Diabetes mellitus Flashcards
Typer diabetes
I Type 1-diabetes – autoimmun diabetes med betacelleskade
II Type 2-diabetes – varierende grader av insulinmangel og insulinresistens
III Spesielle typer – blant annet MODT-syndromet (maturity-onset diabetes of youth), diabetes ved cystisk fibrose, diabetes ved sykdommer i bukspyttkjertelen, legemiddelutløst diabetes
IV Svangerskapsdiabetes
Biologiske mekanismer DM
o Redusert følsomhet for insulin-nedregulering av GLUT-reseptorer
o Redusert insulinproduksjon
o Insulin produseres i betacellene i de Langerhanske øyer i pankreas (bukspyttkjertelen).
Klassifisering diabetes
o Type 1 – insulinavhengig
• Debuterer ofte før fylte 40 år
• Insulinmangelen skyldes autoimmun ødeleggelse av B-cellene i de Langerhanske øyer i pankreas
o Type 2 – ikke-insulinavhengig
• Debuterer oftest etter fylte 40 år
• Insulinresistens og/eller utilstrekkelig insulinproduksjon
• Fedme og overvekt, høyt blodtrykk og forstyrrelse i lipoproteinstoffskiftet. Mange har også aterosklerose som igjen gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Effekt insulin
o Insulin frigjøres som svar på rask økning i glukoseverdien i serum og på høy glukoseverdi. Insulinsvaret har to faser:
o Rask respons frigjøring av lagret insulin.
• Mangler hos type 2
o Langsom og langvarig respons som avspeiler både frigjøring og ny-syntese.
• Mangler hos type 1
o Mangel på insulin: vedvarende høyt sukkerinnhold i blodet. Sukkeret vil skilles ut med urinen, ta med seg vann, og økt urinutskillelse og væsketap. Slik tapes glukose, som ellers ville blitt brukt som energikilde. I denne situasjonen forbrukes fett og proteiner fra kroppens vev som energikilde. Diabetes type 1 fører derfor til slapphet, avmagring og vekttap. Diabetes type 2 fører ofte til moderat overvekt.
Utbredelse diabetes type 1
o 20 000-25 000 mennesker i Norge har type 1-diabetes (insulinkrevende diabetes, ungdomsdiabetes). Utbredelsen av type 1 varierer mye i ulike deler av verden, og sykdommen er særlig hyppig i Skandinavia.
• Kan oppstå i alle aldre, men debuterer hyppigst i ungdomsårene.
• Skyldes insulinmangel på grunn av immunologisk ødelegging av de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen.
• Ved kliniske symptomer på type 1 er mer enn 80% av insulinproduksjon vanligvis borte. Hos de fleste pasientene forsvinner resten i løpet av noen måneder eller få år.
• Diagnosen stilles oftest ved at pasienten får vekttap, redusert allmenntilstand, økt vannlating og tørste. Andre symptomer som gjerne opptrer i forbindelse med debut av diabetes er UVI og soppinfeksjoner i underlivet.
• Sykdommen kan også debutere med syreforgiftning (ketoacidose, coma diabeticum, se s. 365)
Utbredelse diabetes type 2
o Type 2-diabetes (ikke-insulinkrevende diabetes, aldersdiabetes) forekommer hos minst 200 000 mennesker i Norge. Sykdommen oppstår oftest etter 40-årsalderen, og hyppigheten øker sterkt med stigende alder. Om lag halvparten som får diagnosen er over 70 år, og nesten én av ti personer over 70 år har diabetes.
• Type 2-diabetes skyldes en nedsatt følsomhet for insulin (insulinresistens) og en viss insulinmangel. Alle personer med type 2-diabetes har altså noe insulinproduksjon, men ikke nok til å holde blodsukkeret normalt.
• Dette betyr at de ikke utvikler syreforgiftning, og at de ikke må behandles med insulin for å overleve. Likevel viser det seg at mange med type 2-diabetes etter hvert mister mye av insulinproduksjonen og derfor trenger insulinbehandling for å oppnå akseptable blodsukkerverdier.
• Overvektige, høyt blodtrykk, forstyrrelser i blodfettstoffene. Særlig utsatt for å utvikle åreforkalkningssykdommer som hjertekrampe (angina pectoris), hjerteinfarkt, hjerneslag og dårlig perifer sirkulasjon. Insulinresistens viser seg å være en fellesnevner for mange av disse tilstandene, som ofte betegnes som metabolsk syndrom eller insulinresistenssyndrom.
• Type 2-diabetes og metabolsk syndrom er særlig utbredt blant personer fra Asia og Nord-Afrika som bosetter seg i vestlige land. Svært hyppig i en del befolkninger som gjennomgår store forandringer i levesett i løpet av kort tid, med økt energiinntak og redusert fysisk aktivitet. Derfor betegnes som livsstilssykdom.
• Insulinresistens øker med økende overvekt, særlig når fettet samler seg rundt magen (eplefedme). Motsatt vil insulinresistens reduseres ved fysisk aktivitet.
Diagnostikk DM
Langtidsblodsukker (HbA1c)
HbA1c over 48 mmol/l er diagnostisk.
Glukosebelastning
Fastende blodsukker
Miljøhypoteser T1D
o Overload: økende vekst hos barn krever for mye insulinproduksjon
o Hygiene: for lite eksponering for mikrober øker faren for autoimmunitet
o Fertile field: infeksjoner legger til rette for autoimmunitet
Risikoer ved T1D
- Rammer oftest barn og unge.
- Blodsukkeret som normalt holder seg under 10 mmol/L, stiger kraftig og verdier opp mot 30-40 mmol/L forekommer. Ved blodsukker over 10 vil det lekke glukose over i urinen – glukosuri.
- Glukosuri – vannlatningstrang og tørste, siden glukose er et stoff som holder godt på væske vil mer urin produseres enn til vanlig. Dette kan igjen disponere for UVI og soppinfeksjoner i underlivet.
- Det lages mer ketonlegemer og syre, og hvis det tar for lang tid før man oppdager og behandler tilstand kan man få diabetisk ketoacidose, som i verste fall kan føre til koma og død. Det er sjelden, men noen ganger er det først på dette stadiet sykdommen oppdages.
T1D Behandling
- Alle med type 1-diabetes trenger insulin.
- Behandling er både enkel og vanskelig, og baserer seg på at kroppen må få tilført insulin utenifra. Dette kan gjøres ved å sette insulinsprøyter manuelt eller en pumpe til en nål under huden. Behandlingen er ganske enkel, da det eneste som skal til er insulin.
- Det vanskelige er å gi passe mengde til rett tid, da kroppen har et avansert reguleringssystem som håndterer dette til vanlig. Ofte nødvendig å måle blodsukker ofte og planlegge ut i fra hva man spiser. Insulin som medikament finnes både langtids-, middels langtids-, middels kort- og kortidsvirkende. Det vanlige er en form for langtidsvirkende insulin daglig kombinert med korttidsvirkende insulin til måltider.
Behandling T2D
- Endring av kosthold og mosjon er hjørnesteinene i behandlingen. Dette er tilstrekkelig den første tiden. Behandling med blodsukkersenkende tabletter eller insulin blir nødvendig etter hvert som blodsukkeret stiger.
- Mer kompleks og strekker seg fra livsstilstiltak, tillegg av ett eller flere medikamenter og evt. Helt til insulinbehandling. Med tidlig og korrekt og varig livsstilsendring kan diabetes type 2 kureres.
- Livstilsstiltak: vektnedgang, økt fysisk aktivitet, kostholdsendringer
- Kostholdsrådene overlapper i stor grad de vanlige rådene for sunn og variert kost. Fett bør utgjøre mindre enn 30-35% av energiintakket, proteinene ca. 15% og resten fra karbohydrater. Å unngå tilførsel av raske karbohydrater som gir en topp i blodsukkernivået er et særlig viktig tiltak.
- Økt fysisk aktivitet: motvirker av insulinresistensen, sammen med tap av visceralt fett
- Når livstilsstiltak ikke er nok, finnes det flere medikamenter med ulike virkningsmekanismer. Førstevalget er metformin, et legemiddel som reduserer leverens produksjon av glukose gjennom å hemme glukoneogenesen. I tillegg ser det ut til å øke insulinfølsomheten noe. Sulfonylurea, glinider og gliptiner er legemidler som virker ved å øke insulinproduksjonen. Glitasjoner øker insulinfølsomheten. GLP1-analoger, glukagonlignende peptid 1, er legemidler som stimulerer virkningen av dette peptidet. De må settes med sprøyte, men virker brett gjennom å stimulere insulinfrigjøring, hemme sultfølelsen og glukagonproduksjon. Bruk av ett eller flere av legemidlene kan man senke gjennomsnittsblodglukosen med 3-5 mmol/L. Dersom det ikke er nok, kan de kombineres med eller erstattes av insulin.
- Type 2 fører ikke til ketonacidose, og har derfor ikke det livsnødvendige behovet for insulinbehandling.
- Grunner til at type 2 må behandles: øyeskade, nyreskade, nerveskade og blodkarsskade
Sykdomsutvikling type 1
o Immunmediert diabetes
• Cellemediert autoimmun destruksjon av B-cellene i pankreas
• Delvis arvelig disposisjon
• Autoantistoffer i blod
- 85-90% positive ved diagnose
- Anti-GAD, IA2, IA2-beta, IAA
- Brukes om det er tvil om type 1 eller 2 hos pasienter <40 år
o Ytre faktorer utløser sykdommen
• Ernæring, virus eller andre
o Når den samlede insulinproduksjonen kommer ned på 10-20% av det normale utvikles klinisk diabetes.
Symptomer T1D
o Tørste o Økt urinmengde o Vekttap o Tretthet o Sukker og ketoner i urinen
Forebygging DM
o Tommelfingerregel nr 1: KISS o Motivere og veilede o Mer bevegelse o Ikke spis flere kalorier enn du forbrenner o Spis variert
Senkomplikasjoner
o Mikrovaskulære • Retinopati • Nefropati • Nevropati o Makrovaskulære • Aterosklerose • Insulinnivå og insulinresistens er av betydning. • Hypertensjon • Koagulasjonsforstyrrelser • Dyslipoproteinemi