenaza ima pozitivan ΔG, što znači da bi se reakcija spontano odvijala u suprotnom smjeru (redukcija oksaloacetata u malat). Međutim, budući da se oksaloacetat odmah odvodi u sljedeću reakciju (kondenzaciju sa acetilnom jedinicom), a NADH odmah oksidira u procesu oksidacijske fosforilacije, reakcija teče u smjeru nastajanja oksaloacetata. Međutim, u uvjetima kada stanica ima dovoljno energije i dođe do nakupljanja oksaloacetata i NADH, ova reakcija će teći u smjeru redukcije oksaloacetata u malat.

17
Q

Što se postiže nizom reakcija od sukcinata do oksaloacetata.

A

Ovim nizom reakcija se osim crpljenja energije iz supstrata ujedno regenerira
oksaloacetat potreban za odvijanje prve reakcije citratnog ciklusa.

18
Q

Koje se molekule citratnog ciklusa odvode u biosintetske reakcije u uvjetima kada stanica ima dovoljno energije?

A

Odvode se sukcinil-CoA (preteča za sinteze porfirina, hema i klorofila),
oksaloacetat (za sintezu purina, pirimidina i aminokiselina),
citrat (preteča za sintezu masnih kiselina i sterola),
α-ketoglutarat (preteča za sintezu aminokiselina i purina)

19
Q

Kako se nadoknađuju međuprodukti citratnog ciklusa koji se odvode u biosintetske reakcije?

A

Nadopunjavanje ciklusa se najčešće događa tako da se iz piruvata, fosfoenolpiruvata ili iz određenih aminokiselina sintetizira oksaloacetat (vidi kasnije), odnosno iz određenih aminokiselina α-ketoglutarat (vidi kasnije).

20
Q

Zbirna jednadžba citratnog ciklusa

A
21
Q

Na koje reakcije se potroše molekule vode?

A

Hidroliza citril-CoA i hidratacija fumarata

22
Q

Koliko elektrona i protona i u kojim reakcijama dobivamo u citratnom ciklusu?

A

U citratnom ciklusu se odvijaju 4 reakcije oksidacije kojima se crpi 8 elektrona i 4 para H+.

23
Q

Zašto se u reakciji oksidacije sukcinata kataliziranom sukcinat dehidrogenazom kao oksidans koristi FAd, a ne NAD+ kao u većini reakcija oksidacije?

A

U ovoj reakciji se kao oksidans koristi FAD, a ne NAD+ kao u ostalim oksidoredukcijskim reakcijama citratnog ciklusa, jer energija koja se oslobodi oksidacijom sukcinata nije dovoljna za redukciju NAD+.