Bestuursrecht: rechtsbescherming arresten Flashcards
Changoe/Staat
Changoe is belastingsambtenaar en wordt ontslagen. De bestuursrechter trekt het ontslag in. Vervolgens gaat hij naar de civiele rechter voor schadevergoeding op grond van OD, art. 6:162 BW.
Is de civiele rechter bevoegd kennis te nemen van geschil?
Wanneer een bestuursrechter bevoegd is van een geschil kennis te nemen, doet zulk in het algemeen niet af aan de bevoegdheid van de burgerlijke rechter op grond van art. 2 Wet RO.
Als de bestuursrechter voldoende bescherming biedt, verklaart de civiele rechter de eiser vervolgens niet ontvankelijk.
Benthem
Benthem is eigenaar van een Lpg-tankstation, waarvoor hij een vergunning nodig heeft. De regionale milieu-inspecteur adviseert de gemeente om de vergunning te weigeren. De gemeente verleend de vergunning toch. De milieu inspecteur stelt beroep in bij de Kroon.
Is de Kroon een onafhankelijk en onpartijdig gerecht in de zin van art. 6 EVRM?
De minister stond in hiërarchische verhouding tot de milieu inspecteur die de zaak aanhangig heeft gemaakt. De Kroon kan daarom niet als onafhankelijk en onpartijdig gerecht worden beschouwd.
Recracenter
Is het in strijd met art. 7:11 Awb, het verbod op reformatio in peius om bij het besluit op bezwaar terug te komen op een beschikking die in eerste instantie gunstiger was?
Tijdens de bezwaarprocedure vindt er een volledige heroverweging plaats op de grondslag van het bezwaar. Dit is een beoordeling van rechtmatigheid en doelmatigheid, waarbij het B.O. niet gebonden is aan de argumenten en gronden van het bezwaarschrift. Er mag geen heroverweging plaatsvinden van de onderdelen van het besluit die niet zijn aangevochten, los van bezwaren.
Het is niet in strijd met het verbod van reformatio in peius om bij besluit op bezwaar terug te komen op een begunstigende beschikking: 1) als het B.O. los van de bezwaarschrift procedure een bevoegdheid heeft om besluit te wijzigen of in te trekken. 2) als er bezwaar is gemaakt door een derde-belanghebbende.
Onderdelentrechter
Op grond van art. 6:13 Awb kan geen beroep worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen als bedoeld in art. 3:15 Awb naar voren heeft gebracht, tenzij het niet naar voren brengen van een zienswijze hem redelijkerwijs niet kan worden verweten.
Als een besluit onderdeel niet bestreden is in de bestuurlijke voorprocedure, dan is het beroep van de eiser op dat besluit onderdeel niet-ontvankelijk, dit is de onderdelentrechter.
Nieuwe gronden na beroepstermijn
Is het toelaatbaar om na de beroepstermijn en termijn als bedoeld in art. 6:6 Awb nog nieuwe gronden in te dienen?
Gedurende de procedure bij de bestuursrechter kun je nieuwe gronden aanvoeren tenzij de goede procesorde zich daartegen verzet.
Bepalend voor de afweging:
- De proceseconomie
- De reden waarom de desbetreffende beroepsgrond pas in een laat stadium is aangevoerd
- De mogelijkheid voor de andere partijen om adequaat op de beroepsgrond te reageren
- Processuele belangen
- De termijn van 3 weken indien een deskundigenbericht is gevraagd.
Nieuwe gronden na deskundig advies
Is het indienen van nieuwe gronden later dan 3 weken in strijd met de goede procesorde?
Indien een processuele grond later dan drie weken nadat een deskundigen verzoek wordt gedaan is ingediend, wordt dit niet in strijd met de goede procesorde geacht. Is het geen processuele grond dan wel in strijd met de goeie procesorde.
Processuele gronden vormen dus een uitzondering op de hoofdregel van nieuwe gronden na de beroepstermijn, omdat de StAB hierover geen advies uitbrengt.
Varkens in Nood
In dit arrest gaat het om een verzoek om een prejudiciële beslissing over de uitleg van art. 9 lid 2 van het Aarhus verdrag.
Sebava heeft bij de gemeente vergunningsaanvraag ingediend voor de uitbreiding en wijziging van een varkensstal. Gemeente heeft vergunning verleend. Een dierenarts en een aantal stichtingen hebben beroep ingesteld tegen de vergunning, maar deze zou niet ontvankelijk zijn omdat zij tijdens de voorbereidingsprocedure geen zienswijze naar voren hebben gebracht.
De rechter overweegt dat een beroep bij een UOV-procedure toch ontvankelijk is wanneer er geen zienswijzen zijn ingediend. Dit geldt alleen voor belanghebbenden zoals in dit geval voor de stichtingen en dierenarts. Niet belanghebbende moeten wel zienswijzen inbrengen om ontvankelijk te zijn. Een niet belanghebbende is dan ook alleen ontvankelijk voor enkel het onderdeel waarop zij zienswijze naar voren heeft gebracht.
Art. 6:13 Awb mag niet tegengeworpen worden aan belanghebbenden die geen zienswijze naar voren hebben gebracht tegen een onderwerp Aarhus-besluit.
Woningsluiting Harderwijk
Bij het toetsen aan het evenredigheidsbeginsel dient er onderscheid gemaakt te worden tussen de geschiktheid, noodzakelijkheid en evenwichtigheid van het overheidsbesluit.
Verder zijn er 2 punten van belang bij de beoordeling van de 3 vragen; aard en gewicht van de bij besluit betrokken belangen en de ingrijpendheid van het besluit.
Brummen
Indien in beroep tegen het nieuwe besluit op bezwaar beroepsgronden worden aangevoerd die door de rechtbank uitdrukkelijk en zonder voorbehoud zijn verworpen, dan moet de rechtbank uitgaan van de juistheid van dit eerder gegeven oordeel.
Hierop bestaan 2 uitzonderingen:
1. Een uitzondering als er nauwe verwevenheid is tussen de gronden die in hoger beroep zijn aangevoerd en de standpunten die door de andere partij naar voren zijn gebracht.
2. Uitzondering als niet redelijkerwijs van de andere partij verlangd kon worden om zelf hoger beroep in te stellen nu zij daarbij geen zelfstandig belang had.
Finale geschilbeslechting
Ook als de procedure geen toegevoegde waarde heeft voor appellant, moet toch de gestelde feiten worden onderzocht en een nieuw besluit nemen omdat er anders sprake is van schending van een positieve verplichting uit art. 8 EVRM.
De positieve verplichting uit art. 8 EVRM loopt met terugwerkende kracht. Het maakt in dat geval niet uit of appellant geen belang meer heeft bij de procedure. Met het oog op een spoedige en finale geschilbeslechting zullen de gestelde feiten alsnog onderzocht worden en zal wellicht een niet besluit genomen moeten worden.
Staat/Privacy First
Een belangenorganisatie is niet-ontvankelijk bij de civiele rechter als deze opkomt voor de gebundelde belangen of het algemeen belang van een groep personen, art. 3:305a BW.
Een belanghebbende organisatie is wel ontvankelijk bij de civiele rechter als deze opkomt voor belangen van personen die geen rechtsingang hebben bij de bestuursrechter of als deze opkomt voor eigen belang waarvoor zij geen rechtsingang heeft bij de bestuursrechter.
Asha/Amesfoort
Indien een vordering wordt ingesteld bij de burgerlijke rechter voor vergoeding van schade op grond van het égalite-beginsel, dan is degene niet-ontvankelijk. De burgerlijke rechter dient deze taak namelijk over te laten aan de bestuursrechter.