Effort Reward Imbalance Flashcards
De kern van het model
- inspanningen die werknemer doet, activiteiten die mens ontplooit
- beloning die ik krijg voor mijn inzet
De werkrol
De werkrol is een mediator via arbeid worden immers verschillende doelen gelenigd
Wederkerigheid
Het ERI model is een kosten-batenmodel
Het model gaat ervan uit dat in relaties steeds sprake is van uitwisseling en wederkerigheid.
Zwakke positie op de arbeidsmarkt
Het ERI model is een algemeen model dat zich meer dan andere modellen richt tot de minder sterke arbeidsposities.
Uitwisselingsproces: in- en output:
Input: Inspanningen of efforts Verplichtingen Output: geld, inkomen, loon waardering, respect, status, ondersteuning krijgen Zekerheid en carrière mogelijkheden
Overcommitment
houdt in dat je moeite moet doen om je werk van je af te zetten, je bent altijd met je werk bezig en hebt een grote nood aan goedkeuring en waardering (te vergelijken met type A gedrag).
De expectancy-value
Deze motivatietheorie stelt immers dat mensen snel een dergelijke disbalanssituatie zullen verlaten. Motivatie ontstaat wanneer men de verwachting heeft een bepaald doel te kunnen bereiken en men bovendien belang hecht aan dat doel.
Mensen blijven vaak/soms in een disbalans situatie vanwege
- Gebrek aan alternatieven op de arbeidsmarkt
- Men denkt nu tijdelijk problemen te moeten doorstaan
- Overbetrokkenheid
- de disbalans wordt vaak onbewust ervaren daarom ligt het niet voor de hand om iets aan de situatie te veranderen
Vergelijking met Karasek
1) Beide modellen zijn spaarzaam: door slechts 2 dimensies te combineren zijn deze modellen eenvoudig, maar krachtig.
2) Het zijn beide algemene modellen.
3) Het balansidee komt in beide modellen terug. Ze hebben één dimensie gemeenschappelijk, maar ze hebben een verschillende invalshoek. Terwijl Karasek naar de demands kijkt, ligt de bij Siegrist de nadruk op de inspanningen.
4) Focus op hart- en bloedvaten.
Verschillen met Karasek
1) Het ERI is weer een model dat alleen maar de negatieve kant van het verhaal belicht.
2) Karasek beperkte zich alleen tot de arbeidsinhoud. Siegrist meent dat de arbeidssituatie en de persoonlijkheidskenmerken in balans moeten zijn.
3) Karasek bellicht alleen de arbeidsinhoud Siegrist integreert en overspant de arbeid- en de personeelspsychologie. Hij onderzoekt de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden en de band met de ruime sociale context. Beloningen uitdelen zorgt voor een sociaal-economische ongelijkheid.
4) Karasek gaat de controlemogelijkheden na, terwijl Siegrist zich concentreert op de beloningsmogelijkheden.
5) Karasek hanteert dan ook een controleparadigma. Interventies zorgen ervoor dat de controlemogelijkheden worden uitgebreid. Karasek richt zich dus op Arbeidspsychologische interventies: taakverrijking door hogere controle mogelijkheden te integreren, ingrijpen op inspraakmogelijkheden,….
Siegrist daarentegen wil niet in de eerste plaats de arbeid herstructureren, maar richt zijn aandacht tot de beloningen die tegenover geleverde arbeid dienen te staan. Dit is slechts ten dele arbeidspsychologie.
Beschrijving van het model
Het is nog een recent model waarvan nog maar één vragenlijst voorhanden is, die Siegrist zelf heeft ontworpen. Deze vragenlijst is ruw en bevat heel het model in 23 uitspraken. Deze uitspraken zijn dus makkelijk mee in te voeren in een andere vragenlijst. Deze vragenlijst is door Jan De Jonghe vertaald in het Nederlands.
Resultaten van het empirisch onderzoek
- Een functie uitoefenen waar veel inspanningen verreist worden, maar men er slechts weinig voor terugkrijgt, is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaataandoeningen.
- In een situatie van onevenwicht is er een verhoogd risico op het ontstaan van onwelzijn en niet gezond zijn gemeten aan de hand van bv. arbeidstevredenheid, burn-out,…
- Overbetrokkenheid versterkt de relatie van onevenwicht en aandoeningen. De consequenties van de disbalans zijn groter als het individu te sterk betrokken is bij zijn werk.
- in onderzoeken met zowel het JDM als het ERI model valt op dat beide modellen een niet overlappend deel van de werkelijkheid bevatten. het ERI model kan het JDM model niet vervangen.
Suggesties voor interventies
1) Je kan op de persoon inwerken: door individuele trainingen of trainingen in kleine groepjes kan je overbetrokkenheid reduceren.
2) Structurele ingrepen :
– Het veranderen van taken: de hoeveelheid inspanning reduceren
– Het veranderen van de beloningsstructuur: geld, loopbaanmogelijkheden, status, steun.