Burgerlijk recht 3 arresten Flashcards

1
Q

Zwiepende tak

A

Jongen schopt zonder omkijken tegen een tak. Deze zwiept terug en raakt oog van jongen erachter, veroorzaakt letsel.

HR: van onrechtmatigheid is pas sprake indien de mate van waarschijnlijkheid van een ongeval zodanig groot is door het gedrag, dat de dader zich naar maatstaven van onzorgvuldigheid van gedrag had moeten onthouden.
In casu dus geen sprake van onrechtmatige daad, dus OSVO.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Jetblast

A

Mevrouw kijkt naast een hek naar opstijgende vliegtuigen. Ze is door een Jetblast in de lucht geworpen en heeft shock- en letselschade. Ze spreekt luchthaven aan, zij vonden hen waarschuwingsborden wel voldoende voorzorgsmaatregelen.

Waarschuwingen moet leiden tot een handelen of nalaten waardoor te verwachten valt dat gevaar wordt vermeden. Waarschuwingen voor concreet gevaar, hoe indringend ook, niet voor iedereen voldoende reden zijn om gevaar te mijden. Waarschuwingsborden zijn onvoldoende, luchthaven was wel aansprakelijk. Iemand die zelf gevaar creëert ontkomt niet aan aansprakelijkheid omdat de gevaren zich buiten zijn invloedssfeer manifesteren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Skeelerongeval

A

Een vrouw volgt 4 beginner skeelerlessen bij Eurosportief. Aanmeldingsformulier: deelname is op eigen risico. Aan begin les waren knie en pols beschermers uitgereikt. Bij eerste les had de instructeur de leerlingen verteld dat zij een helm konden pakken als zij daar behoefte aan hadden.

Bij derde les droeg vrouw geen valhelm en is zij achterover gevallen, waardoor zij de volgende dag is overleden. Ten tijd ongeval was het dragen van pols, elleboog en knie beschermers verplicht maar valhelm niet. Dit is na ongeval wel verplicht gesteld.

Volgens de HR was hier verzuimd om de vrouw te waarschuwen omtrent de mogelijkheid tot het oplopen van hoofdletsel. Dringend verzoeken wel een valhelm te dragen of zelfs verplicht te stellen was een optie. Dat de vrouw zich hier vrijwilliger had blootgesteld aan het risico van de val, is onvoldoende om aansprakelijkheid weg te nemen. Eurosportief is tekortgeschoten in de zorgplicht die verwacht mocht worden.
Uitsluitingsbeding is onder omstandigheden R&B onaanvaardbaar en dient buiten toepassing te blijven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Der Bildtpollen Aanwas BV-Miedema

A

Het gaat om een geschil tussen uienteler Miedema en dijkbeheerder Bildtpollen, die op een dijk uien had gestort als voer voor de schapen. Hierdoor is op de oogst van Miedema een schimmelziekte koprot ontstaan. Miedema vindt dat Bildtpollen onrechtmatig heeft gehandeld door uienrestanten te laten liggen, wetende dat dit bron is van koprot.

Zodanig gevaarscheppend gedrag is slechts onrechtmatig indien de mate van waarschijnlijkheid van schade als gevolg van dat gedrag zo groot is dat de betrokkene zich naar maatstaven van zorgvuldigheid van gedrag had moeten onthouden.

Het zou aan Bildtpollen zijn om te bewijzen dat de schade ook zonder dat gedrag zou zijn ontstaan = omkeringsregel.

Voor toepassing omkeringsregel is vereist: (i) Dat sprake is van schending van een norm die ertoe strekt een specifiek gevaar ter zake van het ontstaan van de schade bij een ander te voorkomen (ii) dat dit gevaar door normschending in het algemeen aannemelijk wordt vergroot.
In casus aan eisen voldaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vleesmeester /Alog

A

Omstandigheden van het geval zijn leidend bij aansprakelijkheidsvordering.

Alog huurde bedrijfsruimte van Euroinvest. In huurcontract overeengekomen dat Alog de verplichting had bedrijfsruimte als supermarkt te gebruiken. Alog verhuurt deel aan organisaties van slagerijen, die het weer voor een deel verhuren aan Vleesmeesters. Tussen Alog en Vleesmeesters geen ovk. De gevestigde supermarkt verhuisd, waardoor ovk wordt ontbonden tussen Alog en Euroinvest.
Vleesmeesters spreekt Alog aan op grond van OD.

Rechtsvraag: Of een niet-nakoming van een contractuele verplichting onrechtmatig is jegens een derde?

Relevante omstandigheden:
- de hoedanigheid van alle partijen
- de aard en strekking van de overeenkomst
- de wijze waarop de belangen van derden zijn betrokken
- of betrokkenheid bekend was
- vraag of derde erop mocht vertrouwen dat zijn belangen zouden worden ontzien
- vraag in hoeverre voor de aangesprokene bezwaarlijk was om met de belangen van derde rekening te houden
- de aard en omvang van het nadeel derde
- de redelijkheid van een eventueel aan de derde aangeboden schadeloosstelling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Duwbak Linda

A

Er werd getwijfeld aan het relativiteitsvereiste (art.6:163 BW), wat betekent dat iemand alleen aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade als de norm die hij heeft overschreden ook daadwerkelijk het doel heeft om te beschermen tegen die geleden schade. Of de geschonden norm is overtreden hangt af van doel en strekking geschonden norm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Afzinkkelder

A

Is er sprake van aansprakelijkheid op grond van een OD voor de schade aan een naastgelegen pand door plaatsing van een afzinkkelder?

Vereist is dat de gedragingen die hebben geleid tot de zaaksbeschadiging kunnen worden gekwalificeerd als in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in maatschappelijk verkeer betaamt:
- aard van de gedraging
- aard van de schade
- lag op de weg zich tegen aansprakelijkheid te verdedigen

Er is in casu wel sprake van aansprakelijkheid. Vooral door het profijt dat verweerder krijgt door de verbouwing en omdat verweerder de mogelijkheid heeft om zich voor deze schade te verzekeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Gevaarzetting wegens onveilig voetbalveld in Curaçaose gevangenis

A

Verzoeker is gedetineerd geweest in gevangenis te Curaçao. Tijdens voetballen op de binnenplaats is hij met zijn hoofd tegen de zijmuur gekomen waardoor hij in beide benen en armen verlamd is geraakt. De vloer binnenplaats is van beton waar regelmatig gevoetbald werd. Daartoe waren door gevangenisleiding 2 verplaatsbare voetbaldoelen ter beschikking gesteld.

Rechtsvraag: Heeft het land gehandeld in strijd met de zorgplicht jegens gedetineerden?

De vloer binnenplaats van glad en niet geschikt voor voetbalspel. Het feit dat hier geen maatregelen waren genomen om gevaar te voorkomen was bezwaarlijk. HR: er is sprake van gevaarzetting, omdat onvoldoende rekening is gehouden met de onoplettendheid van de gedetineerden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Noot Vie d’Or

A

Terughoudendheid van toezichthoudersdilemma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Aansprakelijkheid Notaris

A

Een notaris werd verzocht een akte van levering te passeren. Het betrof een reeds verkochte, nog niet geleverde onroerende zaak waarop een voorkeursrecht van koop ten behoeve van een derde rustte.

Rechtsvraag: heeft de notaris gehandeld in strijd met de zorgplicht?

Een notaris heeft een zekere zorgplicht om belangen van derden te beschermen. Doet hij dit niet, dan kan dit civielrechtelijke aansprakelijkheid met zich meebrengen. De notaris kan slechts een globaal oordeel vormen over de vraag of het recht van de derde een beletsel vormt voor de beoogde levering of bezwaring. Is sprake van beletsel, dan moet hij weigeren de diensten te leveren.

In casu was de wanprestatie onvoldoende reden voor notaris om te weigeren en dus geen sprake van OD.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Aansprakelijkheid Advocaat

A

Breeweg heeft een opdracht tot advisering gegeven aan de maatschap Weinans en Wijnkamp Advocaten.
Breeweg stelt dat Wijnkamp en Van Peer de waarde van de grond niet hebben onderzocht en hem hierover niet hebben geadviseerd, waardoor zij onrechtmatig hebben gehandeld en hij eist schadevergoeding.

Rechtsvraag: Levert het schadeveroorzakend handelen van de betrokkenen advocaten, die in de uitvoering van de opdracht van Breeweg een beroepsfout hebben begaan, een OD op?

HR: De advocatenmaatschap is aansprakelijk op grond wanprestatie. De advocaten kunnen worden aangesproken voor OD (geen wanprestatie want advocaten zijn niet de contractuele wederpartij maar de maatschap), omdat de advocaat in privé geen maat is of zulke aansprakelijkheid in algemene voorwaarden is uitgesloten.

Bij beoordeling klacht is uitgangspunt dat een advocaat als beroepsbeoefenaar de zorgvuldigheid dient de betrachten die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot mag worden verwacht.

De verhoogde aansprakelijkheid geldt niet voor een advocaat die naast zijn praktijkvennootschap wordt aangesproken. Dit geldt niet, omdat als een advocaat door zijn cliënt wordt aangesproken vanuit een OD, dit zijn aansprakelijkheid betreft als beroepsbeoefenaar en niet als de bestuurder van de vennootschap.
Een advocaat kan zijn aansprakelijkheid niet beperken door een overeenkomst aan de gaan in naam BV of NV. Een cliënt kan zijn advocaat dus rechtstreeks aanspreken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

DMB/Compaen

A

Wanprestatie is niet noodzakelijk voor aansprakelijkheidsvordering.

Wanneer iemand zich contractueel heeft gebonden, waardoor de contractverhouding waarbij hij partij is in het rechtstreeks verkeer een schakel is gaan vormen, staat het hem niet onder alle omstandigheden vrij belangen van derden te verwaarlozen die derden bij de behoorlijke nakoming van contract kunnen hebben. De normen van hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, kunnen meebrengen dat die contractant deze bepalingen dient te ontzien door zijn gedrag mede door die belangen te laten bepalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Onrechtmatige overheidsdaad, vluchtelingenstatus

A

De aanvraag van vluchteling is afgewezen. 5 jaar na dato is zij alsnog toegelaten als vluchteling, daarna is zij betaalde arbeid gaan verrichten. Zij vordert een schadevergoeding wegens verlies van arbeidsvermogen en pensioenschade alsmede tot betaling van smartengeld wegens gederfde levensvreugde.

Het recht in NL betaalde arbeid te verrichten vloeit voort uit de toelating als vluchteling en ontstaat pas nadat hij in NL als vluchteling is toegelaten.
De schending geeft dus geen recht op schadevergoeding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vechtscheiding, art. 6:165 BW

A

Het stelselmatig tegenwerken van de vermogensrechtelijke afwikkeling van het huwelijk is in strijd met hetgeen in het maatschappelijk verkeer betaamt.

Rechtsvraag: Wat moet worden verstaan onder het criterium ‘als een doen te beschouwen gedraging’ van art. 6:165 BW?

Het stelselmatig niet mee willen werken van de vrouw mag aangemerkt worden als een doen te beschouwen gedraging in de zin van art. 6:165 lid 1 BW.
Het is redelijker de schade niet voor de rekening van de benadeelde te laten, omdat deze er niets aan heeft kunnen doen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Schietpartij Alphen aan de Rijn

A

Verschillende slachtoffers wiens eigendommen tijdens een schietpartij zijn beschadigd, stellen de politie aansprakelijk voor de geleden schade. Volgens hen heeft de politie in 2008 ten onrechte een wapenvergunning aan Van der V. verleend.

Er is aan het relativiteitsvereiste voldaan; de geschonden norm heeft mede als doel om de burger in zijn individuele belang te beschermen tegen schadelijke gevolgen van het gebruik van een vuurwapen.
HR: politie moet de schadevergoeding betalen door geleden schade als gevolg van het vuurwapengebruik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Groot Kievitsdal

A

Tijdens een bedrijfsfeest wordt er in partycentrum Groot Kievitsdal gebarbecued. Nadat de barbecue klaar was, gooiden 2 werknemers lampolie op bbq waardoor er brand ontstond.

Is de werkgever aansprakelijk, als een fout van de werknemer niet binnen zijn bedrijfsuitvoering wordt verricht?

Indien een fout van een werknemer niet binnen zijn bedrijfsuitvoering wordt verricht, kan art. 6:170 BW toch worden toegepast, indien de omstandigheden daar aanleiding voor geven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Rollerskate

A

Een personeelsactiviteit is een workshop dansen op rollerskates in de bedrijfshal werkgever. Werkneemster breekt pols.

Een werkgever kan op grond van art. 7:611 BW aansprakelijk zijn voor werknemer buiten uitoefening werkzaamheden. De werkgever die voor zijn personeel een activiteit organiseert of doet organiseren waaraan een bijzonder risico op schade voor zijn deelnemende werknemers is verbonden, is ter voorkoming schade zorg van hem te betrachten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Koeman/Sijm Agro

A

Koeman oefent een bloemteelbedrijf uit en geeft aan de Wit de opdracht met bestrijdingsmiddelen te spuiten. De buurman (Sligro) leidt daardoor schade. Sligro wist dat de werkzaamheden door de Wit waren uitgevoerd maar stelt beide aansprakelijk. Koeman bepaalde waarmee gespoten werd en had het middel ingekocht.
HR: Niet van belang is of de benadeelde al dan niet weet dat de schade veroorzaakt is door een niet-ondergeschikte. In beide gevallen kan de benadeelde een beroep doen op artikel 6:171 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Postbezorger

A

Een postbezorger die gedurende het werk uitglijdt vanwege gladheid en schade leidt, kan zich niet succesvol op de ‘verzekeringsplicht’ van werkgever beroepen. Uit de verzekeringsplicht van art. 7:611 BW (goed werkgeverschap) kan geen verplichting worden afgeleid om zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering der dekking van het risico van een eenzijdig voetgangersongeval zoals een werknemer hier is overkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Rooyse Wissel

A

Werknemer Hagens is door een patiënt in de TBS-instelling geslagen, waardoor hij arbeidsongeschikt raakt.
Heeft de werknemer schade geleden in uitoefening van zijn werkzaamheden, dan is het aan de werkgever te stellen en zo nodig te bewijzen dat hij maatregelen heeft genomen en al die aanwijzingen heeft gegeven die redelijkerwijs nodig waren om de schade te voorkomen. De werkgever is slechts aansprakelijk indien hij is tekortgeschoten in zijn zorgplicht schade te voorkomen. Rooyse Wissel is aansprakelijk voor de door Hagens als gevolg van het hem overkomen arbeidsongeval geleden en nog te lijden schade, art. 7:658 BW.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Waterscooter

A

Een door een 13-jarige bestuurde waterscooter is in aanraking gekomen met een snorkelaar, die ernstig letsel oploopt. Het gebied waar ongeval plaatsvond was geen zwem- snorkel gebied. Hij had voor zijn veiligheid zijn zichtbaarheid moeten vergroten door bv duikvlag. Van schade dient hij zelf dus een deel te dragen door eigen schuld, art. 6:101 BW.
Volgens HR had Hof moeten onderzoeken of er gronden bestaan voor toepassing van de billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie kan meebrengen dat de billijkheid een andere verdeling vereist van de schade dan in evenredigheid met de mate waarin de aan de snorkelaar aan de bestuurder toe te rekenen omstandigheden daaraan hebben bijgedragen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Verstappen bij nooduitgang

A

De uitgeleende werknemer komt ten val van de trap en loopt ernstig letsel op. De zorgplicht van zijn werkgever ten aanzien van een veiligere arbeidsomstandigheden zijn voor de werknemers op grond van art. 7:658 lid 1 BW, dit is een risicoaansprakelijkheid. Slaagt werkgever niet om aan zorgplicht te voldoen, aansprakelijk op grond van art. 7:658 lid 2 BW.

Het gebruik van de trap wordt gezien als alledaagse activiteit waarvoor de werkgever geen nadere maatregelen hoeft te treffen en waarbij hij erop mag vertrouwen dat de werknemer oplet, maar dit heeft werknemer niet gedaan bij afdalen van 2 traptreden.

Er was hier dus geen aanleiding voor instructies of waarschuwingen om ongeval te voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Wilnis

A

Een veendijk is verschoven, waardoor allerlei water de woonwijk Wilnis is ingestroomd.

Is het Hoogheemraadschap aansprakelijk voor de schade, art. 6:174 BW?

Veendijk is een opstal. De vraag is of de opstal, gelet op het te verwachten gebruik en de bestemming ervan, deugdelijk is?

Het enkele feit van kaderverschuiving is in het algemeen onvoldoende voor het aannemen dat de kade niet voldeed aal de te stellen eisen. De aard, bestemming en de waarborgfunctie zijn zwaarwegende factoren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Loretta

A

Letsel schade veroorzaakt door trap van een paard.
Indien er schade wordt aangericht door een dier is ex artikel 6:179 BW de bezitter van het dier voor die schade aansprakelijk. Dit is anders als het dier wordt gebruikt in de uitoefening van het bedrijf van een ander. De risicoaansprakelijkheid rust dan ex artikel 6:181 BW niet op de bezitter, maar op degene die het bedrijf uitoefent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Reaal/Deventer

A

Een fietser valt op moment dat hij wordt ingehaald door een vrachtwagen. Hij komt onder de vrachtwagen en raakt ernstig gewond. Doordat het voor wiel van de fietser in de opening tussen betonklinkers kwam, is de fietser in onbalans geraakt en daardoor van zijn fiets gevallen. De gemeente is verantwoordelijk voor beheer van de openbare weg.

Aansprakelijkheid gemeente Wilnis moet worden beoordeeld aan de hand van de maatstaven die zijn ontwikkeld in arrest Wilnis. De enkel omstandigheid dat de spleet gevaar opleverde, betekend nog niet dat zij niet voldeed aan de eisen die man daaraan mocht stellen. De bewijs- en stelplicht berust dus nog op de eiser. De gemeente, beroept zich als verweer dat de financiële middelen te beperkt waren om de vereiste maatregelen te treffen, dan moet dat verweer onderbouwt zijn, dit heeft de gemeente niet gedaan.
De gemeente is aansprakelijk voor de kosten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Hangmat II - Dieren

A

Art. 6:179 en 6:181 BW bieden geen aansprakelijkheid jegens personen die de hoedanigheid hebben van bedrijfsmatige medegebruikers van een dier.

(In hangmat arrest is geoordeeld dat de medebezitter van een gebrekkige opstal op grond van art. 6:174 BW aansprakelijk is voor de schade die een andere medebezitter als gevolg van dat gebrek lijdt)

24
Q

Stroomkabels

A

De wegbeheerder heeft de plicht om te zorgen dat de weg veilig is en geen gevaar vormt voor personen of zaken. Of een weg voldoet aan de eisen die daaraan mogen worden gesteld, dient te worden beantwoord aan de hand van het te verwachten gebruik en de bestemming. Stroomkabels op de weg leiden niet tot een ‘gebrek aan de weg’ in de zin van art. 6:174 BW (risicoaansprakelijkheid). De wegbeheerder kan echter wel aansprakelijk zijn wegens schending van de zorgplicht op grond van 6:162 BW. Dit wordt aan de hand van de Kelderluik-criteria bepaald.

25
Q

Brand in loods

A

Er was een brand die een bedrijfsgebouw had beschadigd. Het gebouw bestond uit verschillende Units, die door bedrijven werd gebruikt.

De aansprakelijkheid voor een gebrekkig opstal, art. 6:174 BW rust op diegene die de opstal gebruikt in de uitoefening van een bedrijf, tenzij het ontstaan van de schade daarmee niet in verband staat. Grondslag voor aansprakelijkheid is dat de opstal uit het oogpunt van veiligheid niet voldoet aan de eisen die men daaraan mag stellen.
Door de tenzij-clausule bestaat er geen aansprakelijkheid als er geen verband bestaat in uitoefening bedrijf, art, 6:181 BW.

Dus onderzoeken of er voldoende verband tussen gevaar en bedrijfsuitoefening bestaat.

26
Q

Val over biggenbrug

A

Benadeelde valt over een biggenrug (dienen ertoe te voorkomen dat auto’s te ver doorrijden) op een parkeerplaats van ABN AMRO. Benadeelde stelt dat ABN AMRO aansprakelijk zou zijn op grond van een gebrekkige opstal, art. 6:174 BW.

Of een opstal voldoet aan de eisen die man daaraan uit het oogpunt van veiligheid in de gegeven omstandigheden mag stellen, komt het aan op de naar objectieve maatstaven te beantwoorden vraag of de opstal gelet op verwachten gebruik en de bestemming daarvan deugdelijk is. Waarbij ook van belang is hoe groot de kans op verwezenlijking van het gevaar is en welke onderhouds- en veiligheidsmaatregelen mogelijk zijn.

De biggenrug is zo gebruikelijk, dat dan elke parkeerplaats moet worden aangepast.

27
Q

Koolhaas/ Rockwool

A

In dit arrest ging het om een arbeidsongeval, waarbij een werknemer in dienst bij Rockwool ernstig gewond is geraakt. De werknemer had de instructies van zijn werkgever niet opgevolgd, waardoor hij zonder beschermende kleding met gevaarlijke stoffen had gewerkt.

In dit geval was de werkgever niet voldoende duidelijk geweest in het geven van instructies, hij had niet gecontroleerd of de werknemer de instructies begrepen had en had onvoldoende toezicht gehouden op de naleving van de instructies.

28
Q

Trente/ Sviluppo

A

Trento had btw betaald over de aanschaf van goederen en had deze btw niet kunnen door berekenen aan Sviluppo. Doel btw richtlijn is dat belastingplichtigen alleen belasting moet betalen over de toegevoegde waarde die zij zelf creëren.
Daarom moest Trento btw terugkrijgen van de Italiaanse belastingdienst.

29
Q

Bosten/ Scientific

A

Een product is ook gebrekkig indien het betreffende product valt binnen dezelfde groep of productieserie van producten waarvan is vastgesteld dat deze een potentieel gebrek vertonen, zonder dat hoeft worden vastgesteld dat het betreffende product zelf een gebrek vertoont.

De kosten van een preventieve chirurgische ingreep ter vervanging van een gebrekkig product vallen onder ‘schade veroorzaakt door dood of door lichamelijk letsel’, waarvoor de producent aansprakelijk is als deze ingreep noodzakelijk is om het gebrek van het betrokken product te verhelpen.

30
Q

DAF/Achmea

A

Wie heeft een gebrekkig product in het verkeer gebracht? De Hoge Raad stelt dat teruggegrepen kan worden op de maatstaaf van productaansprakelijkheid om te beoordelen door wie een product ‘in het verkeer is gebracht’.

Product in verkeer worden gebracht moet beschouwt worden indien het product het productieproces van de producent heeft verlaten en is opgenomen in het verkoopproces, in een vorm waarin het aan publiek wordt aangeboden voor gebruik of consumptie. Het maakt niet uit of het rechtstreeks of via een omweg wordt verkocht.

31
Q

Urgenda: noot J. Spier

A

De HR doet niks anders dan het langs de politieke weg tot stand gekomen recht toepassen.

Volgens de HR is art. 1.5 een ‘veilige opwarming’, maar onduidelijk blijft waar de HR die wijsheid vandaan haalt. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit een veiligere opwarming is.
Schrijver vindt het onduidelijk waar HR de wijsheid vandaan haalt dat NL voor een deel onwoonbaar kan worden, niet ondenkbaar maar zij hebben het slecht gemotiveerd.
Het argument dat er politiek geen meerderheid is te krijgen voor maatregelen die de vereiste beperking van de uitstoot kunnen bewerkstelligen, is vermoedelijk feitelijk onjuist in deze zaak volgens de schrijver.

32
Q

Lengers Yacht/Mannheimer Versicherung

A

Lengers leverde een nieuwe jacht met gebrekkige airco aan een consument. De gebrekkige airco veroorzaakte een brand waardoor de nieuwe jacht ernstig wordt beschadigd.

Art. 7:24 lid 2 BW: verkoper is niet aansprakelijk als gebrek niet te verwachten viel tenzij; a) hij gebrek kende of behoorde te kennen b) afwezigheid gebrek heeft toegezegd c) zaakschade waarop geen recht van vergoeding bestaat

De consument kan de producent van de airconditioning aanspreken voor de schade op grond van productaansprakelijkheid.
Tegelijkertijd kan de consument de verkoper van het jacht aanspreken voor dezelfde schade op grond van artikel 7:24 BW, omdat het jacht niet voldoet aan de verwachtingen die de consument daarvan mocht hebben.

33
Q

Shell

A

Belangenorganisaties hebben Shell gedagvaard en vermindering CO2 gevorderd. De reductieverplichting vloeit voort uit de ongeschreven zorgvuldigheidsnorm van art. 6:162 BW.

34
Q

Des-dochters

A

Middel ter voorkoming miskramen, de kinderen ondervonden hier later problemen van. Zij beginnen zaak tegen 10 farmaceutische bedrijven van de producent.

Elk bedrijf is aansprakelijk, de schade kan door elk van deze gebeurtenis zijn ontstaan, en de schade is ten minste ontstaan door een van deze gebeurtenissen.
De HR oordeelde dat alle bedrijven hoofdelijk aansprakelijk waren, behoudens tegenbewijs, wat niet mogelijk was om te leveren.
Verdelen op marktaandeel was ook mogelijk, maar viel niet meer te achterhalen van welke producent het afkomstig was.

Slechts als de kans erg groot is dat de schade niet veroorzaakt is door de aansprakelijke producent en daardoor de aansprakelijkheid naar R&B onaanvaardbaar is, is het mogelijk dat de producent wordt ontheven van de aansprakelijkheid.

35
Q

Erven A./B. en C.

A

Het kind heeft rond de geboorte door een beroepsfout ernstig hersenletsel opgelopen waarvoor behandelende gynaecoloog aansprakelijk wordt gesteld.

Voor toepassing van de omkeringsregel is vereist dat sprake is geweest van een gedraging in strijd met een norm die strekt tot het voorkomen van een specifiek gevaar ter zake van het ontstaan van schade.

Vastgesteld dat er sprake is van een normschending, dat de geschonden norm strekte tot bescherming specifiek gevaar, en dat voldoende aannemelijk is geworden dat dit specifieke gevaar zich heeft verwezenlijkt.

36
Q

B. en Deloitte Belastingadviseurs

A

Een accountant had advies gevraagd over de fiscale gevolgen van zijn uittreden bij een maatschap van accountants. De belastingadviseur adviseerde hem geruisloze inbreng. Het gevolg was dat de accountant 75.000 euro meer aan belasting moest betalen dan wat hem in advisering was verteld. Sprake van een beroepsfout.

De leer van de proportionele aansprakelijkheid is bedoeld om een oplossing te bieden voor situaties waarin onzekerheid bestaat over het conditio sine qua non-verband tussen enerzijds de normschending en anderzijds de schade. –> hier schrijft de HR uitdrukkelijk terughoudendheid voor.

De leer van de kansschade is bedoeld om een oplossing te bieden voor sommige situaties waarin onzekerheid bestaat over de vraag of een op zichzelf vaststaande tekortkoming of onrechtmatige daad schade heeft veroorzaakt. –> moet eerst worden beoordeeld of conditio sine qua non-verband aanwezig is tussen de aansprakelijkheid scheppende gebeurtenis en het verlies van de kans op succes.

37
Q

Ladingdiefstallen

A

Het gaat hier om mensen die al strafrechtelijk zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Deze hield zich bezig met ladingdiefstallen uit vrachtwagens en verhandelde gestolen goederen.

Een strafrechtelijke veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie is niet voldoende voor het aannemen van gedragingen in groepsverband, art. 6:166 BW

38
Q

Baby Esther

A

Er vond door een oogarts controle plaats op netvliesloslating. Dit onderzoek mislukte omdat pupillen meisje niet meer wijdt open waren. Enkele weken later bij onderzoek wordt netvliesloslating geconstateerd. Esther wordt blind aan beide ogen. Volgens ouders heeft Esther de kans op een beter behandelingsresultaat gemist doordat het oogheelkundig vervolgonderzoek en de behandeling niet eerder hebben plaatsgevonden.

HR: eerst kijken of er in strijd met de norm van wat redelijk handelend en bekwaam beroepsgenoot mag worden verwacht. Daarna moet voor causaal verband een vergelijking volgen tussen de feitelijke en hypothetische situatie (= wat feitelijk zou zijn gebeurd, zonder de normschending).

39
Q

Keukenbrand

A

Na een afgebrand pand, sprake zij huurster aan, zij menen dat zij voorafgaand aan de brand haar woning onbeheerd zou hebben achtergelaten terwijl er pannen op het vuur stonden en de brand hierdoor zou zijn ontstaan.

Volgens een deskundige is het de meest aannemelijke oorzaak van de brand dat de vlam is ingeslagen in de pan met vet, jus of olie. Volgens HR kan zonder meer volgen dat de brand is veroorzaakt doordat de vlam in pan in geslagen met brandbaar materiaal.

40
Q

Soldeermachine

A

Als gevolg van een brand, die is ontstaan in een soldeermachine, zijn een bedrijfsruimte en een daaraan verbonden woning nagenoeg volledig verwoest en is de bewoner woning zwaar gewond geraakt.
Om het risico van zelfontbranding te voorkomen, hadden de voorraadtanken de lekbak fysiek gescheiden moeten zijn van de rest van de soldeermachine en hadden deze voorzien moeten zijn van een separate afzuiging.

Volgens de omkeringsregel wordt de bewijslast omgedraaid als een partij een norm heeft geschonden die specifiek bedoeld is om een bepaald risico te voorkomen.

41
Q

Ahold/Staat

A

Ahold spreekt de staat aan tot vergoeding van de renteschade over terugbetaalde accijns.

Bij wettelijke rente vorderen is geen bewijs van concrete schade nodig, feit dat afgewenteld op consumenten is hier niet relevant.

42
Q

Doerga/Ymere

A

In dit arrest vorderde de verhuurder schadevergoeding op grond van verboden onderverhuur. De verhuurder had zijn schade begroot op de door de huurder met illegale onderhuur van zijn woning behaalde winst.

Als aannemelijk is dat de verhuurder schade heeft geleden dor wanprestatie van de huurder en niet vastgesteld kan worden wat de omvang van de daadwerkelijk geleden schade is, komt art. 6:104 BW voor toepassing in aanmerking.

Aan art. 6:104 BW ligt ten grondslag dat het onredelijk is dat ten koste van een ander verkregen winst bij de verkrijger blijft, terwijl wel schade is geleden maar deze naar aard slecht te bewijzen is.

43
Q

Reaal/Athlon

A

Bij de berekening van zaakschade is uitgangspunt dat het geleden nadeel gelijk is aan de waardevermindering van de zaak. Bij schade aan auto’s kan een snelle en uniforme afwikkeling worden bevorderd door het hanteren van een forfaitair systeem (bijv. het Audatex-systeem). Dat dit systeem geen rekening houdt met de omstandigheden van het concrete geval (zoals korting op uurtarieven) is in overeenstemming met het uitgangspunt dat zaakschade abstract moet worden begroot.

In casu had de leasemaatschappij haar autoschades objectief laten taxeren en toen met korting ergens laten repareren. Dit is dus door de Hoge Raad geaccepteerd.

44
Q

Verzoeker/New India, ‘total loss’ verklaarde auto

A

Art. 6:97 BW bepaalt dat de rechter de schade begroot op de wijze die het meest met de aard ervan in overeenstemming is. Voor de berekening van een schadevergoeding geldt dat de benadeelde zoveel mogelijk in de toestand moet worden gebracht waarin hij zou hebben verkeerd als de schadeveroorzakende gebeurtenis zou zijn uitgebleven.

De taxichauffeur kan aanspraak maken op vergoeding van de marktwaarde van de auto tijdens het verlies.

45
Q

Verhaalfrustatie

A

HR vond dat hof te kort door de bocht was door te zeggen dat het bedrijf verlieslijdend was, en dat ok in de hyptothetische situatie de vordering niet was voldaan. Hof had ook andere omstandigheden mee moeten nemen, zoals hoeveel hofdtad verhaal had kunnen nemen op de assurantieportefeuille. Gaat dus over die gevalsvergelijking met een hypothetische situatie.

46
Q

Kapitalisatie/peildatum

A

Volgens art. 6:97 BW begroot de rechter de schade op de manier die het meeste in overeenstemming is met de aard van de schade. Hij heeft de vrijheid om de geleden schade te kapitaliseren, in het bedrag ineens naar een peildatum die geruime tijd voor zijn uitspraak ligt.

47
Q

Leidingschade I

A

Op welke wijze in geval van aansprakelijkheid voor kabelschade de vergoeding moet worden vastgesteld voor storingsherstel door de netwerkbeheerder.
Ene meent dat moet worden uitgegaan van de tarieven die leidingbeheerders gebruiken bij schadeherstel. Andere meent dat aangesloten moet worden bij het gemiddelde bedrag dat een representatieve groep aannemersbedrijven in soortgelijke gevallen in rekening brengt.

Als een door storing schade wordt veroorzaakt, moet die worden begroot op de naar objectieve maatstaven vast te stellen kosten die een netbeheerder maakt om een dergelijke storing te verhelpen.

48
Q

Wrongful birth

A

De kosten voor verzorging en opvoeding van een kind kunnen aangemerkt worden als vermogensschade waarvoor een arts bij een medische fout aansprakelijk kan zijn. Indien de vrouw door de zwangerschap en de geboorte van het kind inkomsten mist, kan dit ook aangemerkt worden als vergoedbare schade.

49
Q

Baby Kelly: annotatie

A

Vrouw vraagt onderzoek aan voor baby test, wordt afgewezen. De moeder bevalt van een dochter, Kelly. Kelly is fysiek en geestelijk gehandicapt als gevolg van een chromosomale afwijking. De moeder zou tot abortus zijn overgegaan indien bij onderzoek tijdens de zwangerschap aan het licht zou zijn gekomen dat de vrucht waarvan zij zwanger was een chromosomale afwijking had.

Een zo ingrijpende aantasting van een zo fundamenteel recht moet worden aangemerkt als een aantasting in de persoon in de zin van artikel 6:106 lid 1, aanhef en onder b BW.

Noot: Een schadevergoeding kan de zwaarte van een handicap bestaan verlichten, en de kansen op een menswaardig leven ondersteunen en hopelijk ook verbeteren. In plaats van gebrek aan respect voor gehandicapten, betekend schadevergoeding juist dat gehandicapten serieus worden genomen. Niet vergoeden schade zou kind pas in waardigheid aantasten.

Een vergelijking tussen een niet-leven en een gehandicapt leven, is ethisch ontoelaatbaar. Niet-leven heeft namelijk geen waarde, ten opzichte van een gehandicapt leven.

50
Q

Eiser/De Goudse, molenaarszoon

A

Door ongeluk heeft de zoon geen kans om het bedrijf uit te bouwen. Wanneer bestaat recht op schadevergoeding vanwege verlies aan arbeidsonvermogen?

Er dient te worden vastgesteld wat de omvang van schade is die door verlies of vermindering van arbeidsvermogen na een ongeval is opgetreden.

Die schade moet worden vastgesteld door een vergelijking te maken tussen het inkomen van de benadeelde in de feitelijke situatie na het ongeval en het inkomen dat de benadeelde in de hypothetische situatie zonder ongeval zou hebben verworven. Daarbij wordt gekeken naar wat er redelijkerwijs te verwachten valt. De stel- en bewijsplicht ligt bij de benadeelde.

51
Q

EBI

A

Iemand is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, hij is geplaatst in Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Hij zat ten onrechte in de EBI en eist schadevergoeding.

Op grond van art. 6:106 lid 1 aanhef onder b BW kan je schade krijgen indien hij lichamelijk letsel heeft opgelopen, in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast. In persoon aangetast moet je gegevens aanvoeren waaruit de psychische schade is ontstaan. Hij heeft in casu geen geestelijk letsel opgelopen en niet concreet gesteld welke schade uit zijn verblijf in de EBI is ontstaan.

Het EBI-arrest heeft de drempel voor het verkrijgen van immateriële schadevergoeding verlaagd door aan te nemen dat schendingen van fundamentele rechten ook zonder objectiveerbaar geestelijk letsel tot compensatie kunnen leiden.

52
Q

Val van flatgebouw

A

Moeder laat 6-jarig dochtertje van flatgebouw afvallen. Vader vordert shockschade nu hij het lichaam van dochter in mortuarium heeft gezien. Vader is geconfronteerd met het lichaam en heeft hierdoor PTTS opgelopen.

Iemand die een ander door zijn OD doodt of verwond, kan ook onrechtmatig handelen jegens het secundaire slachtoffer, waar het emotionele schok teweeg brengt. Gezichtspunten die hierbij een rol spelen:
a) De aard, toedracht en gevolgen: PTTS bv.
b) De wijze waarop secundaire slachtoffer wordt geconfronteerd
c) de aard en hechtheid van de relatie tussen primaire en secundaire slachtoffer.

Voor het recht op vergoeding shockschade moet er sprake zijn van objectief vaststelbare geestelijk letsel waarbij zowel immateriële als materiële schade voor vergoeding in aanmerking komt. Het moet gaan om een erkend ziektebeeld, waarbij een deskundige aan pas is gekomen.

53
Q

Chan-a-Hung/Maalsté

A

Een 16-jarige bromfietser komt tijdens slechte weersomstandigheden in aanrijding met een fietser, waardoor bromfietser blijvende schade oploopt. De fietser reed op fietspad tegengestelde richting in. De bromfietser was niet verzeker tegen financiële schade van ongeval zoals hier.

Is hier sprake van reflexwerking en kan de 50% regel worden toegepast?

De 100% en 50% regel zijn door de HR ontwikkeld in het kader van de billijkheidscorrectie van art. 6:101 lid 1 BW.

Noot: Beroep op eigen schuld is echter wel beperkt. Nu geldt de 50% regel, als tenminste 50% van de schade van fietser/voorbijganger voor rekening van de eigenaar/bestuurder komt.

Dat bromfietser niet goed is verzekerd, is geen reden op grond van de billijkheid om ten nadele van de verzekerde partij te oordelen.

54
Q

Nationale Nederlanden schadeverzekering/S. en L.

A

Proportionele aansprakelijkheid wordt toegepast als niet kan worden vastgesteld of schade komt door een normschending, of door een oorzaak die voor risico van de benadeelde zelf komt. Proportionele aansprakelijkheid moet terughoudend worden getoetst.

De billijkheidscorrectie uit art. 6:101 lid 1 BW kan er echter niet toeleiden dat alsnog een groter deel van de schade voor rekening van de aansprakelijke persoon wordt gebracht, dan wat in beginsel was vastgesteld. Er is dus geen plaats voor een verhoogde billijkheidscorrectie.

55
Q

Achmea/Menzis

A

Een taxibusje remt af waardoor een bromfiets daarop komt, betrokkene is nu rolstoelafhankelijk. De verzekeraar van de bestuurder (Achmea) is aansprakelijk voor de kosten en gehouden om op grond van de polis gemaakte kosten voor 65% te vergoeden. Het Hof meent dat het verkeersgedrag van de taxibestuurder 60% is en van de bromfietser 40%. Daarom reden voor billijkheidscorrectie van 25%, gelet op de subjectieve omstandigheden van hjet geval van de bromfietser.

Bilijkheidscorrectie is dus in geval van subjectieve omstandigheden ook van toepassing.

56
Q

TenneT Tso BV en Saranne BV/ ABB BV en ABB

A

Art. 6:100 BW (voordeel van verrekening) moet worden uitgelegd aan de hand van de maatstaf art. 6:98 BW, ongeacht of er sprake is van kartelschade of andersoortige schade. De rechter is vrij om te bepalen welke benadering hij volgt voor beoordeling van een doorberekeningverweer.

57
Q

Leidingschade II

A

X
X

58
Q

Quint/ Te Poel

A

50% regel: als twee verkeersdeelnemers een ongeval veroorzaken, waarbij beiden een verkeersfout hebben gemaakt, moet de schade tussen hen worden verdeeld op basis van de mate van eigen schuld.

59
Q

Vermobo/Van Rijswijk

A

Uit art. 6:212 lid 2 en 3 BW volgt dat een vermindering van de verrijking buiten beschouwing blijft, als de vermindering plaatsvond in de periode waarin de verrijkte redelijkerwijs met een verplichting tot schadevergoeding rekening moest houden.

60
Q

Afwikkeling van een ongeldig telefoonabonnement

A

X
X