31. TÉTEL Flashcards

1
Q

Halmazati büntetés:

A

Fogalma: Feltétele a bűnhalmazat megállapítása. Halmazati büntetés kiszabására akkor kerül sor, ha a bíróság egy eljárásban több bűncselekmény (bűnhalmazat) megvalósítását bírálja el. Ha a bíróság az elkövetőt több bcs. miatt bűnösnek mondja ki, egy büntetést szab ki. Egységes büntetés, egyszeri elítélést jelent.

A halmazati büntetés kiszabásával kapcsolatos elvek:
kumuláció: a halmazatban álló bcs-ek mindegyikére a tv-ben megszabott egyes büntetéseket külön-külön kiszabja, majd a büntetéseket összeadták és azokat – ha lehetőség volt rá – egymás után kellett végrehajtani.
mérsékelt kumuláció: megegyezik a kumulációval, csak van egy áthághatatlan felső határ
abszorpció: a halmazatban lévő bcs-ek közül az elkövetővel szemben csak az általa elkövetett legsúlyosabb bcs-re megállapított büntetési tételt kell alkalmazni, a büntetés felső határa nem léphető át. (tehát a legsúlyosabb bcs. büntetési tétele elnyeli – abszorbeálja – az enyhébb bcs-k tételeit
aszperáció: szintén a legsúlyosabb bcs. büntetési tételéből indul ki, de lehetőséget biztosít arra, hogy a bíróság bűnhalmazat esetén a legsúlyosabb bcs-re megállapított büntetési tétel felső határát emelje.
A modern büntetőjogok nem teszik lehetővé a kumuláció alkalmazását, a másik három valamelyikét vagy azok kombinációját alkalmazzák.

Hatályos szabályozás: (Btk. 85.§.)

(1) Bűnhalmazat esetén egy büntetést kell kiszabni.
(2) abszorpció elve érvényesül, és: a főbüntetést a bűnhalmazatban lévő bcs-k büntetési tételei közül a legsúlyosabbnak az alapulvételével kell kiszabni
(3) aszperáció elve érvényesül, mert:
- ha a törvény a bűnhalmazatban álló bcs-ek közül legalább kettőre határozott ideig tartó szabadságvesztést rendel
- a bűnhalmazatban álló bcs-ek közül a legsúlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bcs-re előírt büntetési tétel felső határa felével emelkedik
- de nem érheti el az egyes bcs-ekre megállapított büntetési tételek felső határának együttes tartamát. (nem érheti el a kumulációt)

Bűnhalmazat esetén a bűnhalmazatban lévő bármelyik bűncselekményre kiszabható mellékbüntetés lehet alkalmazni. De a mellékbüntetés ez esetben sem haladhatja meg a mellékbüntetés legmagasabb tartamát.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Összbüntetés:

A

Fogalma: összbüntetés esetén az elkövető több bűncselekményt követ el és azokat külön eljárásban bírálják el. A bíróság több, jogerős, végrehajtandó, de még nem, vagy nem teljesen végrehajtott ítéletben kiszabott büntetéseket foglalja összbüntetésbe.

Az összbüntetésbe foglalás indoka a hatályos tv. szabályozása szerint az, hogy több büntetésnek egymást követő folyamatos végrehajtása az elítélt számára fokozott hátrányt jelent.

Az összbüntetésbe foglalás feltételei:
A jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni, ha:
- az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és
- az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el
A pénzbüntetés és a közérdekű munka és felfüggesztett szabadságvesztés nem foglalható összbüntetésbe. (vagyis csak a végrehajtandó szabveszt)

Ha az egyik büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés, összbüntetés kiszabására ugyancsak nem kerülhet sor. Az életfogytig tartó szabadságvesztés ugyanis minden más büntetést abszorbeál, függetlenül attól, mikor követte el a bűnelkövető az e büntetések alapját képező bűncselekményt.
Elítélés alatt mindig jogerős elítélés értendő.

Tartama:

  • úgy kell meghatározni, mintha halmazati büntetést szabnának ki.
  • tartamának el kell érnie a legsúlyosabb büntetést, de nem érheti el a büntetések együttes tartamát.
  • (nem haladhatja meg a szabadságvesztés büntetésre megállapított leghosszabb – 20 évi – összbüntetési tartamot
  • nem haladhatja meg a halmazati büntetésként kiszabható leghosszabb tartamot.

Egyéb szabályok:
- ha több fokozatban végrehajtandó szabadságvesztéseket kell összbüntetésbe foglalni, akkor irányadó a legszigorúbb fokozat.
- ha azonban az összbüntetés mértéke 3 év vagy azt meghaladó tartamú, vagy többszörös visszaeső esetén 2 év vagy azt meghaladó tartamú, akkor az összbüntetés végrehajtási fokozatát e szerint kell meghatározni.
(kivéve,ha ez méltánytalan az elkövetőre, mert akkor lehet eggyel enyhébb)
- mellékbüntetések összbüntetésbe nem foglalhatók és a pénzmellékbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés sem

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly