CH 7 Non-specifieke therapeutische Factoren Flashcards
Persoonlijke alliantie
Verwijzend naar de interpersoonlijke relatie tussen therapeut en cliënt.
Taakgerelateerde alliantie
Verwijzende naar de structuur en planning van de behandeling en oriëntatie van de doelen.
Hetero anamese
Niet het probleem kind wordt geïnterviewd maar zijn verzorgers.
Belangrijke kenmerken eerste contact met jonge kinderen
Hoe jonger het kind beste specifieker zijn de vorm en inhoud van het gesprek. Het is belangrijk om eerst een prettige sfeer te creëren. Bij uitleg over de reden van het gesprek is het zinvol om aan te sluiten bij wat het kind al weet. In de eerste contacten wordt een vertrouwensband opgebouwd met het kind om het kind uiteindelijk te motiveren. En het ontwikkelingsniveau van het kind globaal te taxeren.
Eerste gesprek met adolescent.
Er moet ruimte zijn voor de ander voor de adolescent om zijn verhaal te vertellen zodat ze zich gewaardeerd en veilig voelen maar ook Meta communicatie is het smeermiddel van de communicatie. Voorbeelden van Meta communicatie zijn: je zwijgt als dat betekent dat je niet wil praten vind ik dat jammer maar je heb je er vast een reden voor.
Belangrijkste therapeut karakteristieke
Een therapeut dient flexibel, ervaren, eerlijk, respectvol, betrouwbaar, geïnteresseerd, alert, vriendelijk, warm en open te zijn.
Visie motiverende gesprekvoering
Motiverende gesprekvoering gaat er vanuit dat ambivalent she omtrent verandering normaal is. Motiverende gesprekvoering heeft als tweede uitgangspunt dat de kans op verandering groter wordt in een interpersoonlijkeinteractie er zijn drie belangrijke gesprekstechnieken: luisteren, vragen stellen en informatie/advies geven
Brok-begrepen-brok strategie
Motiverende gesprekvoering beschrijf twee manieren om informatie aan te bieden. Middels de BB B strategie geeft de therapeut informatie en checkt of de cliënt alles begrepen heeft en gaan door met het volgende onderdeel.
Uitlokken-aanbieden-uitlokken-strategie
De therapeut start met de open vraag: wat weet je al over…? Vervolgens vraagt hij therapeut toestemming om wat meer informatie te geven. In de laatste stap wordt een reactie op de into informatie ontlokt: wat betekent deze informatie voor je?.
De vijf stappen van socratisch motiveren
Stap één: vaststelling van het probleem, het contact beginnen door de cliënt eerst zelf te vragen het probleem te verwoorden.
Stap twee: het uittypen van de cliënt de doelen wensen ervaringen tot dan toe en die hypothese vorming van het probleem.
Stap drie voor en nadelen van het probleem op korte en lange termijn (probleem-Doel analyse) of kosten en baten analyse.
Stap vier: de vraag de cliënt of hij/zij wilt veranderen.
Stap vijf: opties formulerenWaaruit de cliënt zelf moet kiezen.
Routine outcome monitoring:ROM
Het herhaald meter tijdens een behandeling zou altijd onderdeel moeten zijn van een gestructureerd gedrag therapeutisch handelen. Middels ROM kan;
de ernst van de symptomen:
het niveau van functioneren:
kwaliteit van het leven:
en de proces evaluatie in beeld worden gebracht.