Fogalmak a végéről Flashcards

1
Q

Különös visszaeső

A
  1. § (1)32 A különös és a többszörös visszaesővel szemben az újabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa szabadságvesztés esetén a felével emelkedik, de nem haladhatja meg a huszonöt évet. Tárgyalásról lemondás esetén a 83. § (2) bekezdése szerinti büntetési tételt kell a felével emelni.
    (2) A különös és a többszörös visszaesővel szemben a büntetés a 82. § (1) bekezdése alapján csak különös méltánylást érdemlő esetben enyhíthető.
    (3) Az (1) bekezdésben meghatározott súlyosabb jogkövetkezmények nem alkalmazhatók, ha e törvény Különös Része a különös visszaesőként történő elkövetést a bűncselekmény súlyosabban minősülő eseteként rendeli büntetni.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Erőszakos és többszörös

A
  1. § (1) Erőszakos többszörös visszaesővel szemben a 33. § (4) bekezdése nem alkalmazható.
    (2) 33 Az erőszakos többszörös visszaesővel szemben az erőszakos többszörös visszaesőkénti minősítést megalapozó bűncselekmény büntetési tételének felső határa szabadságvesztés esetén a kétszeresére emelkedik. Ha a büntetési tétel így felemelt felső határa a húsz évet meghaladná, vagy a törvény szerint a bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, az elkövetővel szemben életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni. Tárgyalásról lemondás esetén a 83. § (2) bekezdése szerinti büntetési tételt kell a kétszeresére emelni.
    (3) Az erőszakos többszörös visszaesővel szemben a büntetés
    a) a 82. § (1) bekezdése alapján nem enyhíthető,
    b) - ha e törvény Általános Része lehetővé teszi - korlátlanul enyhíthető.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

bcs-t ismételten elkövetők

A

a visszaesőnek nem tekinthető bűnismétlők;
→ a visszaesők;
→ a különös visszaesők;
→ a többszörös visszaesők.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Visszaesőnek nem tekinthető bűnismétlők:

A

Rájuk külön szabályozás nincs a Btk-ban. Ők azok, akiket korábban felelősségre vontak bcs. elkövetése miatt, de mégsem tekinthetők visszaesőnek.
Esetei:
az elkövetőnek vagy a jelenlegi, vagy a korábbi bűncselekménye gondatlan volt
az elkövetőt korábbi bűncselekménye miatt nem végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték;
az elkövetőt szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, de a büntetés kitöltésétől vagy a végrehajthatósága megszűnésétől az újabb cselekménye elkövetéséig már három év eltelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Visszaesők:

A
  1. § 14. visszaeső a szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől az újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el. (ez a lényeg)

A visszaesés csak szándékos bűncselekmények viszonylatában jöhet szóba, és ilyennek tekintendő a vegyes bűnösségű deliktum is (alapeseti szándékosság és a minősítő körülményre gondatlanság). A korábban felfüggesztett szabadságvesztés nem alapozza meg a visszaesést.

A cselekmény elkövetőjének visszaesőkénti értékelése a büntetés kiszabásánál valamennyi szándékosan elkövetett bűncselekmény esetében általában súlyosító körülmény.

A visszaeséshez egyéb hátrányos következmény is kapcsolódik, amely a következő: a szabadságvesztésnek a legenyhébb fokozatban való végrehajtása, azaz a végrehajtási fokozatok közül a fogház fokozat elrendelése kizárt, vagyis a vétség miatt kiszabott szabadságvesztést is börtönben kell végrehajtani. A visszaeső próbára bocsátható, de kötelezően pártfogó felügyelet alatt áll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Különös visszaesők:

A
  1. § 15. különös visszaeső az a visszaeső, aki mindkét alkalommal ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekményt követ el.

A különös visszaeső is visszaeső, tehát a különös visszaesőkre is irányadók a visszaesőkre megállapított feltételek és hátrányok. A különös visszaeséshez kapcsolódó további speciális hátrányos következmények (ezek vonatkoznak a többszörös visszaesőkre is):

Az ilyenek esetén az újabb bcs. büntetési tételének felső határa szabveszt. esetén a felével emelkedik, de a 15 évet nem haladhatja meg. Halmazat esetén a legsúlyosabb bcs. tételét kell a felével emelni, míg tárgyalásról lemondás esetén a 87.§-ba foglalt tételek emelkednek a felével.
A büntetés a 87.§. szerint csak különös méltánylást érdemlő esetben enyíthető.
A fenti jogkövetkezmények akkor nem alkalmazhatóak, ha a különös részi tényállás minősített esetként hozza a visszaesőként való elkövetést.
(ha a halmazati büntetés kiszabása során nem a súlyosabb bcs-re vonatkozik a különös visszaesés, akkor az enyhébb büntetési tételét kell emelni a különös visszaesés szabályai szerint, majd utána kell a halmazati büntetést kiszabni.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Többszörös visszaesők:

A
  1. § 16. többszörös visszaeső az, akit a szándékos bűncselekmény elkövetését megelőzően visszaesőként végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, és az utolsó büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatóságának megszűnésétől a szabadságvesztéssel fenyegetett újabb bűncselekménye elkövetéséig három év nem telt el.

A többszörös visszaesővé válás alapjául a harmadik szándékos bűncselekmény elkövetése szolgál, amit a második bűncselekmény miatt kiszabott végrehajtandó szabadságvesztés kitöltésétől vagy végrehajthatóságának megszűnésétől számított 3 éven belül valósít meg az elkövető.

A többszörös visszaeséshez fűződő jogkövetkezmények:
· A többszörös visszaeső büntetésének kiszabására is a Btk. 97. § rendelkezései az irányadóak. Tehát a többszörös visszaeső esetében is felemelt felső határú büntetési kereteket kell figyelembe venni.
· A büntetés-végrehajtási fokozat szigorúbb, azaz a kétévi vagy ennél hosszabb tartamú szabadságvesztést fegyházban kell végrehajtani.
· A három évet meg nem haladó szabadságvesztés kiszabása esetén a büntetés fele részének letöltése után a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből a többszörös visszaesőt a törvény kizárja.
· Nem bocsátható próbára.
· A többszörös visszaesőkre vonatkoznak azok az egyéb joghátrányok, amelyeket a Btk. a visszaesőkre nézve általánosan előír.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly