Bevegelighetstrening Flashcards

1
Q

Hvordan definerer AFPT bevegelighet?

A

«All trening med spesifikt formål om å øke bevegelsesutslaget i et ledd».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er ADL?

A

«Activities of daily life». En analyse og forståelse av individets daglige gjøremål, ønsker og behov som bør ligge til grunn for ethvert utsagn om bevegelighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan kan leddets utforming spille en rolle på bevegelsesutslaget?

A

Ulik dybde i leddskåler eller utforming av leddflatene motvirker bevegelse. Små, individuelle variasjoner i utforming av leddflater kan forklare mye av de individuelle forskjellene i bevegelighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan påvirker muskler, sener og bindevev bevegeligheten?

A

Strekkbarheten av disse er det som avgjør hvor stort bevegelsesutslag som kan skapes i en rekke ledd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kan bløtvev påvikre bevegelsesutslaget?

A

Bløtvev er muskelvev og fettvev. mengden av dette kan være begrensende for leddutslaget. En stor mage kan hindre full bevegelsesutslag i fleksjon av art. coxae (hofteleddet) og en stor biceps kan hindre en full fleksjon av art. cubiti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er årsaken til at kvinner er med bevegelige enn menn?

A

Kvinner har høyere østrogenkonsentrasjon og dette gjør at vevstettheten i muskulaturen er mindre enn hos menn, samt en større fettandel. Menn har høyrer vevstetthet på grunn av den høye konsentrasjonen av testosteron og får derfor tettere muskelvev og mindre fettandel. Ligamenter og fascie er tykkere og mindre elastisk. Før puberteten har menn generelt større bevegelighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan påvirker økende alder bevegeligheten?

A

Ved økende alder vil det indre cellemiljøet og celleprosessene i kroppen reduseres, dermed går den kontinuerlige gjenoppbyggingsprosessen saktere. Kroppens evne til å binde til seg vann reduseres som fører til reduksjon av vevets tøyelighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er grunnen til at bevegeligheten er dårligs på morgenen?

A

Kroppsreguleringssystemene endrer fokus i løpet av natten, sirkulasjonen og tempteraturen senkes. Det generelle væskeinnholdet i kroppen blir mer fast og mobiliteten svekkes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva beskriver viskoelastiske egenskaper i vevet?

A

Materialers reaksjon på mekanisk belastning. Alle de ulike vevstypene i kroppen har ulik grad av viskoelastisitet. Jo lengre en utsetter vevet for ytre belastning, jo lengre tid vil det ta før vevet er tilbake til sin utgangsform.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva består viskoelastisitet av?

A

Viskositet, elastisitet, elastisk sone og elastisk grense

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Forklar begrepet viskositet

A

Beskriver indre friksjon. Avhenger av bevegelseshastighet og temperatur. Treg/rask bevegelse skyldes den indre friksjonen. Mindre indre friksjon vil gi større bevegelsesutslag, og motsatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklar begrepet elastisitet

A

Etter å ha blitt utsatt for ytre krefter som strekk eller støt, kan vevet gå tilbake til sin opprinnelige utgangsform. Dette er vevets elastiske evne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Forklar begrepet elastisk sone.

A

Innenfor grensene hvor vevet vil returnere tilbake til utgangsform.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar begrepet elastisk grense

A

Utenfor elastisk sone finner vi elastisk grense. Forbi denne grensen vil ikke vevet returnere tilbake til sin utgangsform, dette feks ved et overtråkk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvordan et hvert individ oppleve stivhet?

A

Denne opplevelsen er subjektiv og individuell. Dette avhenger av bilmekanikk, retning av drag, teknikk, elastisk sone og ulike krav til ADL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva skjer i muskelen når den utsettes for tøyning?

A

Muskelfibrene vil tas ut til sin fulle lengde, aktin- og myosinfilamentene gradvis redusere inngrepet i hverandre (motsatt av kontraksjonsgrepet).
Draget vil gradvis overføres til det omliggende bindevevet som fascia og sene. Alle fibrene strekkes i ulik mengde.

17
Q

Hvordan påvirker muskelspenning en akutt skade.

A

smerter kan føre til en automatisk og hensiktsmessig økning av refleksmediert muskelspenning av muskler i området for å beskytte det fra videre overbelastning.

18
Q

Hvordan skiller man på muskelstivhet versus muskelspenning?

A

Muskelstivhet kan føre til økt muskelspenning, og motsatt. Begge tilstandene kan sameksistere i ulik grad. Man vil da nødvendigvis ikke tydelig gjenkjenne beskrivelsene ovenfor. I beste fall kan man bare gjøre en kompetent gjetning basert på informasjonen som er gitt her.

19
Q

Hva er stress relaksasjon?

A

En muskel vil gradvis forlenges inntil en viss lengde er nådd hvis man holder et konstant drag over tid. Dersom man fortsetter å holde dem samme strekken vil den indre motstanden og spenningen i muskelen gradvis reduseres.

20
Q

hva innebærer prosessen vi kaller myofibrillogenese?

A

Denne prosessen øker antall sarkomerer og dermed, kanskje, muskellengden. Dermed hevder noen at tøying kan føre til hypertrofi.

21
Q

Hvor ofte bør en tøye i uken for økt bevegelighet?

A

Om man ønsker økt bevegelighet bør det gjøres minst to ganger i uken, men flere ganger enn dette vil ofte gi raskere fremgang.

22
Q

Hva er statisk stretching?

A

Man posisjonerer seg i en stilling hvor muskelens utspring og feste er lengst mulig fra hverandre for å starte tøyningen i maksimalt tilgjengelig bevegelsesutslag, for så å holde en lengre periode.

23
Q

hva er dynamisk stretching?

A

i stedet for å holde posisjonen helt statisk ”gynger” man med korte bevegelser inn og ut av det tilgjengelige bevegelsesutslaget.

24
Q

hva er passiv stretching?

A

man får hjelp av en annen person som fører muskelens utspring og feste lengst mulig fra hverandre. Man er selv helt passiv og stretchingen utføres av medhjelperen.

25
Q

hva er aktiv stretching?

A

man bruker egen kraft til å tøye. Vanligvis benytter man antagonisten til muskelen som tøyes for på den måten å øke bevegelsesutslaget.

26
Q

Hva skjer i Contract Relax (CR) metoden?

A

I stedet for å tøye statisk, kontraherer man den muskelen man ønsker å tøye (agonisten) tre til seks sekunder, før man slapper av og strekker muskelen litt lenger. Denne sekvensen gjentas flere ganger.

27
Q

Hva skjer i Contract Relax Antagonist Relac (CRAC) metoden?

A

Du gjør første del av CR hvor man kontraherer agonisten, men i stedet for å slappe av i neste fase, kontraherer man muskelen som har motsatt funksjon av den man tøyer (antagonisten) for å kunne øke bevegelsesutslaget. Ved å aktivisere antagonisten er det tenkt at man får en inhiberende effekt på muskelen man tøyer og dermed teoretisk bedre effekt.

28
Q

Hva er funksjonen til dynamisk oppvarming?

A

en kombinasjon av bevegelsesrutiner som gjerne bruker store bevegelser for å forberede aktuelle muskler og ledd til den aktiviteten som følger. Dette kan sees på som en uspesifikk metode da det primære fokuset er å varme opp kroppen, ikke å skape en langvarig bevegelighetseffekt.

29
Q

Kan foamrolling brukes til bevegelighetstrening?

A

ikke brukt til spesifikk bevegelighetstrening. Foamrolling følger prinsippene for massasje og kan øke bevegelsesutslag kortvarig på samme måte som generell trening. Økt bevegelighet og fleksibilitet er bare en av mange positive bivirkninger av massasje og generell trening.

30
Q

Hva er funksjonen til foamrolling?

A

En av de tiltenkte mekanismene ved foamrolling, er at rullingen skal løse opp adheranser/sammenklistringer i muskelens fascie. Dette skal gjøre muskelen mer fleksibel og tøyelig.

Den positive effekten kan være resultat av kortvarig endring av smertetoleranse, samt den generelle oppvarmingen denne typen aktivitet gir og fordi man stimulerer nervevevet og nervesystemets oppmerksomhet til den aktuelle muskelen man ruller på.